Soru Mi 11t widevine l3 sorunu

onununcuköy

Hevesli Üye
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Erkan
Cihazım
Yok
Konular
6
Cihazlara root atmak, google sertifika düzeyini L3'e düşürüyor demek ki...

L3 sertifikasını; yalnızca netflix'i düşük çözünürlükte izletiyor olarak düşünmemek gerekir.

L3 sertifikasına sahip cihazlar, google servislerinden hizmet alacağı süre sınırlıdır.

Atıyorum; L3 sertifikalı ve android 12 sürümüne sahip bir cihaza sahipsen, cihaz L3 sertifikalı olduğu için, google servisleri ve uygulamaları 5 yıl sonra güncelleme almayacak demektir. ( Süreyi attım. Daha kısa ya da daha uzun olabilir. )

Örneğin ; cihazın L3 sertifikalı ve youtube kullanıyorsun. Bir gün youtube çalıştırdın ama youtube uygulaması çalışmadı. Uygulama güncel değil diye bir uyarı verdi. Güncellemek istedin ama google güncellemeye de izin vermiyor. Bu durumda cihaza "official olmayan" yazılımlar yükleyerek, cihazını kullanmaya çalışıyorsun. Ama tabi cihazının orijinal yazılımını da kaybetmiş oluyorsun.

Nereden biliyoruz ? Üreticiler geçmişte akıllı tv diye millete çok sayıda televizyon sattılar. Çoğu tv'de google sertifika düzeyi L3 olduğu için youtube çalışmamaya başladı. Sonradan anlaşıldı ki, akıllı tv'lere bu smart özellikler cihazın satışını cazip hale getirmek için konulmuş...

Oysa L1 sertifikasına sahip olan cihazlarda google servis ve uygulamaları süresiz çalışır. Süresiz güncellenir.

Kaynak verebilir misiniz hocam? Okuduğum, incelediğim tüm kaynaklarda widevine DRM sertifikalarının işlevinin sadece stream servislerinin yayın kalitesini belirlemek için olduğu yazılı, ayrıca deneyimlediğim pek çok cihazda da aynı sonuç...

Bu sertifikaların ilk defa google servilerini kısıtladığını duyuyorum, kaynağı incelemek isterim.

serkanguzel

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Serkan
Cihazım
Mi Max
Meslek
Emekli
Konular
15
Kaynak verebilir misiniz hocam? Okuduğum, incelediğim tüm kaynaklarda widevine DRM sertifikalarının işlevinin sadece stream servislerinin yayın kalitesini belirlemek için olduğu yazılı, ayrıca deneyimlediğim pek çok cihazda da aynı sonuç...

Bu sertifikaların ilk defa google servilerini kısıtladığını duyuyorum, kaynağı incelemek isterim.
Hocam ticari anlaşmalar sır niteliğinde olduğu için, ispatı açık kaynaklara düşmez.

Ancak kaynağa gerek yok. Eskiden satın aldığınız akıllı tv'niz varsa, görerek müşahit olabilirsiniz.

Mesela, ben de 2017 yılında satın aldığım Samsung KU serisi televizyon var. neredeyse 2 yıl oldu youtube çalışmıyor. Yaşadığım yerdeki Samsung tv servisinin sahibi, benim hala oğlu olur. TV'yi götürdüm kendisine... Servislerin açabildiği özel bir ayar bölümünü açtı. Mümkün değil. Çünkü bu tv'de google sertifika düzeyi L3 dedi.

Bu belirttiğim tv box tarzı aygıtlar için de geçerlidir. Tablet ve telefonlar için de geçerlidir.

Sertifika düzeyleri açısından kullanıcılar olarak bizim bilmediğimiz kısmı, sadece ve sadece google firması ile telefon üreticisi arasında yapılan anlaşmanın süresidir.

Yani anlaşmada cihaz L3 sertifikalıdır. Ancak google firması ile telefon üreticisi, L3'ün kullanımda kalacak süre yönünden ne kadar süre ile anlaşma yaptığıdır.

Atıyorum x ve y telefon üreticileri olsun. Google firması, L3 seviyesinin kullanımda kalacak süresi için, x firması ile farklı, y firması ile farklı süre anlaşması yapmaktadır.

