- Adım
- ikon
- Cihazım
- xpr
- Konum
- eu
- Katılım
- 13 Ocak 2018
- Konular
- 205
- Mesajlar
- 1.273
- Tepkime puanı
- 2.124
- Puanları
- 138
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Kullanılan Yazılım Dilleri : Java, C, C++, C#, Visual, Basic, PHP, JavaScript, Kotlin, XML, HTML, CSS,
Hedef İşletim Sistemi : Android, iOS, Linux, MacOS, Windows
Kullanılabildiği İşletim Sistemleri : Windows, MacOS, Linux, Web, Solaris, Javayı destekleyen tüm işletim sistemleri
Lisans Türleri : Apache 2.0 Lisansı, LGPL veya GPL Lisansı, CDDL 1.0 ve GPL2, Eclipse Açık Lisansı, Komodo Edit Mozilla Kamu, Tescilli Lisanslar, Ücretsiz Lisanslar
IDE (Integrated development environment), yazılımcıların daha hızlı ve rahat yazılım geliştirmesi amacıyla tasarlanan ve geliştirme aşamasında yazılımcılara birçok kullanışlı araç sunarak, geliştirme sürecinin daha verimli kullanılmasına katkıda bulunan, daha kolay ve etkili yazılım geliştirilmesine olanak sağlayan yazılımlardır.
IDE sayesinde yazılımcılar büyük bir yükten kurtulur. Geliştiriciler debugging, versiyon kontrolü, Syntax error veya söz dizimi otomatik tamamlama gibi birçok özelliği barındırırlar. Tüm bu özelliklerden faydalanan geliştirici yazılımları çok daha hızlı üretebilirler.
Aynı zamanda IDE’ler yazılımcıya daha görsel bir ekran sunar ve birçok kısayol tuşu mevcuttur. Tüm bunları göz önünde bulundurursak IDE kullanarak çok daha az zaman harcayarak çok daha kaliteli ve çok daha kapsamlı projeler çıkartılabilir.
Ne yazık ki IDE’ler arasında bir karşılaştırma yapmak mümkün değildir. Aslında IDE bir kişisel tercih meselesidir. Nihayetinde IDE geliştiricilerin tasarruf etmesi için tasarlanmış ve geliştirilmiş olmasına karşın son tasarruf geliştiricinin elindedir ve kendisi için uygun kendisine en çok avantajı sunduğuna inandığı IDE’ye yönelinmelidir.
Seçim yaparken IDE’nin dil desteği, yazılım dili desteği, işletim sistemi, ücreti gibi faktörler varken bunun yanı sıra geliştiricinin kendi kişisel faktörlerini de ekleyerek bir geliştirici olarak en iyi ve en uygun IDE’ye karar vermelidir.
Application ( Aplikasyon )’un kısaltması olan App ( Uygulama ) bilinen en yaygın bilgisayar yazılımlarıdır. App’lerin hazırlanma amacı belirlenmiş özel bir fonksiyonu veya işlemi yerine getirmektir. Örnek verecek olursak Microsoft Excel , Microsoft Word bir masaüstü Application’dır. Play Store , WhatsApp , Instagram gibi uygulamalar ise Mobil Application’dır.
Temelde App ve program arasında bir fark yoktur. App kavramı Apple iPhone’u sunduktan sonra Application kelimesinin kısaltması olarak hayatımızda yer almaya başlamıştır. Iphone kullanıcı sayısı artmaya başladıktan sonra ise App kavramı daha popüler bir kullanım halini almıştır. App denilince akla hemen sadece mobil üzerinde çalıştırılabilen uygulamalar gelmesi yanlıştır. App yukarıda verdiğimiz örnekte olduğu gibi bilgisayar üzerinde çalıştırabilen program ve uygulamalar da App grubundan sayılır.
Cross-Platform Development yani platformlar arası geliştirme , iOS, Android ve Windows gibi birden fazla cihazda aynı anda uygulama oluşturmak demektir. Yani hem iOS hem Android hemde diğer platformlar için ayrı ayrı yazılım üretmenize gerek kalmadan ürettiğiniz tek yazılım ile tüm platformlarda çalışabilen hizmet oluşturma sürecidir.
Geçmişte , bir uygulamanın sadece bir platformda çalışması yeterliydi, ancak günümüzde insanlar tüm cihaz ve platformlarda çalışan uygulamalar istemektedir. Şirketler genellikle yerel uygulamalar geliştirmek (yani sadece belirlenmiş tek bir işletim sistemi için geliştirilmiş) veya birden çok platformda kullanılabilen tek bir çapraz platform uygulama oluşturması gerektiğine karar verir. Platformlar arası geliştirme çözümleri, hem maliyeti azaltmak hemde zamandan tasarruf etmeye yardımcı olur.
Geliştirme IDE’leri
– Eclipse
Eclipse, tamamen ücretsiz ve çeşitli dillerde uygulama geliştirmeyi kolaylaştırmak için kullanılan IDE’dir. Önceden sadece Java için geliştirilmiştir fakat daha sonra C/C++, Cobol, Python, Perl, PHP’ye de destek vermeye başlamıştır. Proje şuan Eclipse Vakfı tarafından yürütülmektedir.
Artıları :
- Ücretsiz ve Açık kaynak kodludur.
- Derleyicisi hızlı çalışır.
- Geniş eklenti seçenekleri sunar.
- Hızlı test edebilme imkanı sağlar.
- Diğer IDE’lere göre daha hızlıdır.
- Birden fazla dil desteği sunar.
- Fazla eklenti olmasına rağmen her zaman güvenilir değildir.
- Kullanıcı arayüzü kötü olabilir.
– Android Studio
Android Studio, Android uygulama geliştirme alanında geliştiricilerin işini kolaylaştırmak amacıyla, üst seviye bir çok özelliğie sahip ve Google tarafından önerilen bir programlama aracıdır. IntelliJ IDEA tabanlı olarak geliştirilen özel bir geliştirme ortamıdır. En önemli özelliklerinden birisi sanal cihaz (emulator)’lardır.
Emulatör; oluşturduğumuz uygulamaları herhangi bir android cihaza aktarmadan bilgisayar üzerinde sanal bir cihaz yardımı ile canlı olarak test etmemizi sağlar.
- Google Cloud için yerleşik destek sağlar.
- Kendine ait tüm cihaz ve android sürümleri için emülatör bulundurur.
- Telefon hariç diğer tüm cihazlarda (tablet, televizyon, saat vb.) bir arayüzü bulundurur.
- Github entegrasyonu ve hazır şablonlar barındırır.
- UML diyagramı desteği sağlar.
- Kendi sanal cihazına (emulatör) sahiptir.
- Vektör imajlar sağlar.
- Tamamen ücretsizdir.
- Canlı kod değişikliği desteği sağlar.
- Kısıtlanmış dil desteği sunar.
- Diğer IDE’ler ile karşılaştırıldığında RAM kullanımının yüksektir.
- Hedef işletim sisteminin sadece Android'tir.
- – Visual Studio ( Xamarin )
- Xamarin, Visual Studioile indirilebilir ve doğrudan Android, iOS ve Windows Form uygulamaları oluşturulabilir. C# biliyorsanız Java, Objective-C veya Swift öğrenmenize gerek kalmadan uygulamalarınızı oluşturabilirsiniz. Xamarin, .NET ile iOS, Android ve Windows için modern ve performanslı uygulamalar oluşturmaya yönelik açık kaynak kodlu bir platformdur.
Artıları :- Gradle tabanlı sistemlere göre daha hızlıdır.
- Tamamı ücretsiz ve açık kaynalıdır. MIT lisansı altında yayınlanmıştır,
- .NET programcılarının Android uygulamaları yazmalarına imkan verir.
- Platformlar arası mobil uygulama yazılabilir.
- Eksileri :
- Uygulama içerisinde kullanılan kütüphaneler Java ile yazıldığından bu kütüphaneleri kullanmak çok fazla zaman alır.
- Dosya boyutu çok fazla büyüktür.
- İndirme esnasında internet bağlantınızda bir sorun çıkarsa baştan indirilmeye başlar ve bu çok fazla internet tüketir.
NetBeans
Netbeans, Sun MicroSystems tarafından 2000 yılında başlatılmış ve nasıl kullanıldığına ilişkin bir sınırlama bulunmayan tamamen ücretsiz çok geniş bir kullanıcı tabanı, büyüyen topluluğu, dünya çapında yüze yaklaşan ortakları olan başarılı bir açık kaynak projesidir.Artıları :
- Ücretsizdir.
- Türkçe Dil desteği bulunur.
- Depolama Özelliği mevcuttur.
- FrameWork Wizard / Kütüphane sihirbazı bulunur.
- Arayüzü Özelleştirilebilir.
- FTP/SFTP senkronizasyonu sunar.
- Sass Derleyici desteği sunar.
- Zaman zaman yavaşlama sorunu yaşar.
- Diğer IDE’lere göre bellek kullanımı çok fazladır.
- Kod tamamlama özelliği bir çok dil için başarısız çalışır.
- Linux sürümünde HDPI desteği vermez.
– Komodo
Komodo IDE, ActiveState tarafından geliştirilmiş dinamik programlama dilleri için ücretsiz ve açık kaynaklı bir metin editörüdür. Birçok özelliği gömülü bir Python yorumlayıcısından türetilmiştir. Tüm yaygın işletim sistemlerinde ( Linux OS X ve Windows ) çalışan ve birçok popüler dile destek olmak üzere özelliklerini sağlamak için Mozilla ve Scintilla kod tabanını kullanır.
Artıları :
- Ücretsizdir.
- Birçok dili desteklemektedir.
- Cross-Platform desteği sunar.
- Neredeyse tüm popüler web dillerini desteklemektedir.
- Makrolar aracılığıyla kullanıcının özelleştirilmesini destekler.
- Entegre hata ayıklayıcı desteği sunar.
- Belge Nesne Modeli (DOM) görüntüleyici sağlar.
- Zaman zaman yavaşlık sorunu yaşar.
- Makinanızı zorlayabilir.
- Tükçe dil desteği yoktur.
- Eklenti eksikliği bulunur.
– AIDE
Appfour gmbH tarafından geliştirilen AIDE, Android telefon veya tabletlerinizden Android uygulama geliştirmenize olanak sağlar. Android cihazınızla entegre bir şekilde çalışan bu uygulama ile yaptıgınız örnekleri canlı olarak görebilirsiniz. Zengin bir metin editöri ile gelen AIDE gelişmiş kodlama özellikleri sunuyor.
Artıları :
- Düzenleme ve derleme yapabilme imkanı sağlar.
- Tek tıklama ile örnek uygulama oluşturabilirsiniz.
- Root iznine ihtiyaç yoktur.
- Sınırsız geri alma ve yineleme sağlar.
- Kod çeşidine göre değişen kod renkleri sunar.
- Otomatik hata düzeltici sağlar.
- Gerçek zamanlı hata kontrolü yapar.
- Diğer IDE’ler kadar güçlü olmasa da hızlı çalışır.
- Sadece Android işletim sistemi desteği vardır.
- Tükçe dil desteği yoktur.
- Eklenti eksikliği vardır.
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir