İnceleme Redmi Note 8 Pro (Begonia) Uzun Kullanım Deneyimi

Begonya

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
Adım
Begonia
Cihazım
Redmi Note 8 Pr
Konular
4
Herkese merhabalar. 2021 yılından bu yana yani 4 yıldır Xiaomi Redmi Note 8 Pro 128/6 kullanmaktayım. Bu konuyu açma sebebim bu cihaza derinlemesine bir inceleme yapmak. Öncelikle cihazın teknik özelliklerinden başlayalım:

Model: Redmi Note 8 Pro

Menşei: Çin

İşlemci: Mediatek Helio G90T

İşlemci saat hızı: 2.05 GHz

İşlemci Çekirdek Sayısı: 8 Çekirdek

Grafik Birimi: Mali G76 MC4

Depolama: 128 GB

Depolama Birimi: UFS 2.1

RAM: 6 GB

RAM yapısı: LPDDR4X Çift Kanal

Batarya: 4500 mAh

Batarya tipi: Lityum Polimer

Hızlı Şarj Desteği: 18W

Ana Kamera: 64 MP Samsung Isocell

Ön Kamera: 20 MP

Video kayıt seçenekleri: 720p/30fps, 1080p/30&60fps, 2160p/30fps

Görüntü Sabitleme: Dijital (EİS)

Şimdi cihazı alma serüveninden bahsedelim: 2020 senesinin yaz ayında LG G4 Beat modelinden yeni bir telefona geçiş yapmak için araştırmalara ve kenara para biriktirmeye başladım. O dönemde aklımda Redmi Note 9 Pro almak vardı. Ancak o cihazı almak için beklemem gereken süre biraz uzun olunca Redmi Note 9S modeline de bakmaya başladım. Telefonların her şeyini inceliyordum. Derken Redmi Note 8 Pro ile karşılaştım. Tabii ki daha önceden de az çok bu cihaza aşinaydım. Fakat pek kanım ısınmamıştı. Redmi Note 8 Pro ile yine karşılaşıp da özelliklerini araştırmaya başlayınca bu cihazı almaya niyetlendim. Çünkü tüm karşılaştırma testlerinde halefi olan Note 9 Pro'dan daha iyiydi. Hatta bazı noktalara o dönemin amiral gemisi olan iPhone 11'i bile geçiyordu. Haliyle daha uygun fiyata daha performanslı bir cihaz bulunca Note 8 Pro'ya yöneldim. Ancak önümde büyük bir muamma vardı: Mediatek işlemci muhabbetleri.

Şimdi biliyorsunuz ki bu cihazın işlemcisi gerçekten efsane. Bugün bile pek çok orta seviye telefonla kapışabilen bu işlemciye o zamanlar yeni olduğu için çoğunluk tarafından kuşkuyla bakılıyordu. Özellikle Mediatek'in geçmişten gelen bir kalitesizlik algısı insanların bu işlemciyi ve bu işlemciyi kullanan telefonlara ön yargı ile yaklaşmasına sebep oluyordu. Forumlarda sürekli Mediatek'i ve Redmi Note 8 Pro'yu kötüleyenleri gördükçe acaba almasam mı diye düşünüyorum. Ama nihayetinde bu cihazı aldım ve 4 yıl sonra bile bu cihaz ile bu satırları yazıyorum.

İşlemci Performansı Nasıl?

Helio G90T orta segment bir işlemcidir. Ancak performans konusunda asla yabana atılmaması gerek. Çünkü bu işlemci çıktığı dönemde 60 fps oyunlar oynatabilen bir canavardı. Şu an bile pek çok oyunu 60 fps oynatabiliyor. Bu telefonla yıllarca oyunlar oynadım. Yeri geldi PUBG MOBILE, Cod Mobile, WoT Blitz oynadım yeri geldi basit oyunlar oynadım. Ama hepsinde de performans ve keyif üst düzeydeydi. Helio G90T özellikle Redmi Note 8 Pro'nun bünyesinde çok verimli çalışmaktadır. Telefonun sahip olduğu likit soğutma sistemi sayesinde rahatsız edici bir ısınma yaşanmadan oyunlar oynamak mümkün. Ayrıca işlemcinin ısıya dirayetli yapısı sayesinde ısınma durumlarında bile kayıp yaşamadan devam edebilirsiniz. Ayrıca bu telefonla pek çok kez uzun, kısa video renderlandı ve render süresi gayet iyiydi. Özetle bu işlemci hiç de o ilk zamanlar forumlarda yazdığı gibi bir iki yılda çöp olacak bir işlemci değil. Zaten TSMC üretim olması sebebiyle gayet güvenebilirsiniz. Bugün bile orta segment telefonlara koy ve devam et.

RAM?

