Rehber Miui Bloatware, Android Sistemi Pil Tüketimi ve Gizlilik (Güncel Çözüm)

besiktaslikrmz

Aktif Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
SMS Onaylı
Adım
Şafak
Cihazım
Mi9T Pro
Meslek
Öğrenci
Yaş
21
Konum
İstanbul
Katılım
6 Kasım 2017
Konular
10
Mesajlar
56
Tepkime puanı
155
Puanları
33
Allah'ın selamı üzerinize olsun.

Saygıdeğer Miui Forum üyeleri, hanımefendiler, beyefendiler bugün Miui arayüzündeki Bloatware yazılımlardan, verilerimizin güvenliğinden ve android sistemi içerisine yerleştirilen birkaç sıkıntıyı sizlere gündem etmek istiyorum.

Miui İçerisindeki Bloatware Yazılımlar

Öncelikle bloatware nedir, ne değildir kısaca değinecek olursak, bloatware sistem içerisine farklı amaçlar doğrultusunda eklenen birtakım yazılımlardır. Tabii burada herkesin bloatware (kabartılan şey) diye düşündüğü şeyler farklı olabilir. Az sonra göreceğiz ki, neler var. Yani kimleeer kimlerle beraber :)

Miui yüklü bir telefon aldığımızda içerisinde bulunan Google yazılımları ile karşılaşırız. Google Drive, Filmler, Duo, Hangouts, Chrome, Mail, Google+, Haritalar vb. bu uygulamalar da eğer kullanmıyorsanız bloatware sınıfına girer. Bu uygulamaların her telefona konulması, Google'ın kar amacı olabilir. Bizi ilgilendiren kısmı ise gereksiz lerden kurtulmak.
*Bu uygulamaları ADB fastboot yoluyla silebilir veya Hidden Setting uygulamasıyla, özel ayarlardan Uygulama Yöneticisini seçip, istediğinizi devre dışı bırakabilirsiniz. Forumda detaylı konulara müracaat edebilirsiniz.

Bir de Allah düşürmesin Mi uygulamaları var ki, Mi Drive, Mi Drop, Mi Cloud, Mi Cloud Yedekleme, Mi Dönüşüm, Mi Kredi, Mi Fotoğraf Döngüsü ve dahası bunları da etkisiz hale getirmek mevcut.

***

Şimdi asıl anlatmak istediğim yere gelmek istiyorum. Burada hem Android Sistemi'ndeki pilinizi sömüren (evet, geceden sabaha bataryanız bunlardan dolayı azalıyor), hem gizliliğinizi ele geçiren çok ciddi uygulamalar var, bunları kısıtlamaya, kaldırmaya çalışacağız. (Yöntemler değişebilir, asıl amacım farkındalık yaratmak.)

Öncelikle pil kullanımı detaylarından Android Sistemi'nin (yeşil logolu olan) pil tüketimini kontrol etmemiz ve detaylardan hangi uygulamaların kullanım gösterdiğini incelememiz durumu anlamamıza sebep olacaktır.
Android sistemi bende %18-25 arasında gidip gelen bir değere sahipti. Bu büyük bir orandı ve detaylarına bakınca gerekli hizmetlerin haricinde karşılaştığım birkaç uygulama oldu, ne olduğu belli olmayan bu şeylerin çok ciddi yetkilere sahip olduğunu (sürekli çalışma, galeriye ulaşma, arama yapma, kaydetme, fotoğraf çekme gibi) gördüm, buyrun inceleyelim.

*Xiaomi fiyat/performans ile ön plana çıkan bir marka. Sanırım (sanırım dediğime bakmayın, öyle) istatistik toplayarak, verilerimizi kullanarak, bizi her an takip ederek, birşeyler elde ediliyor. Malumdur ki burada da karabulutlar var. Dikkatinizi Çin'in insanları nasıl takip ettiğine çekmek istiyorum. İsteyen Çin'in nasıl da oradaki Türkistan Türklerinin izlendiğini, takip edildiğini araştırabilir. Hatta ve hatta George Orwell'ın 1984 kitabını da buradan tavsiye etmek istiyorum. Neler var, neler. Ah kapitalist dünya, neyse :) (Pekin de soğuktur şimdi)

***

  • WM Service: Bu uygulama hakkında elle tutulacak hiçbir açıklama bulamadım. Yabancı kaynaklarda WM Servisleri adında bir veri toplama şirketi ile bağlantılı olabileceği söylenmiş. İstatistikler topluyor.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


İzinler bu şekilde, veri kullanımına bakalım;

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Evet bende bu şekilde veri kullanmış, acaba veri bağlantısı ile neler yaptı? Neler yükledi??? Karabulutları görelim.

