Diğer Kombi ve Petekleri Nasıl Kullanabilirim ?

NUSH

Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
SMS Onaylı
Adım
Ahmet
Cihazım
Mİ 9T PRO
Konular
9
Herkese merhabalar, forum ile çok alakasız bir konu ama soracağım veya danışacağım başka kimse yoktur nod~~ daha önce hiç doğalgaz, kombi, petek ile karşılaşmamış ve kullanmamış biri olarak bu konuda cahil olduğumu söylemek istiyorum. Bu yıl tayin oldum ve kiralık bir dairedeyim, daire ve tesisatlar daha yeni, eve taşınan 2. kiracıyım.
Havalar soğudu malum ister istemez evdekiler üşümekte. Kombim konveksiyonel bir kombi ve yoğuşmalı değil.
Evde toplamda 7 tane petek var ve ben bunlardan sadece 3 ünü açmak istiyorum yani bana sadece 3 tane petek ısı dağıtsın yetecektir.
Sorularım şu şekilde,
1- Resimlerde gösterdiğim vanalardan hangisi sıcak su giriş ve çıkış ayarı, bu vanalar hangi yöne açılıyor hangi yöne kapanıyor bilmiyorum.
2- Vanalardan hangisi ile sıcaklık ayarı yapabilirim.
3- Kullanmayacağım odalardaki petekleri nasıl kapatmalıyım ?
4 - Peteklerde hava oluşuyormuş, kullanmayacağım peteklerdeki havayı da almam gerekiyor mu ?

5- Peteklerdeki pis suyu atmam gerekiyormuş bunu yapmak zorunlu mu ? Tahliye vanası yok ve bunu nasıl yapabilirim ?

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Mesut Aktaş

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mesut
Cihazım
Redmi Note 8
Konular
1
Öncelikle katta yaşıyorsanız asla ve asla kullanmayacağım petekleri kapatacağım demek hiç mantıklı değildir eğer katta iseniz.
O peteklerin sıcaklık ayarı ise bir vananın üzerinde + - veya 5-4-3-2-1 gibi sayılar olacaktır.
Petek içerisinde hava almak ise peteğin en üst genelde sağ tarafında açılabilecek bir somuna benzer bazen delikli bir somun şeklinde olur ve yavaşça açarak içerisinden hem hava çıkışı sağlanır hem pis suyun çıkışı sağlanır ama bunu en doğru yardımcı olacak ise kat görevlilerine sorarak sağlanabilir.

Save_Mi

Snowflake
Emekli Yönetici
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Muhammed
Cihazım
Platina/Courbet
Konular
207
hocam resimlerden gördüğüm kadarıyla radyatörlerde termostatik vana kullanılmış bunun üzerinden ısı ayarı yapabilirsiniz ancak içerideki kirli su temizlenmezse kombi hasar görebilir, işinin ehli bir usta getirip hem petekleri temizletiniz hem de gerekli ayarları yaptırınız.

chnekn

Uzman Üye
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Cihan
Cihazım
Xiaomi 14 Ultra
Konular
103
Diğer arkaşında belirttiği gibi öncelikle şu odayı kapatayım, şu odayı açayım şeklinde kullanımın yakıta ve ısınmaya faydası/zararı tartışma konusudur. Çünkü bir odayı kapattıp yanındakini açtığınızda kâr'a geçildiği düşünülüyor ancak o peteği kapalı olan soğuk odanın, yandaki peteği açık olan sıcak odanın ısısını emeceği ve açık olan peteğin daha hızlı soğuması nedeniyle kompiyi daha çok çalıştıracağı düşünülmüyor. Bu noktayı düşünmek lazım.

Peteklerin giriş çıkışını, şayet sistem aktifse anlamanın en kolay yolu boruların ısısını yada peteği kontrol etmek. Daha sıcak olan taraf giriştir, daha ılık olan taraf çıkıştır. Ancak sizin peteklerde vananın biri (Büyük olan) zaten termostatlı ve buda girişin bu büyük vana olduğunu gösterir.

Vidalı şeyler dünyanın neresine giderseniz gidin istisnalar haricinde sağa doğru kapanır ve sola doğru açılır.

Sıcaklık ayarı daha büyük görünen vanadan yapılır üzerinde 1-2-3-4-5 gibi ayarlar mevcuttur. Diğer küçük vana ise gerçekte işlevsiz. Eğer petek açıksa bu küçük vananında açık olması gerekir ki devirdaim yapılsın. Petek kapalıysa (termostan olan büyük vanadan) diğer küçük vananın(çıkışın) açık yada kapalı olması birşeyi değiştirmez.

Havayı peteğin üst kısmında yanlarda bulunan hava vanasından alabilirsiniz. Bu vana tornavida yada anahtar vasıtasıyla açılır üzerinde genelde bir plastik ve bu plastiktede bir delik olur. Diğer tarafta ise düz bir körleme bulunur.

Banyoda sistem suyunu boşaltmak için bir çeşme yoksa, suyu havluluktan yada en alçak seviyede bulunan herhangi bir peteğin vanasını sökerek yapabilirsiniz ancak bu şekilde sistem tam olarak boşalmış/tazelenmiş olmaz.

NUSH

Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
SMS Onaylı
Adım
Ahmet
Cihazım
Mİ 9T PRO
Konular
9
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Diğer arkaşında belirttiği gibi öncelikle şu odayı kapatayım, şu odayı açayım şeklinde kullanımın yakıta ve ısınmaya faydası/zararı tartışma konusudur. Çünkü bir odayı kapattıp yanındakini açtığınızda kâr'a geçildiği düşünülüyor ancak o peteği kapalı olan soğuk odanın, yandaki peteği açık olan sıcak odanın ısısını emeceği ve açık olan peteğin daha hızlı soğuması nedeniyle kompiyi daha çok çalıştıracağı düşünülmüyor. Bu noktayı düşünmek lazım.

Peteklerin giriş çıkışını, şayet sistem aktifse anlamanın en kolay yolu boruların ısısını yada peteği kontrol etmek. Daha sıcak olan taraf giriştir, daha ılık olan taraf çıkıştır. Ancak sizin peteklerde vananın biri (Büyük olan) zaten termostatlı ve buda girişin bu büyük vana olduğunu gösterir.

Vidalı şeyler dünyanın neresine giderseniz gidin istisnalar haricinde sağa doğru kapanır ve sola doğru açılır.

Sıcaklık ayarı daha büyük görünen vanadan yapılır üzerinde 1-2-3-4-5 gibi ayarlar mevcuttur. Diğer küçük vana ise gerçekte işlevsiz. Eğer petek açıksa bu küçük vananında açık olması gerekir ki devirdaim yapılsın. Petek kapalıysa (termostan olan büyük vanadan) diğer küçük vananın(çıkışın) açık yada kapalı olması birşeyi değiştirmez.

Havayı peteğin üst kısmında yanlarda bulunan hava vanasından alabilirsiniz. Bu vana tornavida yada anahtar vasıtasıyla açılır üzerinde genelde bir plastik ve bu plastiktede bir delik olur. Diğer tarafta ise düz bir körleme bulunur.

Banyoda sistem suyunu boşaltmak için bir çeşme yoksa, suyu havluluktan yada en alçak seviyede bulunan herhangi bir peteğin vanasını sökerek yapabilirsiniz ancak bu şekilde sistem tam olarak boşalmış/tazelenmiş olmaz.

Hocalarım Allah razı olsun, elinize sağlık çok teşekkür ediyorum. Hallettim.

Üst Alt