Sohbet Neden Telefonu Açtığımızda ‘Alo’ Diyoruz?

anticlock

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
Adım
FIRAT
Cihazım
Mi 8
Konular
12
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Merhaba arkadaşlar,

Telefonu açtığımızda neden "ALO" diyoruz ?

İlginç bir konu :) . Şehir efsanesi gibi bir açıklama var, aşağıda paylaşıyorum. Fakat biraz dikkatli biriyseniz aslında doğru olmadığını anlayabilirsiniz.

Telefonda hemen hemen hergün kimbilir kaç kez kullandığımız “Alo” sözcüğü, gerçekte bir sevgilinin kısaltılmış adıdır. Sevgilinin tam adı Allessandra Lolita Oswaldo’dur. Bu sevimli genç kız, telefonu icat eden, A.Graham Bell’in sevgilisiydi. Graham Bell telefonu icat edince ilk hattı sevgilisinin evine çekmişti. Atölyesinde telefon çalınca arayanın Allessandra Lolita Oswaldo’dan başkası olamayacağını bildiğinden Graham Bell, telefonu açar açmaz “Allessandra Lolita Oswaldo” diyordu. Bell, zamanla sevgilisine, adını kısaltarak hitap etmeye başladı ve telefonu her açışında onu “Ale Lolos” diye karşıladı. Çalışmaları uzadıkça Graham Bell, sevgilisinin adını daha da kısalttı ve öne iki heceli bir ad buldu. Bu kısa ad “Alo” idi.

İnanmayın arkadaşlar. Graham Bell evliydi ve karısının adı Mabel Gardiner Hubbard idi.

Graham Bell’in önerdiği telefon açılış kelimesi, gemilerde kullanılan Ahey’di. Ama o tutmadı.
Yakından tanıdığımız bir diğer mucit, Thomas Edison, başka bir kelime önerdi: “Hello”, yani merhaba. Herkes kısa sürede bunu benimsedi.
Peki biz neden alo diyoruz? Çünkü İngilizce konuşulan ülkelerde telefonu “hello” diyerek açıyorlar. Biz de muhtemelen bunu taklit etmişiz. “Hello” olmuş “Alo”.
Dünyanın pek çok yerinde telefonun açılış cümlesi Hello’nun türevleridir. İtalyanlar ise “Pronto” der. Bu da “hazır” demek.
Telefonda neden böyle dediklerini İtalyanlar da bilmiyor.
Bir şekilde alışkanlık olmuş.

Bu kadar gereksiz bilginin ardından hepinize Hayırlı Cumalar.... :)

zlatan_1903

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Konular
10
Bende genelde efendim diye açıyorum bir kaç yıldır. Nedenini bende bilmiyorum.

MI 5s cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

veliazak

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Veli
Cihazım
Redmi Note 4X
Konular
10
Bende genelde efendim diye açıyorum bir kaç yıldır. Nedenini bende bilmiyorum.

MI 5s cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kayıtlı numara ise bende efendim diye açıyorum, değilse açıyorum ve alo diyorum ya da karşıdakinin ilk kelamı etmesini bekliyorum...

Rolnes

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Enes
Cihazım
Mi Note3
Konular
5
Genelde ''Evet'' ya da ''Efendim'' diyerek açıyorum.

Aslında şöyle düşünüyorum; Hello telaffuz edilirken genelde ''Hello'' şeklinde değil, ''halo'' şeklinde telaffuz edilmez mi? Şahsen ben öyle yapıyorum. Hatta bazen Trakya edasıyla 'h' sessizini de atlıyorum. Böylece ortaya 'Alo' çıkmış oluyor :D

Üst Alt