Miui deneyimim uzun zaman önce Samsung Galaxy S3 ile başladı, o zamanlar kendi sitelerinde bir çok farklı marka-modele rom yayınlayan Xiaomi şimdi kendi cihazlarına yeterli süre güncelleme vermiyor maalesef. İlginçtir ki o zamanlarda Miui'yi sevemeyip üst model Galaxy S5 port romları..vs kullanıyordum.
Şu anda Poco X3 Pro için Eu rom kullanıyorum, hem arayüzünü seviyorum hem de daha önceki telefonlarımda olsun bu cihazda olsun AOSP deneyimlerim pek iyi geçmediği için düşünmüyorum tabii güncellemeler kesilene kadar. Özelleştirilmiş olan CrDroid, CherishOs gibi romlar da, biraz daha sade olan PixelExperience de denedim fakat genellikle şarj konusunda optimizasyon sorunu yaşadım. Örnek olarak, cihaz 4-5 aylık ve Miui'de 2 günü çıkartırken CrDroid ile 1,5 gün belki gidiyordu. CherishOs ile uzun süre deneme yapmadım fakat eski cihazımda kullandığım ve Miui'den sonra en beğendiğim rom olduğu için Miui güncellemesi kesilince kesin deneyeceğim romlar arasında, o saatten sonra şarja bakmayıp batarya değiştirip devam ederiz artık. Miui'de o kadar bloatware ile bu şekilde sarj gidiyorsa benim için sorun yok şimdilik. Özelleştirme için CustoMiuizer kullanıyorum ve gayet yeterli oluyor.
Şişme maalesef oluyor evet fakat rootla Alpha Backup Pro üzerinden yedek alıp komple format yapıp geri yükle dosyaları aktar derken en fazla 2-3 saat alabilecek bir işlemle eski haline dönebiliyorum ki uzun süre kullanımda şişme oluyor zaten, 3-4 ayda değil.
Bundan ayrı olarak Note 9 Pro için Miui13 port romu gördüm geçenlerde forumda, cihaz güncelleme listesinde görünüyor zaten doğru-yanlış sızdırılan listelerde, bu yüzden port roma hem gerek yok hem de sürdürülebilirlik çok düşük olduğundan ben tercih de tavsiye de etmiyorum, eşimin telefonu olduğu için ve geçenlerde ona da Eu yüklediğim için bu modeli örnek verdim fakat diğer cihazlar için de görüşüm aynı. Cihaz güncelleme almayacaktır, o anda yenisini alma imkanı yoktur belki o yüzden denemek için kurulur kullanılır tabi fakat stabilite ve performans beklemek doğru değil. Daha önce Mi6'da Miui 13 Çin ve Tr port romları denedim, Nfc, aramada ses sorunları, çağrı gelince ekrana düşmeme gibi bir çok sorun nedeniyle o maceradan vazgeçip CherishOs kurdum ve çok beğendim, yeni cihaz aldığım için şimdi yedek cihaz olarak yatıyor.