Haber IMEI KLONLANMIŞ telefonlar ile ilgili bir kereye mahsus AF GELİYOR!

08 Temmuz 2019 KLONLANMIŞ IMEI TELEFONLAR 4 AYDA KAPATILACAK

Yurda farklı şekilde sunulmuş, klonlanmış IMEI ile kullanılan telefonlar 4 ay içinde kapatılacak.
Telefonların sisteme dahil olması için bir yıl içinde 250 TL yatırılması halinde sisteme entegre edilecek.
Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra yurda sokulan klonlanmış IMEI'ye sahip telefonlar hiçbir şekilde iletişime açılmayacak.

>>>>>

10 Temmuz 2019 Kritik kanun kabul edildi!
Ekonomi alanında düzenlemeler içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
Ektedir:

........
Elektronik kimlik bilgisi değiştirilen …
MCKS'de (Mobil Cihaz Kayt Sistemi) kayıtlı olmakla birlikte düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş olan cihazlara elektronik haberleşme hizmeti verilmesi 4 ay içinde engellenecek.
Bu cihazların kullanıcıları, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde BTK'nin düzenlemeleri çerçevesinde başvuru yaparak 250 lira tutarındaki kayıt ücretini Hazine ve Maliye Bakanlığı muhasebe birimi hesabına yatırmaları halinde, cihazların elektronik kimlik bilgisi ilgili abonenin numaralarıyla eşleştirilerek kullanılabilecek.

Komisyonlardaki çalışma sonucu yakında Meclise gelecek...İzlemeye Devam ediyoruz!

>>>>>

15 Temmuz 2019 Haber! Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan:

Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ndeki (MCKS) 270 milyon telefondan, klonlanmış olanlara bir defaya mahsus af çıkarılıyor. Bu bağlamda 250 TL ödeme yapılarak klonlanan numaralar eşleştirilecek ve sistemde aktif kullanıma açılacak. Milliyet'in aktardıklarına göre Türkiye Büyük Millet Meclisinde Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan önümüzdeki hafta yasalaştırılacak elektronik haberleşmeye ilişkin çarpıcı bilgiler verdi. Bakan Sayan halen sisteme kayıtlı 270 milyon cep telefonundan 80 milyonunun aktif olarak kullanıldığını belirtti.

270 milyon telefon kaydı 200 milyona düşecek
Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, konuya ilişkin ek olarak da şunları söyledi: “MCKS cep telefonu, kapkaç, vesaire, birçok farklı, istenmeyen olaylara yönelik hazırlandı. Bu tarihten sonra da bu kayıt sistemine dahil olmayan telefonlar kullanılmaz hale geldi. Bu kapkaçı, cep telefonu çalınmasını vesaire, hepsini tamamen engelledi. Niçin engelledi? Çünkü o kayıt sistemine kayıtlı olmayan IMEI numaralarına operatörlerimiz hizmet veremiyor. 7 yıldan fazladır şebekeye girmemiş telefonların silinmesiyle MCKS sistemindeki 270 milyon telefon kaydı 200 milyona düşecek. 200 milyon orada kalmaya devam edecek.

>>>>>
Bir uzman yorumu:
Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ndeki (MCKS)” 280 milyon telefon kaydıyla şişmiş olduğu için, bir defaya mahsus olarak klonlanmış telefonlara af geliyor. 2005 yılında devreye alınan sisteme, Türkiye’deki bir operatörden hizmet alan her cep telefonu IMEI numarası ile kaydediliyor [1]. Ancak sistemin problemi şu; tüm telefonlar kayıt olunurken, kullanımı duran telefonlar sistemden silinmiyor. Bir başka deyişle, bugün 80 milyon cep telefonu kullanılırken, sistemde 280 milyon kayıt var. Kullanılmayan telefonlar belki çekmecelerde açılmadan duruyor. Ancak bunların IMEI numaraları kopyalanabiliyor. Bunu da daha ucuz fiyatla cep telefonu getiren kaçakçılar, dolandırıcılık yapanlar (cep telefonu alıp parasını ödemeyenler) ya da hırsızlık malı satan firmalar yaptırıyor. Dolayısıyla sistem başta çalınmaları engellerken [2]. Şimdi tam tersine çalınmaları ve kaçakçılığı arttırıyor. Cep telefonu bayileri buna karşın hem Ulaştırma Bakanlığına, hem de Ticaret Bakanlığına başvurmuş ve konunun önemine işaret etmişler. Çünkü bu olay, haksız rekabetten ötürü cep telefonu bayilerini etkiliyor. Ancak vergi kaybı nedeniyle devleti, kalitesiz telefonları pazarda görüp, bilmeden alan kullanıcıları da zarara uğratan bir yönü var.