Bu cihazın 6 GB RAM'i günümüzde bile yeterli. Cihaz boştayken yaklaşık 3 GB RAM tüketimi var. Ancak uygulamaları kullanırken hiçbir kayıp yaşamazsınız. Klasik LPDDR4X RAM yapısına sahip. Pek bir sorun teşkil etmiyor.

Depolama?

Bu tamamen kişisel bir mevzu. Ben 120 GB'tın en fazla 100'ünü kullandım. Şu an bile 70 GB kullanılıyor. Ancak UFS 2.1'e yorum yapmak lazım. UFS 4.0'ın yaygınlaştığı günümüz için 2.1 epey geride kalsa da dosya transfer ederken veya aktarırken yine de pek bir zorluk çekmezsiniz. İş görür seviyede bir okuma yazma hızı mevcut. Tabii 3.1 veya 4.0'dan sonra hantallığı hissedersiniz ancak dediğim gibi iş görür seviyede olduğunu söylemek mümkün.

Kamera?

Ana kamerası fotoğraf çekimlerinde oldukça başarılı. 64 MP çekim yaparak çok fazla detay çekebilirsiniz. Ancak geniş açı, zoom ve video performansında sınıfta kalıyor. Geniş açı kamerası gerçekten çok kötü. Güneş altında yaptığınız çekimler tatmin eder ama kapalı alanlarda veya düşük ışıklı ortamlarda geniş açı ile çektiğiniz fotoğraftan hiçbir şey anlamazsınız. Geniş açı video çekimi olayı zaten en kötüsü. Titreşim olmasa bile görüntü kalitesi çok kötü olduğu için asla geniş açı video çekmiyorum. Bu cihazda 10x zoom özelliği var. Evet, orta segment için o dönemde çok iyiydi. Ama bugün 10x hem çok yetersiz hem de 2x'ten sonra dijital yakınlaştırma yaptığı için çektiğiniz fotoğraflar yağlı boya tablosu gibi oluyor. Yani 10x ile çekmek yerine 64 megapiksel ile çekip daha iyi yakınlaştırma yaparsınız. Video performansı ise gerçekten rezalet. Evet, orta segment 2019 model bir telefondan pek bir şey beklenmez ama Redmi Note 8 Pro'nun video performansı daha bir kötü. Mesela Note 8, Note 9 Pro vb. bundan daha iyi, daha net, daha stabil videolar çekiyor. Ana kamerası fotoğrafta iyi olsa da videoya geçince berbat oluyor. Titreşim önleme sabit dururken çekerseniz cihazın sağ sol, aşağı yukarı oynamasını engeller. Ama yürürseniz görüntü yine de titrer. Makro kamerası çok güzel bu telefonun. Gayet hoş detaylar çekebiliyorsunuz. Ancak tam kestiremediğim bir durum var. Sanki eski sürümlerde kamera kalitesi daha güzelken sonradan bozuldu gibi. Ama tabii bunu teyit edemiyorum.

Yazılım?

Şu anda Miui 12.5.8.0 Android 11 kullanıyor. Son sürümü bu telefonun. Klasik Miui. Hatalardan arındırılmış bir ROM. Ben gayet memnunum. 2024 yaz ayında Miui 12.5.7.0 sürümünde iken telefon bootloopa düşüyordu. Ben de hem twrp'nin yüklü olması hem de o dönem rootlu olmasından dolayı 1 günlük Pixel Experience Plus 13 custom rom denedim. Ve emin olun PE13Plus bu cihaza çok uyumluydu. Pil tüketimi azalırken şarj hızı artmıştı. Ama Miui kadar dolu bir ROM olmadığı için ben daha fazla dayanamadım ve 1 gün sonra TWRP'den Miui 12.5.8.0 sürümünü yükledim. Tabii Miui 12.5.8.0 ile herhangi bir root işlemi yapmadım. Ve Miui'a dönünce twrp de cihazdan silinmiş oldu. Şu anda sadece Bootloader kilidi açık olarak stock yazılımı ile kullanıyorum. Android 11 artık epeyi eskidi, dileyen düşünmeden custom romlara yöneltebilir bu cihaz için. Ama ben sürümü eski olsun, donanım daha önemli dediğim için bu şekilde devam ediyorum. MIUI da gayet stabil ve seviyorum.

Batarya?

Cihazın orijinal bataryası duruyor. Hala günde 1 defa şarj ediyorum. Kullanım sürem ort. 6 saat. Yani günün 4'te 1'i full kullanıyorum. Tabii oyun vs. yok bu kullanımın içinde. Ben telefonun şarjı %15'in altına düşmeden şarj etmem, %100 olmadan da çekmem genelde. Bu şekilde 4. yılında batarya performansı böyle.

