İpucu Parmak izi sensörü sorunu ve Tuş kilidinin geç açılması hakkında

yarenersonmez

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Yaren
Cihazım
Xiaomi Mi A1
Konular
23
Merhaba arkadaşlar. Forumda gördüğüm üzere bazı arkadaşlar başlıkta belirttiğim gibi tuş kilidinin geç açılmasından ve parmak izi okuyucusunun geç yanıt vermesinden şikayetçi olmuş.
Not: Zahmet edip okumak istemeyenler için çözüm en alttadır ;)

Bu durum bende de yaşandı. Parmağımı okuttuktan sonra ekranın açılması 1 saniyeden fazla sürüyordu 1-2 gündür. Hatta parmak izi yerine power düğmesi ile tuşları açtığımda da aynı sorun yaşandı.

Öncelikle şunu belirteyim arkadaşlar, bu sorun Parmak İzi Okuyucu ile alakalı değildir, bu yüzden içiniz rahat olsun bu konuda.
Yaptığım araştırmalar sonucunda sorunun hafıza kartı kaynaklı olduğunu keşfettim. Ve hemen hafıza kartını çıkarıp denemeye koyuldum. Sonuç: ekran tak diye açılıverdi. 1-2 saat bekleyip deneme yaptım. Canavar gibi çalışıyor parmak izi okuyucusu.

Tam olarak sebebi de tahmin edeceğiniz üzere, hafıza kartı taktığınız zaman android, bazı uygulamaları ve sistem dosyalarını hafıza kartı üzerinden çalıştırıyor. Ve ekran açıldığında, uygulamalar arası geçiş yapıldığında, dosya yöneticisi açıldığında veya bunlara benzer sistem işlemleri sırasında hafıza kartından veri okurken hafıza kartının veri okuma hızının düşük olmasından dolayı gecikme yaşanmakta ve bu işlemlerin yavaşlamasına sebep olmaktadır hatta bazı uygulamalarda "uygulama yanıt vermiyor" sorununun sebebi de budur. Zira hafıza kartınız benimki gibi dandik bişeyse bu sorunları yaşamanız gayet normaldir. Ve Apple'ın yıllardır uyguladığı "Hafıza Kartı Desteklememe" politikasının ne kadar doğru olduğunu gösteriyor bu deneyim.
Konuya şu şekilde açıklık getirelim:

A1 Dahili depolama yazma ve okuma hızları
  • 212.38 MB/s (Okuma)
  • 206.76 MB/s (Yazma)
200 küsür TL'ye alınabilen 64 gb SD kart okuma hızı (altta link mevcuttur)
  • 90 MB/s (Okuma)
  • 80 MB/s (Yazma)
Yukarıdaki yazma/okuma hızına sahip sd kartını buradan inceleyebilirsiniz:

Yukarıda gördüğünüz gibi bu bariz farktan dolayı akıllı telefon üreticileri SD kart olayınca sıcak bakmıyor. Xiaomi'nin de birçok telefonunda SD kart desteği olmamasının sebebi budur zaten. Burdan da anlayacağınız üzere Harici Hafıza kartı sadece parmak izi sorunu değil, bunun gibi birçok sorunun yaşanmasında temel rol oynamaktadır. Bu yüzden arkadaşlar yeni bir telefon alacaksanız yüksek kapasiteli bişey alın ama sd kart kullanmayın. Dahili hafızanız yeterli gelmiyorsa "Google Fotoğraflar" gibi online depolama servislerini öneririm. Ha eğer "Epılı heklediler, gugulı da heklerler, fotolarımı çalarlar" diyorsanız da benim size önerim, daha yüksek kapasiteli bir telefon almanız. Ama hafıza kartı kullanmanızı tavsiye etmem.

