Bizzat test etmedim bu tür bataryaları ancak piller konusunda bir miktar bilğim var ve konuyla ilgili fikrimi sizinle paylaşmak isterim.
Bir pil düşünün 4.2 volt gerilimden 0 volt gerilime kadar 4000 mAh akım veriyor. Bizim işimize yarayacak kısmı minumum 3volt burumda bu pilin 4.2 volt gerilimden 3 volt gerilime kadar 2600 mAh verdiğini varsayalım.
Bu pil kabul görür şartlar altında 2600 mAh kapasitededir. Ancak ben bu pili laboratuvar verileriyle yasal olarak 3000 mAh, 3500 mAh kapasiteli diye satabilirim.
Kesin olmamakla birlikte aliexpress üzerinde satılan pillerde bu tür bir teknik veri oyunu oynandığını düşünüyorum.
Ancak bir kaç batarya modelinde boyutların bir miktar büyütülüp/ kalınlaştırılarak kapasite artırımı yapıldığınıda gördüm. Bu yüzden size kesin bir bilgi veremem, tek yol test etmek yada bizzat test eden birinden bilgi almak.
Aynı boyutlarda ve aynı ağırlıkta bir bataryanın daha yüksek kapasiteli olduğu belirtiliyorsa büyük ihtimal bir kağıt oyunu vardır.
Birde kalite konusu var. Xiaomi cihazlarda kullanılan bataryalar misal 1 yılda %20 kapasite kaybediyorsa aliexpress üzerinde satılan ne idüğü belirsi bataryalar 1 yılda %50 kapasite kaybı yaşayacaktır büyük bir ihtimal. Encak kaliteli ürünler müstesna.
Bizim elektronik sigaralar için aldığımız li-ion pillerin orijinalliğini ve kalitesini tartarak anlarız. Pilin ağırlığı, orjinal olup olmadığını yada kapasitesi hakkında en sağlam bilgidir. Ancak ben güvenli yerlerden aldığım için tartma ihtiyacı duymuyorum.