Sertifika yönünden bu farklı süre uygulamasını nereden biliyoruz ? İlk çıkan tv box aygıtlarda L3 sertifikası vardı. Bu aygıtlar içinde aynı yıl içinde piyasaya sürülenler arasında bir çoğunda google servisleri çoktan mevta oldu. Ama bazılarında ise hala çalışmaktadır. Sertifika düzeyi L3 olmasına rağmen... Yani anlaşılması gereken; bu süre, google ile yapılan anlaşmaya bağlıdır.

L1'de böyle bir sıkıntı yok. Cihaz orijinal yazılımı ile devam ettiği müddetçe, google servisleri sürekli güncellenmekte ve desteklenmektedir.

Stream servisleri hakkında da bir kaç bilgi aktarayım.

Netflix harici, bütün stream servislerinin video'ları L1 sertifikalı cihazlarda orijinal çözünürlük değerleri ile izlenebilmektedir. Amazon Prime bir ara çok ucuzdu ve bir ürün satın alırken, kampanya ile satın almıştım. L1 sertifikalı Ugoos AM6b Plus tv box aygıtımda, Amazon Prime 'daki 4K video'ları, 4K çözünürlük değerleri ile sorunsuz bir şekilde izledim.

TV box aygıtlarda netflix için ayrıca netflix lisansının da olması lazım. Netflix lisansı ise, işlemcisinde "y" kodu bulunan aygıtlara verildiği bilinmektedir. Daha somut ifadesi ile;

İşlemci s905x4 ise; bu işlemciye netflix sertifikası verilmemektedir.

İşlemci s905y4 ise; bu işlemciye netflix sertifikası verilmektedir.

Bu tv box aygıtlar konusunda daha çok detay var da, konu amacından uzaklaşmamak için, şimdilik bu kadarına değineyim.

Hülasası; ilk paragrafta belirttiğim üzere, ticari anlaşmaların sır niteliğinde olması sebebiyle, kaynak var mı diye sorarsan, kaynak gösteremem. Ancak geçmişten - günümüze yaşadığımız tecrübe ve fiili uygulamalara bakarak çıkarımda bulunabilirim.

Zaten fiiliyatta gözümüzün önünde duran uygulamaları yaşayarak görüyoruz...

Son düzenleme:

onununcuköy

Hevesli Üye
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Erkan
Cihazım
Yok
Konular
6
Hocam ticari anlaşmalar sır niteliğinde olduğu için, ispatı açık kaynaklara düşmez.

Ancak kaynağa gerek yok. Eskiden satın aldığınız akıllı tv'niz varsa, görerek müşahit olabilirsiniz.

Mesela, ben de 2017 yılında satın aldığım Samsung KU serisi televizyon var. neredeyse 2 yıl oldu youtube çalışmıyor. Yaşadığım yerdeki Samsung tv servisinin sahibi, benim hala oğlu olur. TV'yi götürdüm kendisine... Servislerin açabildiği özel bir ayar bölümünü açtı. Mümkün değil. Çünkü bu tv'de google sertifika düzeyi L3 dedi.

Bu belirttiğim tv box tarzı aygıtlar için de geçerlidir. Tablet ve telefonlar için de geçerlidir.

Sertifika düzeyleri açısından kullanıcılar olarak bizim bilmediğimiz kısmı, sadece ve sadece google firması ile telefon üreticisi arasında yapılan anlaşmanın süresidir.

Yani anlaşmada cihaz L3 sertifikalıdır. Ancak google firması ile telefon üreticisi, L3'ün kullanımda kalacak süre yönünden ne kadar süre ile anlaşma yaptığıdır.

Atıyorum x ve y telefon üreticileri olsun. Google firması, L3 seviyesinin kullanımda kalacak süresi için, x firması ile farklı, y firması ile farklı süre anlaşması yapmaktadır.

Sertifika yönünden bu farklı süre uygulamasını nereden biliyoruz ? İlk çıkan tv box aygıtlarda L3 sertifikası vardı. Bu aygıtlar içinde aynı yıl içinde piyasaya sürülenler arasında bir çoğunda google servisleri çoktan mevta oldu. Ama bazılarında ise hala çalışmaktadır. Sertifika düzeyi L3 olmasına rağmen... Yani anlaşılması gereken; bu süre, google ile yapılan anlaşmaya bağlıdır.

