Haber İşletim Sistemlerinde Sanal Bellek Kullanımı

İşletim sistemlerinde sanal bellek kullanımı ne işe yarıyor?

İşletim sistemlerinde sanal bellek fikri, kendisinin iddia ettiği üzere ilk olarak Telefunken TR440 anabilgisayarının geliştiricisi olan Fritz-Rudolf Güntsch tarafından 1957 yılında bulunmuştur. Sanal bellek fikri, doktora tezi olarak ortaya atıldıktan sonra ilk olarak B5000 ticari bilgisayarında kullanıldı. Ancak sanal bellek kullanımının benimsenmesi uzun zaman aldı. 1969 yılına gelindiğinde, David Sayre’nin liderliğindeki bir IBM araştırma grubu sanal belleğin diğer sistemlerden çok daha iyi çalıştığını belirtti.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

İşletim sistemlerinde sanal bellek fikri, yeterli bellek kalmadığında bilgisayarların işlevlerine devam edebilmesi için bulundu diyebiliriz. 1970’li yıllarda, RAM maliyeti şimdilerde olduğu kadar az değildi. RAM üretmek, oldukça zor ve maliyetliydi. Bu sebeple yüksek kapasitede bellekler kullanılamıyordu. Bunun yerine, maliyeti daha az olan disklerden yardım alındı. Sanal bellek teknolojisi, temelde işletim sistemi veya programlar için yeterli RAM kalmadığında, bu alanı bilgisayarda bulunan diskten karşılamak üzerine kurulu bir sistem.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

İşletim sistemlerinde sanal bellek kullanımı, en fazla Windows’un işine yarıyor. Linux ve macOS sistemlerine kıyasla, Windows’un RAM ihtiyacı daha fazladır. Bu sebeple, Windows kurarken sanal bellek otomatik olarak açık gelir ve siz değiştirmediğiniz sürece sistem bu alanı kendi yönetir. Otomatik belirlenen bu alan, bilgisayar üzerinde bulunan RAM ve depolama alanına göre belirlenir. Linux’da sanal belleğe swap alanı da denir.
Günümüzde RAM maliyetleri oldukça azaldığı için, sanal belleğe duyulan ihtiyaç giderek azalmaktadır. Çok yüksek kapasitede belleğe sahip değilseniz, sisteminiz macOS dahi olsa sanal bellek kullanmanızı öneririz. Günlük bir kullanıcıysanız ve yeterli belleğiniz varsa, Linux sistemlerde swap alanı ayırmak zorunda değilsiniz.
İşletim sistemlerinde sanal bellek performansı, SSD disklerin çıkışı ile birlikte önemli ölçüde arttı. Ancak sanal bellek kullanımı yoğunsa, disk üzerinde yüksek miktarda okuma ve yazma işlemi yapılacağı için disk ömrü önemli ölçüde azalacaktır. Bu sebeple, eğer bilgisayarınızda 16 GB ve üzeri RAM bulunduruyorsanız, sanal belleğin SSD yerine HDD’yi kullanmasını sağlayabilirsiniz
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Bu kısmı yönetmek için, Bilgisayarım klasörüne sağ tıkladıktan sonra açılan pencereden özellikler seçeneğine tıklayın. Burada sol kısımda bulunan gelişmiş sistem ayarlarına tıklayın ve açılan pencereden Performans – Ayarlar seçeneğine tıklayın. Daha sonra gelişmiş kısmında bulunan Sanal bellek seçeneğinde bulunan değiştir seçeneğine tıklayın. Üst tarafta bulunan tiki kaldırdıktan sonra, sanal bellek alanını istediğiniz gibi yönetebilir veya bu işlem için kullanılacak diski seçebilirsiniz.
Özetlemek gerekirse, işletim sistemlerinde sanal bellek kullanımı oldukça yararlı bir özellik. Yukarıda önerdiklerimizden yola çıkarak, sizde sanal bellek kullanımınızı düzenleyebilirsiniz.



NOT: umarım ilginizi çekmiştir :)
KAYNAK:
 
Üst Alt