Rehber Custom Rom Nedir Nasıl Kurulur ?

mevcetin

Mevlüt Çetin
Emekli Yönetici
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mevlüt Çetin
Cihazım
Mi 9T Pro
Meslek
3D Designer
Konum
Konya
Katılım
21 Haziran 2018
Konular
162
Mesajlar
2.996
Tepkime puanı
4.178
Puanları
188
Ellerinize emeğinize sağlık hocam. Makale olarak kabul görecek şekilde, çok detaylı ve güzel bir konu olmuş. clap~~ clap~~
 

StreX

from past to future
Emekli Yönetici
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mert
Cihazım
iPhone 15
Konum
Ankara
Katılım
5 Haziran 2018
Konular
240
Mesajlar
9.738
Çözümler
21
Tepkime puanı
10.428
Puanları
338

mlerkoc

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mehmet
Cihazım
Redmi Note 8
Yaş
29
Konum
Konya
Katılım
19 Aralık 2019
Konular
1
Mesajlar
32
Tepkime puanı
5
Puanları
8
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Merhabalar değerli Forumseverler. Forumda hepimizin sık sık denk geldiği ,aramıza yeni katılan arkadaşlarımız yada forumumuzun takipçisi ancak bu işlere yeni başlamak isteyen, Xiaomi cihazlarında Xiaomi firmasının sunmuş olduğu Global Kararlı romdan sıkılıp Youtube da izlediği özellikle; Xiaomi.eu,Miui Pro,Mi-room ve bazı Aosp romları merak edip kurmak isteyen arkadaşlarımız ,videoları izledikten sonra forumumuza üye olup ya da önceden üye olup yardım için konu açıyorlar.
Ancak belli bir kısmının az da olsa tecrübesi varken kalan kesim Rom'un ne anlama geldiğini bile bilmiyor.Ben de buna dayanaraktan bu konuyu açıp foruma özellikle yeni gelen arkadaşlarımız için her aşamayı detaylı olarak anlatma ve risklerini,ve sonuçlarının neler doğurabileceğini belirtmek istedim.
Hazırsanız başlayalım :)

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Öncelikle Rom nedir ?
Android işletim sistemi kullanan akıllı telefon veya tabletlerin işletim sistemi yazılımıdır. Android ROM (Read Only Memory) yazılımları, cihazların içinde yer alan ve yalnızca okunabilen disk alanı üzerinde yer almaktadır. Tüm Android işletim sistemine sahip cihazlar üreticileri tarafından geliştirilen orijinal ROM ile birlikte kullanıcıya ulaştırılır.
(wmaraci sitesinden alıntıdır)

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Custom Rom Nedir ?
Custom ROM(Geliştirici Yazılımı) kullanmak, bize cihazlarımızla gelen Android işletim sisteminin ötesinde, özelleştirilmiş farklı altyapıları işletim sistemi olarak tercih etmek anlamına gelir. Custom ROM tabir edilen bu işletim sistemleri yine Android altyapısını temel olarak kullansalar da farklı avantajlar sağladıkları için tercih edilirler.

Kişiselleştirme ve güvenlik özgürlüğü

Cep telefonlarımız artık hayatımızın bir parçası olmuşken, kişiliğimiz yansıtmalarını da istiyoruz. Yani, bizden bir şeyler taşısalar, rengimiz yansıtsalar fena mı olur? Elbette olmaz. Custom ROM’lar bize Google’ın Android işletim sisteminin klişe karakterinden kurtulabilme özgürlüğü sunuyor. Temalar kullanarak değiştirdiğimiz cihaz ara yüzümüzü daha farklı seçeneklerle zenginleştirebiliyor, temaların sınırlı dünyasına mahkum olmuyoruz.

Bloatware sıkıntısına son

Google Android işletim sistemi açık kaynaklı olduğu için OEM telefon üreticileri tarafından kurcalanan ve bu şirketlerin işletim sistemine gömdüğü farklı ve faydasız uygulamalar barındırabiliyor. Bazen bu uygulamaların sayısı o kadar fazla oluyor ki cihazın performansını da etkiliyorlar. Bloatware adı verilen bu uygulamaları çoğu zaman kaldırmak, ya da durdurmak mümkün olmayabiliyor. Bu yüzden Custom ROM kullanmak kullanıcıların tercih ettiği bir durum. Çünkü fazladan hiçbir yazılım barındırmıyorlar. Siz istediklerinizi kendi kafanıza göre yükleyebiliyorsunuz.

