Yardım Poco X3 Pro Fastboot.

Ahmet_B

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
Adım
Ahmet
Konular
2
Yüklü Rom ve Versiyon Numarası
Vayu Global V14.0
Telefon Modeli
Poco X3 Pro
Bootloader Kilidi
Kapalı
Merhaba arkadaşlar.

Yaklaşık birkaç yıldır Poco X3 Pro telefon kullanıyorum. Ancak Salı günü akşam saatlerinde Twitter'da gezinirken birden ekran (ses ve açma - kapama tuşları dahil olmak üzere) dondu. Ben de kapama tuşuna uzun süre basarak telefonu yeniden başlattım. Ancak maalesef açılmadı. İlk açılış ekranında yer alan Poco yazısı ekrana geliyor ve o noktada kalıyor. Birkaç dakika sonra telefon kendi kendine tekrar restart atıyor ve bu sürekli devam ediyor. "Açma tuşu + ses artırma" tuşlarına basılı tutarak recovery moda geçtim. Belki telefon kendine gelir diye bu menüde biraz oyalanıp tekrar restart yaptım ancak düzelmedi. Ben de "Wipe data" ile telefona format atıp yeniden başlattım. Fakat bu da işe yaramadı.

Evde yapabileceklerim bununla sınırlı olduğu için dün sabah ofiste telefonu PC'ye bağladım ve netten "Mi PC Suite" programını indirip telefon recovery modda iken bağlanarak kurtarmaya çalıştım, olmadı. Epey bir araştırma yaptıktan sonra "Fastboot" seçeneği olduğunu ve bunu kullanarak telefona PC üzerinden yeni ROM dosyası atılabileceğini öğrendim. Güncel fastboot romunu (5.6Gb) indirdikten sonra "Mi Flash Pro" programı ile telefonu fastboot modda açıp ROM'u yüklemeye çalıştım ancak yükleme esnasında hata verdi. Birkaç farklı versiyon programla denedikten ve aynı hatayı aldıktan sonra nette hata kodunu araştırmaya başladım ve sebebini buldum. Telefonun "Bootloader" kilidi açık olmadığı için "Flash tool" programları ile ROM atamıyordum. Daha sonra "XiaoMiTool V2" programının güncel versiyonunu indirip kullanıcı adı ve şifre girişi yaparak "unlock bootloader" yapmaya çalıştım fakat kullanıcı olarak bu izne sahip olmadığımı öğrendim.

Daha sonra nette biraz daha gezinirken aşağıdaki konuya rastladım.
Unbrick (Yetkili Hesap Olmadan)
Anladığım kadarıyla telefonu EDL moda sokarak yetkili hesabı aşıp rom atmanın bir yolu var. Bu konuyu her ne kadar okuduysam da pek anlayamadım. Fakat yine de denemek için QFil programının güncel versiyonunu indirdim. Telefonun arka kapağını ısıtarak söktüm ve soketin altında kalan EDL pinlerine kablo lehimleyerek telefonu EDL moduna alıp PC'ye bağladım. Aygıt yöneticisinden cihazın "Qualcom HS-USB QDLoader 9008" olarak tanındığını gördüm. Fakat bu noktadan sonra ne yapacağım hakkında pek bir fikrim yok. Sanırım bu yöntem düşük seviyeli ST, NXP gibi işlemcilerde yer alan ve MCU'ya program atmak için pinleri kısa devre edip "boot" moda sokan yöntemin bir benzeri. Aynı şekilde EDL uçlarını kısa devre yapıp eMMC'ye yeni yazılım atmamız gerek diye düşünüyorum fakat eMMC için gerekli .elf uzantılı programa sahip değilim.

Şimdi geldiğim nokta şudur; elimde sadece recovery ve fastboot modda açılan, bootloader kilidi açık olmayan bir telefon var ve bootloader'ı açmak için yetkili hesabım yok. Yaşadığım problemi ve son 2 gün içerisinde yaptıklarımı yeterince anlatabildiğimi düşünüyorum.

Rica etsem bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

İyi çalışmalar.

onununcuköy

Hevesli Üye
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Erkan
Cihazım
Yok
Konular
6
Öncelikle azminiz ve araştırmalarınız için tebrik ederim clap~~

Yaptığınız işlemler ve araştırmalarınız sırası ile doğru ve mantıklı. Her birindekibaşarısızlık sebebini açıklamak yerine son aşamadaki başarısız olmanızın nedenini yazayım..."yetkili hesap" Xiaomi EDL üzerinden işlem yapma yetkisini kısıtlıyor ve sadece belirli hesaplara bu yetki veriliyor. Bu hesaba yetkili hesap deniyor. Şu anki durumda bu hesap sadece yetkili Xiaomi servislerinde var veya para ile satılıyor.