Rom/Root ile ilgili yaşadıklarım

Telefonun Bootloader kilidi açıktı ama herhangi bir root, twrp yoktu. Kendim deneyim olması ve biraz da heyecan yaşamak için rootlayarak yaklaşık 1 sene kullandım. Tabii bu süre zarfında çeşitli modüller denedim, çeşitli launcherlar denedim, çoğu zaman bootloop'a düşerek Bootloopsaver modülü sayesinde kurtardım vs. vs. Root ile kullanırken en sevdiğim şey İOS emojileriydi. Gerçekten cihazın stock emojilerine göre çok daha elegant ve göze güzel geliyor. Bu cihazın işlemcisi Mediatek olduğu için Root ve Rom konusunda biraz sıkıntılı. Snapdragon cihazlarda gözü kapalı yapabileceğiniz bir işlemi bu telefonda yapmak için epey araştırmalı ve ondan sonra dua ile yapmalısınız. Cihazı brick etme olasılığı yüksek çünkü. 1 senenin ardından cihaz 2024 yaz ayında kendi kendine kapanıp açılmaya başlayınca root ile alakalı olabilir diye rootu kaldırdım. Tabii sorun ondan değilmiş ama bir daha da elimi bu işlere vurmak istemediğim için şu an cihaz stock bir şekilde kullanılıyor.

Bootloop Sorunu ve Çözümü

2024 yaz aylarına gelince cihaz bir anda kendi kendine sürekli yeniden başlamaya başladı. 15-20 kez böyle yaptıktan sonra açılıyordu ve bir süre sonra yine aynı döngüye giriyordu. İlkin güç tuşu ile alakalı sandım. Ancak herhangi bir tuş problemi yoktu. Sıcak havalardan desem, cihazın ısısı gayet serindi. Bu şekilde yaklaşık 2 hafta kullandıktan sonra bir gün gemileri yakıp, çok sevdiğim Miui 12.5.7'den Custom Rom'a yani Pixel Experience Plus 13'e geçtim. Pixel Rom'da cihazın ekran süresi belirgin şekilde artmıştı ve şarj olma hızı da epeyi hızlanmıştı. Ancak gerek kamera uygulaması (eis kullanamamaktan) gerekse de Pixel Rom'un Miui'a göre daha boş olması sebebi ile 1 gün sonra yine TWRP üzeriden bu sefer Miui 12.5.8 sürümünü kurdum. O zamandan beridir hala aynı rom ile devam etmekteyim. Miui 12.5.7'yi sildikten sonra bootloop sorunu çözüldü. Bu cihazın son sürümü 12.5.8'di fakat benim telefonuna 12.5.7'den sonrası gelmediği için 12.5.7 kullanıyordum. Kendi ellerimle 12.5.8'i kurdum ve şu an aktif bir şekilde kullanmaya devam ediyorum. Forumlarda okuduğum kadarıyla pek çok Note 8 Pro kullanıcısı aynı bootloop sorununu yaşamış. Pek çoğu da çözümü cihazı değiştirmekte bulmuş. Ben bu sorundan herhangi bir maddi harcama yapmadan kurtulduğum için gayet mutluyum. (Sorunun sebebi olarak kimileri anakart demiş ama yaklaşık 1 yıldır sorun yaşamadığıma göre sorun yazılımsaldı).

Sonuç olarak, bu cihaz 2019 yılında tanıtıldığında ve ilk dönemlerinde özellikle Mediatek işlemcisi nedeni ile pek çok kesim tarafından beğenilmedi ve haksızlığa uğradığı. Fakat bugün, aradan geçen yaklaşık 5.5 yılın ardından (ben 4 yıllık kullanıcıyım) hala burada bu yorumu yaptırabiliyor. Ben şahsen bu 4 yılda cihazımı yordum. Evet, düşürmeye, çizmeye, suya, kire veyahut cihazın donanımına zarar verecek bilimum şeyden kaçındım ama gücünü de sonuna kadar kullanarak hakkını verdim. Ve hala istesem pek çok oyunda 60 fps olarak, gayet tatmin edici grafiklerde oyunlar oynayabileceğimin bilincindeyim. Cihazımı 600k km yapmış 7 Serilerine benzetiyorum :) Dıştan kusursuz ama motor neler çekmiş bilinmeyen. Bu telefona Android 11 yetersiz geliyor. Donanımı Android 13'ü de kaldırabilecek kas gücüne sahip. Elinde hala taçsız kral Begonia olanlar Custom Rom ile önlerindeki yılları uzatabilirler. Ben dediğim gibi Miui doluluğunu sevdiğim için stock devam ediyorum. Not olarak, cihazın en ince ayrıntısına kadar hakimim. Bu cihaz modelini kullanan kişilerin merak ettiği, aklında olan soru vs. varsa seve seve cevaplayabilirim, elimden geldiğince yardımcı olabilirim. Okuduğunuz için teşekkür ediyor, sağlıcakla kalmanızı diliyorum.

Üst Alt