L1'de böyle bir sıkıntı yok. Cihaz orijinal yazılımı ile devam ettiği müddetçe, google servisleri sürekli güncellenmekte ve desteklenmektedir.

Netflix harici, bütün stream servislerinin video'ları L1 sertifikalı cihazlarda orijinal çözünürlük değerleri ile izlenebilmektedir. Amazon Prime bir ara çok ucuzdu ve bir ürün satın alırken, kampanya ile satın almıştım. L1 sertifikalı Ugoos AM6b Plus tv box aygıtımda, Amazon Prime 'daki 4K video'ları, 4K çözünürlük değerleri ile sorunsuz bir şekilde izledim.

TV box aygıtlarda netflix için ayrıca netflix lisansının da olması lazım. Netflix lisansı ise, işlemcisinde "y" kodu bulunan aygıtlara verildiği bilinmektedir. Daha somut ifadesi ile;

Bu tv box aygıtlar konusunda daha çok detay var da, konu amacından uzaklaşmamak için, şimdilik bu kadarına değineyim.

Hülasası; ilk paragrafta belirttiğim üzere, ticari anlaşmaların sır niteliğinde olması sebebiyle, kaynak var mı diye sorarsan, kaynak gösteremem. Ancak geçmişten - günümüze yaşadığımız tecrübe ve fiili uygulamalara bakarak çıkarımda bulunabilirim.

Keşke bir kaynak olsaydı da detaylı okuyarak sizi uğraştırmasaydım...

Anladığım kadarı ile sizin ve hala oğlunuzun varsayımına göre tüm cihazlarda bir "veri dosyası" var ve üretici ile Google bir anlaşma yapıyorlar. Cihazın google servislerinden yararlanma süresi de bu "veri dosyası" içerisinde yer alıyor. Süresi dolduğunda ise cihaz google servislerinden yararlanamıyor.

TV box dediğiniz için aklıma ilk gelen cihaz TV Box Mini oldu. 2014 veya 2015'te almıştım. Yani neredeyse 10 yaşında ve donanım özellikleri olarak artık pek kullanılabilir değil. DRM info L3 olarak geçiyor. Bu nedenle de zaten netflix falan izlenmiyor alette ancak youtube hala güncelliyor. Yani sizin varsayımınızın doğru olduğunu kabul edersek Xiaomi ve Google anlaşması minimum 10 yıl olması lazım ki bu süre sonunda zaten cihaz kullanılabilir olmaktan çıkıyor. Bu arada Tv Box 4K da var. Herhalde o da 5-6 yıl -ya da daha fazla- olmuştur sertifika L1 tüm stream uygulamalarında 4K çalışıyor ek olarak belirteyim.

İkinci olarak telefonlarda bootloader açıldığında L3'e düşen sertifika bazı costom romlar ile birlikte L1'e yükşeltilebiliyor. Bu durumda tekrar 4K izlenebiliyor yani google-firma anlaşmasının üzerine yazılabilir ve tekrar google servislerinden yararlanılabilir. Yani pek sıkıntı değil gibi..

cantara

Administrator
Yönetici
Admin
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Emre
Cihazım
Xiaomi 13
Konular
427

İlginç bir teori hocam... Evde oldukça eski TV Box'larım var eve geçince tekrar bağlar bir kontrol ederim güncellemeleri ama şu an yanımda Xiaomi cihazları olarak Mi4 ve Mi5s var. Mi4 2014, Mi5s ise 2015 üretimi. İkisini de aktif kullanıyorum. Her ikisinde de DRM sertifikasi L3 ve ikisi de şu an güncelleniyor. Evde bir tane de Mi3 var onun üretim yılı ise 2013 olması lazım. İlk üretilen seriden. Daha eski Xiaomi cihazı da zaten bildiğim kadarıyla Türkiye'de yok. Evde onu da test ederim isterseniz eğer onda da güncelleniyorsa o zaman -en azından Xiaomi telefonlar için- teori çökmüştür diyebiliriz galiba :)

serkanguzel

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Serkan
Cihazım
Mi Max
Meslek
Emekli
Konular
15
Keşke bir kaynak olsaydı da detaylı okuyarak sizi uğraştırmasaydım...