Cihazların ömrü uzuyor

Bilgisayar aldığınızda eskiyen bileşenleri değiştirme şansınız var. Ancak akıllı telefonlar için böyle bir şansımınız yok. Neredeyse her akılı cihaz en fazla 2 ya da üç sene kullanılabiliyor. Bu durum zaten güncellemeleri geç gelen Android cihaz kullanıcılarının aynı işletim sistemine mahkum olmalarına sebep oluyor. Custom ROM’lar kullanıcının istediği zaman güncellenebiliyorlar. Böylece aynı işletim sistemine zorunlu kalma olasılığı ortadan kalkıyor. Bir telefonu yıllarca kullanabiliyorsunuz. Öte yandan Android’in güvenlik açıkları artık "efsaneleşmiş" durumda. Custom ROM’lar da bu sıkıntı yaşanmıyor. Android alt yapısını hedefleyen tehditler Custom ROM’ları etkilemiyor. Unutmayın ki, Android telefon üreticileri telefonlara yeni Android sürümü göndermemesinin sebebi cihazın bu güncellemeyi kaldıramaması değil, bu güncellemeyi yeni bir cihazla pazarlamayı seçiyor olmaları. Custom ROM’ların böyle bir sıkıntısı yok, en son sürümlerine her zaman ulaşabiliyorsunuz.

Açık kaynak kodlu uygulamalar

Custom ROM ile beraber açık kaynak kodlu uygulamalar kullanarak daha hızlı ve daha işlevsel bir akıllı telefona sahip olabiliyorsunuz. AOSP adı verilen Android Open Source Project çalışmaları ile pek çok açık kaynak kodlu ofis, tarayıcı, mesajlaşma ya da işe yarar benzeri uygulamalar ulaşmanız mümkün.

(Tamindir Sitesinden alınmıştır)

Buraya kadar Rom'un ne demek olduğunu ve yüklemek istediğimiz Custom romun ne olduğu hakkında bilgiler vermeye çalıştım arkadaşlar,buraya kadar geldiyseniz ve işleminize devam etmek istiyorsanız artık Xiaomi cihazınıza Custom Rom yüklemek için gerekli şeylerden ve yapılması gerekenlerden bahsedelim.

Bootloader Kilidi Nedir ?
Bootloader Xiaomi cihazlarına dışardan herhangi bir müdahale yapılmaması için tasarlanmış bir güvenlik önlemidir.Bu güvenlik önlemi sayesinde cihazların orjinalliği korunmak istenmiştir.Diğer bir deyişle aracı firmaların sattıkları cihazların içerisinde casus yazılım vs. gibi uygulamaların yüklenmesini önlemek için bu yönteme başvurmuşlardır.Eğer bu cihazlarda Global ROM yüklü ise normal şartlarda bu kilidin açılmasına gerek yoktur.Ancak Çin ROM yüklü cihazlara Global ROM yüklenmesi ,Cihazlara root erişiminin açılması ve IMEI gibi değişliklikler için bu kilidin açılması tavsiye edilir.
(faqphone.com sitesinden alıntıdır)

