- Konular
- 69
Arkadaşlar malum, hızla gelişen teknoloji ile birlikte hayatımıza giren radyasyon, günümüzün en büyük sorunlarından birisi. Hayatın hemen her alanında radyasyona maruz kalıyoruz: Ray arama cihazlarından geçerken, röntgen, MR, Ultrason çektirirken, baz istasyonlarının yaydığı dalgalara maruz kalırken vs... Ama sanırım bunlardan en önemlisi, cep telefonlarından vücudumuza yayılan radyasyon. Cep telefonlarının yaydıkları radyasyon oranı (SAR değeri) ne kadar küçük olsa da, telefonun, günün neredeyse 18 saati elimizde/cebimizde/çantamızda olduğunu düşündüğümüzde, bizleri maruz bıraktığı radyasyon değeri bir hayli önemli hale geliyor. Durum böyle olunca ben de akıllı telefonlardaki SAR (radyoaktif dalga yayılım) değerlerini bir incelemek istedim. Elbette böylesi bir incelemeyi yaparken, firmaların beyan ettikleri değerleri baz aldım. İnceleme sonucunda gördüğüm kadarıyla, Xiaomi marka telefonların SAR değerleri bana biraz yüksek geldi. Zira uzmanların üzerinde hemfikir olduğu konu, SAR değerinin maksimum 1.00W/kg olması gerektiği şeklinde. Ancak yasal olarak bu limit maksimum 2.00W/kg olarak kabul edilmiştir. Gelelim çeşitli akıllı telefonların SAR değerlerine:
Nokia Lumia 820
1.28W/kg
Nokia Lumia 520
1.09W/kg
HTC One
0.86W/kg
Sony Xperia Z1
0.77W/kg
Nexus 4
0.55W/kg
Samsung Galaxy S4
0.33W/kg
Samsung Galaxy Note 2
0.17W/kg
Olaya Xiaomi ve Apple markaları çerçevesinde baktığımızda ise durum şöyle: (Apple'ın EU ölçümlerini baz alın lütfen çünkü Xiaomi'nin sadece EU ölçümleri mevcut.)
Sanırım Xiaomi'nin bu konuda biraz atak yapması gerekiyor. Hele de 4G teknolojisine geçilmiş bir dünyada, bu değerler çok daha önem kazanıyor. Sizin fikriniz nedir?
NOT: Telefonların SAR değerlerini merak edenler
Nokia Lumia 820
1.28W/kg
Nokia Lumia 520
1.09W/kg
HTC One
0.86W/kg
Sony Xperia Z1
0.77W/kg
Nexus 4
0.55W/kg
Samsung Galaxy S4
0.33W/kg
Samsung Galaxy Note 2
0.17W/kg
Olaya Xiaomi ve Apple markaları çerçevesinde baktığımızda ise durum şöyle: (Apple'ın EU ölçümlerini baz alın lütfen çünkü Xiaomi'nin sadece EU ölçümleri mevcut.)
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Sanırım Xiaomi'nin bu konuda biraz atak yapması gerekiyor. Hele de 4G teknolojisine geçilmiş bir dünyada, bu değerler çok daha önem kazanıyor. Sizin fikriniz nedir?
NOT: Telefonların SAR değerlerini merak edenler
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
bakabilirler ya da doğrudan telefonların kendi sitelerindeki bilgilerden yararlanabilirler...