Sohbet Linux'e taşındım

TosunPASA

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Tosun
Cihazım
Mİ 10T Pro
Meslek
Sys Support - IT
Konular
93
Merhaba herkese

Dün itibari ile Arch Linux e taşınmış oldum. Oldukça yorucu geçen haftalardan sonra şuan linux de size bu satırları yazmak ve diğer monitörde ise en sevdiğim dizi beni beklerken; güzel bir his 😁

Neden Linux'e taşındım öncelikle

Ya mikropsoft un hardware-lerimize yapmadığı kalmadı. Her versiyon veya her aylık adına güvenlik update i diye zorunlu resmen silah dayar gibi ne yaptığını ve işin garibi son dönemde servisler yönetiminde adı bile ne olduğu biilinmeyen sayısız servis devreye giriyor - kapatamıyorsunuz. Adı bile yok ne yaptığını araştıralım

Ben zaten emekli oldum. Bilgisayar olarak da ekeliliği yaklaşmış olsa da oldukça performanslı bir sistemim var ki Linux ile bunu kendime de isbat etmiş oldum

Ne var bende Xeon 2670 cpu - 2*8 ddr3 ram - 1660ti gpu ve ssd ler filan.

W8.1 ile mutlu bir hayatım vardı uzun yıllardır. Daha lansmanı başlamadan 8.0 ın iso ile mutlu bir hayat yaşarken özellikle chrome gibi browser olsun whatsapp olsun destek vermiyoz - çalışmıcazzzz seslerinden dolayı 11 e geçmiştim. Ama özellikle her nvidia driver veya sistem updateleri ile cpu performansım düşmeye vede gpu darboğazları oluşuyordu. Çözemiyordum. Eski nvidialar da çözüm olmuyordu. Yeniileri zaten baya sorunlu benim kartım için. Özellikle 500 den sonrakiler baya performans sorunu yapmaya başladı

Çok uzun süredir Linux e geçmek istiyordum. Başka bir forumdaki arkadaşların yardımı ile oyunu emüle ettim ama performans sorunu da yaşamıyorum. Bazı yazı fontlarında sorunum var onları da tüm setleri yükleyince düzelir gibi. Zamanla herşey

Aynı anda 2 ekradan oyun oynayıp, bir yandan youtube dan haber dinlerken cpu performansım %20 seviyelerinde. Ram e hiç bakmıyorum çok da önemli değil. Çünki cpu ve gpu da dar boğaz oluşmadığına göre ram de sorun yaşamam.

Arch olması ilginç gelebilir ama zoru seviyom sanki.

Arch içinde en beğendiğim Garuda Gamer KDE diye bir seri oldu. Nedeni ise içinde system snapshot ayarları hazır şeklinde geliyor. Çalışırken bi halt ettiğinizde açılışda menülerden snapshot adımına geçip ne kadar geriye gitmek isterseniz seçebiliyorsunuz. Ama ben desktop da base Arch kullanıyorum maalesef. NB da ise garuda gamer var.

Desktop da neden kullanmıyorum ?

İlk install adımında NVIDIA seçtiğimde maalesef ilerleyen boot adımında tıkanıp kalıyor. Reboot edip opensource driver seçtiğimde ise sorunsuz kurulum yapılıyor ve muhteşem snapshot desteği ile sistem üzerinden istediğiniz gibi karıştırın ve istediğiniz süre geriye alın... Ama iş sistem sana NVIDIA driver ını yükleyim mi dediğinde başlıyor. Yükleme sonrası boot ettikden sonra sistem infial durumunda kalıyor (Initial ramdrive loading). Snapshot ile geri dönseniz bile nvidia sorununu 2 gün uğraştım çözemedim. Kendi forumlarında da sayısız kişi yazmış ama reel çözüm yok. Ama NB um muhteşem gözüküyor ve çalışıyor. Intel gpu var sonuçda. Desktop ı opensource driver ile oyunu emüle edim dediğimde ise oyun sürünüyor maalesef. Dolayısı ile base ISO ve kendi scriptleri ile yükleme yaptım ve Linux deyim şuan

Artık kasadan yarışan fan sesleri gelmediği gibi ekranda gpu dar boğazından kaynaklanan bir refresh veya monitör ün birine giden görüntüyü kesme durumları olmayacak diye düşünüyorum. Ki şuana kadar cpu ve gpu da yüklenme olmadı. Olsa da sonuç değişmez Linux de kalmaya devam etmek istiyorum.

Görsellik ve oyun maksadı ile Garuda Gamer (KDE) yi öneriyorum ama NVIDIA ekran kartınız varsa bu ay için önermiyorum. Diğer ay ne olur henüz belli değil.

Günlük kullanım için bile olsa Gamer ı öneriyorum çünki system snapshot var. Normal versiyonda varsa bile farketmedim. Kullandım ama farketmedim onda varsa bile.

Gamer versiyonu kurun, karıştırın, silin yükleyin sonra olmadı ilk snapshot a döner herşeye yeniden başlarsınız. Tabiki snapshotların sorunsuz devam edebilmesi için belirli bir sayı da var ve cache lerinde silinmemesi gerekiyor. Sonra benim gibi ortada kalmayın cacheleri silip.

