ANDROİD KERNEL NEDİR ?
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Kernel bilgisayar biliminde kelime olarak İşletim Sistemi Çekirdeği anlamına gelmektedir. Yani Kernel cihazınızda yer alan yazılımı ve çekirdeğin görevlerini yönetir.
Kernel herkesin anlayacağı şekilde bir cihazın beyni demektir. Kernel olmadan cihazlar çalışmaz. Sistemi yöneten ve görevleri kontrol edip zamanlayan kerneldir.
Android Linux tabanlı bir açık kaynak kodlu işletim sistemi olduğu için içerisinde
Linux kerneli ( çekirdekleri ) kullanır.
ANDROİD KERNEL ATMAMIZ GEREKİYOR MU ?
Android cihazlar fabrikadan çıktığı anda üretici firma tarafından derlenen ve düzenlenen bir
linux kerneli ile yani stock kernel ile gelmektedir. Cihazınız üzerinde daha fazla yetkiye sahip olarak çeşitli özelleştirmeleri aktif etmek için ( ekran renk profili, ses yüksekliği, sistem hızlandırma, işlemci hızı arttırma ) Custom Kernel yüklemeniz gerekmektedir. Ama onun haricinde cihazınızı normal olarak kullanabilmeniz için herhangi bir kernel yüklemesi yapmanıza gerek yoktur.
ANDROİD KERNEL NASIL ATILIR ?
Her
android cihazı için farklı kerneller geliştirilmektedir. Xda gibi dünyaca ünlü geliştiricilerin bulunduğu forumda cihazınız için bir çok farklı kaliteli ve güzel kernel bulabilirsiniz. Genellikle kernel dosyalarını cihazınıza daha önceden yüklemiş olduğunuz CWM (
Clockworkmod ) veya
TWRP ( Team Win Recovery Project ) recovery menüsü üzerinden İnstall butonuna basarak cihazınızın hafızasında yer alan kernel ( zip ) dosyasını yükleyebilirsiniz.
STOCK KERNEL NEDİR ?
Stock kernel android cihazınızın fabrikadan çıktıktan sonra üretici firma tarafından derlenen ve düzenlenen en stabil ve güvenli ham kerneldir. Stock kernel üzerinde herhangi bir özelleştirme yapmanıza imkan vermez. Sadece cihazınıza güncelleme veren firma yeniden kernel derlerse ve özellik eklerse o zaman yeni özelliklere sahip olabilirsiniz.
CUSTOM KERNEL NEDİR ?
Custom kernel ise üretici firma tarafından değil kodlama bilgisi olan ve telefonu kullanan geliştiriciler tarafından derlenen ve sunulan kernellere verilen genel isimdir.
Custom kernel ile cihazınız üzerinde çok daha fazla özelliği aktif olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
Custom kerneller her ne kadar çok özellik aktif hale getirse de tam stabil olmadığı için kullanırken cihazda bazı yazılımsal hatalar meydana gelebiliyor.
KERNEL KULLANMANIN FAYDALARI NELERDİR ?
Android cihazınıza eğer
stock kernel haricinde kullandığınız cihazınıza yönelik olarak geliştirilen bir
Custom Kernel ( cihazınız ile uyumlu olacak ) yüklerseniz cihazınız üzerinde tam yetkiye sahip olursunuz. Dilediğiniz gibi cihazınızın ekran renk profillerini değiştirebilir ve eğer kernel geliştiren kişi eklemiş ise
işlemci hızını arttırarak performans artışı sağlayabilirsiniz. Geliştirici
governor eklemesi yaptıysa farklı governor deneyerek cihazınızın pil ve performans dengesini değiştirebilirsiniz..
KERNEL KULLANMANIN ZARARLARI NELERDİR ?
Android cihazlarda
kernel kullanmanın her ne kadar çok faydası olsa da elbette bazı zararları da vardır. Öncelikle custom kernel dosyaları başka geliştiriciler tarafından geliştirildiği için cihazınızda tam randımanlı olarak çalışmayabilir ve zaman zaman çeşitli yazılımsal hatalar verebilir. Özellikle henüz
betaaşamasında olan kernel dosyalarını yüklemenizi pek tavsiye etmiyorum. Aksi halde cihazınızda kalıcı hasarlar doğurabilir. Kernel yükledikten sonra hız aşırtma yaparken dikkat etmeniz gerekmektedir aksi halde cihazınızın
anakartını yakabilirsiniz.
KERNEL KULLANMAK CİHAZI GARANTİ DIŞI BIRAKIR MI ?
Cihazınızda
stock kernel haricinde custom kernel kullanmak cihazınızı garanti çok büyük ihtimalle
garanti dışı bırakacaktır. Çünkü custom kerneller genellikle rootlu olarak gelmektedir.
Rootlu olarak gelmese bile bir çok özelliği aktif olarak kullanabilmeniz için cihazınızda
root yetkisi bulunması gerekmektedir. Bu sebeple cihazınızı garantiye göndermeden önce mutlaka
stock rom ve stock kernel yükleyerek göndermeniz gerekmektedir.
KERNEL YÜKLEDİKTEN SONRA NE YAPILMALI ?
Kernel Yükledikten sonra android cihazınıza Google Play üzerinden
Kernel Adiutor uygulamasını indirerek kullandığınız custom kernelin izin verdiği ölçüde bir çok farklı ayarı ( ekran renk profili, işlemci hızı arttırma, çekirdek yönetimi, ram yönetimi ) değiştirebilirsiniz. Fakat daha öncede dediğim gibi işlemci hız Overclock özelliği eğer kernelde mevcut ise çok fazla
işlemci hızı arttırmayın aksi halde cihazınıza kalıcı donanımsal hasar verebilirsiniz.
KERNEL İLE NE GİBİ ÖZELLİKLER EKLENİR ?
Aslında her kernelde farklı özellik vardır. Çünkü o kerneli geliştiren geliştirici kernele hangi özellikleri eklemiş ise sizde o özellikleri kullanabilirsiniz. Ama genellikle bütün geliştiriciler aşağıda yer alan özellikleri standart olarak kernellere eklemektedir.
- Underclock ( İşlemci hızı düşürme )
- Overclock ( İşlemci hızı arttırma )
- İmkan var ise çift tıklayarak ekran uyandırma
- Ekran renk profili değiştirme
- Daha iyi bir ram yönetimi
- Daha iyi pil yönetimi
- Daha iyi işlemci yönetimi
- Ses ayarlarını değiştirme
Not: Alıntıdır.
Aslında burada sormanın mantığı yok, googlelasanız her sorunun cevabı mevcut.