Şarj etme düzeni gerçekten pil ömrünü çok etkiliyor. Daha önce kullandığım General Mobile cihazımı hemen hemen her seferinde %5 altında, bazen sıfırlanınca takardım ve her seferinde %100 yapardım. Senesini doldurmadan önce performansını önemli ölçüde yitirmişti. Şimdi ise tam 2 hafta sonra 1. yılını dolduracak olan Redmi Note 5 AI (4/64 gb) cihazımın batarya performansı aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi. (Şarjda iken ss aldım. Veriler %95 -> %5 şarj aralığına ait.)
Bu cihazı ise aldığımdan beri neredeyse hiçbir zaman pili komple boşaltmadım. Çoğunlukla %10-15 arası, nadiren %5 altı veya %20 ve üstünde şarja taktım. Başlarda hep %100 şarj ediyordum. Son zamanlarda şarj işleminin iyice yavaşladığı %95 civarı çekiyorum.
Bu sürelere ulaşırken kullanılan program türü de ciddi etki ediyor. Örneğin, Facebook Messenger ve Whatsapp ile görüntülü sohbet edildiğinde cihazda epey ısınma oluyor batarya hızlıca boşalıyor. Muhtemelen interneti verimli kullanmak için gelen/giden video akışının işlenerek optimum hale getirilmesinden kaynaklanıyor. Aşağıdaki kullanım sürelerinde tarayıcı olarak Opera kullandım. Bir süre Twitch yayını izledim ve biraz Youtube'da kaldım.
Konu dışı olarak, uygulamaların pil kullanım oranı gerçeği yansıtmıyor gibi geliyor. Hepi topu yarım saat açık kalan vpn programı ve özellikle Android sisteminin bu oranda olması pek gerçekçi değil.
Genel olarak biraz eskime var tabi. Benzer kullanım ile aylar öncesinde 8 saat ekran/66 saat pil gibi istatistikler çıkmıştı. Zaman içerisinde azalma oldu. Bilhassa Pie güncellemesi perişan etti. Sıfırlama faydalı oldu ama yine de önceki gibi değil. Şu an için kalibrasyonu gerekli görmüyorum ama birkaç ay sonra deneyebilirim.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.