Sohbet ROM geliştiricilerinin kârı nedir?

Draco

Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
SMS Onaylı
Adım
Sinan
Cihazım
Xiaomi Mi 6
Konular
4
ROM geliştirmek, standart üzerinde değişiklikler yapmak veya yeni özellikler eklemek kesinlikle kolay işler değil. Her cihaz için gönüllülük esasına göre sürekli güncelleme vermek de her baba yiğidin harcı değil, ciddi emek isteyen, mesai gerektiren bir uğraş.

Bu emeğin karşılığında geliştiriciler ne alıyor? Bir söz vardır, ürüne para ödemiyorsanız burada ürün sizsinizdir şeklinde, biz de ürün mü oluyoruz acaba? Google servislerinde zaten hepimiz öyleyiz de, geliştiricilerin rom'ları için durum nedir, geliştiricinin bu harcanan emek karşılığında aldığı nedir?

(arka planını bilmediğim bir konu üzerine düşündüklerimi paylaştım, amacım kimseyi suçlamak değil, bilgi edinmek.)

Kaan_M

°¯\_(ツ)_/¯°
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Kaan
Cihazım
Xiaomi Mi 5
Meslek
Öğrenci
Konular
56
Beni de merak ettirdiniz şimdi hocam. Acaba bu bir meslek gibi bir şey midir.

Reaxionreis

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mehmet
Cihazım
Redmi Note 9S
Meslek
Web Geliştiricisi
Konular
9
Fikrim yok ama bence kazançları vardır ve az bir şey değildir diye tahmin ediyorum. Gayet de güzel iş çıkarıyorlar. Yoksa kim hayrına sürekli güncelleme yapsın

aliasaf

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Bilinmiyor
Cihazım
Bilinmiyor
Konular
125
ROM geliştirmek, standart üzerinde değişiklikler yapmak veya yeni özellikler eklemek kesinlikle kolay işler değil. Her cihaz için gönüllülük esasına göre sürekli güncelleme vermek de her baba yiğidin harcı değil, ciddi emek isteyen, mesai gerektiren bir uğraş.

Bu emeğin karşılığında geliştiriciler ne alıyor? Bir söz vardır, ürüne para ödemiyorsanız burada ürün sizsinizdir şeklinde, biz de ürün mü oluyoruz acaba? Google servislerinde zaten hepimiz öyleyiz de, geliştiricilerin rom'ları için durum nedir, geliştiricinin bu harcanan emek karşılığında aldığı nedir?

(arka planını bilmediğim bir konu üzerine düşündüklerimi paylaştım, amacım kimseyi suçlamak değil, bilgi edinmek.)
Eğer şirkette çalışıyorsa iyi para kazanıyor ama Gönüllü kendi çapında yapıyorsa bağış yapılıyor Twitch yayincilari gibi

Merdanov

﷽Aใhล๓dนใเใใลh﷽
Yönetici
Destek Ekibi
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Merdan
Cihazım
Poco F5
Meslek
Mekanik
Konular
149
Kazançları vardır elbet zaten her rom geliştiricisi hesap numaralarını vs yazıyor bağış yapmak için mesela ben havoc os sevsem ve en mükemmel haline getirilmesi için geliştiricilere bağışta bulunurdum. Çoğu insan bağış yapıyordur kesin

joker80

Why so seriously?
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Bahadır
Cihazım
Red mi note 10
Konular
6
Eğer şirkette çalışıyorsa iyi para kazanıyor ama Gönüllü kendi çapında yapıyorsa bağış yapılıyor Twitch yayincilari gibi
Evet bir süre sonra şirketlere rom yapıyorlar ve paraya money diyorlar. Bağış sadece küçük bir bölüm

talhacker

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Talha
Cihazım
Xiaomi 13T
Konular
21
Herşeyde olduğu gibi bundada arada çürükler çıkıyor eskiden hatırladığım bi olay vardı bir geliştirici roma casus yazılım gömmüş sistem applerinin arasına romu yükleyen kişilerin şifrelerini çalıp özel resim videolarını alarak rehberindeki kişilere gönderirim diyip btc üzerinden para isteyerek şantaj yapmıştı daha sonra konu silinip banlanmıştı.

Hmz06

Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
SMS Onaylı
Adım
Hasan
Cihazım
Xiaomi Mi 9
Konular
4
Bildiğim kadarıyla bağış sistemiyle çalışıyorlar ne kadar bağış o kadar iyi rom bazıları da şirket halinde çalışıyorlar tam emin olmamakla birlikte buna örnek olarak Lineage OS denilebilir

cantara

Administrator
Yönetici
Admin
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Emre
Cihazım
Xiaomi 13
Konular
427
Ülkemizde tanıdığım rom geliştiricilerinin çok büyük çoğunluğunun bu işten elde ettikleri bir maddi gelirleri yok. Dönem dönem romlarını satan, bağış toplayan, cihaza özel rom yapmak için cihaz bağışı kabul eden arkadaşlarımız oldu fakat hiç biri bu duruma "iş" mantığıyla yaklaşmıyorlar. Bu arkadaşlarımız için romlar hobi ve buradan elde edilebilecek gelirleri de ek gelir, arkadaşlarıyla bir kahve içme parası gibi değerlendiriyorlar. Zaten ne iş olarak değerlendirilebilecek düzeyde bir gelir elde edilebiliyor ne de bu arkadaşlarımızın gerçek meslekleri yazılım üzerine. Kazançları ise maddi olmanın ötesinde daha çok manevi. Kazanılan arkadaşlıklar, dostluklar, hiç tanımadığı birinin telefonunda kendi yapmış olduğu yazılımı görmek, tanımadığı insanların onların haklarında övgüyle konuşması bu arkadaşlarımız için maddi gelirden çok daha değerli. Çok güzel insanlar yani bu arkadaşlarımız, değerlerini bilelim lütfen :)

Yurt dışındaki geliştiriciler için ise eğer rom iyi ise bağışlar tatmin edici düzeyde. Diğer yandan geliştirici olarak isim yapmak da farklı iş olanakları ve maddi gelirlerin artmasına da olanak sağlayabiliyor.

Son düzenleme:
Üst Alt