Sohbet Root ve root gizleme işleri zaman ilerledikçe neden daha zor hale geliyor?

njlos53

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Njlos53
Cihazım
Poco x4 pro 5g
Konular
37
Evet Hocam. Maalesef ülkemizde son kullanıcı olarak her şeyde fiyata bakmak zorunda kalıyoruz. Bu cihazdaki en birinci kriterim elbette ki fiyat. Sonra güncelleme süresi benim için elzem. İnşallah Samsung Türkiye güzel bir fiyat çalışması yapar.
Hocam, değerli görüşlerinizi takip ediyorum, okuyorum. Önce fiyata bakmak zorunluluğu bildiğiniz gibi sınırlı bütçeye sahip olmaktan kaynaklanıyor. Buna rağmen insanlarımız anlaşılmaz bir şekilde hala Iphone gibi pahalı telefonlara, markalara yöneliyorlar. Telefon konusunda oldukça muhafazakar biriyim. Şöyle ki ;
Eski telefonlar official veya unofficial AOSP Custom Romlar sayesinde yaşamlarını devam ettiriyorlar. Bu sayede kullanıcılar başka bir telefona para yatırmak zorunda kalmıyorlar, üstelik a15 ve hatta a16 bile kullanabiliyorlar. Ben mesela 3-4 yıllık telefonumda güvenli bir şekilde, sürekli güncelleme alarak son sürüm a15 LineageOs kullanıyorum ve çok ama çok memnunum. Tüm beklentilerimi karşılıyor. İnanın, ara sıra heves duysam bile başka bir telefona gerçekten gereksinim duymuyorum.

halilgurbuz

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Halil
Cihazım
Poco X5 Pro 5G
Meslek
Bilişim ırgatı
Konular
215
Hocam, değerli görüşlerinizi takip ediyorum, okuyorum. Önce fiyata bakmak zorunluluğu bildiğiniz gibi sınırlı bütçeye sahip olmaktan kaynaklanıyor. Buna rağmen insanlarımız anlaşılmaz bir şekilde hala Iphone gibi pahalı telefonlara, markalara yöneliyorlar. Telefon konusunda oldukça muhafazakar biriyim. Şöyle ki ;
Eski telefonlar official veya unofficial AOSP Custom Romlar sayesinde yaşamlarını devam ettiriyorlar. Bu sayede kullanıcılar başka bir telefona para yatırmak zorunda kalmıyorlar, üstelik a15 ve hatta a16 bile kullanabiliyorlar. Ben mesela 3-4 yıllık telefonumda güvenli bir şekilde, sürekli güncelleme alarak son sürüm a15 LineageOs kullanıyorum ve çok ama çok memnunum. Tüm beklentilerimi karşılıyor. İnanın, ara sıra heves duysam bile başka bir telefona gerçekten gereksinim duymuyorum.
Kesinlikle haklısınız. Elimde şu anda Poco X5 Pro 5G var. Bu cihaz nedense insanlar tarafından pek tercih edilen bir cihaz olmadı. Çok aramama rağmen birkaç tane custom rom var. Ancak şu da bir gerçek. Xiaomi her sene işlemleri zorlaştırdı. Eskiden neredeyse her model için rahatça custom rom bulunabiliyordu. AOSP tabanında birçok rom bulunabiliyordu. Şimdi baktığımda bu platformlar bile bazı modeller özelinde romlar sunmaya başladılar. İphone farklı bir dünya. Mesela iş yerindeki arkadaşın hanımı hâlâ iphone 13 kullanıyor. Yeni iphone modeline bile geçemiyor. Defalarca farklı farklı cihazlar anlatsak bile ikna edemedik. İphone biraz saplantı gibi. Aslında Honor 400 çıktığında işte bu demiştim. Ancak güncelleme politikası beni çok üzdü. Keşke bizi 3. Dünya ülkesi görmeseydi. Gerçekten tam bir f/p cihazı bana göre. Güncelleme konusuna çok kafayı takmış durumdayım ben maalesef. Samsung bu konuda gerçekten tekdir edilesi bir hamle içinde. Düşünsenize. Giriş seviyesi A16 modeli bile 6 yıl güncelleme alacak. Evet kabul ediyorum. 3 sene sonra o telefon kağnı gibi olma ihtimali var. Ama veriyor mu? Veriyor. Biz Xiaomi'yi kullanıcı dostu diye sevdik. Herşeyi ile oynardık. Ama şimdi bakınca... Özellikle sürekli iOS a benzeme çabasını anlamak mümkün değil. Ayrıca iOS a benzemesini sevenleri de anlayamıyorum.