Bütün bunlardan özetle parmak izi okuyusu, hafıza kartı yokken gayet stabil ve seri çalışmaktadır. En azından benim deneyimim bu şekilde. Eğer sizde sorun devam ederse veya bu konuda eklemek istediklerinizi ve düşüncelerinizi aşağıda belirtin lütfen.

Saygılarımla :)

Sorunun çözümü kısaca şudur: Hafıza kartını çıkarın.

Mertal

Eski Mkalkan21 :)
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mustafa
Cihazım
Redmi 5 Plus
Konular
23
Elinize sağlık. Sorunun çözümünü güzel bir şekilde açıklamışsınız.
Bir çok arkadaşa yararı olacaktır. Sadece A1 kullanıcıları değil Sd Kart kullanan tüm modeller kullanıcıları için geçerli diye de ekleyelim :)

Redmi 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Skorpi

Don't Worry, Be Happy :-)
Yönetici
Co-Admin
Premium Üye
MIUI Expert
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Cumhur
Cihazım
Mi 11T Pro
Konular
294
Sayın yarenersonmez paylaşımınız için çok teşekkürler, oldukça aydınlatıcı/açıklayıcı ve kesin çözüm odaklı bir paylaşım olmuş

Gesendet von meinem MI MAX 2 mit Tapatalk

bralakir

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
MUSTAFARÜŞTÜ
Cihazım
Mİ A1
Konular
13
teşekkürler emeğiniz için, hafıza kartı tercih edenlerin neden çıkartayım sorusuna kesin cevap :)
stabilite ve hız için hafıza kartı kullanılmamalı elbette,
eski ve uzun süreli bir apple kullanıcısı olarak bu yöndeki firma tercihi elbette doğru, fakat forumda bahsedilen güncelleme kaynaklı oldu daha çok, telefonu android 7 ile aldığımızda hızlı çalışan parmak izi şimdi biraz gecikme yapıyor ve sadece bu da değil 8.1 güncellemesinden sonra değişik problemler oluyor, yeni bir güncelleme ile inşallah düzelir

SelimAtar

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Selim
Cihazım
Xiaomi Mi A1
Konular
7
Bu yazıdan sonra şuan hemen hafıza kartımı çıkarıyorum telefondan. Tek bir sorum olacak sadece; ben çektiğim fotoğraf ve videoları hafıza kartına kaydediyorum. Hafıza kartımı çıkarırsam fotoğraflar kaybolmaz değil mi? Çünkü ben tüm fotoğraflarımı Google Fotoğraflar uygulamasında orjinal boyutunda yedeklemişim. Bu sebepten dolayı fotoğraflarım yine de telefonda görünecektir değil mi?

Erdinç25

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Erdinç
Cihazım
Mi A1
Konular
18
Ben hafıza kartını çıkardım denedim sonuç yine aynı , çünkü sorun güncellemeden sonra ortaya çıktı,yani ben daha öncede kart kullanıyodum hiçbir sorun yoktu parmak izinde,8.1 güncellemesi yavaşlattı açılmayı, yeni güncellemeyi beklemekten başka çare yok sanırım benim için, adamlar 1gb güncelleme yapıyo 3 basit şey değişiyo şeffaf bildirim paneli vb. dalga geçer gibi değişen 3 şeyden 2 si de sorunlu, hangi kafayla yapıyolar 7 yaşında çocuğamı yaptırıyolar anlamış değilim.android bu laf olsun diye yaptığı güncelleme saçmalıklarını ne zaman bırakacak bakalım

yarenersonmez

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Yaren
Cihazım
Xiaomi Mi A1
Konular
23
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Elinize sağlık. Sorunun çözümünü güzel bir şekilde açıklamışsınız.
Bir çok arkadaşa yararı olacaktır. Sadece A1 kullanıcıları değil Sd Kart kullanan tüm modeller kullanıcıları için geçerli diye de ekleyelim :)

Hocam mi A1 forumunda olduğumuz için bu şekilde başlık açtım ama dediğiniz gibi SD kart kullanan birçok cihaz için çözüm olacaktır bu makale.

