Sohbet IMEI Kayıt İşlemlerine ve Fiyatlandırılmasına Düzenleme Getirilmesini Talep Ediyoruz

blackrow67

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
DoğuHan
Cihazım
Xiaomi Mi5
Konular
16
Ülkemiz de son dönemlerde cep telefonları IMEI kayıt üzerinde sıradan bir vatandaşın ödeyebileceği miktarın çok üzerinde harç bedeli talep edilmektedir. 2021 yılı itibariyle 2006,20 TL olan kayıt harç bedeli birçok tüketicinin, kaçak, kayıtsız telefon kullanmasına hatta yasa dışı yollarla kayıt yaptırıp kullanmasına sebep olmaktadır.

Taleplerimiz:

• Pasaport ile ülkeye giriş çıkış zorunluluğu kaldırılsın. Bunun yerine, ürünü satın alan kişi kendi T.C. Kimlik numarasına IMEI numarasını kolayca kayıt yaptırsın. (Tartışmaya açık bir madde, yeniden düzenliyorum Pasaport ile giriş yine zorunlu olsun fakat kişi cihazı 3-5 ay kullandıktan sonra satmak isterse önüne bir engel koyulmasın. Sonuçta harç ücretini yatırıyor.)

• Kayıt harç bedelinin kaldırılması veya indirime gidilmesi. Artan kur dolayısıyla zaten cep telefonu fiyatları iki katına çıkmışken bu denli bir kayıt harcı alınmasını doğru bulmuyoruz.

• Cihazı satın alan kişi daha sonra telefonu satmaya karar verirse, telefonun kaydını kendi kimliğinden silsin. Yeni satın alacak kişi kendi T.C. Kimlik numarasına tekrar IMEI numarasını kayıt ettirsin. Böylelikle bir önceki kullanıcının telefon üzerinde yasal bir sorumluluğu kalmamış olacaktır.

2021 yılı itibariyle diğer ülkelere kıyasla sadece kendi ülkemizde bu kadar fazla kayıt harcı alınmasının doğru bulunmadığını bir kez daha belirtmek isteriz.

Not: İthalatçılar kayıt ücretini çok cuzi bir miktar olarak ödüyorlar fakat onlardan farklı vergiler daha alınıyormuş. Bunu bilmiyordum, öğrenmiş oldum.

Son düzenleme:

SerseristyLe

Uzman Üye
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Gökhan
Cihazım
Mi 10 T
Konular
44
Ülkemiz de son dönemlerde cep telefonları IMEI kayıt üzerinde sıradan bir vatandaşın ödeyebileceği miktarın çok üzerinde harç bedeli talep edilmektedir. 2021 yılı itibariyle 2006,20 TL olan kayıt harç bedeli birçok tüketicinin, kaçak, kayıtsız telefon kullanmasına hatta yasa dışı yollarla kayıt yaptırıp kullanmasına sebep olmaktadır.

Taleplerimiz:

• Pasaport ile ülkeye giriş çıkış zorunluluğu kaldırılsın. Bunun yerine, ürünü satın alan kişi kendi T.C. Kimlik numarasına IMEI numarasını kolayca kayıt yaptırsın.

• Kayıt harç bedelinin kaldırılması veya indirime gidilmesi. Artan kur dolayısıyla zaten cep telefonu fiyatları iki katına çıkmışken bu denli bir kayıt harcı alınmasını doğru bulmuyoruz.

• Cihazı satın alan kişi daha sonra telefonu satmaya karar verirse, telefonun kaydını kendi kimliğinden silsin. Yeni satın alacak kişi kendi T.C. Kimlik numarasına tekrar IMEI numarasını kayıt ettirsin. Böylelikle bir önceki kullanıcının telefon üzerinde yasal bir sorumluluğu kalmamış olacaktır.

2021 yılı itibariyle, diğer ülkelere kıyasla sadece kendi ülkemizde bu kadar fazla kayıt harcı alınmasının doğru bulunmadığını bir kez daha belirtmek isteriz.

İthalatçı firmaların ödediği kayıt ücreti.

Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir

Konuya yeterli destek gelmesin halinde sosyal medya mecraları üzerinden çalışmaları başlatacağız.
Hocam amaç Türkiye cihazı aldırmak zaten. Bu çaba boşa kürek çekmek gibi bir şey

asporkan

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
Adım
faruk
Cihazım
mi mix 2
Konular
1
İthalatçılar getirdikleri cihazları 1 tl ye mi kaydettiriyorlar ?

chatin_62

Süper Üye
Onursal Yönetici
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Çetin
Cihazım
Xiaomi 12TPro
Meslek
Bilgi Teknolojiler
Konular
99
Öncelikle bu hakkın niçin verildiği anlaşılmalı ki herhangi bir hak istismarı olup olmadığı belli olsun.
Gümrük mevzuatına göre, bireysel ithalat adıyla belli şartlara bağlanmış bir hak haricinde kimsenin yurtdışından herhangi bir ürün getirmesi söz konusu değildir. İthalat zaten konumuz değil. Imei kimliği olan herhangi bir ürünün de yurt dışından getirilmesi, mevcut yasalarımıza göre bireysel ithalat dışında kalmış bir durumdur. Dolayısıyla, belli koşullar için verilen hakları istismar ederken, maddi olarak fayda sağlamak amacıyla koşul değişimi önermek te biraz garip oluyor. Sizin bu konu üzerinden herhangi bir sonuca ulaşmanız mümkün değil. Bunun yerine gümrük mevzuatını, ithalat yasalarını değiştirmenin yollarını aramanız gerekir. Bahaneniz harç ya da cihazların satılması durumu falan olmamalı.

