- Adım
- mehmet
- Cihazım
- mi4s mipad mi6
- Meslek
- teknisyen
- Yaş
- 63
- Konum
- istanbul
- Katılım
- 27 Ocak 2015
- Konular
- 51
- Mesajlar
- 678
- Tepkime puanı
- 2.215
- Puanları
- 118
mein College tell me, that In March this year, Turkey's official allowed to import mobile phone
sanırım bahsettiği şey şu vestelin başvurusu ile yerli üreticileri korumak için bir düzenleme yapılacaktı ithal telefon fiyatları artacak diye haberde olmuştu işte bu düzenlemeden vazgeçilmiş yani posta yolu ve hızlı kargo ile telefon getirtmek hala yasak bu yasak kalkmış değil sadece toplu ithalat yapan firmaların cebinden fazla para çıkmayacak eski usulde getirmeye devam edecekler yazı ektedir
gümrük mevzuatında mart ayında neler değişti
Gümrük ve Dış Ticaret alanlarındaki gelişmeleri ve mevzuatta yapılan değişiklikleri günü gününe takip etmek ciddi bir efor ve zaman gerektirmektedir. Bu nedenle önemli gelişmeler ve mevzuat değişikliklerinin dönemsel olarak değerlendirildiği bir kaynağın, dış ticaret ve gümrük işlemeleri ile alakalı kişilere yararlı olacağını düşünmekteyiz. Yazımızda Mart ayının belirtilen yönüyle bir değerlendirmesi yapılmaya çalışılacaktır.
05.12.2014 tarihinde cep telefonu ithalatında korunma önlemi uygulanması ile ilgili bir soruşturma başlatılmış ve kamuoyunda cep telefonu fiyatlarının artacağı yönünde bir beklenti oluşmuştu. Konu ile ilgili basında da bu yönde haberler yapılmıştı. Fakat açılan bu soruşturma, yerli üreticinin başvurusunu geri çekmesi neticesinde önlemsiz olarak kapatılmıştır.
İthalatta gözetim uygulamaları kapsamında, yayınlandıkları tarihten 30 gün sonra yürürlüğe girmek üzere;
4418.90.80.90.19 GTİP’ deki doğal ahşap (masif) panel ithalatında 2.5$ brüt kg gözetim fiyat uygulaması başlatılmış,
9004 GTİP de yer alan gözlük çerçevelerinin ithalatında 4$ adet olarak uygulanan gözetim fiyatı 6$ adet olarak değiştirilmiş,
9608.10.10.10.00 GTİP deki plastik maddelerden tükenmez kalemlerde 0.15$ adet olarak uygulanan gözetim fiyatı 0.30$ adet olarak değiştirilmiş,
9609 GTİP de yer alan kurşun kalemler ve kurşun boya kalemlerinde daha önceden adet üzerinden uygulanan gözetim fiyatı 30$ brüt kg olarak değiştirilmiştir.
İthalatta Haksız Rekabetin önlenmesi mevzuatı çerçevesinde, 7306 GTİP de yer alan Vietnam ve Malezya menşeli dikişli boruların ithalatında %25,27 oranında anti-damping vergisi uygulaması başlatılmıştır.
Langırt isimli eşya, uzun dönem kaldığı ithalatı yasak olan oyun alet ve makinalarının belirlendiği 13 seri numaralı gümrük genel tebliği kapsamından çıkartılmış ve ithali serbest hale getirilmiştir.
Gümrüklerde beyanın kontrolü amacıyla yapılan tahlil işlemlerinin, laboratuvar tahlil formu kullanılmadan, elektronik olarak gerçekleştirilmesine olanak veren LARA programı(Laboratuvar Analiz ve Raporlama Programı) 15.03.2016 tarihinden itibaren kullanılmaya başlanılmıştır.