Redmi 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sayın yarenersonmez paylaşımınız için çok teşekkürler, oldukça aydınlatıcı/açıklayıcı ve kesin çözüm odaklı bir paylaşım olmuş

Gesendet von meinem MI MAX 2 mit Tapatalk

teşekkürler emeğiniz için, hafıza kartı tercih edenlerin neden çıkartayım sorusuna kesin cevap :)
stabilite ve hız için hafıza kartı kullanılmamalı elbette,
eski ve uzun süreli bir apple kullanıcısı olarak bu yöndeki firma tercihi elbette doğru, fakat forumda bahsedilen güncelleme kaynaklı oldu daha çok, telefonu android 7 ile aldığımızda hızlı çalışan parmak izi şimdi biraz gecikme yapıyor ve sadece bu da değil 8.1 güncellemesinden sonra değişik problemler oluyor, yeni bir güncelleme ile inşallah düzelir

Değerlendirmeleriniz için teşekkür ederim. Faydası olur umarım.

Bu yazıdan sonra şuan hemen hafıza kartımı çıkarıyorum telefondan. Tek bir sorum olacak sadece; ben çektiğim fotoğraf ve videoları hafıza kartına kaydediyorum. Hafıza kartımı çıkarırsam fotoğraflar kaybolmaz değil mi? Çünkü ben tüm fotoğraflarımı Google Fotoğraflar uygulamasında orjinal boyutunda yedeklemişim. Bu sebepten dolayı fotoğraflarım yine de telefonda görünecektir değil mi?

Hafıza kartını çıkardığınızda hafıza kartındaki verileriniz olduğu gibi kalır. Fotoğraflar vs. içinde kalır. Google fotoğraflar uygulamasına girdiğinizde önceden yedeklediğiniz fotoğraf&videolar görünecektir. Fakat dosyalar veya albüm gibi farklı bir uygulamada görünmezler. Çünkü fotoğraflar uygulaması google sunucularında yedeklenmiş verilerinizi gösterir size. Orjinal boyutta yedeklediyseniz kalite kaybı filan da yaşamazsınız. En iyisini yapmışsınız bence Yes~~

Ben hafıza kartını çıkardım denedim sonuç yine aynı , çünkü sorun güncellemeden sonra ortaya çıktı,yani ben daha öncede kart kullanıyodum hiçbir sorun yoktu parmak izinde,8.1 güncellemesi yavaşlattı açılmayı, yeni güncellemeyi beklemekten başka çare yok sanırım benim için, adamlar 1gb güncelleme yapıyo 3 basit şey değişiyo şeffaf bildirim paneli vb. dalga geçer gibi değişen 3 şeyden 2 si de sorunlu, hangi kafayla yapıyolar 7 yaşında çocuğamı yaptırıyolar anlamış değilim.android bu laf olsun diye yaptığı güncelleme saçmalıklarını ne zaman bırakacak bakalım

Hocam parmak izi okuyucunuzda donanımsal bir problem olabilir. Ben sadece yaşadığım olayı anlattım ve hafıza kartının bir çözüm olabileceğini söyledim, benim cihazımda çözüm bu şekilde oldu çünkü. Bu sadece bir ihtimal zaten. Ve bununla ilgili detaylı bir açıklama da yaptım. Fakat dediğim gibi bu sorunlar tamamen yazılımsal veya tek bir bileşene bağlı olarak donanımsal olmayabilir. Örneğin, üst panelde yakınlık sensörü, kamera, ahize, bildirim gibi bileşenler bulunur, bildirim ledinde oluşacak bir kısa devre bu elemanların hepsinde sorun çıkmasına hatta çalışmamasına neden olabilir. Size önerim stock rom'u tekrar indirip flaşlayın, işe yaramazsa cihazınızı garantiye yollayın. Eğer cihazınızda root erişimi varsa bu tür sorunların olması da olağandır belirtmiş olayım. Çok da mühim değil idare ederim diyorsanız da tercih size kalmış fakat şimdiden sorun yaşamanız ileride parmak izi okuyucusunun tamamen çalışmayacağının göstergesi de olabilir :)

Güncelleme konusuna gelecek olursak, Android dediğimiz şey, 3-4 günde kodlamayla yapılacak bir websitesi, visual studio ile yapılabilecek bir program veya daha farklı programlama dilleriyle yapılabilecek birkaç sayfadan oluşan kod dizisiyle oluşmuş bir yazılım paket program vs. değildir.
Android bir işletim sistemidir. İşletim sistemi dediğimiz mevzu ise, çalıştırdığınız cihazın mevcut bütün donanımlarının yazılım ile işbirliği içerisinde çalışması gereken dönüştürme işlevlerini barındıran, kullanıcıya depolama ve uygulama alanı yaratmak için, cihaz belleğinde kullanıcıların anlık işlevlerini sağlayabilmek adına veri tutan ve bu veriyi sürekli olarak güncelleyen bir veritabanı içeren, bütün bunlarla beraber biz kullanıcılara en iyi deneyimi ve pratikliği sağlamak için hazırlanmış bir dizi arayüz işlevlerini barındıran ve daha birçok özelliği olan yazılım bütünlüğüdür. Daha fazlası için araştırma yapabilirsiniz.

İşte bütün bunlardan yola çıkacak olursak Android denen kocaman bir işletim sisteminin güncellemelerinde; kısaca özet geçeyim, ayarlarda bulunan her alt menü için bir geliştirme uyguladığını varsayarsak eğer bizim gözümüzde görünen saydamlık, kenar düzeltme, efekt verme, renk değiştirme gibi birkaç görsel değişiklik dışında binlerce opsiyon ve geliştirme seçeneği ortaya çıkıyor ve bunlar da kullanıcı için arkaplanda kalıyor.

Bunları size tepki amaçlı veya bişeyler ispatlamak amaçlı söylemiyorum. Lütfen yanlış anlamayın.Eskiden ben de böyle düşünüyordum ve zaman içinde bişeyler öğrenerek programlamayı ve işletim sistemlerini anlayarak arka planda neler döndüğünü ve nelerle baş edilmeye çalışıldığını anladım. Ve insanların bunları öğrenmesi için bilgilendirme amaçlı bikaç satır yazdım. Mağrur görmeyiniz efendim :)

Erdinç25

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Erdinç
Cihazım
Mi A1
Konular
18
Değerlendirmeleriniz için teşekkür ederim. Faydası olur umarım.

Hafıza kartını çıkardığınızda hafıza kartındaki verileriniz olduğu gibi kalır. Fotoğraflar vs. içinde kalır. Google fotoğraflar uygulamasına girdiğinizde önceden yedeklediğiniz fotoğraf&videolar görünecektir. Fakat dosyalar veya albüm gibi farklı bir uygulamada görünmezler. Çünkü fotoğraflar uygulaması google sunucularında yedeklenmiş verilerinizi gösterir size. Orjinal boyutta yedeklediyseniz kalite kaybı filan da yaşamazsınız. En iyisini yapmışsınız bence Yes~~

