Rom Neden MIUI yerine AOSP Rom?

Skorpi

Süper Üye
Onursal Yönetici
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Cumhur
Cihazım
Mi 11T Pro
Konular
295

Toorop

F-Xiaomi
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Ceyhun
Cihazım
-
Konular
5
Miui deneyimim uzun zaman önce Samsung Galaxy S3 ile başladı, o zamanlar kendi sitelerinde bir çok farklı marka-modele rom yayınlayan Xiaomi şimdi kendi cihazlarına yeterli süre güncelleme vermiyor maalesef. İlginçtir ki o zamanlarda Miui'yi sevemeyip üst model Galaxy S5 port romları..vs kullanıyordum.

Şu anda Poco X3 Pro için Eu rom kullanıyorum, hem arayüzünü seviyorum hem de daha önceki telefonlarımda olsun bu cihazda olsun AOSP deneyimlerim pek iyi geçmediği için düşünmüyorum tabii güncellemeler kesilene kadar. Özelleştirilmiş olan CrDroid, CherishOs gibi romlar da, biraz daha sade olan PixelExperience de denedim fakat genellikle şarj konusunda optimizasyon sorunu yaşadım. Örnek olarak, cihaz 4-5 aylık ve Miui'de 2 günü çıkartırken CrDroid ile 1,5 gün belki gidiyordu. CherishOs ile uzun süre deneme yapmadım fakat eski cihazımda kullandığım ve Miui'den sonra en beğendiğim rom olduğu için Miui güncellemesi kesilince kesin deneyeceğim romlar arasında, o saatten sonra şarja bakmayıp batarya değiştirip devam ederiz artık. Miui'de o kadar bloatware ile bu şekilde sarj gidiyorsa benim için sorun yok şimdilik. Özelleştirme için CustoMiuizer kullanıyorum ve gayet yeterli oluyor.

Şişme maalesef oluyor evet fakat rootla Alpha Backup Pro üzerinden yedek alıp komple format yapıp geri yükle dosyaları aktar derken en fazla 2-3 saat alabilecek bir işlemle eski haline dönebiliyorum ki uzun süre kullanımda şişme oluyor zaten, 3-4 ayda değil.

Bundan ayrı olarak Note 9 Pro için Miui13 port romu gördüm geçenlerde forumda, cihaz güncelleme listesinde görünüyor zaten doğru-yanlış sızdırılan listelerde, bu yüzden port roma hem gerek yok hem de sürdürülebilirlik çok düşük olduğundan ben tercih de tavsiye de etmiyorum, eşimin telefonu olduğu için ve geçenlerde ona da Eu yüklediğim için bu modeli örnek verdim fakat diğer cihazlar için de görüşüm aynı. Cihaz güncelleme almayacaktır, o anda yenisini alma imkanı yoktur belki o yüzden denemek için kurulur kullanılır tabi fakat stabilite ve performans beklemek doğru değil. Daha önce Mi6'da Miui 13 Çin ve Tr port romları denedim, Nfc, aramada ses sorunları, çağrı gelince ekrana düşmeme gibi bir çok sorun nedeniyle o maceradan vazgeçip CherishOs kurdum ve çok beğendim, yeni cihaz aldığım için şimdi yedek cihaz olarak yatıyor.

TacoNikky

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Taco
Cihazım
Mi Note 10 Lite
Meslek
App Dev/Tech
Konular
7
Cihaz Mi note 10 lite, rom RiceDroid. Hem stabil ve hızlı hem de miui camera içinde geliyor. Herhangi bir bug'a rastlamadım, bol özelleştirmeli bir rom.

rotindaaa21

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Muhammed
Cihazım
Redmi Not 11Pro
Meslek
Öğrenci
Konular
61
2 aydır crdroid kullanıyorum çok akıcı şarjı çok iyi gidiyor kasma donma vb hiç olmadı diyebilirim o kadar alıştım ki artık mıuı kullanmam 🎉

Schwzz

100 yıldır açtığın yolda, gösterdiğin hedefe..
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
-
Cihazım
-
Konular
157

kafeinsiz

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
E
Cihazım
Poco X7 Pro
Konular
12
Uzun süreli kullanımda işlemci farkı bariz ortaya çıkıyor aslında. SD 8xx serisi cihazlar uzun yıllar sonra bile her şeye koşabiliyor. Örneğin benim rahmetli LG G2 hala en güncel Android sürümünü kullanabiliyor ve destek hiç kesilmedi.