Sektörden bir uzman, “yaşlandırma” adını verdiği, kullanılmayan telefonların silinmesinin çok olumlu olduğunu belirtti. Ancak, teknik düzenleme açısından soruna işaret etti. Sistem IMEI numarası ile işlediği için, bir miktar kullanımdan kaldırılan telefonların klonları için sorun olmasa da, arada ayrılamayacağı için kullanımdaki bir telefonun klonunun sisteme nasıl kaydedileceği bir sorun. Aynı IMEI numarası taşıyan telefonların aktif kalmaları için nasıl bir teknik uygulanacağı bilinmiyor. Diğer yandan, bu klon affetme bir kez yapıldığında, arkasının gelmesi mümkün. Çünkü şu anda 280 milyon’da 70 milyon hat kesilecek. Ama hala klonlanacak belki 3 belki 5 yıldır kullanılmayan telefonlar olacak. Onlar da bir süre sonra yine bir af mı bekleyecekler?

[1]
[2]

Son düzenleme:

Skorpi

Don't Worry, Be Happy :-)
Yönetici
Co-Admin
Premium Üye
MIUI Expert
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Cumhur
Cihazım
Mi 11T Pro
Konular
294
Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un açıklaması bu şekilde

Klonlanmış IMEI numarasıyla kullanılan telefonlar 4 ay içerisinde telefonları kullanıma kapatılacak. Bunların sisteme dahil olabilmesi için, 4 ay içerisinde bunlar kapatılacak ve vatandaşlar 1 yıl içerisinde müracaat edip 250 lira yatırmaları halinde bunlar entegre edilecektir. Bu yürürlüğe girdikten sonra yurda farklı şekilde sokulan telefonlar hiçbir suretle iletişime açılmayacak.

Gesendet von meinem Schajomi mit Tapatalk

Ynsgltkn

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
Adım
Yunus
Cihazım
Mi 8
Konular
6
Evet ilk akla gelen O, cihazın kapanırsa yatır parayı al yasal IMEI şeklinde. Tıpkı başkasının üzerine SİmKart olanların başvuru ile yaptıkları gibi. SADECE VER 250TL ŞEKLİNDEDİR. PASAPORT kaydı ise 500TL. olmuştu sene başında.
Ancak şayet IMEI+cihaz+Mac kombinasyonu ile bu IMEI doğru yerde kullanıl/mı/yor tespiti yaparsa buna da hak ihlali derse zaten çok zor durumda kalacak kişiler olur. Ha bunu yaparlar mı? Şikayet olmadan! Siyaseten olumsuz tepki olur mu? olur tabi. Bunu göze alırlar mı? ???

Ben siyaseten bir olumsuz tepki alacaklarını düşünmüyorum. Neden derseniz, sonuçta yasa dışı bir işlemin önüne geçiyoruz diye yapılan bir beyanatla gelen soruları cevaplayacaklardır.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un açıklaması bu şekilde

Klonlanmış IMEI numarasıyla kullanılan telefonlar 4 ay içerisinde telefonları kullanıma kapatılacak. Bunların sisteme dahil olabilmesi için, 4 ay içerisinde bunlar kapatılacak ve vatandaşlar 1 yıl içerisinde müracaat edip 250 lira yatırmaları halinde bunlar entegre edilecektir. Bu yürürlüğe girdikten sonra yurda farklı şekilde sokulan telefonlar hiçbir suretle iletişime açılmayacak.

