İnceleme Mi 11 Ultra ve Pro serisinde bulunan SAMSUNG ISOCELL GN2 hakkinda.

Degerli kardeslerim bugun sizinle biraz SAMSUNG ISOCELL GN2 hakkinda dertlesip sohbet edecegiz. Tabi yoklama yapip misafirler de alacagiz. Hazirsaniz baslayalim.

Tabi saka bir yana DxO Mark Reisi Mi 11 Ultra'nin sahip oldugu ISOCELL GN2 sensorunden bahsedelim.

ISOCELL GN2: 2021'in şubat ayinda tanitilan bu sensor daha once tanitilan GN1 sensoru uzerine insa edilmis bir takim yaratici teknolojiler iceriyor. 4 Mart tarihinde Samsung tarafindan yayinlanan bir makalede isminde bulunan ISO-CELL kavraminin aslinda yani izole edilmis sensor hucrelerine tekavul ettigini acikladi. Temelde fiziksel olarak ayrilmis 1.4 mikrometre (µm) kucuklugundeki sensor hucrelerinin her birisinin daha net ve daha fazla isik alabildigi bu sayede normal sensor hucreleri arasinda olusan isik gecislerinin ve kaymalarinin onceki nesile gore daha azaltildigini söyleyebiliriz. Tabi bu sayede daha canli, daha parlak ve karanlikta kalan alanlar icin daha aydinlik resim cekebilme ozelligi kazandirdigini gorebiliyoruz. Ayrıca bu izole edilmis hucrelere sahip sensörü yaratabilmek icin normal standartlarda(16% daha kucuk olan ) 1.2 µm buyuklugundeki hucrelerin 1.4 µm buyuklugune cikmasindan oturu sensorun buyuklugunun de arttigini soyleyebiliriz.

Samsung GN2 sensorunun diger sensorlerle karsilastirmasi soyle:
  • Mate 40 Pro'ya gore 32% daha buyuk sensor
  • Galaxy Note 20 Ultra'ya gore 42% daha buyuk sensor
  • iPhone 12 Pro Max'ya gore 183% daha buyuk sensor

Tabi buyuk sensor hucrelerine sahip olmanin bir dezavantajida 108MP resim cekebilen Samsung cihazlarda bulunan sensorlere gore daha kucuk ve az detayli olan 50MP boyutundaki resim cekebilme olmus. Fakat 108MB lik resimlerin gereksiz buyuklugu ve mobil cihazlarda fazla alan kapladigini dusundugumuzde daha kaliteli 50MP aslinda mobil telefonlarda yer alan bu sensor icin dogal bir avantaj gibi duruyor. Bu resimleri cekerken normal piksel oruntulerinden farkli Quad Bayer(Dortlu Bayer- Bayer'in turkce cevirisi yok cunku Kodak'in kurucuslarindan birinin soyismi) adinda bir dizilim kullanilmis(bknz: alttaki resim) ve bu dizilimin en onemli ozelligi kaliteli HDR resim cekebilmesi. Ayni anda 2 cekim yapip farkli ISO degerleri ile yakaladigi resimlerde bulunan karanlikta kalma olayinin onune gecen ozellestirilmis bir yapi bu. Samsung bu ozellige Smart ISO Pro ismini vermis.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Resim Kaynak:

Sensorun bir diger onemli ozelligi ise kullandigi otomatik fokuslama (AF) saglayan iki diyotlu yapisi. Yukaridaki resimlerde gorudugumuz Ortadan egik bir sekilde ikiye ayrilmis sensor hucrelerinin her biri otomatik fokuslamaya yardimci olabilmekte ve sensorun tamamini fokuslamak icin kullanabilmekte. Tabi az once belirttigim 50 MP resim boyutu bu ortadan ikiye ayrilmis hucre yapisi sayesinde potansiyel olarak 100MP'e kadar resim cekebilme imkani sunuyor fakat henuz bunu Mi 11 Ultra'da gormedik.

Sonuc itibariyle Mart ayinda piyasaya surulen ve henuz yeni tanitimi yapilan taze bir sensor olan Samsung ISOCELL GN2 hizli HDR resim cekme, hizli ve coklu AF ve son olarak devasa boyutu ile bircok potansiyeli icerisinde barindiriyor. Android telefonlar icin onemli bir donum noktasi olan bu sensor gelecekte cok kullanilacak ve adindan bahsettirecek teknolojiler iceriyor.

Kaynaklar: ,
 
Son düzenleme:
Üst Alt