  • Joyose: Xiaomi'nin Çindeki eğlence servisleriyle alakalı olabilir. MIUI 9'daki bir türlü kapanmayan "Metok Service" bunun içine dahil edilmiş. Bunu da imha edeceğiz. Şimdi de upuzun izin listesine bakalım.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Hey maşallah diyelim, ve veri kullanımına göz atalım.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Görüldüğü üzere Bu Ay Wlan kullanımı gözler önünde. Ayın başından itibaren 3.1MB veri kullanmış.
*Dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu hizmetlerin sadece mobil veri kullanımı kısıtlanabiliniyor. Arkaplan ve Wlan kullanımını kapatamıyorsunuz. (Karabulutlar)

Miui Daemon: Bu tartışmalı bir hizmettir. İzleme ve takip hizmeti yapar ve veri gönderir. (Bu bireysel gizliliğe karşı tam bir komplodur). Bir yerde performans yönetim hizmeti yazmışlar. Kapattığımda bir problemle karşılaşmadım.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


İzinler bu şekilde. Veri kullanımı da bende 10MB yakın veri kullanmış. Artık veri kullanımı fotoğrafı koymayacağım. Konu çok fazla uzuyor malum.

  • Mi.Dlabs.Vr: Bu Xiaomi'nin VR hizmetidir. VR hiç kullanmadım, izinlerinde telefon görüşmelerini okuma var. Birkaç izini daha var.
  • Cloud Service Sys.Base: Mi Cloud'un bağlantılı olduğu bir hizmet.
  • com.miui.translation.xmcloud: Ne olduğu hakkında bir sonuç bulamadım. İzinlerde de bir problem yok. Silince herhangi bir problemle karşılaşmadım.
  • com.miui.translation.kingsoft: Bunun da ne olduğu hakkında yine bir sonuç bulamadım. İzinlerinde problem yok.
  • com.micloudsdk.SdkApplication: Mi Cloud'la bağlantılı bir uygulama. MiCloud'u istemiyorsanız, (Sınırsız Drive var iken bence gereksiz) bu bağlantılarını da devre dışı bırakabiliriz. İzinlerinde problem yok.
  • Geribildirim: Geliştiricilere bildirim yollamanız için. Biz bildirim yollamasak da, arkaplanda çalışıyor. Cihazın uykuya geçmesini engelleme izni var. Konuma erişiyor.
  • Hızlı Uygulamalar: Ne olduğu hakkında birşey bulamadım. Ancak baya hızlı bir uygulamaya benziyor. İzinleri arasında dahili bellek okuma, resim çekme, görüntü kaydetme, konum bulma, ses kaydetme, SMS okuma ve hatta gönderme, görüşme geçmişinizi kaydetme gibi bir sürü izini var. Adeta bir karabulut. Xiaomi bazı servislerin ne kadar pil ve veri tükettiğini kullanıcı göstermiyor olmalı ki, veri yok uyarısıyla karşılaşıyoruz.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


  • Kimlik Doğrulama/com.....authanticator2: Bunun hakkında da yine çok az şey buldum. Hesap doğrulama tarzında birşey sanırım. Lakin izinlerde fotoğraf ve video çekme de var. Ben kapattım. Herhangi bir sorun yok.

*Az önce saydığımız bütün mi uygulamalarını devre dışı bırakabilirsiniz. Muadilleri ile değiştirin. Çok ciddi izinlere sahipler. Gereğinden fazla olacak şekilde. Anlatmak uzun. Özelinizin depolanmasını herhalde istemezsiniz? Dikkat, dikkat.

*Xiaomi.eu rom kullandığım için içerisinde bunları bulabildim. Stock Romda daha fazla olabilir. Onları da yoruma ekleyiniz.