Eğer cihazınız yurtiçi ise servise göndermenizi yurtiçi değil ise Ücretli Onarımlar forumundan teknisyenlere ulaşmanızı tavsiye ederim. Yani şu anda kendi yapabileceğiniz bir şey yok. (Yetkili hesap satın alıp denemek haricinde)

Ayrıca X3 Pro modeli maalesef kronik sorunlu bir model anakartınız da arızalanmış olabilir.

Oyla:

Ahmet_B

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
Adım
Ahmet
Konular
2
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Hızlı geri dönüş ve açıklayıcı cevabınız için teşekkürler.

Anladığım kadarıyla yetkili hesap olmadan bootloader kilidini açmanın ya da EDL gibi yöntemlerle yeni ROM yüklemenin bir yolu yok. Ayrıca cihazda donanımsal bir arıza olup olmadığından emin değilim. Bir önceki mesajımda yazmayı unutmuşum. Donanımsal bir sorun olduğunu anlamak için yardımcı olur mu bilemem ancak telefon bazen Poco yazan kısmı geçiyor ve açılma sesi ile birlikte "MIUI" logosu ekrana geliyor.

Profesyonel ve işini bilen birileri olduğu sürece ücretli destek almak isterim. Gönderdiğiniz linke baktım, H.kadioglu Bey'e özelden ve konu linkinden mesaj gönderdim.

Desteğiniz için teşekkürler.

İyi çalışmalar.

Oyla:

H.kadioglu

Xiaomi_Satış_Teknik
Teknisyen
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Ayın En Aktif Üyesi
Adım
Hasan
Cihazım
Mi9t Pro
Konular
10
Hızlı geri dönüş ve açıklayıcı cevabınız için teşekkürler.

Anladığım kadarıyla yetkili hesap olmadan bootloader kilidini açmanın ya da EDL gibi yöntemlerle yeni ROM yüklemenin bir yolu yok. Ayrıca cihazda donanımsal bir arıza olup olmadığından emin değilim. Bir önceki mesajımda yazmayı unutmuşum. Donanımsal bir sorun olduğunu anlamak için yardımcı olur mu bilemem ancak telefon bazen Poco yazan kısmı geçiyor ve açılma sesi ile birlikte "MIUI" logosu ekrana geliyor.

Profesyonel ve işini bilen birileri olduğu sürece ücretli destek almak isterim. Gönderdiğiniz linke baktım, H.kadioglu Bey'e özelden ve konu linkinden mesaj gönderdim.

Desteğiniz için teşekkürler.

İyi çalışmalar.
Yazılım la açmak için yazılımla bozulması gerekir. Sizin cihaz kendi kendine kapanmış ve açılmıyor. Bu donanımsal arızayı işaret eder. Bu cihazlarda bu işlemci kaynaklı bir arızadır ve garantili bir tamiri yoktur. Bu sebeple yardımcı olamayacağız.

Oyla:

Ahmet_B

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
Adım
Ahmet
Konular
2
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Yazılım la açmak için yazılımla bozulması gerekir. Sizin cihaz kendi kendine kapanmış ve açılmıyor. Bu donanımsal arızayı işaret eder. Bu cihazlarda bu işlemci kaynaklı bir arızadır ve garantili bir tamiri yoktur. Bu sebeple yardımcı olamayacağız.
Merhaba.

Bu mesajınızdan sonra telefonu komple söküp anakartı çıkardım. Sıcak hava tabancası ile 220 derecede işlemci ve diğer malzemeleri biraz ısıttım. Soğumasını bekleyip tekrar yerine taktım ve cihaz açıldı. Daha önce wipe data yaptığım için kurulum ekranı geldi. Aktivasyon ekranından wifi bağlantısını yapıp kullanıcı şifresini girdim. Bölge ayarı yaparken telefon tekrar kilitlendi ve eski durumuna geri döndü. Ana kartı tekrar söktüm, basınçlı hava ile sim kart soketine ve diğer soketlere hava tuttum. Telefon kaldığı yerden (bölge ayarlarından) tekrar açıldı. Bu ayarları yapıp Sim kart ekranına kadar geldim.

