- Adım
- Đ₳Ɽ₭ ₩ØⱤⱠĐ
- Cihazım
- Xiaomi, Huawei
- Meslek
- Whatever
- Konular
- 32
Xiaomi Cihazlarda Bootloader Kilidi Açmadan Root Ayrıcalıkları Elde Etme Rehberi
ÖNEMLİ UYARI: İşlemlere başlamadan önce cihazınızın tam yedeğini almanız kritik önem taşır. Bu işlemler, sistemin derinliklerine müdahale etmeyi gerektirir. Cihazınızda oluşabilecek veri kayıpları veya yazılımsal sorunlardan işlemi uygulayan kişi sorumludur.
DİKKAT: OTA Güncellemeleri ve "qfuse" Tehlikesi
İşlemlere başlamadan önce veya root işlemini tamamlar tamamlamaz sistem güncellemelerini (OTA) tamamen kapatmanız veya dondurmanız gerekmektedir. Eğer cihazınız arka planda sessizce güncellenirse, Xiaomi bu güvenlik açığını yamayacak ve cihazınızdaki "qfuse" adı verilen donanımsal sigortayı kalıcı olarak yakacaktır. Bu sigorta bir kez yandığında geri dönüşü yoktur ve bu root yöntemini veya bootloader kilit açma işlemlerini bir daha kullanamazsınız.
Ön Hazırlık: Android SDK Kurulumu ve Bağlantı Testi
Gereksinimler:
- Cihazınızda "USB Hata Ayıklama" (USB Debugging) özelliğinin etkinleştirilmiş olması.
- Bilgisayarınıza Google'ın resmi
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedirpaketinin indirilmiş ve bir klasöre çıkartılmış olması.
- Cihazın sağlam bir USB kablosu ile bilgisayara bağlı olması.
Bağlantıyı Doğrulama:
Bilgisayarınızdaki Platform Tools klasörünün içinde bir Komut İstemi (CMD) veya Terminal açın. Cihazın doğru bağlandığından emin olmak için aşağıdaki komutu girin:
Bash:
adb devices
Adım 1: Cihazı Fastboot Moduna Alma
İşlemlere cihazın önyükleme (bootloader) ekranına geçiş yaparak başlıyoruz. Bilgisayarınızdaki Platform Tools klasörünün içinde bir Komut İstemi (CMD) veya Terminal açın ve aşağıdaki komutu girin:
Bash:
adb shell reboot bootloader
Adım 2: SELinux Güvenliğini İzin Verici (Permissive) Moda Alma
Sistemin varsayılan güvenlik kalkanı olan SELinux'u geçici olarak esnetmek için gerekli parametreyi enjekte edin ve cihazı başlatın:
Bash:
fastboot oem set-gpu-preemption-value 0 androidboot.selinux=permissive
fastboot continue
Adım 3: Root Erişimini Doğrulama
Cihaz açıldıktan sonra, güvenlik açığı bulunan
miui.mqsas.IMQSNative servisini kullanarak root yetkisiyle bir test komutu çalıştırıyoruz:
Bash:
adb shell service call miui.mqsas.IMQSNative 21 i32 1 s16 "whoami" i32 1 s16 "" s16 '/sdcard/log.txt' i32 600
log.txt dosyasını açın. Dosya içerisinde "root" ifadesi yer alıyorsa, güvenlik açığı başarıyla tetiklenmiş demektir.Adım 4: Shizuku Ortam Değişkenlerini Bulma
SELinux'un izin verici modda çalışması sayesinde erişime açılan veri bölümündeki yetkileri Shizuku uygulamasına devretmemiz gerekiyor. Uygulamanın Çevresel Değişkenlerini (Environment Variables) bulmak için aşağıdaki komutu girin:
Bash:
adb shell env
DEX2OATBOOTCLASSPATH ve BOOTCLASSPATH değerlerini bularak kopyalayın.Adım 5: Başlatma Betiğini (Script) Oluşturma
Bilgisayarınızda yeni bir metin belgesi oluşturun ve adını
start.sh olarak değiştirin. Bir önceki adımda kopyaladığınız değişkenleri ve cihazınızdaki Shizuku kurulum yolunu bu dosyaya aşağıdaki formatta yapıştırın:
Bash:
export DEX2OATBOOTCLASSPATH="kopyaladiginiz_deger_buraya"
export BOOTCLASSPATH="kopyaladiginiz_deger_buraya"
/data/app/~~sizin_cihazinizdaki_rastgele_yol/moe.shizuku.privileged.api-sizin_cihazinizdaki_rastgele_yol/lib/arm64/libshizuku.so
Adım 6: Shizuku'ya Root Erişimini Tanımlama
Hazırladığınız bu
.sh betiğini aşağıdaki komut yardımıyla telefonun ana dizinine aktarın:
Bash:
adb push start.sh /sdcard/start.sh
Son olarak, Shizuku'ya root yetkilerini atamak için sistem servisindeki zafiyeti kullanarak betiği çalıştırın:
Bash:
adb shell service call miui.mqsas.IMQSNative 21 i32 1 s16 "sh" i32 1 s16 "/sdcard/start.sh" s16 '/sdcard/log.txt' i32 600
İşlem tamamlanmıştır. Artık cihazınızda bootloader kilidini açmadan Shizuku aracılığıyla root ayrıcalıklarını kullanabilirsiniz. Konuyla ilgi
li karşılaştığınız hataları veya soruları aşağıya yazabilirsiniz.
Son düzenleme: