Rehber MD5 Hash Generator, Hash değeri nedir, ne işe yarar.?

Murad Ali

Her şeyi bilmene gerek yok, haddini bil yeter.!!
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Murad Ali
Cihazım
Iphone 14 Pro
Meslek
Geliştirici
Yaş
65
Konum
Europa / Deutschland
Katılım
13 Ocak 2018
Konular
180
Mesajlar
1.140
Tepkime puanı
1.883
Puanları
138
Bu MD5 hash üreticisi, şifreleri, kredi kartı numaralarını ve diğer hassas tarihleri MySQL, Postgress veya diğer veritabanlarına kodlamak için kullanışlıdır.
PHP programcıları, ASP programcıları ve MySQL, SQL, Postgress veya benzeri bir yazılım geliştiren herkes bu çevrimiçi aracı özellikle kullanışlı bir kaynak bulmalıdır.

MD5 hash nedir?

Bir MD5 hash herhangi bir uzunlukta bir dize alarak ve 128-bit parmak izi içine kodlayarak oluşturulur. MD5 algoritmasını kullanarak aynı dizgiyi kodlamak her zaman aynı 128 bitlik hash çıktısına neden olur. MD5 hashları, popüler MySQL gibi veritabanlarında şifreleri, kredi kartı numaralarını veya diğer hassas verileri depolarken genellikle küçük dizelerle kullanılır. Bu araç, MD5 hash değerini, 256 karakter uzunluğa kadar olan basit bir dizgiden kodlamak için hızlı ve kolay bir yol sağlar.

MD5 hashları ayrıca dosyaların veri bütünlüğünü sağlamak için de kullanılır. MD5 hash algoritması her zaman aynı girdi için aynı çıktıyı ürettiğinden, kullanıcılar kaynak dosyanın bir karma değerini, bozulmamış ve değiştirilmemiş olduğunu kontrol etmek için hedef dosyanın yeni oluşturulan bir hash ile karşılaştırabilir.

Bir MD5 hash şifreleme DEĞİLDİR.
Bu sadece verilen girişin bir parmak izidir.
Ancak, tek yönlü bir işlemdir ve bu nedenle orijinal dizgiyi almak için bir MD5 hash değerini tersine çevirmek neredeyse imkansızdır.

Hash Değeri Nedir.? Hash Değeri Ne İşe Yarar.?

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Hepimizin bildiği gibi, “Hash Değeri” özellikle adli bilişimde, geçen bir zaman sürecinde bir depolama alanındaki bilgiler üzerinde değişiklik olup olmadığının anlaşılması için kullanılmaktadır. Yani herhangi bir dosya, belge, program’ın orjinali ile farklılık var mı? sorusunu yanıtlamak için Hash Değerine bakılır. Eğer Hash Değeri işlem öncesinde ve sonrasında aynı ise datada herhangi bir değişiklik olmadığı ve eğer Hash Değeri farklı ise datada değişiklik olduğu sonucuna varılmaktadır.

Bu işlem bir çeşit iki programın karşılaştırılması işlemidir. Örneğin: Bilgisayarınızda ki bir dosyanın kopyalarının orjinali ile aynı olup olmadığını veya bozulmaya uğrayıp uğramadığını, taşıma esnasında herhangi bir kayıp söz olup olmadığını test etmek için hem orjinal hem de kopya dosyanın MD5 değerleri karşılaştırılarak kontrol edilir. Eğer Hash değerleri irebir aynı ise sorunsuz kopyalanmış, taşınmış yada indirilmiştir. Eğer Hash Değerinde MD5 değerlerinde farklılık varsa dosya bütünlüğü bozulduğu için çalışmama yada veri eksikliği oluşmuştur sonucu çıkar.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Önemli Not: Farklı nedenler de hash değerlerinin aynı olmamasına neden olabilmektedir. Kısaca her hash uyumsuzluğunda, incelemeye konu data üzerinde birisinin değişiklik yapmış olduğu sonucuna varmak doğru olmayabilir. Buna dikkat etmekte fayda var. Mesela: Bozuk sektörler, RAM arızası, kullanılan donanım, elektriksel arızalar, kullanılan yazılım gibi.

Örnektir: 64 Bit Windows 8 Önizleme Sürümü Hash Değeri: 1288519C5035BCAC83CBFA23A33038CCF5522749

HashTab 5.2:
 
Son düzenleme:
Üst Alt