- Adım
- Kerem güvenç
- Cihazım
- Redmi note 9
- Konular
- 2
Ben birşey farkettim hiç bir iyi rom porter nasıl rom portlanır öğretmiyor
Rehberler var ben portlamıştım ama riskli işBen birşey farkettim hiç bir iyi rom porter nasıl rom portlanır öğretmiyor
forum.miuiturkiye.net
Bu rehberi gördüm zaten bana mediatek lazımRehber - Custom Rom Nasıl Portlanır ? Detaylı ve Basit Anlatım
Merhaba MIUI Türkiye kullanıcıları Bu yazımda Qualcomm işlemcili farklı bir cihazın yazılımını kendi cihazımıza nasıl uyarlayabileceğimizi anlatacağım. Anlatıma geçmeden önce bir önceki yazımda anlattığım derleme işlemi ile portlama işlemi arasındaki farka göz atalım. Derleme işlemi devasa...forum.miuiturkiye.net
Bu rehber sana yardımcı olur
Zor olsa bile öğrenmek istiyorum (herkes zor diyor öğretmiyor)Portlama kriterlerinde temel alınan şey aynı chipset olması mt6991 15t pro mesela diğer cihazında mt6991 olması lazım yoksa zor
Zor olsa bile öğrenmek istiyorum (herkes zor diyor öğretmiyor)
MTK (MediaTek) işlemcili cihazlar için ROM portlamak, Qualcomm cihazlara göre biraz daha farklı bir süreçtir. MediaTek cihazlarda donanım uyumluluğunu sağlayan sürücüler (lib dosyaları) ve çekirdek (kernel) yapısı daha kapalı bir kutu gibidir.
Bu işlem genellikle iki cihaz arasında yapılır: Base (Temel) cihaz ve Port cihaz.
Temel Kavramlar
Base Cihaz: Sizin sahip olduğunuz, halihazırda çalışan ve üzerine ROM kurmak istediğiniz cihazdır.
Port Cihaz: ROM'un içinden alınacağı, donanım özellikleri (işlemci modeli, ekran çözünürlüğü) sizinkine çok yakın olan cihazdır.
Önemli Not: İşlemci modelleri aynı değilse (Örn: MT6765'ten MT6750'ye) portlama işlemi çok daha zordur ve genellikle cihazın açılmamasına (bootloop) neden olur.
Gerekli Araçlar
Bilgisayar (Linux/Ubuntu tercih edilir ancak Windows'ta da yapılabilir).
7-Zip veya benzeri bir arşiv yöneticisi.
Base ve Port cihazın orijinal yazılımları (Stock ROM veya çalışan bir Custom ROM).
Notepad++ veya VS Code (Kod düzenleme için).
Portlama Adımları (Genel Taslak)
1. Hazırlık
Base ve Port ROM'ları ayrı klasörlere çıkartın. Genelde system.img, vendor.img ve boot.img dosyaları üzerinde çalışacaksınız.
2. Kernel (boot.img) Değişimi
Cihazın açılması için kendi çekirdeğinizi kullanmalısınız.
Base cihazın boot.img dosyasındaki kernel dosyasını alın.
Port cihazın boot.img dosyasındaki ramdisk kısmını alın.
Bunları birleştirerek yeni bir boot.img oluşturun.
3. Dosya Değişimi (System ve Vendor)
Port ROM'un içindeki dosyaları kendi cihazınıza uyumlu hale getirmek için şu klasörleri Base ROM'dan Port ROM'a kopyalayın (Üzerine yazın):
Firmware: /system/etc/firmware (Ağ ve Bluetooth için kritik).
Bluetooth: /system/etc/bluetooth.
Lib Dosyaları: /system/lib/hw ve /system/lib64/hw (Ekran ve sensör sürücüleri).
Media Profiles: /system/etc/media_profiles.xml.
4. Build.prop Düzenleme
/system/build.prop dosyasını açın ve cihaz model numarası, marka ve parmak izi (fingerprint) bilgilerini Base cihazın bilgileriyle güncelleyin. Bu, sistemin donanımı tanımasını sağlar.
5. Paketleme ve Test
Tüm düzenlemeleri yaptıktan sonra dosyaları bir .zip haline getirin ve TWRP üzerinden flaşlayın