Bunları Google'da aratarakta bulabilirsiniz ancak ben gene de anlatıyım.
ROM : Telefonun işletim sistemidir . Android açık kaynak kodlu olduğu için IOS'tan farklı olarak sistemi istediğiniz gibi değiştirebilir , baştan yazabilirsiniz . Genel başlıklar altında toplayacaksak Stock ve Custom rom olarak ikiye ayrılır . Stock rom cihazla beraber yüklü gelen orijinal işletim sistemidir. Custom rom ise kullanıcıların daha sonra cihaz için kendilerinin yazdıkları işletim sistemidir .
Bir tarafta bu işin eğitimini almış , maaşlı çalışanlar varken ; diğer tarafta gönüllü insanların para karşılığı beklemeden yaptığı iştir. Stock rom kadar "sorunsuz" çalışan custom rom yoktur eğer yazılımı çok kötü bir cihaz kullanmıyorsanız . Custom romlar genelde eski cihazlarda en son Android sürümünü kullanmak için tercih edilir. Kısacası sizin ihtiyacınız olmayacak uzun bir süre.
Root : Sistemin tüm dosyalarına müdahale etme hakkı kazanmaktır . Rootlu uygulamalar kullanmayacaksanız , veya sistem dosyalarında değişiklik yapmayacaksanız gerek yoktur.
MIUI Rom Sürümleri : En başta Global ve China bunlarda kendi aralarında Stable(Stabil) ve Developer (Geliştirici) olarak ayrılır . Biz Avrupa'da olduğumuz için China sürümüyle işimiz yoktur o sürüm Çin'de yaşayanlar için. Global Developer haftalık güncelleştirme alır , kararlı olduğu kanaatine varan yenilikler , düzeltmeler 2 ayda bir güncellenen Stable sürümüne eklenir ve sistem güncellenir.
VoLTE : VoLTE'den yararlanabilmek için öncelikle konuşan her iki cihazın ve hattın bu özelliğe sahip olması gerekir.Normal ses görüşmelerinden daha kaliteli bir görüşme sağlar.
Telefonu kullanırken çok fazla farklı şeylerle karşılaşmayacaksınız , Android telefon kullanmayı bilip eline hiç Iphone almamış birisi Iphone'yi kullansa başlarda zorlanır kısa sürede alışır sizde de aynısı olacaktır sonuçta ikiside aynı ihtiyaçlar için üretildi extra çok fazla bilgiye ihtiyaç yoktur , ama öğrenmeniz gerek küçük şeyler tabiki de var , önce forumda ararsınız bulamazsanız yardımcı oluruz. Eğer Iphone'deyken telefonu karıştırmadan , fabrikadan çıktığı gibi kullandıysanız Android'te de öyle devam edecekseniz bu bilgilere ihtiyacınız yoktur.