Anladığım kadarı ile sizin ve hala oğlunuzun varsayımına göre tüm cihazlarda bir "veri dosyası" var ve üretici ile Google bir anlaşma yapıyorlar. Cihazın google servislerinden yararlanma süresi de bu "veri dosyası" içerisinde yer alıyor. Süresi dolduğunda ise cihaz google servislerinden yararlanamıyor.

TV box dediğiniz için aklıma ilk gelen cihaz TV Box Mini oldu. 2014 veya 2015'te almıştım. Yani neredeyse 10 yaşında ve donanım özellikleri olarak artık pek kullanılabilir değil. DRM info L3 olarak geçiyor. Bu nedenle de zaten netflix falan izlenmiyor alette ancak youtube hala güncelliyor. Yani sizin varsayımınızın doğru olduğunu kabul edersek Xiaomi ve Google anlaşması minimum 10 yıl olması lazım ki bu süre sonunda zaten cihaz kullanılabilir olmaktan çıkıyor. Bu arada Tv Box 4K da var. Herhalde o da 5-6 yıl -ya da daha fazla- olmuştur sertifika L1 tüm stream uygulamalarında 4K çalışıyor ek olarak belirteyim.

İkinci olarak telefonlarda bootloader açıldığında L3'e düşen sertifika bazı costom romlar ile birlikte L1'e yükşeltilebiliyor. Bu durumda tekrar 4K izlenebiliyor yani google-firma anlaşmasının üzerine yazılabilir ve tekrar google servislerinden yararlanılabilir. Yani pek sıkıntı değil gibi..
Benim yazdıklarımı varsayım olarak niteleyebilirsiniz. Ancak hala oğlumun söylediği varsayım değildir. Çünkü Samsung resmi servistir kendisi... Yani bir ticari noktadan doğrulamasını yapmış oldum. Yani bir nev'i tespittir.

Tv box'larda L3'ün ne kadar süre güncelleme alacağı, tv box üreticisi ile google arasında belirlendiğinden, google servislerinin ne zaman sonlanacağı konusunda net olarak bir şey söyleyemeyiz.

Telefonlarda ise; root ve benzeri işlemlerle, sertifika düzeyi, L1'den L3'e düşünce, tekrar başka bir müdahale ile L1'e yükseltme vs gibi işlemlerin hepsi, cihazları manipülasyona uğratmaktır. Sertifikayı anlatırken benim bahsettiğim kısım, manipülasyon haricindeki hususlardır.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

İlginç bir teori hocam... Evde oldukça eski TV Box'larım var eve geçince tekrar bağlar bir kontrol ederim güncellemeleri ama şu an yanımda Xiaomi cihazları olarak Mi4 ve Mi5s var. Mi4 2014, Mi5s ise 2015 üretimi. İkisini de aktif kullanıyorum. Her ikisinde de DRM sertifikasi L3 ve ikisi de şu an güncelleniyor. Evde bir tane de Mi3 var onun üretim yılı ise 2013 olması lazım. İlk üretilen seriden. Daha eski Xiaomi cihazı da zaten bildiğim kadarıyla Türkiye'de yok. Evde onu da test ederim isterseniz eğer onda da güncelleniyorsa o zaman -en azından Xiaomi telefonlar için- teori çökmüştür diyebiliriz galiba :)
Hocam bahsettiklerim teori değildir.

Biz kullanıcılar, telefon üreticisi ile google arasında yapılan anlaşmanın süresini bilemiyoruz sadece... Çünkü bu anlaşmalar ticari sır kapsamındadır. Yani telefonlarınızda google servisleri hala çalışıyor ise, bu durumdan şaşırmamalısınız. Google bu servisleri L3 sertifika düzeyinde iken, hangi android sürümünde, maksimum ne kadar çalışacağını belirlemiştir. Biz süre hakkındaki bilgilere sahip değiliz.

Kullanıcılar olarak bizim bildiğimiz; bütün L3'lerde süre vardır. Anlaşmalara göre ama uzundur, ama kısadır.

Bütün L1'ler ise süresizdir.

