Sohbet Kelimelerin İnanılmaz Gücü

Skorpi

Don't Worry, Be Happy :-)
Yönetici
Co-Admin
Premium Üye
MIUI Expert
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Cumhur
Cihazım
Mi 11T Pro
Konular
294
2004 yılında Japon bilim insanı kelimelerin gücünü göstermek amacıyla bir araştırma yaptı. Deneyde pirinç kaynatılarak üç eşit kaba dağıtıldı. Birine pozitif, birine negatif ve diğerine ise nötr etiket yapıştırıldı.

Bir ay boyunca her gün pozitif etiket olan kavanoza güzel sözler söylendi. Tam tersi ise negatif etiket taşıyan kavanoz için yapıldı. Bu kavanoza doğrudan hakaretler ve kötü sözler söylendi. Ay sonunda ise güzel sözler söylenen pozitif etiketli kavanozdaki pirinç aynı kalmış ve hiç kötü koku yaymamıştı. Öte yandan negatif etiket yapıştırılıp kötü sözler söylenen kavanoz küflenmiş ve kötü kokular yaymaya başlamıştı.

Kelimelerin gücü

Bu deney bize kelimelerin ve ilettiğimiz mesajın gücünü gösteriyor. Bu olay pirinç gibi basit bir yiyecekte bile gerçekleştiyse kim bilir ?
Bu deney düzmece olabilir ve bilimsel anlamda çok da ciddiye alınmayabilir. Ama ister yazılı ister sözlü olsun kelimelerin ve iletilen mesajın gücünü anlatmak açısından işe yaradığı bir gerçek.

“Her şey bir kelimeye bağlı… bütün fikir bir kelime değiştiği ya da birine beklenenden daha fazla önem verildiği ve sonra ona itaat edildiği için değişti. Kelimelerin tonu, şeffaflığı, ağırlığı, tüyü, saçı, bir nehir boyunca evini terk edip birçok şeyin kökü olmaya gelenleri vardır… Hem çok eski hem yeni doğmuşlardır…”​
– Pablo Neruda​
Kullandığımız dil gerçeği birçok farklı şekilde görmemizi sağlar. “Bunu yapmak imkansız” demek ile “Bunu yapmak zor olabilir ama en azından denemeye değer” demek arasında fark vardır. İletmek istediklerimizi farklı şekilde aktardığımız zaman sahip olduğumuz fikir ve hakkında düşündüğümüz şey tamamen değişebilir. Bu tamamen kelimenin gücüdür.

Önemli olanın ne söylendiği değil nasıl söylendiği olduğunu farkına varmak gerekir. Kelimelerin ve yeni bir bakış açısı kazandırmak gibi hatta rahatlatma ve huzur verme gibi güçleri olabilir.

Bu sadece fikrimizi değiştirip “yapamam” demek yerine “yapabilirim” demekle ilgili değil. Kelimelerin gücünü ortaya çıkarmak için engel oluşturan sözlerden kurtulmak gerekir. “Daima”, “asla”, “zorundayım” veya “mecburum” gibi kelimeler yerine daha yapıcı olan ifadeleri tercih etmemiz gerekir. “Daha önce böyle bir şey denemedim ama başarılı olabilirim, neden olmasın.” gibi….

“Modern bilim henüz birkaç kelimenin gücü kadar etkili bir ilaç üretemedi.”​
– Sigmund Freud​
Herkese sevgilerimle

Kaynak: aklinizikesfedin.com

Gesendet von meinem MI MAX 2 mit Tapatalk

jokerinabisi

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
recep
Cihazım
xiaomi mi 5s
Konular
37
Bende bir ufak konu ile alakalı bilgi paylaşayım
Zemzem suyu malûm çok şifalı bir sudur ve vücutta işlenip idrar olarak atılmaz vücutta kalır o yüzdendir ki bazı organlara gereken suyu vermek için normal suda içilmelidir
Konumuzla alakası ise zemzemin bulunduğu yerde Kur'an sözleri telaffuz edilirse zemzem bozulmaz aksine şarkı, küfür ve boş sözler zemzem in özelliğini bozar normal su değerlerine dönüşür
Şöyleki 10 litre normal bir suya biraz zemzem dökün ve orada ayetleri okumaya başlayın su bir süre sonra tamamen zemzeme dönüşecektir
Not: kaynağın adını hatırlamıyorum ama bilim insanlarının çalışması sonucunda ispatlanmış bir buluş
Selametle Skorpi hocam