Şimdi Sıra Bizde;
Yapacağımız birkaç işlem doğrultusunda gizliliğimiz için ufak tefek de olsa birkaç adım atacağız. Tabii bunlar sadece benim araştırmam doğrultusunda yaptığım şeyler. Gizlilik konusunda yollayıp, yollayamadiklarini kontrol edebilecek değilim.
Ancak pil konusunda verim aldığımı belirtmek isterim. Android Sistemi pil tüketimim %10 ilâ %13 arasında. Bu büyük bir gelişme.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Ram konusunda daha iyi belki olabilir. Önbellek tertemiz. Hiçbir gereksiz servis yok.

***
(Güncellendi 19.03.2019)

İşte Kesin Çözüm! (Bataryanız ve Güvenliğiniz için)

İsteyen alttaki yöntemleri kullanabilir. Ancak kökten kaldırmayı başardım. Bunun için gerekli olan uygulamaya ulaşabilirsiniz. Xiaomi Adb Fastboot Tools bizim işimizi görecek bir uygulama. Telefonunuzu bilgisayara bağlayın, telefonunuza gelen usb hata ayıklama seçeneğini kabul edin. Daha sonrasında ekranda mevcut olan gereksiz yazılımları seçip, uninstalll butonuna tıklayın. İşte bu kadar. Artık daha güvenli, temiz ve hızlı bir telefonunuz var.

*Buradaki seçenekler haricindeki uygulamaları kaldırmak romu bozabilir. Ancak ben bozmak pahasına birkaç tane daha bloatwareyi sorunsuz silebildim.

  • Listedekiler haricinde, "WM Service, SMSExtra, mi.translation.kingsoft, mi.translation.xmcloud, Mi Duvar Kağıdı Döngüsü, Mi Drive, XDivert, Mi Cloud SysBase, QuickSearch (Ara), Miui Biometric, Miui Sysopt, MiWebView, QMMI, MiDlabsVr, UpNp Service, com.miui.vsimcore"

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


1. Adım: YETKİLENDİRMEYİ İPTAL EDİN!
Ayarlar>Ek Ayarlar>Yetkilendirme ve İptal
Hepsini iptal edin, istatistik topluyor. Kapatınca problem yok. Güvenlik uygulamasında uyarı veriyor. İptal tuşuna basınca uyarı gidiyor.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


2. Adım: Servisleri Kapatalım (Ardından Devre Dışı Bırakalım)
Şimdi ilk önce internetten "MyAndroidTools" uygulamasını indirelim ardından bahsettiğimiz gereksiz servislerin bütün alt dalındaki işlemleri, hizmetleri kapatalım.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Uygulamanın sol çekmecesinde Services, Broadcast Receiver, Activity, Content Provider bölümleri var. Bloatware olan hizmetlerden mesela Joyose'nin servislerini kapatacağız. Bu dört bölümden de Joyose'yi arayıp, bulunca hizmetlerini kapatacağız. Services bölümünde ayrı, Broadcast Receiver bölümünde ayrı, Activity de ayrı hizmetler var. Dikkatinize.
(Ayrıca burayı daha fazla kurcalayacağım. Google Play, Google Hizmetleri, Xiaomi Framework Hizmetleri, Sim Doğrulama, Güvenlik gibi kapatılması problemli şeyleri de deneyeceğim. Olumlu dönüş aldıklarını buraya yazacağım. Ben yedekleme yaptım, öyle mükemmele ulaşmaya çalışıyorum, buna dikkat.)

3. Bloatware İzinleri İptal Edelim

Sistem uygulamalarının izinleri malum kontrol edilemiyor. Ancak root ile çalışan "App Opps" uygulaması ile bu sorun da ortadan kalkıyor. Uygulamayı Play Storeden indirin.
Yapacağımız iş çok basit, bütün uygulamalar karşımızda, buradan bu bütün bloatware olan uygulamaların tüm izinlerini iptal edin.
*Ayarlardan bütün izinleri kapatamaz mıyız diye sorabilirsiniz, ayarlar tüm izinlere müdahale ettirmiyor. Bu uygulama ile arkaplanda çalışmasını bile engelleyebilirsiniz.

4. Veri Akışını Kesin

Bunu alanının en iyi uygulamalarından biri olan "AFWall+" uygulaması ile gerçekleştirebilirsiniz.

