İpucu APatch ve KernelSU kurulumu

furkan5

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Namık Kemal
Cihazım
Poco X3 Pro
Konular
18
Teşekkürler

Sperci0

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
Adım
Arif
Cihazım
Mi 8
Konular
0
Cihazıma uygun kerneli , Kernelsu githubundan buldum . 3 ayrı dosya vardı . Hepsini tek tek denedim . Hepsi cihazı bootlopa düşürdü. Her seferinde fastboot ekranında kaldım . Mecburen orjinal boot.img dosyasını flashladım ve cihazı açtım . Başka bir yerde ayrıyetten orjinal dtbo.img dosyasınıda flaşlamak gerekiyor deniyordu , onuda denedim ama sonuç nafile. Kernelsu uygulamasından init boot yamalayarak LKM modunda kurulum sağlıyorum ama bu seferde SUSFS modulü aktif olmuyor. Sadece GKI modunda çalışıyor. Anlayacağınız githubdaki kerneller sürümleri tutmasına rağmen çalışmadı. 3 ayrı dosyayıda zipten çıkartıp içindeki boot.img dosyalarını ayrı ayrı flaşlıyorum ama olmuyor . Bi yerde yanlış mı yapıyorum acaba

TheSingular

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Batuhan
Cihazım
Xiaomi 12T
Konular
1
SusFS normal KernelSU kernellerinde de çalışmaz, WildPlusKernel tarafından geliştirilen SusFS'li GKI KernelSU kernellerini kullanman ve KernelSU-Next yüklemen gerekli. Bir de hemen hemen her gün yeni kernel yükleniyor oraya, dikkatli ol bug falan olabilir.

BySafderun

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
Adım
Ömer
Cihazım
Redmi Note 8 pr
Konular
23
Merhaba arkadaşlar, bu konuda size APatch ve KernelSU kurmanın yollarını anlatacağım.

APatch kurmanın iki yolu var:

Fastboot yöntemi - Custom Recovery(TWRP, OrangeFox vs.) olmayanlar için:

1.
Önce github'ta kısmından en son apatch apk'sını indirip telefona yükleyiniz.
2. Ardından telefonunuzun güncel firmware'ine ait stok boot.img dosyasını bulup telefona atınız.
3. Apatch uygulamasının ana sayfasından Yamala tuşuna tıklayınız.
4. Süper Anahtar adı altında bir root şifresi belirleyiniz.
5. Yamalanacak boot.img dosyasını telefondan bulup seçiniz.
6. Yamalama başarılıysa Download klasöründe yamalanmış boot.img olacak (ismi apatch_patched_ ile başlıyor).
6-a. Bunu TWRP, OrangeFox Recovery gibi custom recovery ile flashlayabilirsiniz.
6-b. Stok recovery kullanıyorsanız patchlenmiş boot.img'yi bilgisayarınıza geri atıp fastboot ile flashlayabilirsiniz. Fastboot üzerinden flashlamak için kullanacağınız komut: fastboot flash boot apatch_patched_****.img
7. Flashladıktan sonra cihazı yeniden başlatınız.
8. APatch uygulamasına girip Süper Anahtar tuşuna tıklayıp daha önce belirlediğiniz root şifresini giriniz.
9. Modül desteği için uygulamanın ana sayfasında AndroidPatch kısmındaki yükle tuşuna tıklayınız. Ardından istediğiniz mödülleri yükleyiniz ve modülleri aktifleştirmek için yeniden başlatınız.

Custom recovery'e özel yöntem:

1. Önce github'ta kısmından en son apatch apk'sını indirip telefona yükleyiniz.
2. Ardından uygulamayı indirip telefona atınız.

3. Telefonunuzun ana klasöründe(Internal Storage) bir superkey-here.txt dosyası oluşturup, içine root şifresini yazınız.
4. İkinci adımda indirdiğiniz uygulamayı custom recovery ile flashlayınız.
5. APatch uygulamasına girip Süper Anahtar tuşuna tıklayıp daha önce belirlediğiniz root şifresini giriniz. (Eğer superkey.txt dosyasını oluşturmadıysanız ya da yanlış yerde oluşturduysanız, root şifresi telefonun seri numarası olarak belirleniyor, ayarlarda telefon bilgilerinden bulabilirsiniz.
6. Modül desteği için uygulamanın ana sayfasında AndroidPatch kısmındaki yükle tuşuna tıklayınız. Ardından istediğiniz mödülleri yükleyiniz ve modülleri aktifleştirmek için yeniden başlatınız.