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Bootloader Kilidi Nasıl Açılır ? (Bu aşamadan sonraki bütün işlemlerde cihazın şarjı %50'den fazla olması tavsiye edilir!)
Bu konu için detaylı açıklamalar Youtube ve Forumumuz üzerinde mevcut ancak ben yüzeysel olarak değinmek istedim.(Ayrıntılı bilgi için Cantara Hocamın Konusuna Buyurun
Bu işlemler için mutlaka bilgisayar gerekli ,olmadan işlemlere başlamayın!Ek olarak verileriniz silinecek yedekleyin. Cihazımızın kilidini açmak için cihaz üzerinde bir takım ayarlar yapmamız gerekiyor,cihazı mi hesabına ekleme ve oem kilidini açmak gibi,
Daha sonra bilgisayara geçiyoruz ve üzerinden Unlock Now tuşuna basarak gerekli programımızı indiriyoruz.Cihazda Driver da yüklü olması gerekiyor ancak cihazdan cihaza değiştiği için bunun anlatımını yapmıyorum.Daha sonra inen programı çalıştırıyoruz,sizden mi hesabı soracaktır.Bu mi hesabı cihaza eklediğiniz mi hesabı ile aynı olmalıdır, daha sonra ekranda ilerleyin.Bir menüde sizden cihazı bağlamanızı isteyecektir cihazı kapatıp fastboot moda almamız gerekiyor.Cihaz kapalıyken Ses Kısma+Güç(Power) Tuşuna basılı tutun karşınızda bir ekran açılacak daha sonra bilgisayara cihazı bağlayıp Unlock butonuna basacaksınız ve işlemler başlayacak.Ancak burda belirtmem gereken ek bilgi cihaz eğer şanslıysanız kilit tek seferde açılacaktır.Ancak genelde 168/360/720 gibi saat süreleri bekleyip tekrar denemenizi istiyor.Peki Neden ? Bu kilit açıldığında aslında cihaz bir anlamda Güvenlik önlemi azalmış bulunuyor Xiaomi de hırsızlık ve Gizliliği korumak adına bu süreyi veriyor.
Eğer diyelim ki kilit açılmadı ve bize belirttiğim sürelerden birini verdi.Bu süre bitene kadar:
Ota üzerinden Güncelleme geldiğinde yapmayınız.
Aynı Mi hesabıyla işlem yapınız Gerekli olmadığı sürece şifre değişimi veya kullanıcı adı değişimi yapmamaya çalışınız.
Cihazımı bul Aç / Kapa yapmayınız.
Mi Cloud senkronizasyonu arada bir de olsa yapınız. Tarayıcı üzerinden de Mi Cloud'a giriş yapınız.
Farklı bir Bilgisayar veya işletim sistemi kullanmamaya çalışınız.
Farklı sürüm bir Unlock tool kullanmamaya çalışınız.
Farklı bir sim kart kullanmayınız, Sim Slotu değiştirmeyiniz. Hat taşıma işlemi yapmayınız. archesm hocamdan alıntıdır :)

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Kilit diyelim ki açıldı artık burdan bir sonraki aşamaya geçiyoruz.

Bu İşlemlerden Önce bilmenizi istediğim konu cihazınızın yanlış bir işlem sonucu Brick dediğimiz moda girmesi peki Brick nedir ?
Brick, genellikle cihazın üzerinde kullanıcı tarafından meydana getirilen kritik işlemlerin sonucudur. Örneğin Android işletim sistemli bir telefona ana kartıyla uyumsuz bir işletim sistemi veya ROM sürümü yüklemeye çalıştığınızda telefonunuz Brick hale gelir ve temel fonksiyonlarını tümüyle işlevsiz bırakır. Brick olan telefon sistemsel olarak yapılan müdahalelerin çoğuna yanıt vermez ve cihazın kurtarılması için alanının uzmanı yetkili servis tarafından cihazın onarıma sokulması gerekir.

Brick hale gelmiş olan bir akıllı cihazın kurtarılması tamamen şans ile doğru orantılıdır. Bazen cihazlar üzerinde Soft Brick denilen hafif susma durumu gerçekleşir. Böylesi durumlarda sistem yazılımının üzerinde birkaç ufak değişiklik yapılarak temiz yazılım kurulabilir ve cihaz kurtarılabilir. Cihazın tam Brick (Full Brick) veya yarı Brick (Half Brick) olması durumundaysa kurtarılma işlemleri oldukça zorludur. Bu durumdaki cihazlara sistemsel müdahalelerin yanı sıra donanımsal olarak da müdahale edilir. Bu nedenle cihaz Full veya Half Brick aşamasına gelmişse yetkili servis tarafından onarımı gerçekleştirilmelidir.

Brick olan bir cihazın kurtarılma ihtimali her zaman mevcuttur ancak bu cihazların kurtarılması hiçbir zaman için kesin değildir. Yetkili servis tarafından yapılan işlem sonrasında da cihazın kurtarılamaması gibi bir ihtimalden her zaman için söz edilebilir.
(wmaraci sitesinden alıntıdır)
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

TWRP Nedir ?

