Atar gider olsun diye yazmıyorum. Burda samimi bir ortam var. Konuşalım, başka benim gibi kim rahatsız bu durumdan görmek istiyorum.
Başka yerlerde görüyorum, "Xiaomi'yi de kaybettik", "Xiaomi oldu Xiaomi Bey" gibi yorumlar.
Xiaomi'nin kendisine bir şey olduğu yok aslında, biliyorum. Ama Türkiye özelinde açık ve net konuşmak gerekirse Xiaomi "resmi" olarak sıçtı batırdı.
Paralel ithalat devam eder, rakiplerine kıyasla uygun fiyatlar sunmaya devam ederse biz de oradan devam ederiz, ama bu Xiaomi Türkiye düzmecesiyle insanlara yutturmaya çalıştıkları düzenin fiyatlarına baktığımız zaman bizi Xiaomi'ye iten ana neden ortadan kalkmış gözüküyor.
64GB Mi A2'yi Teknosa'da 2799TL'den satmışlar. Şöyle bir fiyatlara baktım, 2988 TL'ye mesela 128GB LG V30 var LG Türkiye garantili. 2500'e G6 var. General Mobile bile aynı seviyede bir ürün önerebilir hale geldiyse düşünün rezaleti.
Mi Mix 2 satıyorlar 3499TL'ye, LG G7 ThinQ var 3928TL'ye LG Türkiye garantili var.
Dışarıdaki Xiaomi'nin fiyat performans pozisyonuna bakıp burada sanki Xiaomi aynı pozisyonda devam ediyormuş gibi rol yapmanın bir alemi yok.
Al-sat piyasasından temin ettikleri zaten fiyatı şişmiş cihazları bir de üstüne fahiş kar payı, üstüne fahiş perakendeci payları da ekleyip satarsan olacağı budur.
Ben bu düzenle bu "yetkili al-satçı" firmanın da başarılı olmasına ihtimal vermiyorum. Merkezi yerde olmayan yerlere açtıkları o iki mağazanın kirasını bile ödeyemezler uzun süre, zira marka bilinirliği olmayan Xiaomi'yi marka bilinirliği kat kat güçlü markalarla benzer fiyat seviyelerinde yüksek adetelrde satmalarına imkan yok.
Xiaomi'nin büyüme felsefesine tamamen ters bir durum. Alım gücü benzer bir şekilde düşük Hindistan'da bu fiyatlarla çıksalar bu pazar payına ulaşmaları mümkün olmazdı.