***

Bu süreçte uygulamaları devre dışı bırakınca bile Android Sistemi altında çalıştıklarını gördüm. Devre dışı gözüküyor, lakin çalışıyordu. Xiaomi sanırım miui arayüzünde bunları koruma altına almış olabilir. Biz olabildiğince kısıtlamaya çalıştık. Servislerini bile kapattık. İzinlerini kapattık. İzinlerde şöyle bir sıkıntı var. Kapatarak dahi arkaplanda çalışma özelliği kendi kendine aktifleşiyor, her cihazı yeniden açtığınızda böyle bir durum var. Sanırım birileri bu konuda ısrarlı.

Benden bu kadar, deneyimlerinizi mutlaka beklerim. Sonucunu görmek isterim.

*Yazı bana aittir. besiktaslikrmz
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_2019-03-12-11-39-41-189_com.miui.securitycenter.jpg
    Screenshot_2019-03-12-11-39-41-189_com.miui.securitycenter.jpg
    157 KB · Görüntüleme: 553
  • Screenshot_2019-03-12-11-39-41-189_com.miui.securitycenter.jpg
    Screenshot_2019-03-12-11-39-41-189_com.miui.securitycenter.jpg
    157 KB · Görüntüleme: 478
  • Screenshot_2019-03-12-16-32-24-047_cn.wq.myandroidtools.png
    Screenshot_2019-03-12-16-32-24-047_cn.wq.myandroidtools.png
    67,6 KB · Görüntüleme: 427
Son düzenleme:

okjklm13

Like a Boss..
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Alper Kasap
Cihazım
Mi Note 10 Lite
Meslek
Mühendis
Konum
İstanbul
Katılım
28 Şubat 2019
Konular
5
Mesajlar
124
Tepkime puanı
116
Puanları
43
Okudukça yüz güldürdü :) teşekkürler
 

besiktaslikrmz

Aktif Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
SMS Onaylı
Adım
Şafak
Cihazım
Mi9T Pro
Meslek
Öğrenci
Yaş
21
Konum
İstanbul
Katılım
6 Kasım 2017
Konular
10
Mesajlar
56
Tepkime puanı
155
Puanları
33
Okudukça yüz güldürdü :) teşekkürler
Teşekkürler :)
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Niye silmiyorsun da böyle uğraşıyorsun diyen güzel arkadaşımızı bu uygulamaları silmeye davet ediyorum. Benim mi bir eksikliğin var diyeceğim, yalnız uygulama silinmiyor. Yeniden yüklüyor kendini. Sildirtmiyor Xiaomi. ADB yoluyla denedim, cihaz bootlop'ta kaldı. Yani anlayacağınız Xiaomi bunlara dokundurtmuyor.
Ben cihaza hasar vermeden, Çayomiye çaktırmadan etkisizleştirmeye çalıştım. Elbet bizden iyi bilen çıkar, onlar da yorumlarını esirgemesin lütfen.
 
Son düzenleme:

HyrllhDgn

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Hayrullah
Cihazım
Mi Note 10 Lite
Meslek
Elek Elek Mühendis
Yaş
28
Konum
İstanbul
Katılım
12 Ağustos 2017
Konular
1
Mesajlar
302
Tepkime puanı
367
Puanları
78
Güzel çalışma olmuş. Emeğinize sağlık. Yazılanlara bakınca hayret etmedim değil. Anne babamızdan daha iyi tanıyor bizi Xiaomi ( ve diğer tüm firmalar)
 

JohnSmith96

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mehmet
Cihazım
Mido
Konum
Birleşik krallık
Katılım
29 Ağustos 2018
Konular
10
Mesajlar
507
Tepkime puanı
395
Puanları
78
Elinize sağlık hocam, sadece xiaomi değil eğer akıllı telefon kullanıyorsanız gizlilik diye bir şey yoktur bana göre, başı Google cekiyor :) Örnek vereyim bazı aosp romlarda app ops diye bir ayar var, romun kurulumunu yapıp o kısma girdiginizde ilk kurulumda google play hizmetlerinin kameraya eriştiğini ve ses kaydettiğini gorebilirsiniz, bilmem kaç dakika önce kullanıldı diye... :)
 

