Mobil alt yapı firması Qualcomm’un LTE Advanced dediği yüksek hızlı 4G teknolojisi, Huawei gibi üreticiler tarafından 4.5G olarak adlandırıldı. Klasik 4G, 2011 yılından beri kullanılıyor. 4G, bilindiği üzere 100 Mbps’e kadar hız sunuyor. LTE Advanced ya da 4.5 G olarak adlandırılan sistemlerin hızı ise 300 Mbps, hatta bazı özel çalışmalarla deneysel olarak 450 Mbps’e kadar hızlara erişilebiliyor. LTE ile farkı, LTE-Advanced'in 2 tane taşıyıcıyı birleştirip 300/450 Mbps hızına ulaşılabilmesi. Burada bilinmesi gereken bir nokta da 4.5 G7yle ulaşılabilecek 300 Mbps hızın garanti olmaması. Bu GSM şirketlerinin altyapısına bağlı. Hatta GSM operatörlerinin 4.5G sayfalarında bu konuda uyarı notları konulmuş. Bu notlarda hızın frekansa, kapsama alanına, hizmet alınan baz istasyonuna, coğrafi koşullara, şebeke yoğunluğuna, kullanılan cihaza, bağlanılan siteye ve baz istasyonundan uzaklığa göre değişim gösterebileceği vurgulanıyor.Altyapı olsa da olmasa da sonuçta 4.5G ile 4G/LTE aynı şey hocam. Yüksek ihtimalle ABD'deki donanım da bizimkinden yüksektir.
Rom kaynaklı olarak bazılarında LTE ve 4G yazabiliyor ama altyapı da Türkiye'de olduğu için fark olmuyor 4.5G yazmasıyla.
Teknik açıklaması bu ama gelin görün ki Turkcell bile 4.5G hızını 100 mbps'e sabitliyor. Bizde 100 mbps görürken hız testi, Amerika'da 300-400 mbps görüyor kullanıcı. Bizimki ne kadar LTE-A olsa da (ki emin değilim, olmayabilir de) LTE hizmeti veren yerden daha kötüyüz. Şimdi çıksa bizimkiler 6G tanıtsa, 3-5 test harika sonuç verir ama son kullanıcı hızın 10'da birini alacak mı? 6G gelmiş bize ne, durumu olacak.Mobil alt yapı firması Qualcomm’un LTE Advanced dediği yüksek hızlı 4G teknolojisi, Huawei gibi üreticiler tarafından 4.5G olarak adlandırıldı. Klasik 4G, 2011 yılından beri kullanılıyor. 4G, bilindiği üzere 100 Mbps’e kadar hız sunuyor. LTE Advanced ya da 4.5 G olarak adlandırılan sistemlerin hızı ise 300 Mbps, hatta bazı özel çalışmalarla deneysel olarak 450 Mbps’e kadar hızlara erişilebiliyor. LTE ile farkı, LTE-Advanced'in 2 tane taşıyıcıyı birleştirip 300/450 Mbps hızına ulaşılabilmesi. Burada bilinmesi gereken bir nokta da 4.5 G7yle ulaşılabilecek 300 Mbps hızın garanti olmaması. Bu GSM şirketlerinin altyapısına bağlı. Hatta GSM operatörlerinin 4.5G sayfalarında bu konuda uyarı notları konulmuş. Bu notlarda hızın frekansa, kapsama alanına, hizmet alınan baz istasyonuna, coğrafi koşullara, şebeke yoğunluğuna, kullanılan cihaza, bağlanılan siteye ve baz istasyonundan uzaklığa göre değişim gösterebileceği vurgulanıyor.