Kayıtlı demiyoruz genelde bu cihazlar için. Yurt dışı/kaçak/garantisiz/kayıtsız terimleri kullanılıyor genelde. Yurt dışından kayıt edilmeden getirildikleri için bir süre sonra IMEI'leri karalisteye alınıyor ve SIM kart kullanamaz duruma geliyor. Bu durumu aşmak için başka bir cihazın IMEI'si entegre ediliyor (her cihaza olmuyor).
Bootloader yazılıma müdahale etmeyi engelleyen yazılımsal kilittir. Yazılımsal bir müdahale etmek isteniyorsa açılması gerek. Böyle yapılıyor:
Medyaları görmek için kayıt olmalısınız
Stok terimi orijinal, Xiaomi tarafından verilen şeyler için kullanılır. Custom terimi modifiye edilmiş şeyler için kullanılır.
TWRP/OrangeFox dediğimiz şeyler custom recoverylerdir. Bunlar donanım ile yazılım arasındaki başka bir yazılımdır. Rom kurarken (özellikle custom rom) gerekiyor. Ayrıca temizlik, sistem dosyalarına erişmek gibi birçok ayarı da içinde barındırıyor.
Root, kullanıcının sisteme müdahale etmesini sağlayan bir araç yazılımdır. BL kilidi açılmadan, custom recovery olmadan yüklenemiyor (custom recovery şart değil ama olması daha kolaylaştırır yüklemeyi). Magisk uygulaması şu an kullandığımız root aracının ismi. Yine farklı işlevleri var tabi ki.
Stok romlar, Xiaomi'nin ürettiği yazılımdır. Custom romlar, modlanmış yazılımlardır.
Bunları birinin size tamamen açıklamasını beklerseniz pek bir şey elde edemezsiniz. Terimleri tek tek Forum'da veya diğer sitelerde araştırarak öğrenirsiniz veya deneyerek. Ayrıca yurt dışı cihazlarıyla ilgili konularınız mevcut. Konu tekrarına düşüyorsunuz sürekli. Diğer iki konuyu kilitliyorum, bu konudan devam ediniz. Yeni konu açacaksanız farklı bir konu olduğundan emin olun.