Poco X3 NFC' ye ait forumda gördüğün LedoMerto ROM' un Rom Düzenleyicisi olarak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim;
Bize ait tüm romları dilediğiniz gibi alıp inceleyebilir, kaynak kodlarını (erişmeyi bilmiyorsanız yine yardımcı olurum),VirüsTotal kontrollerini görüntüleyebilir, bakabilirsiniz.
Yaptığımız romların temel amacı; kendimize daha stabil bir yazılım oluşturmak. Mobil cihazımızdan daha çok verim almak, Ona daha fazla özellik kazandırmaktı. Sonuçta bizde aynı cihazın kullanıcısıyız ve Poco ya ait gereksiz yazılımlardan, telefonun işlevsizliğinden, resmi romların berbatlığından sizler kadar şikayetçiyiz. Sonrasında baktık oluyor, bunu halka açık paylaşıp herkesin aynı memnuniyeti yaşamasını istedik.
LedoMerto ROM' larının temel düşüncesi şuydu Aşçı, önce yemeğin tadına kendi bakmalı. Gerek telegram, gerek facebook gerekse forumda da defaatle dile getirdiğim gibi Kendim denemediğim, memnuniyet derecemi belirlemediğim bir yazılımı bir başkasına sunamam.
Kendim de kişisel güvenliğime üst düzeyde önem veren birisiyim çünkü uluslararası bir firmanın IT departmanında çalışıyorum. Kişisel cihazımda kendi banka uygulamalarım, hesaplarım, şirket maillerim, şirkete ait microsoft ile anlaşmalı şirket uygulamaları mevcut. Haliyle güvenliğime dikkat ediyorum.
Bize ait romlarda da zaten Xiaomi Security üzerinden hiçbir müdehalemiz bulunmamakta.
Custom romlar nasıl üretiliyor? güvenlik açısından sıkıntı olur mu? soruna gelirsem;
Xiaomi kanadında firma resmi romu çıkartır, Xiaomi.Eu(bu işin tekelidir.) alır bunu modlar, deodex yapar ve piyasaya sunar.
Sonrasında da çıkan xiaomi.eu yapısından Elite, Pulse, Mint, Mind, LedoMerto ve türevi üreticiler kendi yapılandırmalarını ekleyip piyasaye çıkartır.
Yapı birbirlerine çok yakındır. Sadece uygulama (kiminde xiaomi paket yükleyici varken kiminde google paket yükleyici olur), özelleştirme, kernel ve script farklılıkları olur genelde.
Tamam, biz farklı olarak Mi 11 lite 5g nin china beta romlarını da portladık. Ancak hiçbir üretici sisteme ekstra olarak kullanıcı izleyen hiçbirşey dahil etmiyor. Hepsinin romlarını da incelemiş biri olarak bunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.
Rom önerisi kısmına gelirsek; Bende 12 saat ekran süresi veren rom, sende 6 saat' de verebilir. Herşey kullanıcıya bağlıdır aslında bu noktada. Şimdi diyeceksin ki ne alakası var ?
Senin cihazının maruz kaldığı ısı, kullanılan şarj aletinin akımı ve akım kalitesi, cihazında kullandığın uygulamalar, uygulama bazlı arkaplan ayarların, kullandığın kernel, cihazı kullanma ve şarj etme sıklığın, cihazında kullandığın fonksiyonlar ile benim yada bir başka kullanıcınınki bir olamaz.
Örneğin; sen gboard kullanırken ben swiftkey kullanırım. Sen stock youtube kullanırken, ben kendi modladığım reklamsız youtube gold ' u kullanırım. Sen kutudan çıkan 27W şarj ile şarj ederken ben Baseus marka şarj aletiyle 30W VOOC ile turbo şarj ederim. Sen, sıklıkla mobil veri kullanır, oyun oynarken ben wifi de kullanır ağırlıklı olarak sosyal medya da takılırım. Sen stock (günümüzde bolca reklamla donatılmış) facebook uygulamasını kullanırken ben reklamsız frost kullanırım. Sen stock kernel kullanırken ben x marka kerneli kullanırım bu da çekirdek ve işlemci kullanımımı değiştirir ve alacağımız ekran süresinde, pil sağlıklarımızda ciddi boyutta farklılık gösterir.