Sokağa çıkma yasağından dolayı can sıkıntısından telefona Miui rom harici başka custom romlar denemek istedim. Lineage OS romları daha önce bir çok telefonda deneyimlemiştim. Son zamanlarda Miui 12 romların neredeyse hepsini denedim, Resmi rom, Eu rom, Miglobe, Miroom bunların stabili ve developer her iki çeşitlerini de... Redmi Note 7 telefona Miui candır diyerek 1 yıl kullandıktan sonra ilk defa LOS rom kurmak istedim. Son zamanlarda hatırladığım Miui 9, 10, 11, 12 romlara göre LOS hoşuma gitti ve şaşırttı, farkları aşağıda yazmak istedim;
1) Hız: Tepkimeleri çok daha iyi. Sosyal medya, haritalar, chrome uygulamalarında gezinirken zerre takılma ve gecikme yoktu. Uygulama arası geçişler çok daha hızlıydı...
2) Görsellik: Renkler sanki daha iyi ve daha yüksek çözünürlüklü bir ekrana bakıyormuşum hissiyatı uyandırdı. Daha önce kullandığım Redmi Pro telefonumun OLED ekrandaki pastel renkler hissiyatını verdi bana...
3) Arayüz: Saf android olmasından dolayı mıdır nedir "oh be" dedirtti. Kullanımı rahat ve kolay. Saf android bile olsa özelleştirilmiş arayüz hissiyatı yine de verdi.
Miui'ye Göre Eksileri ise: Arayüz özelliştirmesi çok az , arama ses kaydedicisi yok (benim için önemli), fotoğraf uygulaması iyi çekmesine rağmen özellik olarak zayıf.
Miui ile ilk tanışmam, başka bir telefonda Motorola Atrix'de kullandığım Miui custom rom ile 2012'lerde başladı. Sonrasında ilk Xiaomi telefonum Mi 4 oldu. Maalesef son zamanlarda Miui arayüz hem hantal kalıyor hem de hiç biri stabil değil resmi ve stabil diye sunulan romlar da buna dahil. Bu eskiden Samsung'un yaptığı bir hataydı, arayüzü olur olmaz bir sürü uygulama ile doldururdu, bir süre sonra telefon kasmaya, donmaya ve hantallaşmaya başlardı. Şimdi aynısını sanki Xiaomi yapıyor. Samsung kadar gereksiz uygulama koymasa da Xiaomi de çok fazla özellik sunmaya çalışıyor bu da hatalara ve kasmalara sebep oluyor. Bir diğer konu ise eskiden bir modele çok uzun süre verdiği yazılım desteğini artık çok çabuk sonlandırmaya başladı üstelik yarım yamalak ve stabil hale getirmeden... Redmi Note 6 Pro 2 yıllık var-yok telefon şimdiden yazılım desteği kesildi, bilin bakalım sırada hangi telefon var...