besiktaslikrmz

Aktif Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
SMS Onaylı
Adım
Şafak
Cihazım
Mi9T Pro
Meslek
Öğrenci
Yaş
21
Konum
İstanbul
Katılım
6 Kasım 2017
Konular
10
Mesajlar
56
Tepkime puanı
155
Puanları
33
Sanırım root erişimi gerekiyor yapamadım
Yapılan işlemler root gerektiyor maalesef.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Güzel çalışma olmuş. Emeğinize sağlık. Yazılanlara bakınca hayret etmedim değil. Anne babamızdan daha iyi tanıyor bizi Xiaomi ( ve diğer tüm firmalar)
Anne babamızı da bizden iyi tanıyordur :)
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Güzel çalışma olmuş. Emeğinize sağlık. Yazılanlara bakınca hayret etmedim değil. Anne babamızdan daha iyi tanıyor bizi Xiaomi ( ve diğer tüm firmalar)
Anne babamızı da bizden iyi tanıyordur :)
 
Son düzenleme:

recebim59

Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
SMS Onaylı
Adım
Recep Akgün
Cihazım
Redmi Note4x
Meslek
GÜVENLİK GÖREVLİSİ
Yaş
44
Konum
Tekirdağ
Katılım
21 Mayıs 2017
Konular
7
Mesajlar
79
Tepkime puanı
40
Puanları
18
Allah'ın selamı üzerinize olsun.
Saygıdeğer Miui Forum üyeleri, hanımefendiler, beyefendiler bugün Miui arayüzündeki Bloatware yazılımlardan, verilerimizin güvenliğinden ve android sistemi içerisine yerleştirilen birkaç sıkıntıyı sizlere gündem etmek istiyorum.

Miui İçerisindeki Bloatware Yazılımlar

Öncelikle bloatware nedir, ne değildir kısaca değinecek olursak, bloatware sistem içerisine farklı amaçlar doğrultusunda eklenen birtakım yazılımlardır. Tabii burada herkesin bloatware (kabartılan şey) diye dusundugu şeyler farklı olabilir. Az sonra göreceğiz ki, neler var neler.

Miui yüklü bir telefon aldığımızda içerisinde Google yazılımları ile karşılaşırız. Google Drive, Filmler, Duo, Hangouts, Chrome, Mail, Google+, Haritalar vb. bu uygulamalar da eğer kullanmıyorsanız bloatware sınıfına girer. Bu uygulamaların her telefona konulması, Google'ın reklam amacı olabilir. Burasının da bizi çok ilgilendirmeyeceğini düşünmekteyim.
*Bu uygulamaları ADB fastboot yoluyla silebilir veya Hidden Setting uygulamasıyla devre dışı bırakabilirsiniz. Forumda detaylı konular mevcut.

Bir de Mi uygulamaları var ki, Mi Drive, Mi Drop, Mi Cloud, Mi Cloud Yedekleme, Mi Dönüşüm, Mi Kredi bunları da etkisiz hale getirmek mevcut.

***

Şimdi asıl anlatmak istediğim yere geliyorum. Burada hem Android Sistemi'ndeki pil tüketimini azaltacak, hem gizliliğinizi ele geçiren çok ciddi uygulamalar var, bunları kısıtlamaya, kaldırmaya çalışacağız.

Öncelikle herkesin Pil Kullanımı detaylarından Android Sistemi'nin (yeşil logolu olan) pil tüketimini kontrol etmesini ve detaylardan hangi uygulamaların kullanım gösterdiğini incelemesi durumu anlamamıza sebep olacaktır.
Android sistemi bende %18-25 arasında gidip gelen bir değere sahipti. Bu büyük bir oranda ve detaylarına bakınca, gerekli hizmetlerin haricinde karşılaştığım birkaç uygulama oldu, ne olduğu belli olmayan bu şeylerin çok ciddi yetkilere sahip olduğu (sürekli çalışma, galeriye ulaşma, arama yapma, kaydetme, fotoğraf çekme gibi) buyrun inceleyelim.