Skorpi

Yönetici
Co-Admin
Premium Üye
MIUI Expert
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Cumhur
Cihazım
Mi 11T Pro
Konular
294
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Bende bir ufak konu ile alakalı bilgi paylaşayım
Zemzem suyu malûm çok şifalı bir sudur ve vücutta işlenip idrar olarak atılmaz vücutta kalır o yüzdendir ki bazı organlara gereken suyu vermek için normal suda içilmelidir
Konumuzla alakası ise zemzemin bulunduğu yerde Kur'an sözleri telaffuz edilirse zemzem bozulmaz aksine şarkı, küfür ve boş sözler zemzem in özelliğini bozar normal su değerlerine dönüşür
Şöyleki 10 litre normal bir suya biraz zemzem dökün ve orada ayetleri okumaya başlayın su bir süre sonra tamamen zemzeme dönüşecektir
Not: kaynağın adını hatırlamıyorum ama bilim insanlarının çalışması sonucunda ispatlanmış bir buluş
Selametle Skorpi hocam
Çok teşekkür ederim hocam, böyle güzellikleri birbirilerimizle arasıra paylaşmak da her zaman yarar var

Gesendet von meinem Mi Max 2 mit Tapatalk

musti2307

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mustafa AKIN
Cihazım
Mi8
Meslek
Satın Alma
Konular
14
Foruma renk olmuş paylaşım . Etkileşim için teşekkürler.

MIHayranı69

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Mahmut
Cihazım
Mi 8
Konular
1
Elbet etkisi vardır tabii ama bu gücün öyle inanılmaz bir seviyede olacağını düşünmüyorum.
Freud da biraz abartmış. Ayrıca hepimizin bir kaderi var ne yaparsak yapalım onu gerçekleştirmiş oluruz unutmayın.

Skorpi

Yönetici
Co-Admin
Premium Üye
MIUI Expert
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Cumhur
Cihazım
Mi 11T Pro
Konular
294
Elbet etkisi vardır tabii ama bu gücün öyle inanılmaz bir seviyede olacağını düşünmüyorum.
Freud da biraz abartmış. Ayrıca hepimizin bir kaderi var ne yaparsak yapalım onu gerçekleştirmiş oluruz unutmayın.
Pozitif olmakta yarar var her zaman için, bugün varız, yarın yokuz

MIHayranı69

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Mahmut
Cihazım
Mi 8
Konular
1
Pozitif olmakta yarar var her zaman için, bugün varız, yarın yokuz

Doğru diyorsunuz ama onu bu ülkede her gün otobüs/metroya binmek zorunda olup 7/24 yapabilen biri varsa gelip elinden öpeceğim.

Skorpi

Yönetici
Co-Admin
Premium Üye
MIUI Expert
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Cumhur
Cihazım
Mi 11T Pro
Konular
294
Doğru diyorsunuz ama onu bu ülkede her gün otobüs/metroya binmek zorunda olup 7/24 yapabilen biri varsa gelip elinden öpeceğim.
Bir bezmişlik seziyorum sizde, yardımcı olabileceğim bir konu varsa, lütfen çekinmeyin

axuaxu54

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Yakup
Cihazım
Mi6
Meslek
Tornacı
Konular
51
Hayattan bezmiyen varsa bende ondan biraz feyz almayı isterim bana biraz pozitiflik öğretsin

yarenersonmez

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Yaren
Cihazım
Xiaomi Mi A1
Konular
23
2004 yılında Japon bilim insanı kelimelerin gücünü göstermek amacıyla bir araştırma yaptı. Deneyde pirinç kaynatılarak üç eşit kaba dağıtıldı. Birine pozitif, birine negatif ve diğerine ise nötr etiket yapıştırıldı.

Bir ay boyunca her gün pozitif etiket olan kavanoza güzel sözler söylendi. Tam tersi ise negatif etiket taşıyan kavanoz için yapıldı. Bu kavanoza doğrudan hakaretler ve kötü sözler söylendi. Ay sonunda ise güzel sözler söylenen pozitif etiketli kavanozdaki pirinç aynı kalmış ve hiç kötü koku yaymamıştı. Öte yandan negatif etiket yapıştırılıp kötü sözler söylenen kavanoz küflenmiş ve kötü kokular yaymaya başlamıştı.
Burdan sonrasını okumadım.
Aklıma ilk gelen şu oldu: negatif kavonoza söylenen küfür hakaret vs. esnasında hakaret eden kişinin ağzından çıkan buhar pirinç tarafından absorbe edilir ve zamanla küflenip koku yapmaya yol açar.

Üst Alt