ayci' Alıntı:
16000mAh poüer bank, LED ışık almayi dusunuyorum ama daha once hic yurt disindan alisveris yapmadim sürec nasil isliyor acaba
Yurtdışı alışverişleri genelde şu şekilde işliyor:
Öncelikle bir ürün beğeniyorsunuz. Sonra o ürünü yurtdışı alışveriş sitelerinden size en uygun gelen bir siteye üye olarak sepete atıyor yada direkt satın al butonuna basarak satın alıyorsunuz. Bu sırada ödeme için, seçtiğiniz ödeme sistemine ait sayfalara yönlendiriliyorsunuz. Ödemenizi yaptıktan sonra siparişinizin kargoya verilmesini bekliyorsunuz. Eğer takipli olarak gönderiliyorsa size bir takip numarası veriyorlar ve bununla paketin nerede, hangi aşamada olduğunu görüyorsunuz. Bu sırada yaptığınız takipte ekrana sonuç gelmeyince, takip numaranızı paylaşıp "arkadaşlar benim kargonun durumu nedir" diye forum forum geziyorsunuz. Sonra sonuç çıkmaya başlıyor ve yurt dışına gönderildi ibaresi görüyorsunuz. Hemen paniğe kapılıp paketin geri gittiğini düşünüp forumları birbirine katıyorsunuz. Sonra o ibarenin o ülkeden dışarıya çıktığını yani Türkiye'nin o ülke için yurtdışı manasına geldiğini öğrenip derin bir oh çekiyorsunuz. Ertesi gün yine kontrol edip hiçbir hareket olmadığını görünce "arkadaşlar bu ürün gümrüğe mi takılmış acaba" diye saçma bir soru ile, birkaç kişiden fırça yiyorsunuz. Paketin daha Türkiye'ye bile gelmeden gümrüğe nasıl gireceğini idrak ederek, bazı durumlarda 1-2 ay beklemek gerekebileceğini öğrenip beklemeye başlıyorsunuz. China Post ile yollandıysa bir buçuk ay kadar sonra takipte ülkemize giriş yaptığını görüp garip bir sevinç duyuyorsunuz. Ardından ertesi gün yine takip numaranızı ve ekran görüntülerini paylaşarak "arkadaşlar paket acaba gümrüğe mi takıldı" diye yine forumları ayağa kaldırıyorsunuz. UKİM yazısını görmüyorsanız gümrüğe girmediğini, yazıyorsa da bunun takılma manasına gelmediğini, UKİM'e giren her paketten 3.6TL ayakbastı ücreti kesildiğini ve ilave olarak ta 75€ yada karşılığı bir fiyatın üzerinde ise %20 gümrük vergisi ekleneceğini, eğer yasaklı bir ürün ise de gümrükte el konulacağını veya bazı durumlarda şanslıysanız geri iade edileceğini öğreniyorsunuz. Bazen de bu geri iade sırasında sizden geri dönüş masrafları olarak sizden pakete göre ücretler kesileceğini ve eğer kaldıysa kalan miktarın geri ödeneceğini de öğrenebilirsiniz.
Eğer bir problem çıkmazsa postacı paketinizi getirip, eğer varsa 3,6TL Gümrüğe girme ücreti ile Gümrük vergisini sizden tahsil ederek, paketinizi teslim ediyor.
Kabaca bu şekilde işliyor. Tabi bu takip sırasında, aralarda bir çok zimmete alındı, bilmene oldu gibi ibareleri de öğreniyorsunuz. Onlara girmedim.