Son düzenleme:

onununcuköy

Hevesli Üye
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Erkan
Cihazım
Yok
Konular
6
Benim yazdıklarımı varsayım olarak niteleyebilirsiniz. Ancak hala oğlumun söylediği varsayım değildir. Çünkü Samsung resmi servistir kendisi... Yani bir ticari noktadan doğrulamasını yapmış oldum. Yani bir nev'i tespittir.

Tv box'larda L3'ün ne kadar süre güncelleme alacağı, tv box üreticisi ile google arasında belirlendiğinden, google servislerinin ne zaman sonlanacağı konusunda net olarak bir şey söyleyemeyiz.

Telefonlarda ise; root ve benzeri işlemlerle, sertifika düzeyi, L1'den L3'e düşünce, tekrar başka bir müdahale ile L1'e yükseltme vs gibi işlemlerin hepsi, cihazları manipülasyona uğratmaktır. Sertifikayı anlatırken benim bahsettiğim kısım, manipülasyon haricindeki hususlardır.

Biz kullanıcılar, telefon üreticisi ile google arasında yapılan anlaşmanın süresini bilemiyoruz sadece... Çünkü bu anlaşmalar ticari sır kapsamındadır. Yani telefonlarınızda google servisleri hala çalışıyor ise, bu durumdan şaşırmamalısınız. Google bu servisleri L3 sertifika düzeyinde iken, hangi android sürümünde, maksimum ne kadar çalışacağını belirlemiştir. Biz süre hakkındaki bilgilere sahip değiliz.

Kullanıcılar olarak bizim bildiğimiz; bütün L3'lerde süre vardır. Anlaşmalara göre ama uzundur, ama kısadır.

Bahsettiğiniz KU serisi Samsung televizyon Android mi hocam?

serkanguzel

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Serkan
Cihazım
Mi Max
Meslek
Emekli
Konular
15
Bahsettiğiniz KU serisi Samsung televizyon Android mi hocam?
Tizen işletimlidir.

Android ya da başka bir yazılımda olması fark etmez ki hocam...

Sonuçta bahsettiğim youtube uygulaması, google'un bir uygulamasıdır.

Hala oğlu'na yazılımla destek verilmesi mümkün mi diye sordum. O bana tizen diye yanıt vermedi. L3 sertifikasında belirlenen süresi kadar diye yanıt verdi.

Akıllı tv'lere eklenen bu işlevler, tv'lerin satışını cazip hale getirmek için eklenmişti...

cantara

Administrator
Yönetici
Admin
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Emre
Cihazım
Xiaomi 13
Konular
427

Teori tanımını kullanma nedenim her hangi bir kaynak göstermemiş olmanız hocam. DRM sertifikaları hakkında derinlemesine bilgim yok maalesef bu nedenle her hangi bir iddiam da yok. Sadece telif ile korunan içeriklerin kopyalanmasını engellemek amacı ile var olduğunu biliyorum ve Android cihazlarda eğer sertifika L3 ise son kullanıcıya etkisinin Straming servislerinin yüksek çözünürlüklü içeriklerinin görüntülenmesine neden olduğunu...

Ben biraz daha sonuç odaklı bakıyorum açıkçası...

Söylediğiniz gibi L3 sertifikaya sahip bir cihaz Google Servislerinden belirli bir süre sonunda yararlanamıyorsa ve bu süreyi üretici firma ve Google arasındaki akit belirliyorsa Xiaomi cihazlar için sorun yok demek istiyorum. Bu süre 10 yıllık bir süreden fazla olmalı ki mevcut durumda zaten cihazların kullanım ömrü bu kadar değil. :)

Son düzenleme:

serkanguzel

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Serkan
Cihazım
Mi Max
Meslek
Emekli
Konular
15
Teori tanımını kullanma nedenim ise her hangi bir kaynak göstermemiş olmanız hocam. DRM sertifikaları hakkında derinlemesine bilgim yok maalesef bu nedenle her hangi bir iddiam da yok. Sadece telif ile korunan içeriklerin kopyalanmasını engellemek amacı ile var olduğunu biliyorum ve Android cihazlarda eğer sertifika L3 ise son kullanıcıya etkisinin Straming servislerinin yüksek çözünürlüklü içeriklerinin görüntülenmesine neden olduğunu...