Gesendet von meinem Schajomi mit Tapatalk

Burda da şu soru geliyor insanın aklına. Bu işlem pasaport kaydı gibi mi olacak yoksa farklı bir prosedür mü izlenecek. Çünkü pasaport kaydı gibi bir işlem yapılacaksa ek maliyet olacak +500 tl. Birde kayıt yapan kişi haricinde telefon tekrardan kullanım dışı olacak.

Son düzenleme:

osmancan71

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Osman
Cihazım
Mi note 10
Meslek
Memur
Konular
28
O zaman hemen ımeı atayım telefona bişey olursa 250 tl den yararlanmıs oluruz :D

akdrhmz

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Kadir
Cihazım
Xiaomi Mİ 9 SE
Konular
28
bende mi9se için beklemedeydim akşam yapayım bari şu işi ne olur ne olmaz :Dsmirk~~

KaizenTR

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
.
Cihazım
.
Meslek
.
Konular
37
bende mi9se için beklemedeydim akşam yapayım bari şu işi ne olur ne olmaz :Dsmirk~~
Aynen en azından 250tl cepte.
Şimdi edevlet ten birçok resmi başvurular yapılmakta, Bunun içinde kanun yasalaştığı tarihten itibaren bu alana yönlendirilecek linkler aktif olacaktır. Başvuruyu yap = parayı yatır - onayla şeklinde olan işlemler hiçbirimiz yabancı değil. Şahsi fikrim fazla irdelenmeden diğer tüm aflar gibi (imar barışı vb) yasal olmayan bir tescilli yasal hale getirip yurt dışı telefon girdisini bitirmek ve iç ticaret hacmini arttırmak.

serhankocak

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
serhan
Cihazım
mi note 10 lite
Meslek
bilgi işlem
Konular
35
soru sadece mevcut atılmış imei mi kabul edilecek yoksa telefonun ilk orjinal imei sine dönüp onu da kayıt ettirebilirmiyiz eğer öyle olursa mi 9 se için band 20 sorunu da düzelmiş olur orjinal imei ye dön bl kapat canavar gibi

ozkan16

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Özkan
Cihazım
Redmi note 3
Konular
5
250+618 de olabilir
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

soru sadece mevcut atılmış imei mi kabul edilecek yoksa telefonun ilk orjinal imei sine dönüp onu da kayıt ettirebilirmiyiz eğer öyle olursa mi 9 se için band 20 sorunu da düzelmiş olur orjinal imei ye dön bl kapat canavar gibi
Aynı imeiden bir sürü cihaz kaydeden de var o nasıl olacak

Reiwa

Senbonzakura
Emekli Yönetici
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
EdizAli
Cihazım
Mi 8 SE 6/64
Meslek
BT
Konular
24
Klonlanmış imeiler için geçerli durumdur .

sıfır yurt dışı gelirse gene pasaport kayıt yapılacaktır.sıfır yurt dışı imei atılanlar böyle devam ederse bir şey olmayacaktır. Klonluya düşerse eğer o zaman 250 tl verilip açılacak yıllık ,

netleşir zamanla

jettem

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
Adım
Hakan KAYA
Cihazım
Mİ MAX 3
Konular
1
Klonlanmış imeiler için geçerli durumdur .

sıfır yurt dışı gelirse gene pasaport kayıt yapılacaktır.sıfır yurt dışı imei atılanlar böyle devam ederse bir şey olmayacaktır. Klonluya düşerse eğer o zaman 250 tl verilip açılacak yıllık ,

netleşir zamanla
Turan Gsm İle Görüştüm oda aynı şeyi söyledi kolana düşmüş ise geçerli diyor

serhankocak

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
serhan
Cihazım
mi note 10 lite
Meslek
bilgi işlem
Konular
35
Turan Gsm İle Görüştüm oda aynı şeyi söyledi kolana düşmüş ise geçerli diyor
iyi de klona ne zaman düşeceği belli olmaz 1 yıl içerisinde düşmezse ne olacak ? o zaman bu 1 yıl ile sınırlı kalmaması lazım klona düşen kapanacak kapandıktan sonra 1 yıl süre verilecek yanlış mı düşünüyorum

Üst Alt