Sohbet Son günlerde gözüme çarpan "Şifre Çalma" siteleri!

Tortue

Software Developer.
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Ayhan
Cihazım
Xiaomi 11 5G
Meslek
Full Stack Dev.
Konular
134
Bu ve benzeri oltalamaya yarayan saçma sapan siteleri 3-4 kez gördüm şu son 1 haftadır. Şifrenizin güvenliği, kırılabilirliği vesaire gibi sorgulamalar için açılmış bu sitelere yazdığınız şifreleriniz kayıt ediliyor olma ihtimali çok fazla. Bu site isterse çok çok güvenilir olsun olmasın, hiç fark etmiyor. Şifrelerinizi paylaşmayın. Örnek olarak bankada bir işlem esnasında şifreyi banka personeli ile paylaşmak dahi yasak/paylaşılmamalıdır diye uyarılara rastlamışsınızdır.

Siteye girip şifremi sorgulayayım bakalım ne kadar güvenli. Şifreyi girip sorgula dediğiniz an arka planda sizin görmenizin imkansız olduğu şekilde şifreniz veri tabanına kayıt ediliyor ve site size şöyle diyor: "Şifreniz orta derecede güvenli, değiştirmeniz önerilir." siz de gidip değiştirip/değiştirmiyorsunuz.

Şifreyi değiştirip değiştirmemeniz hiç önemli değil. Asıl amaçlarına çoktan ulaştılar. Bu şekilde oltalama yaparak kullanıcıların şifrelerini ele geçiriyorlar. Tanıdık yapmış, ünlü birisi reklam yapmış ya da paylaşmış zerre önemli değil sonuçta işin ucunda para var. İnsanoğlunun para için yapmayacağı hiçbir şey yoktur, gözü de hep yüksek yerlerdedir.

Uzun lafın kısası, 1 gün değil 2 gün değil 3. günün gecesi bir bakarsınız sosyal medya hesaplarından tutun MIUI Türkiye hesabınızdan bile olursunuz. Mail'e erişmeleri yetecektir.

Bir sistem, şifrenizin güvenliğini ancak özel karakter içeriyor ise ve dünya genelinde çok kullanılan şifrelerde tarama yaparak o şekilde kesin olmayacak bir sonuç üretir ve şundan emin olabilirsiniz; şifreniz, kimlik numaranız kadar değerlidir.

NOT: Üyeliğinizin bulunduğu sitede/uygulamada mutlaka 2 faktörlü kimlik doğrulama sistemi varsa açmanız sizi üst zirvelere taşıyacaktır güvenlik anlamında.

Son düzenleme:

Save_Mi

Snowflake
Emekli Yönetici
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Muhammed
Cihazım
Platina/Courbet
Konular
207
Sonuna kadar haklısınız hocam. Geçende bir yerde görmüştüm şifrenizin güvenliğini test edin şeklinde, sanırım bir antivirüs üreticisinin web sayfasıydı, girdim sallama şifreler yazdım birden fazla hepsine güvenli değil değiştirin dedi, 12345_-_54321 yazdım şifreniz çok güvenli değiştirmenize gerek yok dedi, sadece güldüm :)

Tortue

Software Developer.
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Ayhan
Cihazım
Xiaomi 11 5G
Meslek
Full Stack Dev.
Konular
134
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Sonuna kadar haklısınız hocam. Geçende bir yerde görmüştüm şifrenizin güvenliğini test edin şeklinde, sanırım bir antivirüs üreticisinin web sayfasıydı, girdim sallama şifreler yazdım birden fazla hepsine güvenli değil değiştirin dedi, 12345_-_54321 yazdım şifreniz çok güvenli değiştirmenize gerek yok dedi, sadece güldüm :)

O sistemlerin (şifreyi kayıt etmeyen mutlaka vardır belki bilemiyorum ne desem yalan olur) amaçları da tam olarak bu. Kullanıcıları kendilerine çekerek güncel şifre listesi oluşturmak. İnternette bulunan eski şifre listeleri iş yapmıyordur vesaire bu yönteme başvurdular sanırım. Daha önceden hiç gözüme çarpmamıştı çünkü.

Save_Mi

Snowflake
Emekli Yönetici
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Muhammed
Cihazım
Platina/Courbet
Konular
207
O sistemlerin (şifreyi kayıt etmeyen mutlaka vardır belki bilemiyorum ne desem yalan olur) amaçları da tam olarak bu. Kullanıcıları kendilerine çekerek güncel şifre listesi oluşturmak. İnternette bulunan eski şifre listeleri iş yapmıyordur vesaire bu yönteme başvurdular sanırım. Daha önceden hiç gözüme çarpmamıştı çünkü.
Birde tanıdık bildik güvenirlik olduğunu düşündüğümüz bir marka ise, şifrelerimiz güvensiz demektir.

slm.ycl02

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Selim
Cihazım
Note 6 Pro
Meslek
Öğrenci
Konular
48
Sonuna kadar katılıyorum. Bir tanesine boş bulunup şifremi yazdım ama sadece 1 yerde kullandığım bir şifreydi sonradan pişman oldum :)

Üst Alt