chatin_62

Süper Üye
Onursal Yönetici
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Çetin
Cihazım
Xiaomi 12TPro
Meslek
Bilgi Teknolojiler
Konular
99
İthalatçılar getirdikleri cihazları 1 tl ye mi kaydettiriyorlar ?
Zaten bir sürü para ödüyorlar. Bir de bunun için ödeseler misliyle telefon fiyatlarına yansıyacak. Bırakın da ödemesinler :D

blackrow67

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
DoğuHan
Cihazım
Xiaomi Mi5
Konular
16
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Zaten bir sürü para ödüyorlar. Bir de bunun için ödeseler misliyle telefon fiyatlarına yansıyacak. Bırakın da ödemesinler :D
Konu sadece harç ücreti değil, diğer konularda da düzenleme yapılmasını istiyoruz. Mesela ürünü satın alan kişi 2000 TL harç ücretini ödemesine rağmen telefonunu satamıyor, çünkü sim karta tanımlanıyor. Büyük saçmalık.

2000 TL olan harç ücreti çok fazladır ve düzenleme yapılması acil bir şekilde gereklidir. Bunun yapılması için mücadele edeceğiz ve bu konuda kesin olarak kararlıyız.

chatin_62

Süper Üye
Onursal Yönetici
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Çetin
Cihazım
Xiaomi 12TPro
Meslek
Bilgi Teknolojiler
Konular
99
Konu sadece harç ücreti değil, diğer konularda da düzenleme yapılmasını istiyoruz. Mesela ürünü satın alan kişi 2000 TL harç ücretini ödemesine rağmen telefonunu satamıyor, çünkü sim karta tanımlanıyor. Büyük saçmalık.

2000 TL olan harç ücreti çok fazladır ve düzenleme yapılması acil bir şekilde gereklidir. Bunun yapılması için mücadele edeceğiz ve bu konuda kesin olarak kararlıyız.
İşte halen daha açıkça sorunun ne olduğunu bilmediğinizi gösterip kendinizi komik durumlara düşürüyorsunuz.
Diyorsunuz ki satın alan kişi! Hala olaya ticari olarak bakıyorsunuz. Devlet diyor ki ; "Cep telefonunu yurt dışından getirip satamazsın. Eğer ticaret yapacaksan benim kurallarıma göre oynayıp gerekli prosedür ve vergilerimi ödeyeceksin. Ha dersen ki hayır ben yurtdışındayken kendim kullanmak için aldım, ticaretini yapmıyorum; o zaman bu sözüne güveniyorum ve bu telefon ithal edilseydi alacağım vergilerin yerine bana bunu yurtdışından aldığına da inanmam için pasaportun ile kayıt ettir ve sadece sen kullan." 2 taraf için de her şey çok açık ve net. Ama kafamız sadece cinliğe çalıştığı için illa bir açık bulup oradan kendimize maksimum fayda sağlamaya çalışıyor, karşımıza çıkan engelleri aşmak için böyle beyhude çıkışlarda bulunuyoruz.
Tekrar yazıyorum. Bu enerjinizi haksız kazançlar elde etmek için değil, kanunları nasıl değiştirebileceğinize harcayın. Alternatif çözümler sunun. Ama saçma sapan ergence çözümler değil, her şeyi her yönden hesap edilmiş, bir devlete yakışır çözümler. Böylece sadece telefon da değil, otomobil gibi nice ürünleri 1 alırken birkaç ürün parasını da vergi olarak ödemeyelim. Böyle cinlik yapmak isteyenlere de malzeme olmasın.

trsalgado

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
Adım
ali
Cihazım
s4
Konular
19
alırsın imei atılan telefon, böyle devlete böyle tarak dersin kardeş, sınırdan koli koli kaçak telefon geçer suçlu normal vatandaşlar olur.

cantara

Administrator
Yönetici
Admin
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Emre
Cihazım
Xiaomi 13
Konular
427

Ek bir bilgi olarak ekleyeyim, telefon 3 yıl sonrasında satılabiliyor.

Harç miktarının ve uygulamanın yanlışlığı konusunda size katılıyorum ancak öne sürmüş olduğunuz sebepler hukuki anlamda geçerli değil ve kabul edilmeyecektir. Bu tarz işlemlerde önceliğin kamu yararı olması gerekli ve mevcut uygulamanın kamu yararı karşısında olduğunu kanıtlamanız halinde taleplerinizin karşılık bulma ihtimali olacaktır ancak bu şekilde, işlem pahalı, zor vb. sebeplerle destek miktarı ne kadar fazla olursa olsun taleplerinizin karşılık bulması mümkün değil. Mevcut sistem kamuyu değil telefon ithalatçılarını ve distribütörlerini koruyor. Bakış açınızı değiştirmeniz gerekli.

cantara

Administrator
Yönetici
Admin
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Emre
Cihazım
Xiaomi 13
Konular
427
blackrow67 son mesajınızı okumadan yazmıştım fakat bu şekilde bir üslupla forumumuzda yazmanız mümkün değil. Son mesajınızı kaldırıyorum, ifade etmek istediklerinizi üslubunuzu düzelterek tekrar yazabilirsiniz.

Üst Alt