Üstteki fastboot yöntemindeki boot.img'yi flashlayınız, yamayı recovery'den doğrudan flashlayan zip dosyası silinmiş.

Güncelleme rehberi:

Fastboot yöntemi gibidir, sadece artık Magisk gibi doğrudan yamalayarak güncelleyebilirsiniz. APatch uygulamasını güncelledikten sonra AndroidPatch kısmında çıkan Güncelle tuşuna tıklayıp, ardından KernelPatch'ta Güncelle tuşuna tıklayın. Ardından 5. adımdaki gibi boot.img seçmek yerine Doğrudan Kur'u (Direct Install) seçip yamaladıktan sonra telefonu yeniden başlatınca güncelleme tamamlanmış olacaktır.

KernelSU Kurulumu:

Destekleme kontrolü:

Öncelikle KernelSU'nun telefonunuza yüklenebilip yüklenemediğini kontrol etmemiz gerekmektedir. Bu konuda KernelSU iki farklı şekilde desteklenebilmektedir. Birincisi, GKI 2.0 türündeki kernellere sahip cihazlar resmi olarak KernelSU geliştiricileri tarafından desteklenmektedir. İkincisi de, resmi olarak desteklenmeyen cihazlar için başka geliştiricilerin (genellikle KernelSU'nun sitesindeki rehberle) hazırladığı KernelSU destekli custom kernellerdir. Diğer cihazlar maalesef desteklenmiyordur ve bunlara custom kernel'i kendiniz üretmediğiniz sürece KernelSU yükleyemezsiniz. Cihazınızın KernelSU tarafından resmi olarak desteklenip desteklenmediğini aşağıda belirttiğim yollarla tespit edebilirsiniz.

1. Yol: GitHub kısmında son sürümde "Show all XXX assets"e tıkladıktan sonra listede görünen KernelSU apk'sını telefona yükleyip kurunuz.
Uygulamayı açtıktan sonra en yukarıda "Desteklenmiyor" yazıyorsa resmi olarak desteklenmiyordur, "Yüklü değil" yazıyorsa destekleniyordur.
2. Yol: Yükleme kısmında anlattığım gibi GitHub'tan uyan kernel dosyasını arayabilirsiniz, bulursanız destekleniyor, bulamazsanız desteklenmiyordur.

KernelSU yükleme (Resmi olarak destekleniyorsa):

Boot flashlama yöntemi:

1.
Ayarlardan Telefon bilgilerine girip (Ya da daha önce yüklediğiniz KernelSU uygulamasından da görebilirsiniz) oradaki kernel versiyonunu not ediniz. ( x.y.z-androidV-"burası önemli değil" şeklinde bir formatı olacak. burada x,y,z ve V birer sayı.)
2. KernelSU'nun github'ında kısmında son versiyon içinde bu versiyonla uyan dosyaları arayınız: Bulamazsanız "Show all XXX assets" kısmından her bütün desteklenen kernelleri bulabilirsiniz. Bulduğunuz kernel'i telefona atınız. KernelSU uygulamasını henüz kurmadıysanız oradan indirip kurabilirsiniz.
2-a. Custom recovery'de flashlamak için oradaki isim formatı AnyKernel3-androidV-x.y.z_(orijinal kernel tarihi).zip olanı bulmak daha kolay olacaktır. 2-b'de belirteceğim img dosyalarını da kullanabilirsiniz. Orijinal kernel tarihi kısmı önemli değildir.
2-b. Fastboot'tan flashlanabilecek img dosyalarının isim formatı androidV-x.y.z_(orijinal kernel tarihi)-boot("-lz4" veya "-gz" olabilir, hiçbiri de olmayabilir, bu kernelde kullanılan sıkıştırma formatını gösteriyor).img.gz olacaktır. Orijinal kernel tarihi kısmı önemli değildir. Kernelin hangi formatla sıkıştırıldığı üreticiye göre değişmekle birlikte bu üçünden biridir. Xiaomilerde gz veya sıkıştırılmamış (eksiz) kernel kullanılmakla beraber isterseniz her üçünü de indirip teker teker deneyebilirsiniz. Yalnız bütün bu img dosyaları gz ile ayrıca sıkıştırılmış olduğundan önce onların içinden img'yi çıkarmayı unutmayınız.
3. İkinci adımda hangisini indirdiğinize göre custom revocery veya fastboot ile flashlayabilirsiniz. fastboot'ta hepsini denemek istiyorsanız, telefon bootloop'a girerse panik yapmanıza gerek yok, fastboot'a tekrar girip diğerlerini flashlayarak deneyebilirsiniz. Fastboot üzerinden flashlamak için kullanacağınız komut: fastboot flash boot android******.img

Güncellemek için yukarıdaki adımları güncel KernelSU uygulaması ve boot.img/AnyKernel3-xxx.zip ile tekrar takip ediniz.

