- Adım
- Erkan
- Cihazım
- Yok
- Konular
- 6
Cihazlara root atmak, google sertifika düzeyini L3'e düşürüyor demek ki...
L3 sertifikasını; yalnızca netflix'i düşük çözünürlükte izletiyor olarak düşünmemek gerekir.
L3 sertifikasına sahip cihazlar, google servislerinden hizmet alacağı süre sınırlıdır.
Atıyorum; L3 sertifikalı ve android 12 sürümüne sahip bir cihaza sahipsen, cihaz L3 sertifikalı olduğu için, google servisleri ve uygulamaları 5 yıl sonra güncelleme almayacak demektir. ( Süreyi attım. Daha kısa ya da daha uzun olabilir. )
Örneğin ; cihazın L3 sertifikalı ve youtube kullanıyorsun. Bir gün youtube çalıştırdın ama youtube uygulaması çalışmadı. Uygulama güncel değil diye bir uyarı verdi. Güncellemek istedin ama google güncellemeye de izin vermiyor. Bu durumda cihaza "official olmayan" yazılımlar yükleyerek, cihazını kullanmaya çalışıyorsun. Ama tabi cihazının orijinal yazılımını da kaybetmiş oluyorsun.
Nereden biliyoruz ? Üreticiler geçmişte akıllı tv diye millete çok sayıda televizyon sattılar. Çoğu tv'de google sertifika düzeyi L3 olduğu için youtube çalışmamaya başladı. Sonradan anlaşıldı ki, akıllı tv'lere bu smart özellikler cihazın satışını cazip hale getirmek için konulmuş...
Oysa L1 sertifikasına sahip olan cihazlarda google servis ve uygulamaları süresiz çalışır. Süresiz güncellenir.
Kaynak verebilir misiniz hocam? Okuduğum, incelediğim tüm kaynaklarda widevine DRM sertifikalarının işlevinin sadece stream servislerinin yayın kalitesini belirlemek için olduğu yazılı, ayrıca deneyimlediğim pek çok cihazda da aynı sonuç...
Bu sertifikaların ilk defa google servilerini kısıtladığını duyuyorum, kaynağı incelemek isterim.