Sizleri ilgilendirebilecek bir ek yapayım konuya. Linux de "KDE Connect" isimli bir yazılım var. KDE kurduğunuzda desktop olarak otomatik geliyor ve tlf ile yanı network de iseniz bağlanabilip tlf üzerinde işlem yapabiliyorsunuz. Dosya alıp vermek olsun, mesaj okumak veya mesaj göndermek olsun işleri bilgisayarınızda çalışırken yapabiliyorsunuz. İsterseniz de scrcpy ile de tlf ekranını zaten pc ye taşıyabiliyorusnuz
yazılımı kurdukdan sonra

adb connect 192.168.1.5:5555 ile tlf un ip si ne ise bağlantı yapıp sonra da
scrcpy yazıp tlf ekranını taşıyorsunuz. isterseniz tlf yerine masaüstüne taşıyop daha büyük ekranda mouse ile oyun oynayabilirsiniz.

Selamlar

rastalgun

This is the way
Yönetici
Destek Ekibi
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
RasAlghun
Cihazım
Poco X3 Pro
Konular
35
Pardus Gnome ne dersiniz hocam gündelik kullanım ve yazılım işleri için yeterli midir?

TosunPASA

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Tosun
Cihazım
Mİ 10T Pro
Meslek
Sys Support - IT
Konular
93
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Linux yazdığı sürece hepsi aslında biribirinin aynı. Birinde olmayan paket diğerinden import edileibliyor.
Aralarında sadece ufak komut satırları ile görsel fark var.
Gnome ile ilgili şunu diyebilirim; KDE den sonra en fazla kaynak tüketen masaüstü sanırım. Dolayısı daha min kaynak tüketen xfce4 gibi veya openbox gibi masaüstlerini deneyebilirsiniz. Ama gnome daki plugin desteği de hiçbirinde yok

Geçen haftalarda bir archcraft (Openbox) deneyimim oldu.. Ya bir sistem bu kadar mı hafif ve görsel kullanımı olur. Ama tabiki benim oyun ve 2 monitör olayımdan dolayı ufak tefek sorunlarım oldu. Acemilik ve oyun sebebi ile değiştirdim. İlerleyen zamanda ne kullanırım bilmiyorum
Anadolu kaplanı da güzel ki baya çalışan genç var.

Ben şimdi sana de desem eksik olur.
Ne yap biliyor musun; indir iso ları.. Bir tane sanal sistem kur .. istersen live halinde bak menülere hazır gelenlere. Beğndiğini install edersin.
Ama unutma. Sanal sistemlerde hardware sorunu asla yaşamazsın. Bu demek değil ki gerçek pc ye taşıdığında o sistemi sorunsuz olacak. DEĞİL
Benim garuda gamer da yaşadığım sorun gibi. Ama notebook umda canavar gibi çalışıyor ve aşırı memnunum.

Başla bir yerden. beğenirsen zaten adı görselliği önemli olmaz. Hepsini özelleştirebilirsin ilerde.

Başarılar

rastalgun

This is the way
Yönetici
Destek Ekibi
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
RasAlghun
Cihazım
Poco X3 Pro
Konular
35
Anladım hocam sağolun iyi günler dilerim

mbyl82

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mehmet
Cihazım
Redmi note10pro
Konular
7
Bende Windows u bıraktım sadece Windows daki gibi fastboot uygulaması var mı nasıl twrp yükleniyor bilmiyorum ben deepin kullanıyorum

TosunPASA

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Tosun
Cihazım
Mİ 10T Pro
Meslek
Sys Support - IT
Konular
93
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
twrp konusunda bilgim yok ama sorayım.
ama adb çalışıyor sonuçda tlf un ekranını aktarıyorum

ayrıca birçok yazılımın ana kaynağı linux. daha sonra windows uyarlanıyor. Aklımda olsun fırsat olunca sorarım net de farklı başlıklar var ama şuan için acil bir konum değil.

serkanguzel

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Serkan
Cihazım
Mi Max
Meslek
Emekli
Konular
15
Paşam, windows sürüm yükseltmeleri; donanım yenileme ya da yeni çıkan donanımları kullanma döngüsü üzerinden şekillenmektedir.

Linux kullanıcıları ise, yıllanmış cihazlarını linux'tan yararlanarak, birkaç yıl daha kullanımda tutmaya çalışmaktadır. Tabi burada giriş seviyesi linux bilmek ve optimize etme işleri ile uğraşmak gerekmektedir.

Linux'u bir kenara koyalım, günümüzde çoğu kullanıcı, çeşitli donanımları bir birine bağlama külfetine katlanmamak için, windows cihaz bile kullanmaktan kaçınmaya başladı.

Sırf bu cihazları bir birine bağlama kolaylığından dolayı, günümüzün z kuşağı gençliği, mac PC, Ipad, Iphone cihazları tercih etmeye başladı.

Diğer taraftan çalışmalarınızı takdir ediyorum. Donanımları kullanımda tutmak için, sizin gibi tutkulu insanlara da ihtiyacımız var.

mbyl82

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mehmet
Cihazım
Redmi note10pro
Konular
7
twrp konusunda bilgim yok ama sorayım.
ama adb çalışıyor sonuçda tlf un ekranını aktarıyorum

ayrıca birçok yazılımın ana kaynağı linux. daha sonra windows uyarlanıyor. Aklımda olsun fırsat olunca sorarım net de farklı başlıklar var ama şuan için acil bir konum değil.
Adb Windows dan güzel çalışıyor tek sorun twrp yükleme araştırdım ama İnternet te bir bilgi bulamadım

Lucas.Rintaro

Uzman Üye
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Lucas
Cihazım
Redmi Note 10 P
Konular
17
Adb Windows dan güzel çalışıyor tek sorun twrp yükleme araştırdım ama İnternet te bir bilgi bulamadım
Fastboot için bir paket yükleyip komut satırı ile aynı kodlarla yükleme yapmıştım yıllar önce. Zor bir işlem değildi. Tek fark ben arch tabanlı değil debian tabanlı linux kullanıyordum.

Üst Alt