Fakat şunu da söylemek gerekir ki normalde kurulum ekranı akıcı olur ve hızlı hızlı kurulumu yaparsınız. Ancak bu kurulumda telefon çok kasıyor. Sistem neredeyse her kurulum ekranında sürekli "provizyon yanıt vermiyor" - "system yanıt vermiyor" - "sistem arayüzü yanıt vermiyor" - "Güvenlik yanıt vermiyor" gibi hatalar veriyor. Bu hatalarda bazen "Bekle" seçeneğini bazen de "Tamam" seçeneğini seçiyorum. Yani telefon, sanki arka planda çalışan ve işlemci ile RAM'i sonuna kadar kullanan bir uygulama varmış gibi davranıyor. Zor da olsa bir şekilde bir sonraki kurulum ekranına geçiyorum. Wifi bağlantısı, Gmail hesabı (eklemedim) ve ekran kilidi şifre oluşturma ekranını çok yavaş da olsa (her onaydan sonra 30 saniye kadar bekleyerek) geçiyorum. "Telefonunuz hazırlanıyor" adımına gelmeyi güç de olsa başardım. "Ek ayarlar" ekranına ulaştım. Tam bu esnada "Google uygulamaları arka planda sürekli kilitleniyor ve sistemin çalışmasına engel oluyor. Bu sorunu bildirmek ister misiniz?" tarzı bir uyarı alıyorum. "Bildirme" seçeneğini seçip yoluma devam ediyorum.

Bu esnada daha önce görmediğim bir uyarı ile karşılaşıyorum. "GetApps yanıt vermiyor". Bu yeni arkadaşa da "Tamam" diyerek onay veriyorum. "Kişiselleştirilmiş içerik ve çerezleri" kabul edip bir sonraki levele geçiyorum. İlginçtir ki tekrar "Ek ayarlar" menüsüne yönlendiriliyorum. Birkaç dönen imleç ve bolca uyarı mesajından sonra ekranda "Kurulum tamamlandı, artık hazırsınız" yazısını görüyorum. Onay verip telefonun ana ekrana gelmesini bekliyorum. "Uygulamalar yükleniyor" penceresinde yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra "Bu telefonda yüklü bir Google hesabı yok. Bu sebeple uygulamaları yükleyemiyoruz. Kurulumu baştan yapmanız gerek." diyerek beni bütün bu süreçlerin en başına atıyor.

Yukarıda yazdığım bütün adımları, ekran kararmaları, uzun uzun beklemeler ve uyarı mesajları eşliğinde bir daha geçmeye çalışıyorum. Ancak bölge ayarlarını geçtikten sonra telefon tekrar kilitleniyor ve tekrar kapanıyor. Ana kartı söküp alkolle temizledikten sonra yerine takıyorum. Telefon zor da olsa açılıyor ve kurulum kaldığı yerden (Wifi ağına bağlanma adımı) devam ediyor. Fakat bu sefer denemek istediğim başka bir şey var. Öğrendiğim kadarıyla eğer cihazın işlemcisi arızalı ise normalden daha geç ve yavaş şarj oluyormuş. Bu aydınlatıcı bilgi ışığında kurulumu devam ettirmeden önce cihazı hiper şarj özelliği olmayan 10W'lık bir şarj aletine takıyorum ve beklemeye başlıyorum. %66 olarak başladığı şarjı 5 dakikada %70'e, 10 dakikada %75'e getiriyor. Kesin olarak emin olamasam da şarj süresinin normal olduğunu varsayıyorum ve kuruluma kaldığım yerden devam ediyorum. Ancak bir önceki kurulumda bağlandığım wifi ağına bağlanamıyorum. Ayrıca bütün uyarı ve hata mesajlarına ek olarak bu sefer cihaz "bluetooth" ve donanım hataları vermeye başlıyor.

Bu tarz cihazlarda uzman olmadığım için tam burada bırakmaya karar verdim. İşi bu noktaya kadar getirmemin ve uğraşmamın sebebi, arızanın donanım mı yoksa yazılım mı olduğuna kesin olarak emin olmaktı. 20 küsur yıldır elektronik arge uzmanı olarak çalışıyorum. Bu kadar kompleks olmasa da zaman zaman bazı projelerde çok katlı PCB'ler ile benzer tasarımlar (işlemci, flash, ram, ekran vs.) yaptığım dönemler olmuştu. Herhangi birinin bozulması ya da arızalanması durumunda sistemin hiç açılmaması gerekir diye düşünüyorum fakat dediğim gibi bu cihazlarda tecrübeli değilim. Ayrıca arızayı tespit edebilsem bile onarak ekipmanım yok. Sadece merak diyelim.

Yardımcı olamayacağınızın sebebinin cihazın tamirden kısa bir süre sonra aynı ya da benzer sorunlar çıkarabilme ihtimali olduğunu varsayıyorum. Yorumunuz için teşekkürler.

İyi çalışmalar.

Oyla:
Üst Alt