Hocam parmak izi okuyucunuzda donanımsal bir problem olabilir. Ben sadece yaşadığım olayı anlattım ve hafıza kartının bir çözüm olabileceğini söyledim, benim cihazımda çözüm bu şekilde oldu çünkü. Bu sadece bir ihtimal zaten. Ve bununla ilgili detaylı bir açıklama da yaptım. Fakat dediğim gibi bu sorunlar tamamen yazılımsal veya tek bir bileşene bağlı olarak donanımsal olmayabilir. Örneğin, üst panelde yakınlık sensörü, kamera, ahize, bildirim gibi bileşenler bulunur, bildirim ledinde oluşacak bir kısa devre bu elemanların hepsinde sorun çıkmasına hatta çalışmamasına neden olabilir. Size önerim stock rom'u tekrar indirip flaşlayın, işe yaramazsa cihazınızı garantiye yollayın. Eğer cihazınızda root erişimi varsa bu tür sorunların olması da olağandır belirtmiş olayım. Çok da mühim değil idare ederim diyorsanız da tercih size kalmış fakat şimdiden sorun yaşamanız ileride parmak izi okuyucusunun tamamen çalışmayacağının göstergesi de olabilir :)

Güncelleme konusuna gelecek olursak, Android dediğimiz şey, 3-4 günde kodlamayla yapılacak bir websitesi, visual studio ile yapılabilecek bir program veya daha farklı programlama dilleriyle yapılabilecek birkaç sayfadan oluşan kod dizisiyle oluşmuş bir yazılım paket program vs. değildir.
Android bir işletim sistemidir. İşletim sistemi dediğimiz mevzu ise, çalıştırdığınız cihazın mevcut bütün donanımlarının yazılım ile işbirliği içerisinde çalışması gereken dönüştürme işlevlerini barındıran, kullanıcıya depolama ve uygulama alanı yaratmak için, cihaz belleğinde kullanıcıların anlık işlevlerini sağlayabilmek adına veri tutan ve bu veriyi sürekli olarak güncelleyen bir veritabanı içeren, bütün bunlarla beraber biz kullanıcılara en iyi deneyimi ve pratikliği sağlamak için hazırlanmış bir dizi arayüz işlevlerini barındıran ve daha birçok özelliği olan yazılım bütünlüğüdür. Daha fazlası için araştırma yapabilirsiniz.

İşte bütün bunlardan yola çıkacak olursak Android denen kocaman bir işletim sisteminin güncellemelerinde; kısaca özet geçeyim, ayarlarda bulunan her alt menü için bir geliştirme uyguladığını varsayarsak eğer bizim gözümüzde görünen saydamlık, kenar düzeltme, efekt verme, renk değiştirme gibi birkaç görsel değişiklik dışında binlerce opsiyon ve geliştirme seçeneği ortaya çıkıyor ve bunlar da kullanıcı için arkaplanda kalıyor.

Bunları size tepki amaçlı veya bişeyler ispatlamak amaçlı söylemiyorum. Lütfen yanlış anlamayın.Eskiden ben de böyle düşünüyordum ve zaman içinde bişeyler öğrenerek programlamayı ve işletim sistemlerini anlayarak arka planda neler döndüğünü ve nelerle baş edilmeye çalışıldığını anladım. Ve insanların bunları öğrenmesi için bilgilendirme amaçlı bikaç satır yazdım. Mağrur görmeyiniz efendim :)
İlk olarak teşekkürler o kadar şey yazıp zahmet etmişsiniz 2.olarak ben s40 s60 symbian ,android yani geçmişten günümüze bütün işletim sistemlerine bayağı hakimim bilginiz olsun , bütün bu birikimime dayanarak söylüyorumki parmak izi sensöründe ekranın geç açılması tamamen yeni güncelleme olan 8.1 ile ilgili , çünkü güncelleyen bildiğim herkeste bu sorun var, herkesin sensörü aynı anda bozulmaz yani,ayrıca sensör çok hızlı tepki veriyor titreyerek ,sadece tel geç uyanıyor, sensör bozuk olabilir servise gönderin diye arkadaşları yanlış yönlendirmeyelim lütfen ve hala arkasındayım bu güncellemeleri kafaları güzelken yapıyolar yoksa bu kadar basit hatalar olmaz

yarenersonmez

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Yaren
Cihazım
Xiaomi Mi A1
Konular
23
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
çünkü güncelleyen bildiğim herkeste bu sorun var, herkesin sensörü aynı anda bozulmaz yani,ayrıca sensör çok hızlı tepki veriyor titreyerek ,sadece tel geç uyanıyor, sensör bozuk olabilir servise gönderin diye arkadaşları yanlış yönlendirmeyelim lütfen ve hala arkasındayım bu güncellemeleri kafaları güzelken yapıyolar yoksa bu kadar basit hatalar olmaz