Ben biraz daha sonuç odaklı bakıyorum açıkçası...

Söylediğiniz gibi L3 sertifikaya sahip bir cihaz Google Servislerinden belirli bir süre sonunda yararlanamıyorsa ve bu süreyi üretici firma ve Google arasındaki akit belirliyorsa Xiaomi cihazlar için sorun yok demek istiyorum. Bu süre 10 yıllık bir süreden fazla olmalı ki mevcut durumda zaten cihazların kullanım ömrü bu kadar değil. :)
Hocam sizin de değindiğiniz üzere, bu durum bütün cihazlar için geçerli değil... Google ile ürün üretici firmalar arasında yapılan anlaşma çerçevesinde belirleniyor.

Takip edebildiğim kadarıyla, Samsung KU, MU, NU serisi televizyonlarda google servisleri çoktan sonlandı. Ticari bir kaynaktan doğrulattığım için, L3 sertifika düzeyi hakkında belirttiklerim bir tespit niteliğine ulaşmış oldu.

Şimdilerde stream cihazlarında L3 sertifika düzeyi demek, akış platformunun sunduğu içeriğin, çözünürlüğü 4K( 2160p ) ise, platform bu cihazın L3 sertifikalı bir cihaz olduğu tespit ediyor ve kullanıcıya içeriği düşük çözünürlük değeri ile izletiyor.

Ama stream cihazı L1 sertifikalı ise, akıştan gelen içerik, orijinal çözünürlük değeri izlenebilmektedir. En azından Amazon Prime platformundaki içeriklerin, L1 sertifikalı cihazlarda gerçek çözünürlük değeri ile izlenebildiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Netflix için, ilaveten netflix lisansı almış cihaz gerekmektedir. Netflix konumuz dışında zaten...

Özetle; stream cihazları açısından, L1 ile L3 arasında böyle bir fark var.

Telefonların ekranın küçük olması ve telefon yenileme zamanlarının, diğer cihazlara göre daha sık yapıldığını dikkate alırsak, telefonlarda google sertifika düzeyinin L3 olması, pratikte bir kayıp değil... Çünkü telefonun ufacık ekranından hangi içerik, ne kadar izlenebilir ki ? Yani göze hitap etmesi açısından, herhangi bir içerik, herhangi bir telefondan 4K izlense ne fark olur ? 1080p izlense ne fark olur. Yani kullanıcı gözü, aradaki çözünürlüğü fark edemeyecektir.

Fakat iş tablet kullanımına geçince, L1 sertifikalı bir tablete sahip olmak önem kazanır. Nede olsa tabletlerle video izlemek, daha konforludur. Tabi ekran çözünürlüğü de 4k seviyesinde olan tabletlere sahip olmak kaydıyla... Mesela; Apple ve Samsung tabletlerin 4K çözünürlük sunan modelleri var.

kafeinsiz

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
E
Cihazım
Xiaomi 14T Pro
Konular
12
serkanguzel öncelikle cihaza root atmak hiçbir şekilde DRM lisansı sorunu yaratmaz.
Dönem dönem bir çok Android cihazda lisans kaybı sorunları olur. Bazen parmak izi menüsündeki sertifika güncelleme kısmından kolayca çözülür bazen de alt sürüm veya en güncel sürüm temiz kurulum gerekir. BL kapalı durumdaki cihazlarda da bu yaşanabilir.

Samsung TV lerde servisin açabildiği olarak belirttiğiniz özel menü telefonlardan aşina olduğumuz engineer mode dur.
info,menü,mute,power tuşlarına sırayla basarak bu menü açılabilir.
Pek işlevi yoktur. Bazı cihazlarda Bluetooth vb özellikleri aktif etmek için kullanılır.

L3 sertifikası ile YouTube'un pek alakası yoktur.
Yaşadığınız sorunun asıl nedeni Samsung'un yeni model satma politikası nedeniyle kendi yazılımı ile sunduğu modellerin bir süre sonra fişini çekmesidir. Bunun asıl nedeni Samsung politikaları. Üretici engellemeleri olmayan Android Smart TV'ler için böyle bir sorun söz konusu bile olamaz.

Android telefonlar için ise böyle bir sorun söz konusu bile olamaz.

Üst Alt