Bootloader kilidi: Cihazların güvenliğini sağlamak, yazılım (örn: özel rom) yüklemelerini engellemek amacacı ile telefonlarda bulunan önyükleme yazılımıdır. bunu açtığınız zaman cihazınız garanti kapsamına çıkar, en büyük dezavantajı budur. Bununla birlikte, cihazınızın bootloader kilidi açıldığında cihaza uyumlu olarak çıkarılmış tüm romları yükleyip deneyebilirsiniz (MIUI veya CUSTOM = özel). Root işlemi ise özel rom kurulduktan sonra o cihazla ilgili super yetkiler verip daha önce yapamadığınız bazı işlemleri yapmlanıza olanak sağlar, aşağıda bazılarını yazdım:
- Gereksiz uygulamaları kaldırabilirsiniz (debloating de denir)
- Telefonda her türlü değişikliği (mesela bootanimasyon = açılıştaki görünen logo, ses v.s.) (Ben Kemal Sunalın kapıcılar kralından bir kısa sözünü eklemiştim

)
- Sistem dosyalarını görebilir & silebilirsiniz (örn: /data/system alanndaki locksettings ismindeki dosyaları silerek telefon şifresini kaldıarbilirsiniz, unutma durumunda çok faydalı)
- TWRP ve benzeri programlarla yedekler alabilir, sorun olduğunda geri yükleyebilirsiniz.
- Uygulamalarda reklamları engelleyebilirsiniz.
- Pil performansını arttırabilecek işlemler yapabilirsiniz (arka planda uygulamaları kısıtlamak, gereksizleri kaldırmak v.s.)
- Telefonunuz desteklüyorsa benim yaptığım gibi birden çok rom yükleyebilirsiniz (benim telefonda (Pocophone F1) 6 tane MIUI ve 6 yane özel rom var 8 tane android 10, 1 11 ve 1 tane de android 12 özel rom)