Bu konu ile ilgili çok soru geldiği için genel açıklama şeklinde cevap verelim.
Öncelikle firma geçen yıl yetkili hesaplarda politika değişikliğine gitti.
Çin endonezya ve global vb. bölgelere ayırarak destek olayını değiştirdi. Malumunuz Endonezya da fabrikası olduğu için yetkili hesaplar o ülkeden yayılıyor ve o bölgeye verilen yetkili hesaplar çin model cihazlara hem bootloader kilidi açma hem rom yükleme konusunda destek vermiyor.
Buradaki fark qualcomm ve mtk ayrımı örnek olarak note 14 pro plus bir cihaza flaş yapamazken note 13 pro + çin model cihaza flaş yapabiliyor bu hesaplar.
Çin cihaz desteği veren yetkili hesaplara erişim çok zor ve pahalı. Atıyorum global bir cihaz ya da mtk bir cihaza flaş maliyeti 10 birim ise çin cihaza flaş maliyeti 80 brim ücrete denk geliyor. Maliyet böyle olduğu için note 13 pro 5g gibi düşük model çin cihazları global rom a çevirmekte haliyle pahalı oluyor.
Önemli konulardan birisi de bazı arkadaşların fiyat söylediğimiz zaman 'Siz bu hesaplara aylık sabit ücret ödüyorsunuz. 100tl ye yapsanız bile sizi kurtarması lazım' gibi eleştiride bulunması. Böyle bir şey yok maalesef. Ülkemizde kimse de bu şekilde adına kiralanmış, aylık ücreti ödenen bir yetkili hesap modeli bulunmamakta. Bu işi yapan herkes cihaz başı belirli bir ücret ödeyip dış kaynaklardan bu hizmeti satın alıp komisyonunu ekleyip size sunmakta. Bu işinde kendi içinde riskleri mevcut. Adamın sistemine belirli bir bakiye yüklüyorsun yarın sistemi kapattığı anda paran gidiyor ve dolandırılıyorsun. o yüzden atıyorum 20 dolara aldığını 22 dolara satmak kazançlı bir iş değil zaten o 2 dolar da binance komisyonlarıyla eriyip gidiyor
Atıyorum 500 usdt dolandırılsan o ücreti çıkarmak için kaç adet yetkili hesap işlemi yapman gerekir. Bunun yanında ucuza mal etmek için telegramda dolandırılan kişilerde mevcut. bla bla bla devam eder gider.
Arkadaşın konu da dediği gibi telefoncuların bu cihazlara rom falan yükleyebildiği yok. fake rom, convert rom diye tabir edilen romlar yüklenerek satışa çıkarılan cihazlar yurt dışından yüklü şekilde gelmektedir. Yetkili hesapların bize maliyeti ile onlara maliyeti tabiki bir değil onlar note 13 pro 5g ye flaş yapabilirken biz maliyetten dolayı yapamıyoruz. Mesela aynı coğrafi ayrım samsung markasında da mevcut. Çin'de şuanda s25 ultra ya server kayıt yapılabilirken globale bu hizmeti vermiyorlar. Yani birisi size çin'den kayıtlı s 25 ultra getirdim derse bu sizi şaşırtmasın.
Çok sorulan note 13 pro 5g güncelleme yapılır hale getirilebilir mi? sorusuna da bu şekilde '
maliyet sebebiyle getirilmez' cevabını tekrar vermiş olalım.