Bir şey soracağım. root yapmanın mantığı ne. Bende sadece chatgpt çalışmıyor. O da artık ücretsiz sürümünde saçmalamaya başladı. Alternatif bir İA bakıyorum aslında. Gemini çok verimli değil. Copilotta öyle. Chatgpt iyiydi ama o da bozmaya başlamış. Root işi bana korkutucu geliyor aslında. Bankacılık, borsa vs.
Siz neden rootluyorsunuz?
Root benim için “cihaza tam yetki vermek” demek — kötü niyet değil, kontrol. En sık yaptıklarım şunlar:
• Reklâm engelleme ve ağ düzeyinde temizlik (ör. AdAway). Bir tane dahi reklamın çıkmadığını görme deneyimi yaşadın mı?
• Ses kalitesi/modifikasyonları (ViperFX/Viper4Android gibi). En dandik kulaklığın kulağında bir canavara dönüştüğünü görmeni isterim.
• Gereksiz sistem uygulamalarını kaldırıp kaynakları açmak — pil, RAM, performans artışı. Gereksiz uygulamaları silmek kadar zevkli bişey yok
• Özel çekirdek (kernel) veya yapılandırmalarla pil ömrü ve ısı yönetimi iyileştirme.
• Kendi özelleştirilmiş yedek/restore akışımı kurmak (Backup uygulamaları ile tam yedek vs). Kullanıcıya sağladığı kolaylıkları deneyimlemen lazım
Güvenlik ve riskler:
• Bankacılık ve bazı güvenlik odaklı uygulamalar root’a “tehdit” gözüyle bakar — çalışmazlar veya hesap güvenliği zayıflar.
• Bu yüzden kritik işlemleri ya root gizleyerek, ya da root’u geçici kaldırıp öyle kullanıyorum.
• Her zaman tam yedek alıyorum, güvenilir (resmi/kanıtlı) kaynaklardan modül indiriyorum ve gereksiz izinler veren paketlere dikkat ediyorum.
• Eğer senin için risk çoksa root’a girme — birçok iş rootsuz da çözülebiliyor. Ama özelleştirme/donanım sınırlamalarını aşma gibi bir ihtiyaç varsa, kontrollü ve dikkatli bir şekilde yapılması en doğrusudur.
Kısaca olumlu ve olumsuz yönleri ile özellikle kendi adıma sorunuzu cevaplamaya çalıştım.