Bu konuda en iyisi lineage os hiç yalnız bıraktıklarını görmedim LG G2 için bile hala en yeni sürüm mevcut.

CrDroid geliştiricileri de Lineage OS romlarını temel alıp saf Android sunumunu özelleştirip veriyor ancak destekleri çok keyfi işliyor.
Amiral gemisi cihaza bile destek vermeyi kesiyorlar çoğu zaman.

Ömrü dolmuş bir cihaza doğrudan Lineage OS öneririm doğrusu ben.

Ironsides

Süper Üye
Yönetici
Moderatör
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Not Found
Cihazım
Poco X3Pro
Meslek
Mod
Konular
320
Uzun süreli kullanımda işlemci farkı bariz ortaya çıkıyor aslında. SD 8xx serisi cihazlar uzun yıllar sonra bile her şeye koşabiliyor. Örneğin benim rahmetli LG G2 hala en güncel Android sürümünü kullanabiliyor ve destek hiç kesilmedi.

Bu konuda en iyisi lineage os hiç yalnız bıraktıklarını görmedim LG G2 için bile hala en yeni sürüm mevcut.

CrDroid geliştiricileri de Lineage OS romlarını temel alıp saf Android sunumunu özelleştirip veriyor ancak destekleri çok keyfi işliyor.
Amiral gemisi cihaza bile destek vermeyi kesiyorlar çoğu zaman.

Ömrü dolmuş bir cihaza doğrudan Lineage OS öneririm doğrusu ben.

Aslında bu tamamen geliştirici ile alakalı bir durum hocam. Biraz da önceki cihazlar için rom boyutu 500-750mb arası değişiyor. Üstelik önceden rom portlamak editlemek android sürümleri için çok kolaydı. Lg G2 de bunlardan biri. Bariz bir şekilde bazı modeller unutulmuyor. Şimdiki amiral gemi dediğimiz cihazların rom boyutları devasa nitelikte. Bir de eskiden cihaz sayısı az iken şuan çok fazla. Bu sebeple hangi rom hangi cihaza hangi custom romda uzun süre destek alır biraz şans işi. Lineageos alışkanlık gereği denetlenmeden port edilip paylaşılıyor. Denenmeden dediğim cihazlar yerine sanal bellek üzerinde hızlı test edilip paylaşılıyor. Lakin orada yer alan geliştirici en başta sıkı elemeye tabi olduğu için, bir daha bu ekibe girememe tedirginliği ile daha fazla destek verebiliyor. Bu konuda katılıyorum..

Crdroid ekibi çok eskiden bu yana desteklerini sürdürdüler. Özellikle özelleştirme bakımından lineageos stabilitesinin üzerine konumlanması bence yerinde bir bakış açısı. Aosp tabanlı romlar ise lineageos tabanına göre hafiften daha hataya açık. Yine de ikisi de olmazsa olmazımız.

Ben Crdroid ve AncientOs sürümlerini beğeniyorum. Crdroid rom sağlamlığı ile önde iken Ancientos ekini görselliği çok iyi başarıyor. Ücretsiz olmaları göz önüne alındığında bence kendilerine şükranlarımızı iletmeliyiz. Süresi dolan cihazlara nefes oluyorlar.

Not : Eu rom yani miui rom sever olan Skorpi hocamızı bile, bu yoldan çeviren Crdroid rom, gerçekten alkışlanmalı

Üst Alt