njlos53

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Njlos53
Cihazım
Poco x4 pro 5g
Konular
37
Kesinlikle haklısınız. Elimde şu anda Poco X5 Pro 5G var. Bu cihaz nedense insanlar tarafından pek tercih edilen bir cihaz olmadı. Çok aramama rağmen birkaç tane custom rom var. Ancak şu da bir gerçek. Xiaomi her sene işlemleri zorlaştırdı. Eskiden neredeyse her model için rahatça custom rom bulunabiliyordu. AOSP tabanında birçok rom bulunabiliyordu. Şimdi baktığımda bu platformlar bile bazı modeller özelinde romlar sunmaya başladılar. İphone farklı bir dünya. Mesela iş yerindeki arkadaşın hanımı hâlâ iphone 13 kullanıyor. Yeni iphone modeline bile geçemiyor. Defalarca farklı farklı cihazlar anlatsak bile ikna edemedik. İphone biraz saplantı gibi. Aslında Honor 400 çıktığında işte bu demiştim. Ancak güncelleme politikası beni çok üzdü. Keşke bizi 3. Dünya ülkesi görmeseydi. Gerçekten tam bir f/p cihazı bana göre. Güncelleme konusuna çok kafayı takmış durumdayım ben maalesef. Samsung bu konuda gerçekten tekdir edilesi bir hamle içinde. Düşünsenize. Giriş seviyesi A16 modeli bile 6 yıl güncelleme alacak. Evet kabul ediyorum. 3 sene sonra o telefon kağnı gibi olma ihtimali var. Ama veriyor mu? Veriyor. Biz Xiaomi'yi kullanıcı dostu diye sevdik. Herşeyi ile oynardık. Ama şimdi bakınca... Özellikle sürekli iOS a benzeme çabasını anlamak mümkün değil. Ayrıca iOS a benzemesini sevenleri de anlayamıyorum.
Hocam, Poco X5 Pro, Xiaomi' nin yanlış satış politikasının kurbanı oldu. Poco X 3 Pro ( Şu anda kullandığım Telefon ) piyasada oldukça tutulmuştu ve Poco X3 Pro zirvedeyken acele bir kararla Poco X4 Pro ve hemen ardından Poco X 5 Pro yu, ondan sonra da Poco X6 Pro ve Poco X 7 Pro' yu. Halen serüven böyle devam ediyor. Yabancı satıcılar ükemizdeki bit Pazarını farketmişlerdi.

Halen 27 yıllık taş gibi bir Alman arabasını zevkle kullanmaktayım, halen taş gibi Poco X3 Pro telefonumda son sürüm Official LineageOs 22.2 kullanmaktayım.

Umarım anlatabilmişimdir.

Sevgilerimle, Saygılarımla

Son düzenleme:

halilgurbuz

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Halil
Cihazım
Poco X5 Pro 5G
Meslek
Bilişim ırgatı
Konular
215
Hocam, Poco X5 Pro, Xiaomi' nin yanlış satış politikasının kurbanı oldu. Poco X 3 Pro ( Şu anda kullandığım Telefon ) piyasada oldukça tutulmuştu ve Poco X3 Pro zirvedeyken acele bir kararla Poco X4 Pro ve hemen ardından Poco X 5 Pro yu, ondan sonra da Poco X6 Pro ve Poco X 7 Pro' yu. Halen serüven böyle devam ediyor. Yabancı satıcılar ükemizdeki bit Pazarını farketmişlerdi.

Halen 27 yıllık taş gibi bir Alman arabasını zevkle kullanmaktayım, halen taş gibi Poco X3 Pro telefonumda son sürüm Official LineageOs 22.2 kullanmaktayım.

Umarım anlatabilmişimdir.