Benim gördüğüm kadarıyla güncelleme yapan çoğu kişide böyle bir sorun yok. Facebooktaki xiaomi forumlarını da takip ediyorum, daha da önemlisi xda forumlarını takip ediyorum sık sık. Ama dediğim gibi çoğu kişide bu problem yok.

Size önerim stock rom'u tekrar indirip flaşlayın, işe yaramazsa cihazınızı garantiye yollayın
Yazdığımı iyi okumadınız sanırım? Telefonunuz darbe almış olabilir, ısınmış olabilir, kısadevre yapmış olabilir, nem almış olabilir. Bütün bunlar arıza sebebidir.
Ben de diyorum ki stock sürümü tekrar kurup deneyin bi sorun dediğiniz gibi yazılımsal mı bu olay. İhtimal dahilindedir çünkü. Güncelleme yaptıktan sonra donanımsal arıza olamaz diye bir kaide yok.
Eğer sorun devam ederse, yani bu yöntem işe yaramazsa garantiye gönderin baksınlar, yapacak başka bişey yok çünkü. Varsa siz onları da deneyin benim bildiğim yok.
Buradan da anlayacağınız üzere insanları değil bizzat sizi yönlendiriyorum, fakat yanlış yönlendirme konusunda hemfikir miyiz onu tekrar konuşalım derim.
Bu arada; çinde satılan içkiler de Çin malı galiba bu kadar kafa yaptığına göre

Erdinç25

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Erdinç
Cihazım
Mi A1
Konular
18
Benim gördüğüm kadarıyla güncelleme yapan çoğu kişide böyle bir sorun yok. Facebooktaki xiaomi forumlarını da takip ediyorum, daha da önemlisi xda forumlarını takip ediyorum sık sık. Ama dediğim gibi çoğu kişide bu problem yok.

Yazdığımı iyi okumadınız sanırım? Telefonunuz darbe almış olabilir, ısınmış olabilir, kısadevre yapmış olabilir, nem almış olabilir. Bütün bunlar arıza sebebidir.
Ben de diyorum ki stock sürümü tekrar kurup deneyin bi sorun dediğiniz gibi yazılımsal mı bu olay. İhtimal dahilindedir çünkü. Güncelleme yaptıktan sonra donanımsal arıza olamaz diye bir kaide yok.
Eğer sorun devam ederse, yani bu yöntem işe yaramazsa garantiye gönderin baksınlar, yapacak başka bişey yok çünkü. Varsa siz onları da deneyin benim bildiğim yok.
Buradan da anlayacağınız üzere insanları değil bizzat sizi yönlendiriyorum, fakat yanlış yönlendirme konusunda hemfikir miyiz onu tekrar konuşalım derim.
Bu arada; çinde satılan içkiler de Çin malı galiba bu kadar kafa yaptığına göre
Daha kısa ve net anlatayım , parmak izine dokununca titriyoya ,dokunur dokunmaz tepki alıyorum ,ayrıca uygulama kilitleyince ,uygulamayı anında açıyo, yani donanım olarak parmak izi sensöründe bi arıza yok mantıken düşününce ,sıkıntı ekranı kapattıktan sonra dokununca eskiye göre yarım saniye geç uyanıyo telefon ,buda güncelleme yapar yapmaz oldu ,mantıken sıkıntı güncellemede sanırım bundada hemfikiriz artık :) çözüme gelince bana aşırı bir sıkıntı yaratmadığı için yeni güncellemede düzelir diye beklicem

Üst Alt