Kernel Modülü (LKM) yöntemi (Yamalama yöntemi de diyebilirsiniz):

Bu yöntemde telefonunuzun stok init_boot.img'sindeki (init_boot.img yoksa boot.img) ramdisk'in içine root erişimi ve modül desteği sağlayan bir kernel modülü (LKM) eklenir. Sadece GKI kernellerde kullanılabilmekte olup, telefonunuzun kernelini değiştirmeden root yüklemeye olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda kernel versiyonu eşleşen bir boot.img arama zahmeti de ortadan kalkmış olur. Son olarak sonradan KernelSU'yu güncellemeniz gerekirse, stok boot.img'ye gerek kalmadan Magisk veya APatch gibi doğrudan yamalayarak güncellemenize de olanak sağlar.

1. Daha önce yapmadıysanız GitHub kısmında son sürümde "Show all XXX assets"e tıkladıktan sonra listede görünen KernelSU apk'sını telefona yükleyip kurunuz.
2. Ardından telefonunuzun güncel firmware'ine ait stok init_boot.img dosyasını bulup telefona atınız. init_boot.img dosyası yoksa boot.img dosyasını bulunuz.
3. KernelSU uygulamasının "Yüklü değil. Yüklemek için buraya tıklayınız" kısmına tıklayınız.
4. Yamalanacak init_boot.img/boot.img dosyasını telefondan bulup seçiniz.
5. Yamalama başarılıysa Download klasöründe yamalanmış init_boot.img/boot.img olacak (ismi kernelsu_patched_ ile başlıyor).
5-a. Bunu TWRP,OrangeFox Recovery gibi custom recovery ile flashlayabilirsiniz.
5-b. Stok recovery kullanıyorsanız patchlenmiş init_boot.img/boot.img'yi bilgisayarınıza geri atıp fastboot ile flashlayabilirsiniz. Fastboot üzerinden flashlamak için kullanacağınız komut: init_boot.img flashlayacaksanız fastboot flash init_boot kernelsu_patched_****.img, boot.img flashlayacaksanız fastboot flash boot kernelsu_patched_****.img
6. Flashladıktan sonra cihazı yeniden başlatınız.

Güncelleme:
Güncellemek için APatch ve Magisk gibi doğrudan yamalama yapabilirsiniz. KernelSU uygulamasını güncelledikten sonra KernelSU'yu yüklemek için tıkladığınız yere tıklayarak güncelleme sürecini başlatabilir, ardından Doğrudan Kur'a (Direct Install) tıklayarak yamalama yapabilir, ardından telefonunuzu yeniden başlatarak yamalamayı tamamlayabilirsiniz.

ℹ️Küçük bir uyarı:ℹ️Yukarıdaki yöntemlerin ikisini de (GKI ve LKM) kullanıp KernelSU yüklemeniz mümkündür ancak KernelSU öncelikli olarak GKI modunda çalışacaktır. Yani GKI modunda yüklü ise KernelSU LKM modu yüklemesini göz ardı edecektir. Bunun sağladığı bir kaç kolaylık aşağıda sıralanmıştır:

1. Cihazınızda init_boot varsa GKI modundan LKM moduna kolay geçiş mümkündür. KernelSU uygulamasından LKM modu güncellermiş gibi yükledikten sonra stok boot'u falshlamanız KernelSU'nun LKM moduna geçişi için yeterli olacaktır. Cihazınızda init_boot yoksa bunu yapmak cihazınızda root erişimini kaybetmenize sebep olacaktır.

2. Cihazınız fastboot boot komutunu destekliyorsa GKI modunda bulduğunuz boot'u flashlamadan fastboot boot android******.img komutuyla çalıştırmak suretiyle geçici root yetkisi (telefonu yeniden başlatınca kaybolacaktır) alıp KernelSU uygulamasından LKM modu güncellermiş gibi yüklemek yine KernelSU'yu LKM modunda yüklemiş olmanızı sağlayacaktır. Cihazınız bu komutu desteklemiyorsa komut çalışmayacaktır.