Gümrük işlemelerinin kağıtsız ortamda yürütülmesi ile ilgili çalışmalar kapsamında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının diğer Bakanlıklarla koordinasyon çalışmaları devam etmekte olup gerekli izinlerin tek pencere e-belge şeklinde elektronik olarak alınması ile ilgili genelgeler yayınlanmaya devam etmektedir. Mart ayı içerisinde;
–Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenen Tehlikesiz atık ihracat izinleri,
–Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından düzenlenen uygunluk yazıları,
–Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kontrolüne tabi ürünlerin (bitkisel gıda ve yem) ithalatında alınacak uygunluk yazıları,
–Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen kültür fonu ve kültür fonu kapsam dışı yazıları,
–Hazine Müsteşarlığı tarafından düzenlenen yabancı madeni para çıkışı izin yazıları,
tek pencere sistemi e-belge kapsamına alınmıştır.
Tek pencere e-belge sisteminde izin başvurusu ilgili Bakanlığa elektronik olarak yapılmakta, Bakanlıkça kağıt ortamda belge oluşturulmadan bir referans numarası verilmekte, referans numarasının beyannameye kaydı ile işlemler yürütülebilmektedir. Gümrük görevlileri bu izin ile ilgili bilgileri yine elektronik olarak ilgili Bakanlığın sitesinden görebilmektedirler.
Bilindiği üzere ülkemiz tarafından bazı ülkelere tek taraflı olarak taviz tanınmakta ve bu ülkelerden FORM A belgesi kapsamında yapılan ithalatlarda gümrük vergisi hiç uygulanmamakta ya da indirimli olarak uygulanmaktadır. Fakat bu uygulamada, hariç sektör olarak adlandırılan bazı ürün gruplarının ithalatında FORM A belgesi bulunmasına rağmen tavizli vergi uygulanmamaktadır. Daha önce tavizli vergi uygulanan bazı ürünlerin, Endonezya, Filipinler, Hindistan, Pakistan, Ukrayna, Vietnam, ve Bangladeş’ den yapılacak ithalatlarının da bu hariç sektörlere dahil edilmesi ile ilgili Ekonomi Bakanlığınca 19.03.2016 tarihinde bir çalışma başlatılmıştır. Çalışma, ilgili tebliğde öngörüldüğü şekliyle tamamlanır ise bahsedilen ülkelerden yapılacak ithalatlarda yine ilgili tebliğde yazılı sektörlerdeki ürünlerin ithalatında FORM A belgesi bulunsa dahi vergi indirimi sağlanamayacaktır. Dış ticaretimize etkisi açısından çok önemli gördüğümüz bu çalışmanın sonucunu bizler de merakla beklemekteyiz.
Uzun zamandır belirsizliğini koruyan Gümrük Müşavir ve Yardımcılığı sınavlarının şekli de gümrük yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile netleştirilmiştir. Buna göre,
–Gümrük Müşavir yardımcılığı sınavı yazılı olarak tek aşamada,
–Gümrük Müşavirliği sınavı yazılı ve sözlü olarak iki aşamada,
yapılacaktır.
Tarife Cetvelinin uygulanmasında ve bazı eşyaların sınıflandırılmasında kolaylık sağlanması, Tarife Cetvelimiz ile Avrupa Birliği uygulamaları arasında uyum sağlanması amacıyla yol gösterici bir unsur olarak Avrupa Birliği açıklama notlarının yer aldığı Gümrük Genel Tebliği Seri No:3 -22.03.2016 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.
Halkalı Gümrük Müdürlüğü taşınarak Çatalca’daki yeni yerleşkesinde 19.03.2016 tarihi itibariyle hizmet vermeye başlamıştır.
Önemli olarak gördüğümüz gelişmelerden bir tanesi de, dahilde işleme izin belgesi kapsamında ithalatı yapılıp, verilen süre içerisinde ihracatı yapılamayan ürünler için yapılan ek süre düzenlemesidir. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edilip ihraç edilen ürün bünyesinde kullanılmayan, ancak firmanın stoklarında bulunduğu Yeminli Mali Müşavir Raporu ile tevsik edilen eşyaların ihracı konusunda 01.04.2016 tarihinden itibaren 1 ay içerisinde müracaat edilmesi şartıyla ek süre verilebilecektir.
Nisan ayındaki gelişmeler ve mevzuat değişiklikleri ile ilgili görüşmek dileğiyle.
bu yazı lojiblog tan alınmadır
Son düzenleme: