Bu durum
iostan kaynaklı. Her yeni çıkan iphone, iosun son sürümü için özel optimize edilir. Bu nedenledir ki, ilk bir sene batarya konusunda sorun yaşamazsınız, ancak sonra gelen ios sürümleri cihazı yavaşlatmaya ve performans anlamında düşüşler meydana getirir. Tabi iphoneların pil mah değerleri de muadillerine göre düşük olduğu için pilleri çabuk yıpranır, çünkü çok daha fazla şarj edersiniz. Bu yüzdendir ki apple özellikle iphone 12 serisinde pil tasarrufu konusuna özel olarak çalışmış. Buna örnek olarak, cihazın % 20 ile %80 arası hızlı şarj olduğunu ama %80 ila %100 arasında hayli yavaş şarj olduğunu gösterebiliriz.
bir başka örnek ise yazılımla yapılan pil tasarruf modu. Cihaz %15 e geldiğinde kendini güç tasarruf moduna alır mesela.
apple, pil kapasitelerini mah cinsinden asla vermez, saat cinsinden verir. lansmanlarda farketmişsinizdir, eskiye nazaran 3 saat fazla video izleme, 5 saat fazla müzik dinleme diye lanse eder. Serinin son modelini aldığınızda, siz de bu farkı anlarsınız ta ki yeni ios sürümü gelene kadar. Buna planlı eskitme diyorlar her ne kadar apple ben eskitme yapmıyorum, eski cihazların donanımı yeni ioslara yetecek şekilde optimize ediliyor dese de bu konuda hakkında açılmış çoğu davayı kaybetti.
sonuç olarak iphonelar uzun vadede güncelleme alıyor olsa da gerek işletim sisteminşn güncel cihazlara uyarlanması gerekse modellerinde yüksek mah değeri kullanmıyor oluşu, pilin hızlı erimesine neden oluyor. Android den en büyük farkı, uygulamaların arka planda kendini yenileme durumunun olmaması. Yani android gibi uygulamalar kendini rame kitlemezler appleda.
Siz uygulamayı açtığınızda, ön bellekteki verileri okur ve anında açar. Özellikle kullandığı harddisk piyasanın en hızlısı olur. İşlemci de zaten rakipsiz olduğu için siz uygulama çağırmada yavaşlık yaşamazsınız.
yani sonuç olarak appleda pil kapasitesi ilk 1-2 sene için yeterlidir, yani günü çıkarır. Sonra her gün iki kez şarj etmeye başlarsınız.