Resmi olarak desteklenmiyorsa KernelSU yükleme:

Cihaz modelinize göre KernelSU destekli custom kernel bulmanız gerekmektedir. Bunu arayıp bulabilirseniz oradaki talimatları izleyerek yükleyebilirsiniz. Güncellemeniz gerekirse yine bulduğunuz custom kernel'de güncelleme çıktığında oradaki talimatları izleyip güncellemeyi yüklemeniz gerekiyor.

⚠️Önemli Uyarı:⚠️KernelSU 1.00 versiyonu itibariyle GKI 2.0 olmayan, yani resmi olarak desteklenmeyen tüm kernellere desteğini tamamen bıraktı. Bu kernellere, KernelSU 0.9.5'ten daha yeni bir sürüm artık yüklenemeyecek. Bu tür cihazlarda sadece KernelSU uygulaması güncellenebilecek.

Her ikisi için de Samsung telefonlarda ek adımlar gerekiyor Samsung telefonlarda KNOX yüzünden APatch ve KernelSU'nun LKM modu çalışmıyor ve GKI kernel yükleyince eksik sürücülerden dolayı buglara sebep oluyor, o yüzden custom kernel bulup flashlamak zorunda kalıyorsunuz ama burası MIUI forumu olduğu için telefonunuzun Xiaomi olduğunu varsayıyorum. Çoğu telefon modeli için (Samsung olmayan Snapdragon veya MediaTek çipli telefonlar) bu adımlar yeterli.

ℹ️Modül yükleme konusunda uyarı:ℹ️

APatch ve KernelSU kurduktan sonra herhangi bir modül yükleyecekseniz diğer bütün modüllerden önce yüklemenizi öneririm. Bu sıralar çoğu Magisk modülü Zygisk yardımı ile çalışıyor ve APatch ve KernelSU'da Zygisk desteği ZygiskNext yüklenerek sağlanıyor.

Telefona gelen yazılım güncellemesi sırasında root'u kaybetmemek için:

KernelSU'yu LKM yöntemiyle yüklediyseniz ya da APatch'ı yüklediyseniz:
Bu mesajıma bakınız.

KernelSU'yu GKI yöntemiyle yüklediyseniz yukarıda linki verilen mesajta üçüncü adım yerine Kernel Flasher ile GitHub'tan güncel KernelSU boot.img'yi flashlayabilirsiniz. Xiaomi bazen güncellemeler sırasında kernelin kendisini güncellediği için bu kernel yeni OTA'da çalışmayabilir yalnız. Bunu önlemek için OTA'dan sonra KernelSU'yu yeniden yüklemeden telefonu yeniden başlatarak KernelSU'yu baştan kurabilirsiniz. Alternatif olarak yukarıda linki verilen mesajta üçüncü adımı aynen takip edebilirsiniz. Bu şekilde KernelSU LKM modunda yüklenmiş olacaktır.

APatch yüklü iken KernelSU'ya hızlı geçiş(KernelSU resmi olarak destekleniyorsa):

1. APatch uygulamasını açınız. KernelSU uygulamasına root erişimi izni veriniz.

2. APatch uygulamasının içinden APatch yüklemesini tamamen kaldırınız. TELEFONU YENİDEN BAŞLATMADAN ÇIKINIZ.

3. KernelSU uygulamasını açıp LKM modunda güncelleme yüklermiş gibi yükleyiniz, telefonu yeniden başlatınız.

KernelSU'dan APatch'a bu yöntemle geçiş yapamıyoruz maalesef, APatch desteklemiyor bu şekilde yüklemeyi.
Üstadım merhaba. Apatch ile rootumu başarılı şekilde gerçekleştirdim. Tek bir sorunum var, o da LsPpsed'i bir türlü çalıştıramadım.

BySafderun

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
Adım
Ömer
Cihazım
Redmi Note 8 pr
Konular
23
Üstadım merhaba. Apatch ile rootumu başarılı şekilde gerçekleştirdim. Tek bir sorunum var, o da LsPpsed'i bir türlü çalıştıramadım.
Zygisk next'i ve rezygisk modüllerini sırayla denedim. Yine de çalıştıramadım.

Hengen

Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
SMS Onaylı
Adım
Hengen
Cihazım
Mi 14T Pro
Konular
2
LSPosed Manager'ı açmak için telefon uygulamasında *#*#5776733#*#* veya *#*#LSPOSED#*#* kodlarını tuşlayabilirsiniz. Bu yöntem, bildirim panelinde LSPosed simgesi görünmediğinde yardımcı olabilir.

Üst Alt