*Xiaomi fiyat/performans ile ön plana çıkan bir marka. Sanırım istatistik toplayarak, verilerimizin ele geçirilmesini sağlayarak, bizi her an takip ederek, hiç değilse buna meydan hazırlayarak elinde bir güç bulunduruyor. Malumdur ki burada da karabulutlar var. Çin çok ciddi insanları takip ediyor. İsteyen Çin'in nasıl da oradaki Türkistan Türklerini araştırabilir. Hatta ve hatta George Orwell'ın 1984 kitabını da buradan tavsiye etmek istiyorum. Ah kapitalist dünya, neyse :)

WM Service: Bu uygulama hakkında elle tutulacak hiçbir açıklama bulamadım. Yabancı kaynaklarda WM Servisleri adında bir veri toplama şirketi ile bağlantılı olabileceği söylenmiş. İstatistikler topluyor.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


İzinler bu şekilde, veri kullanımına bakalım;

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Evet bende bu şekilde veri kullanmış, acaba veri bağlantısı ile neler yaptı? Neler yükledi??? Karabulutları görelim.

Joyose: Xiaomi'nin Çindeki eğlence servisleriyle alakalı olabilir. MIUI 9'daki bir türlü kapanmayan "Metok Service" bunun içine dahil edilmiş. Bunu da imha edeceğiz. Şimdi de upuzun izin listesine bakalım.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Hey maşallah diyelim, ve veri kullanımına göz atalım.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Görüldüğü üzere Bu Ay Wlan kullanımı gözler önünde. Ayın başından itibaren 3.1MB veri kullanmış.
*Dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu hizmetlerin sadece mobil veri kullanımı kısıtlanabiliniyor. Arkaplan ve Wlan kullanımını kapatamıyorsunuz. (Karabulutlar)

Miui Daemon: Bu tartışmalı bir hizmettir. İzleme ve takip hizmeti yapar ve veri gönderir. (Bu bireysel gizliliğe karşı tam bir komplodur). Bir yerde performans yönetim hizmeti yazmışlar. Kapattığımda bir problemle karşılaşmadım.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


İzinler bu şekilde. Veri kullanımı da bende 10MB yakın veri kullanmış. Artık veri kullanımı fotoğrafı koymayacağım. Konu çok fazla uzuyor malum.

Mi.Dlabs.Vr: Bu Xiaomi'nin VR hizmetidir. VR hiç kullanmadım, izinlerinde telefon görüşmelerini okuma var. Birkaç izini daha var.

Cloud Service Sys.Base: Mi Cloud'un bağlantılı olduğu bir hizmet.

com.miui.translation.xmcloud: Ne olduğu hakkında bir sonuç bulamadım. İzinlerde de bir problem yok. Silince herhangi bir problemle karşılaşmadım.

com.miui.translation.kingsoft: Bunun da ne olduğu hakkında yine bir sonuç bulamadım. İzinlerinde problem yok.

com.micloudsdk.SdkApplication: Mi Cloud'la bağlantılı bir uygulama. MiCloud'u istemiyorsanız, (Sınırsız Drive var iken bence gereksiz) bu bağlantılarını da devre dışı bırakabiliriz. İzinlerinde problem yok.

Geribildirim: Geliştiricilere bildirim yollamanız için. Biz bildirim yollamasak da, arkaplanda çalışıyor. Cihazın uykuya geçmesini engelleme izni var. Konuma erişiyor.

Hızlı Uygulamalar: Ne olduğu hakkında birşey bulamadım. Ancak baya hızlı bir uygulamaya benziyor. İzinleri arasında dahili bellek okuma, resim çekme, görüntü kaydetme, konum bulma, ses kaydetme, SMS okuma ve hatta gönderme, görüşme geçmişinizi kaydetme gibi bir sürü izini var. Adeta bir karabulut. Xiaomi bazı servislerin ne kadar pil ve veri tükettiğini kullanıcı göstermiyor olmalı ki, veri yok uyarısıyla karşılaşıyoruz.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Kimlik Doğrulama/com.....authanticator2: Bunun hakkında da yine çok az şey buldum. Hesap doğrulama tarzında birşey sanırım. Lakin izinlerde fotoğraf ve video çekme de var. Ben kapattım. Herhangi bir sorun yok.

*Az önce saydığımız bütün mi uygulamalarını devre dışı bırakabilirsiniz. Muadilleri ile değiştirin. Çok ciddi izinlerde sahipler. Gereğinden fazla olacak şekilde. Anlatmak uzun. Sizin de kendi şahsi güvenliğiniz için bunları kontrol etmenizi kendi yararınız için isterim.

*Xiaomi.eu rom kullandığım için içerisinde bunları bulabildim. Stock Romda daha fazla olabilir. Onları da yoruma ekleyiniz.

Şimdi Sıra Bizde;
Yapacağımız birkaç işlem doğrultusunda gizliliğimiz için ufak tefek de olsa birkaç adım atacağız. Tabii bunlar sadece benim araştırmam doğrultusunda yaptığım şeyler. Gizlilik konusunda yollayıp, yollayamadiklarini kontrol edebilecek değilim.
Ancak pil konusunda verim aldığımı belirtmek isterim. Android Sistemi pil tüketimim %10 ilâ %13 arasında. Bu büyük bir gelişme.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Ram konusunda daha iyi belki olabilir. Önbellek tertemiz. Hiçbir gereksiz servis yok.

1. Adım: YETKİLENDİRMEYİ İPTAL EDİN!
Ayarlar>Ek Ayarlar>Yetkilendirme ve İptal
Hepsini iptal edin, istatistik topluyor. Kapatınca problem yok. Güvenlik uygulamasında uyarı veriyor. İptal tuşuna basınca uyarı gidiyor.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


2. Adım: Servisleri Kapatalım (Ardından Devre Dışı Bırakalım)
Şimdi ilk önce internetten "MyAndroidTools" uygulamasını indirelim ardından bahsettiğimiz gereksiz servislerin bütün alt dalındaki işlemleri, hizmetleri kapatalım.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Uygulamanın sol çekmecesinde Services, Broadcast Receiver, Activity, Content Provider bölümleri var. Bloatware olan hizmetlerden mesela Joyose'nin servislerini kapatacağız. Bu dört bölümden de Joyose'yi arayıp, bulunca hizmetlerini kapatacağız. Services bölümünde ayrı, Broadcast Receiver bölümünde ayrı, Activity de ayrı hizmetler var. Dikkatinize.
(Ayrıca burayı daha fazla kurcalayacağım. Google Play, Google Hizmetleri, Xiaomi Framework Hizmetleri, Sim Doğrulama, Güvenlik gibi kapatılması problemli şeyleri de deneyeceğim. Olumlu dönüş aldıklarını buraya yazacağım. Ben yedekleme yaptım, öyle mükemmele ulaşmaya çalışıyorum, buna dikkat.)

3. Bloatware İzinleri İptal Edelim

Sistem uygulamalarının izinleri malum kontrol edilemiyor. Ancak root ile çalışan "App Opps" uygulaması ile bu sorun da ortadan kalkıyor. Uygulamayı Play Storeden indirin.
Yapacağımız iş çok basit, bütün uygulamalar karşımızda, buradan bu bütün bloatware olan uygulamaların tüm izinlerini iptal edin.
*Ayarlardan bütün izinleri kapatamaz mıyız diye sorabilirsiniz, ayarlar tüm izinlere müdahale ettirmiyor. Bu uygulama ile arkaplanda çalışmasını bile engelleyebilirsiniz.

4. Veri Akışını Kesin

Bunu alanının en iyi uygulamalarından biri olan "AFWall+" uygulaması ile gerçekleştirebilirsiniz.

***

Bu süreçte uygulamaları devre dışı bırakınca bile Android Sistemi altında çalıştıklarını gördüm. Devre dışı gözüküyor, lakin çalışıyordu. Xiaomi sanırım miui arayüzünde bunları koruma altına almış olabilir. Biz olabildiğince kısıtlamaya çalıştık. Servislerini bile kapattık. İzinlerini kapattık. İzinlerde şöyle bir sıkıntı var. Kapatarak dahi arkaplanda çalışma özelliği kendi kendine aktifleşiyor, her cihazı yeniden açtığınızda böyle bir durum var. Sanırım birileri bu konuda ısrarlı.

Benden bu kadar, deneyimlerinizi mutlaka beklerim. Sonucunu görmek isterim.

*Yazı bana aittir. besiktaslikrmz
Bu konuyu açtığınız ve bu bilgileri paylaştığınız için size çok teşekkür ediyorum.
 

mazot1tl

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Ömer
Cihazım
Mi max 3
Yaş
35
Konum
Istanbul
Katılım
1 Mart 2019
Konular
0
Mesajlar
39
Tepkime puanı
28
Puanları
18
Minnet duyuyorum hocam , konu el emegidir , saygi duyulasidir , nadirdir her kulun dikkat etmesi gereken hassas noktalardir. Tesekkurler.
 
Üst Alt