Sevgilerimle, Saygılarımla
Harika bir yorum. Poco X3 Pro zirveydi. Memnun olmayan yok o cihazdan. Sonra saçma bir şekilde aşağı doğru gitti. Gerçekten de böyle oldu. Garip.

kloader

Yeni Üye
MIUI Sever
Adım
Jakub
Cihazım
Samsung s21
Konular
0
2011 yılında efsane fiyat-performans telefonu Huawei Ideos X5'i keşfettiğimden beri Android ve buna bağlı root veya özelleştirme dünyasının içindeyim. Daha sonra 2018 gibi bir başka efsane fiyat-performans telefonu Redmi Note 4'ü keşfederek yola Xiaomi cihazlar ile devam etmeye başladım. Uzun yıllar custom romlar sayesinde Note 4 ve Note 8 Pro kullandım. NFC sensörü bozulmasa Note 8'i daha da kullanırdım. :D
Note 8'i A13 Timjosten rom ile uzun süre kullandım. Geliştirici cihazı yetersiz gördüğü için A14 desteği vermedi. Halen de en beğendiğim custom rom diyebilirim bütün cihazlar içerisinde.
Model yükseltmeye karar verip de Poco F6 ile A15 seviyelerine çıkınca bu işin gerçekten zorlaştığını anladım. Hyper tabanlı romlar ile cihazın şarj performansını beğenmediğim için aosp romlar denemeye karar verdim ama onlar ile de play integrity sorunları ortaya çıkmaya başladı.
Bu konuda verilen tavsiye üzerine crdroid ile bir kereye mahsus bu sorunu halledebildim daha sonra lsposed çalıştıramadığım için başka romlar da denedim fakat bu integrity sorununu bir türlü çözemedim. Integrity fix modülleri, tricky store falan hepsini denedim fakat hep geçerli keybox bulunamadı hatası aldım. En sonunda F6'yı bir kenara bırakıp elimdeki Note 4'ü deneme tahtası olarak kullanmaya karar verdim. Efsane mido cihaza da bir Hyper 2 A14 port rom yükledim ve integrity sorunu gene karşıma çıktı. Çözmeye çalışırken yine geçerli keybox bir türlü bulamadım. En sonunda modülünü keşfettim. Bunu kurunca üçünden de geçti. Bu modülü F6 ile de deneyeceğim.
Sohbet konusu açınca belki biraz uzun oldu ama A13 seviyelerine kadar bu tip şeylerle hiç uğraşmazken şimdi bunlarla uğraşınca cihaz değiştirmek gerçekten uğraştırıcı bir hal almaya başladı. Bootloader kilidi açmak da aynı şekilde uğraştırıcı hale geldi script ile falan hiç uğraşmazdık eskiden. Bu işlerin en güzel yapılabildiği Xiaomi cihazlarda bile bu noktaya gelindiyse abartı olmayacaksa ios gibi kapalı bir sistem olma yolunda emin adımlarla gidiliyor. Siz neler düşünüyorsunuz? Ben sadece oynuyorum ve kazanıyorum.
Gerçekten çok güzel özetlemişsin, okurken hem nostalji yaptım hem de günümüz Android dünyasının ne kadar karmaşık hale geldiğini tekrar fark ettim. Ideos X5’ten Note 4’e, oradan Poco F6’ya kadar gelen yolculukta yaşananlar birçok Android meraklısının ortak hikayesi gibi.

A13'e kadar olan dönemde işler gerçekten çok daha kullanıcı dostuydu. Bootloader açmak, rom atmak, rootlamak derken her şey daha serbest ve keyifliydi. Şimdi ise play integrity, keybox hataları, sertifikalar vs. derken resmen sistem seni istemiyor gibi hissettiriyor

Yurikey modülüne dair geri bildirimin çok değerli, ben de F6’da benzer sorunlarla boğuşurken bir denemeyi düşünebilirim. Bir cihazdan diğerine geçmek artık yazılımsal anlamda ciddi bir efor gerektiriyor. Özellikle Xiaomi gibi “modlama dostu” markalarda bile bu kadar kısıtlama olması gerçekten düşündürücü.

Dediğin gibi, bu gidişle Android bile iOS’un “kontrollü ekosistemine” yaklaşmak üzere. Umuyorum ki bu kısıtlamalara rağmen hâlâ bir şekilde özgür yazılım ruhunu yaşatabiliriz. Elindeki Mido efsanesini hâlâ deneme tahtası olarak görmek ise takdire şayan

Üst Alt