Sayın
Murad Ali ve sayın
Schwzz hocalarım
Yazışmalarınızı okuyunca kendimi iyice Fransız kalmış gibi hissediyorum. Bendeniz Türk Telekom 100 mbit fiber İnternet kullanıcısıyım. Modem ise telekomun verdiği fiber destekli bir modem. Öyle ayar mayar yok aynen aldığım gibi kullanıyorum. Evde bazen iki bilgisayar 3 telefon aynı anda WiFi ye bağlanıyor bir kopma yada bağlantı sorunu yaşamıyorum. Hatta şu an IPTV den Bodrum Spor- Galatasaray maçını kesintisiz izliyorum yine problem olmuyor. (
İlk yarısından sıkıldığım için Milan- Juventus maçına geçtim )
Yani ben normal bir İnternet kullanıcısı olarak neyi kaçırıyorum ?
“Vatanın dört bir yanında fedakarca çalışarak bu ulvi görevi layıkıyla yerine getiren bütün Öğretmenlerimizin Öğretmenler gününü kutlar, başarılarının devamını dilerim.”.
İyi ki Varsınız...
Koçara hocam belirtiğiniz gibi normal kullanıcısnız bunda bir sıkıntı yok ancak örneğin operatörün verdiği 100mbps hız ile film izlerken 720p izleyebilirsiniz 1080p de donma ihtimali yüksek olur 4K veya 8K bir içeriği izlemekte çok zorlanırsınız, yine örneğin 10gb bir dosya indirmek istediğinizde operatör 2mbps hızla indirmenize izin verir bu durumda dosya indirme süresi 8-10+ saat bekleme süresi oluşturur ama 1000mbps hız kullanan bir kullanıcı aynı dosyayı indirme hızı asgari 50mbps olacağı için 4-10 dakika aralığında indirmiş olacaktır.
Operatörün verdiği modem router cihazı güvenlik açısından korunmasızdır bu da internet güvenliğinizi siber saldırılara ve hacker saldırılarına, DOT ve DOH saldırılarına açık haldedir, bu durumda eviniz de veya işyeriniz de güvenlik kameraları veya güvenlik uygulamaları kullanıyorsanız ve evinizde wifi desteğiyle çalışan cihazların (tv - robot süpürge- akıllı ev gibi) güvenliği risk altında olacaktır.
Kısaca İnternet artık ekmek su gibi ihtiyaç oldu böyle olunca da internet güvenliğinide sağlamak durumunda kalıyoruz o nedenle operatör modemleri güvenlik sağlama konusunda çözümsüz kalabilmekte, bir fikir oluşması için ben kullandığım cihazın güvenlik önlemlerine örneklerini aşagıda paylaşıyorum.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.