- Adım
- Çetin
- Cihazım
- Xiaomi 12TPro
- Meslek
- Bilgi Teknolojiler
- Konular
- 99
Merhaba arkadaşlar.
Özellikle MIUI 10 sürümüyle birlikte cihazlarımızdaki bazı kısayollar kayboldu. Örneğin kablosuz ekran kısayolu artık bildirim ekranında bulunmuyor. Kablosuz ekranı kullanmak isteyen kullanıcılar Ayarları açıp oradan "Kablosuz ekran" seçeneğini bulup açmaları gerekiyor. Benim de sık kullandığım bu kısayolu bildirim ekranına ekleme şansımız da bildiğim kadarıyla henüz bulunmuyor. En azından menü menü gezmek yerine masaüstüne kısayolunu koyabilir miyiz diye düşünen ve bunu yapmanın yolunu arayan oldukça fazla sayıda kullanıcımız vardı. Yoğunluk sebebiyle ben de ilgilenememiştim. Bugün bir kullanıcımızın da hatırlatmasıyla hazır müsaitken resimli bir anlatım yapmak istedim.
Öncelikle Activity ne demektir onu kısaca açıklayalım. Android uygulamalarda, açılan her ekran bir activity penceresidir. Bizler uygulama içerisinde gezinirken aslında bu Activtiy pencereleri arasında gezeriz. "Ayarlar" da birçok Activity penceresi içeren bir uygulamadır aslında. Mix2'de şu andaki romda 330 tane Activity varmış mesela.
Bazı uygulamalar bu Activty pencerelerinden bazılarını direkt olarak çalıştırabiliyorlar. Ayrıca masaüstüne kısayol ekleyen uygulamalar da mevcut. Benim bildiğim, Activity Launcher ve Quick Shortcut Maker adlı uygulamalar var. Aslında oğluma yazdırdığım, yukarıda Acitivity pencere sayısını gösterdiğim APK Analyzer uygulaması da bu pencereleri görüp çalıştırabiliyor ama masaüstüne kısayol oluşturma özelliği o zaman aklıma gelmediği için konulmamıştı. Keşke gelseydi.
Neyse bu kadar girizgah yeterli sanırım. Şimdi bu kısayolları nasıl oluşturacağız onu görelim.
Öncelikle uygulamaların masaüstünde kısayol oluşturabilmeleri için yetki vermek gerekiyor. Bunun için;
Ayarlar'ı açınız,
Yüklü uygulamalar'ı açınız,
İzinler'i açınız,
Diğer izinler'i açınız,
İzinler'i açınız,
Ana ekran kısayolları'nı açınız,
Activity Launcher'ın yanındaki kırmızı çarpı ya da soru işareti varsa ona tıklayınız,
Kabul et'i seçiniz,
(Quick Shortcut Maker kullanacaksanız onun için de aynı işlemi tekrarlayınız)
İzin verilen uygulamaların yanında yeşil tik belirecektir.
Yetki verdiğimize göre kısayolu oluşturalım;
Activity Launcher ile kısayol oluşturma:
Quick Shortcut Maker uygulaması ile kısayol oluşturma:
Birçok activity için de aynı işlemler yapılarak masaüstüne kısayolları eklenebilir.
Uygulamaların Google Play linklerini vererek rehberimizi burada sonlandıralım.
Activity Launcher Google Play linki:
Quick Shortcut Maker Google Play linki:
Özellikle MIUI 10 sürümüyle birlikte cihazlarımızdaki bazı kısayollar kayboldu. Örneğin kablosuz ekran kısayolu artık bildirim ekranında bulunmuyor. Kablosuz ekranı kullanmak isteyen kullanıcılar Ayarları açıp oradan "Kablosuz ekran" seçeneğini bulup açmaları gerekiyor. Benim de sık kullandığım bu kısayolu bildirim ekranına ekleme şansımız da bildiğim kadarıyla henüz bulunmuyor. En azından menü menü gezmek yerine masaüstüne kısayolunu koyabilir miyiz diye düşünen ve bunu yapmanın yolunu arayan oldukça fazla sayıda kullanıcımız vardı. Yoğunluk sebebiyle ben de ilgilenememiştim. Bugün bir kullanıcımızın da hatırlatmasıyla hazır müsaitken resimli bir anlatım yapmak istedim.
Öncelikle Activity ne demektir onu kısaca açıklayalım. Android uygulamalarda, açılan her ekran bir activity penceresidir. Bizler uygulama içerisinde gezinirken aslında bu Activtiy pencereleri arasında gezeriz. "Ayarlar" da birçok Activity penceresi içeren bir uygulamadır aslında. Mix2'de şu andaki romda 330 tane Activity varmış mesela.
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Bazı uygulamalar bu Activty pencerelerinden bazılarını direkt olarak çalıştırabiliyorlar. Ayrıca masaüstüne kısayol ekleyen uygulamalar da mevcut. Benim bildiğim, Activity Launcher ve Quick Shortcut Maker adlı uygulamalar var. Aslında oğluma yazdırdığım, yukarıda Acitivity pencere sayısını gösterdiğim APK Analyzer uygulaması da bu pencereleri görüp çalıştırabiliyor ama masaüstüne kısayol oluşturma özelliği o zaman aklıma gelmediği için konulmamıştı. Keşke gelseydi.
Neyse bu kadar girizgah yeterli sanırım. Şimdi bu kısayolları nasıl oluşturacağız onu görelim.
Öncelikle uygulamaların masaüstünde kısayol oluşturabilmeleri için yetki vermek gerekiyor. Bunun için;
Ayarlar'ı açınız,
Yüklü uygulamalar'ı açınız,
İzinler'i açınız,
Diğer izinler'i açınız,
İzinler'i açınız,
Ana ekran kısayolları'nı açınız,
Activity Launcher'ın yanındaki kırmızı çarpı ya da soru işareti varsa ona tıklayınız,
Kabul et'i seçiniz,
(Quick Shortcut Maker kullanacaksanız onun için de aynı işlemi tekrarlayınız)
İzin verilen uygulamaların yanında yeşil tik belirecektir.
Activity Launcher ile kısayol oluşturma:
Activity Launcher'ı çalıştırınız,
Çalışan etkinlikler yazan yeri tıklayınız,
Bütün etkinlikler yazan yeri seçiniz,
Ayarlar uygulamasını bulup tıklayınız,
Kablosuz ekran yazan satırı bulup, üzerine uzun basınız,
Kısayol oluştur'a tıklayınız,
İstenirse burada Kısayolu düzenleme seçilerek ikon seçimi ve ad değiştirme yapılabilir)
Kablosuz ekran kısayolu artık masaüstüne geldi. Tıklayıp açabilirsiniz.
Çalışan etkinlikler yazan yeri tıklayınız,
Bütün etkinlikler yazan yeri seçiniz,
Ayarlar uygulamasını bulup tıklayınız,
Kablosuz ekran yazan satırı bulup, üzerine uzun basınız,
Kısayol oluştur'a tıklayınız,
İstenirse burada Kısayolu düzenleme seçilerek ikon seçimi ve ad değiştirme yapılabilir)
Kablosuz ekran kısayolu artık masaüstüne geldi. Tıklayıp açabilirsiniz.
Quick Shortcut Maker uygulaması ile kısayol oluşturma:
Quick Shortcut Maker uygulamasını çalıştırınız,
Arama kısmına tıklayıp Kablosuz yazınız,
Gelen sonuçlar arasından ayarlar uygulamasına tıklayınız,
Ayarlar altındaki Kablosuz Ekran seçeneğini bulup tıklayınız,
En üstte yazan etikete tıklayarak, isterseniz Kablosuz Ekran şeklinde ya da istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Ayrıca eğer tema ikon paketleri yüklediyseniz ikona tıklayarak istediğiniz bir ikonu da seçebilirsiniz.
Sağ alt köşedeki Create butonuna tıklayınız,
Kısayolumuz masaüstüne eklendi.
Tıklayarak çalıştırabilirsiniz.
Arama kısmına tıklayıp Kablosuz yazınız,
Gelen sonuçlar arasından ayarlar uygulamasına tıklayınız,
Ayarlar altındaki Kablosuz Ekran seçeneğini bulup tıklayınız,
En üstte yazan etikete tıklayarak, isterseniz Kablosuz Ekran şeklinde ya da istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Ayrıca eğer tema ikon paketleri yüklediyseniz ikona tıklayarak istediğiniz bir ikonu da seçebilirsiniz.
Sağ alt köşedeki Create butonuna tıklayınız,
Kısayolumuz masaüstüne eklendi.
Tıklayarak çalıştırabilirsiniz.
Birçok activity için de aynı işlemler yapılarak masaüstüne kısayolları eklenebilir.
Uygulamaların Google Play linklerini vererek rehberimizi burada sonlandıralım.
Activity Launcher Google Play linki:
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Quick Shortcut Maker Google Play linki:
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Son düzenleme: