Sohbet 5G nin Alamet-i Farikası, Hayaller ve Gerçekler...

Koçara9

Eğitime adanmış bir ömür...
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Avni Ataver
Cihazım
Xiaomi 13 Pro
Meslek
Eğitimci
Konular
56
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Daha önce Diğer - 5G ye geçtik de ne oldu? başlıklı konuda 5G nin ne olduğu ve 1Nisan 2026 itibarıyla iftiharla ve topluca geçtiğimiz 5G teknolojisinin biz kullanıcılara ne gibi hususiyetler kazandırdığı konusunda etraflıca bir yazı hazırlamıştık. Bugün ise beklentilerin aksine 5G nin insanlarda yarattığı hayalkırıklığı ve akabinde gerek yazılı basında gerekse sosyal medya platformlarında çığ gibi büyüyen şikayetler hakkında sohbet konusuyla karşınızdayım.

5G nin beşinci nesil mobil ağ olduğunu Mısır’daki sağır sultan bile duydu. Makineler, nesneler ve cihazlar da dahil olmak üzere neredeyse herkesi ve her şeyi birbirine bağlamak için tasarlanmış yeni bir ağ türünü mümkün kıldığını artık biliyoruz. 5G kablosuz teknolojisi, daha yüksek çoklu Gbps tepe veri hızları ve ultra düşük gecikme süresi diye de tarif edilebilir.
Peki ama vaat edilenle gerçek aynı mı, yoksa bambaşka bir şey mi yaşıyoruz? Çünkü şikayetler gitgide arttığını görmekteyiz. 5G geçişinde kullanıcılar en çok nelerden şikayet ediyor derseniz, altyapı uzmanlarının analizlerine göre, şikayetlerin odağında “kağıt üzerindeki vaatler ile sahadaki gerçeklerin uyuşmaması” yer alıyor.

İşte kullanıcıların operatörlere sunduğu başlıca itiraz noktaları. Madde madde sıralayalım:

1-Şebeke ve Çekim Sorunları:
Listede ilk sırada kapsama alanı problemleri var. 5G simgesi ekranda görünse dahi, sinyal gücünün stabil olmadığı ve özellikle kapalı mekanlarda bağlantının tamamen koptuğu, bir çok yerde de sık sık 4.5 G ye düştüğü bildiriliyor.
2-Hızın Hayal Kırıklığı Olması: 5G’den beklenen “gigabit” seviyesindeki hızlar yerine kullanıcılar, çoğu zaman mevcut 4.5G bağlantısından bile daha düşük performansla karşılaşıyor.
3-Bağlantı Kararsızlığı: Cihazların sürekli olarak 5G ve 4.5G arasında geçiş yapması ( yani handover sorunları), veri trafiğinde ani kesilmelere ve batarya tüketiminin hızla artmasına neden oluyor.
4-Cihaz Uyumluluk Karmaşası: Teknik olarak 5G destekleyen üst segment cihazların, operatör sistemlerinde “uyumsuz” olarak görünmesi, kullanıcıların bu teknolojiye erişimini engelliyor. Ayrıca eski SIM kartların 5G'yi desteklememesi ve operatörlerin yeni kart almaya zorlaması da cabası.
5-Pazarlama ve Gerçeklik Farkı: Reklamlarda ilan edilen “5G kapsama alanları” ile gerçek kapsama haritaları arasındaki uçurum, kullanıcıların en çok tepki gösterdiği konuların başında geliyor. Altyapı yetersiz olduğu için özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde bile tam kapsama sağlanamıyor. Operatör kaynaklı sorunlar yüzünden Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone kullanıcıları, yeni teknolojiye geçiş sürecinde teknik altyapı çelişkileri yaşıyor.

Peki bu süreç normal mi, yoksa altyapı mı gerçekten mi yetersiz?

Uzmanlara göre, mobil teknolojilerdeki nesil değişimlerinde (3G’den 4G’ye geçişte olduğu gibi) ilk birkaç aylık süreçte teknik aksaklıkların yaşanması beklenen bir durum. Ancak Türkiye özelindeki 5G geçişinde, altyapının henüz tam olarak olgunlaşmaması ve mevcut sistemlerin hala büyük oranda 4.5G şebekesi üzerine inşa edilmiş olması, “gerçek 5G” deneyimini geciktiriyor.

Kullanıcı Deneyimlerinden çıkan sonuç : 4.5G’yi Mumla Arıyoruz

Şikayet platformlarına ve sosyal medyaya yansıyan bazı kullanıcı yorumları, durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Mesela bir kullanıcı, 4.5G ile 50 Mbps hız alabilirken 5G geçişi sonrası hızının 8 Mbps’ye düştüğünü ve bağlantının sürekli “H+” (3G) moduna gerilediğini ifade ediyor. Bir başka kullanıcı ise, 5G uyumlu cihazına rağmen operatörün “cihazınız uyumlu değil” gerekçesiyle kampanya haklarını tanımlamadığını dile getiriyor.
Türkiye'de 5G'ye geçiş sürecinde kullanıcıların en sık dile getirdiği şikayetler; sınırlı kapsama alanı (çekim sorunları), düşük hız, bağlantı kopmaları ve uyumsuz SIM kart zorunluluğu olarak sıralanıyor. Özellikle Nisan 2026'da operatörlere iletilen şikayetlerde %42'ye varan artış yaşandığı yazılıp çiziliyor.
Sonuç olarak, 5G Türkiye için büyük bir teknolojik adım olsa da, operatörlerin altyapı iyileştirmelerini hızlandırması ve müşteri hizmetleri tarafındaki bilgi kirliliğini gidermesi gerekiyor. Aksi takdirde, yüksek hız vaadi yerini kronik bir bağlantı problemine bırakabilir.

Miuitürkiye nin kıymetli üyeleri… Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? 5G ile olan beklenti ve deneyimlerinizi herhangi bir polemik ve tartışma ortamı yaratmadan, özellikle de miuitürkiye forumu kural ve kaidelerine riayet ederek düşünce ve yorum olarak paylaşabilirsiniz.

"Bilgi paylaştıkça çoğalır" anlayışı bilginin saklandıkça körelen, lakin paylaşıldıkça hem öğretenin hem de öğrenenin perspektifiyle zenginleşen dinamik bir yapı olduğunu vurgulaması açısından önemlidir. Herkese iyi forumlar dilerim….

Skorpi10

Süper Üye
Onursal Yönetici
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Ayın Üyesi
Adım
Cumhur
Cihazım
Mi 11T Pro
Konular
298
Değerli hocam, konu için teşekkürler. Ben ay başında bir kontrol yapıp, hiç bir değişiklik olmadığını gördüm ve 4.5 G ye döndüm. Gerçek 5G nin tahminen 2 yıl içinde gerçek olacağını düşünüyorum ama bizlere çok da bir artısının, maddi külfet haricinde, olacağını zannetmiyorum

2107113SG cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

note8prosahibi

Uzman Üye
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Berkay
Cihazım
Poco X5 Pro 5G
Meslek
Öğrenci
Konular
59
Sadece bende mi 5g hızı çok fark ediyor ama şunu fark ettim telefonum Çin cihazı ve kullandığım rom da çin tabanlı bir rom ve 5gye geçtiğim zaman kendi kendine sanki VPN ile bağlanmışım gibi bölge değiştiriyor.

Üst Alt