Android cihazlarda “Recovery” dediğimiz yani Türkçesi kurtarma olan bir menü bulunmaktadır. Stock (orijinal) yazılımda gelen kurtarma menüleri genellikle kısıtlıdır. Bize sadece cihazı sıfırlama ve cihaza gelen resmi güncellemeleri yükleme gibi bazı opsiyonlar sunar. Bunun yanında çok çok daha fazla özelliğe sahip ve geliştiriciler tarafından geliştirilmiş birçok recovery bulunmaktadır. (CWM [Clockwork Mod Recovery], PhilZ Touch Recovery vb.). Bunların arasında en popüleri ve gelişmişi TWRP’dir. TWRP, bize birçok opsiyon sunan gelişmiş bir dokunmatik kurtarma menüsüdür. Cihazınıza farklı ROM’lar kurmak, cihazınızın yedeğini almak ve bu yedekleri geri yüklemek gibi birçok şeyi yapmanıza olanak sağlar.
(techindeep sitesinden alınmıştır)

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

TWRP Nasıl Yüklenir ? (Bu aşamadan sonraki işlemleri yanlış yapmanız durumunda cihaz kalıcı olarak kullanılamaz hale gelebilir tüm risk size aittir.)
Bu konunun anlatımı da forumda detaylıca mevcut her cihazın yükleme dosyası ve içeriği farklı olduğu için çok fazla detaya inmiyorum.
Ancak buraya kadar geldiyseniz ve işlemleriniz sorunsuzca halloldu ise öncelikle cihazı fastboot moduna alın ve forumumuza giriş yapıp alt kısımda cihazlar sekmesinden kendi cihazınızı bulup gerekli Twrp kurulum dosyalarını indirip işlemleri sorunsuzca sonlandırabilirsiniz.Eğer işlemler sorunsuz tamamlandıysa karşınıza şu ekran gelecektir:

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Buraya kadar sorunsuz geldiyseniz işin çok büyük bir kısmı tamamlanmıştır arkadaşlar! Sizi tebrik ederim.
Cihaza şuan Rom yüklemek istiyorsanız ve yedeklerinizi aldıysanız bu menüde kalabilirsiniz.Ancak henüz hazır değilseniz ve hangi romu yüklemek istediğinizden emin değilseniz Reboot/System diyip cihazı yeniden başlatın.
Şimdi gelelim Xiaomi cihazlar için özel olan Romlara:
Her zaman olduğu gibi bu konunun da anlatımı forumumuzda mevcut arkadaşlar hemde detaylıca ben yine yüzeysel olarak bu konuya değineceğim.Detaylı anlatım için Skorpi Hocamın Bu Konusuna bakabilirsiniz.
Rom dünyasına yeni atıldıysanız ve pek fazla tecrübeniz yoksa size en başta Xiaomi.eu Stabil,ya da Mi-room Stabil öneririm.Sürekli güncelleme almayan ancak yerinde ve kararında güncellemeler gelen (bu güncellemeler ota üzerinden gelmiyor Miui Pro haricinde ücretli olduğu için ota dağıtımı yapılıyor diğerleri twrp üzerinden kuruluyor) pil durumu stabil gereksiz Google uygulamaları kaldırılmış sade akıcı Miui tabanlı romlardır.Ancak sürekli yenilik arayan ve de güncelleme meraklısı biriyseniz Xiaomi.eu beta(her cuma güncelleme alır),veya Miui Pro sizin işinizi biraz daha fazla görecektir.Ek olarak Revos,Mi Globe,Miui TR,MiuiMix gibi alternatifler de mevcut.Tabiki bu durum cihazdan cihaza farklılık gösteriyor Xiaomi.eu stabil desteği cihazlarda fazla iken eski cihazlara artık beta desteği maalesef verilmiyor.Her cihaza her geliştiricinin rom desteği bulunmuyor.Bu romların güncel paylaşımlar ve yenilikleri çıktıkça forumumuzda paylaşımı yapılıyor ve sizler kullanmadan önce birçok kullanıcı tarafından test ediliyor.Sizler de bu yorumlar ışığında romlarınızı yüklüyorsunuz.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Peki Miui Tabanlı Romdan Sıkıldınız ve Pixel cihazlardaki gibi saf android arıyorsunuz O zaman takipte kalın!

AOSP Rom Nedir?

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Açılımı Android Open Source Project demek olan bu rom tamamen saf android bazlı Xiaomi uygulamalarından arındırılmış Google uygulamaları yüklü açık kaynak kodlu bir romdur.Bu belirtmiş olduğum gibi açık kaynaklı olduğu için her cihaza/modele onlarca rom geliştirilmekte ucu başı belli olmayan bir platformdur.Bu romların anlatımı kurulumu ve paylaşımını kendi cihazınız için Türkçe olarak forumumuzda bulmak mümkün. :)
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Cihazınızın yedeğini aldıysanız ve romunuzu indirdiyseniz gerekli yükleme adımlarına başlayabiliriz:
Cihaz eğer Twrp modunda değilse twrp yi başlatmak için cihazınızı kapatın ve ses açma+Güç(Power)tuşuna basılı tutarak Mi/Redmi logosu gelene kadar bekleyin sonrasında TWRP menüsü gelecektir(Önceki işlemleri doğru yaptıysanız tabi :) )
(Burda önemli bir bilgi twrp de her ihtimale karşı olası bir sıkıntı durumunda geri yükleme yapmak için Backup kısmından efs ve diğer yedeklerinizin alınması tavsiye edilir.Yedeği aldıktan sonra cihazı sıfırlamadan bilgisayara atabilirsiniz.)
Daha sonra wipe bölümüne gelip tercihim 5 wipe eğer 5 wipe yaparsanız cihazdaki aklınıza gelebilecek her şey silinecektir 4 wipe yaparsanız dahili hafıza kalacaktır.4 Wipe da cihaza romu bilgisayara bağlayarak şimdi atabilirsiniz ancak 5 wipe da henüz romu atma aşamasına gelmedik.
TWRP sekmesinde wipe kısmına gelerek System,Dalvik,Cache,Internal Storage ve Datayı seçip çubuğu kaydırın.(4 Wipe da tek eksik Internal Storage'yi seçmiyoruz.)Daha sonra geri gelip cihazı bilgisayara bağlayın ve indirdiğiniz romu cihaza atın.Ardından atma işlemi başarılı olursa install kısmına girdiğinizde yüklediğiniz rom gözükecektir.(4 Wipe yaparak ilerliyorsanız bilgisayara bağlamadan direk install kısmına gelip romu seçebilirsiniz.)Ardında seçilen romu alttaki çubuğu kaydırarak flaşlayın.Bu işlem birkaç dakika sürecektir sabırlı olun ve işlemin bitmesini bekleyin cihazı kapatmayın veya herhangi bir müdahale etmeyin cihazı kullanılamaz hale getirebilirsiniz.Rom işlemi bittiyse ve success dediyse TEBRİKLER! bütün işlemleri başarıyla tamamladınız.Menüde geri gelip reboot/system diyip cihazı yeniden başlatıp yüklediğiniz romu kullanmaya başlayabilirsiniz hayırlı olsun.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


(Burda yapılan işlemler tamamen sizin sorumluluğunuzdadır,başlamadan önce talimatları harfi harfine anlayıp öyle uygulayın.Herhangi bir hata durumunda ben veya Miui Türkiye sitesi sorumlu TUTULAMAZ!)
Merhaba hocam size bi konuda danışmak istiyorum , şimdi araştırdığım kadarıyla eğer aosp tabanlı rom yüklenmeyecekse wipe-format data- yes yapıp reboot-recovery yapınca direk rom flashlanıyormuş bu doğru mu ? yine mesela sizinki de de 4lü wipe dedikleri yapanlar da var bazıları bu ikisini de yapıyor, farkı ne peki hocam ? Sadece ilk dediğimi yapsam sıkınyı olur mu mıuı globelden (v11 -pie) , eu.rom 12 beta/kararlı romlara geçmek istediğimde ? Yani bu iki yöntemin farkı ne sadece format datayla, 4lü wipe yapmanın farkı
 
Üst Alt