Yardım Hdr

poco

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
Adım
harun
Cihazım
pocophone f1
Konular
22
Yüklü Rom ve Versiyon Numarası
Pie mui 10.1.0.3
Telefon Modeli
Pocophone F1
Bootloader Kilidi
Kapalı
Arkadaşlar fotoğraf çekerken yada video çekerken hdr özelliğini daha iyi çekim için kullanmayın mi?

tariktastan

Emekli Yönetici
Emekli Yönetici
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Tarık Taştan
Cihazım
Pocophone F1
Meslek
EndüstriMüh. Öğr.
Konular
10
Arkadaşlar fotoğraf çekerken yada video çekerken hdr özelliğini daha iyi çekim için kullanmayın mi?
HDR ile çekilen Fotoğraflar daha fazla ayrıntıya yer veriyor ve daha kaliteli oluyor.

Fakat bununla beraber fotoğraf boyutuda artıyor. :)

Oyla:

Ökkeş Kökleyen

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Ökkeş
Cihazım
Redmi Note 4
Konular
0
HDR ard arda çok hızlı iki veya 3 fotoğraf çekerek (bazı çift kameralı telefonlarda aynı anda da olabilir) bu fotoğrafları birleştirir ve daha net fotolar oluşturur.
Mesala parçalı bulutlu bir günde dışarıda bir binayı çekiyorsunuz yanında da bulutlar var ama parıldıyorlar.
Hemen açıcaksın HDR'ı telefon çat diye çekicek binayı sonra sen daha anlamadan tekrar çat diye bir de bulutları çekicek gerekli ayarları kendi otomatik yaparak sonra bunları otomatik birleştirip sana cillop gibi bir fotoğraf oluşturacak.
Tabii fotonun bulanık olmamasını istiyorsanız HDR'ı aydınlık ortamlarda ve telefonu çok sarsmadan kullanmalısınız.

Oyla:

Nymphaea Caerulea

Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
Adım
Gökhan
Cihazım
Xiaomi Mi A2
Konular
5
HDR ile fotoğraf çekerken telefonu titretmemen gerekiyor. HDR çekimi ışık zıtlığı yüksek olan ortamlarda kullanabılırsın. Örneğin Ay ve Ağaç kompozisyonundan oluşan fotoğraf çekerken. HDR teknolojisi birden fazla poz alıp bunları birleştirerek en iyi goruntuyu elde etme yolunu kullandığı için telefonu hareket ettirdiğinde çekilen pozlar farklılaşacak ve kötü sonuca neden olacaktır.
Farkları anlaman aslında çok basit. Ne kadar söylenirse söylensin deneyimlemeden bunu içselleştiremezsin. Karanlık, aydınlık vs farklı ortamlarda HDR ve normal çekimler yaparak kıyasla.

Oyla:

cemee

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Eren
Cihazım
Mi 9T Pro, Onep
Konular
2
Hdr de telefon gercekten bir kac fotograf mi cekiyor yoksa tek fotograf cekip, o fotografin + ve - parlaklik ayari olan 2 fotograf daha olusturup sonra 3 fotografi birlestiriyor mu?

Oyla:

Ökkeş Kökleyen

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Ökkeş
Cihazım
Redmi Note 4
Konular
0
Hdr de telefon gercekten bir kac fotograf mi cekiyor yoksa tek fotograf cekip, o fotografin + ve - parlaklik ayari olan 2 fotograf daha olusturup sonra 3 fotografi birlestiriyor mu?
Dediğiniz durum mümkün ancak kabul olanı birden çok fotoğraf çekilmesidir peki neden?
Eğer fotoğrafı çektiğiniz cihaz bir telefon ise yukarıda verdiğim bina ve parçalı bulutlu hava örneğinde binanın tek bir fotoğrafını çekip ardından bulutları daha belirgin yapabilmek için bu fotonun parlaklığını kısarsa ne yazık ki bu görüntü o bulutlarda güneşten dolayı parlayan alanlar olacağı için parlaklığını ne kadar kısarsanız kısın görüntü kaybına uğrayacaktır. Elbette bu yöntem ile de hem binayı hem de bulutları bir arada belirgin şekilde gösterebilirsiniz. Ancak asla ikinci bir fotoğraf ile bulutların özel bir pozlomayla çekilip ilk görseldeki binanın arkaplanına yerleştirilmesiyle oluşturulacak bir HDR kalitesini veremez.

Kimi cihaz sahte HDR çekebilir. Kimisi de gerçekten HDR çeker. Ki bunu ışık şiddeti açısından çok farklı iki alanı tek bir açıda bir kez normal, bir kez de HDR bir çekim yaparak kendiniz de deneyimleyip anlayabilirsiniz. Eğer iki foto arasında çok fazla bir fark yok ise sahte HDR yapıyordur cihaz.

Örnek:
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir

Bu görselde sol taraf gerçek (iki foto) ve sağ taraf ise fake (tek fotodan birçok pozlama yapılması).
Soldaki soluk yani o bildiğimiz cap canlı renklere sahip HDR'dan eser yok değil mi?
Bilmeyen birisi soldaki sahte sağdaki ise gerçek HDR diyebilir.
Ancak dikkatli bakın ? Soldaki görüntüdeki bulutlara iyi bakın.
Şimdi bir de sağdaki görseldeki bulutlara ve ufka dikkat edin.
Burada tabii ki soldaki görüntü gerçek bir HDR'dır.
HDR görüntülerin illa ki cap canlı belirgin altın gibi renklere sahip olması gerekmez.
HDR'da esas olan açınız içerisindeki herşeyin parlamadan görülebilir olmasıdır.

Son düzenleme:
Oyla:

cemee

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Eren
Cihazım
Mi 9T Pro, Onep
Konular
2
Dediğiniz durum mümkün ancak kabul olanı birden çok fotoğraf çekilmesidir peki neden?
Eğer fotoğrafı çektiğiniz cihaz bir telefon ise yukarıda verdiğim bina ve parçalı bulutlu hava örneğinde binanın tek bir fotoğrafını çekip ardından bulutları daha belirgin yapabilmek için bu fotonun parlaklığını kısarsa ne yazık ki bu görüntü o bulutlarda güneşten dolayı parlayan alanlar olacağı için parlaklığını ne kadar kısarsanız kısın görüntü kaybına uğrayacaktır. Elbette bu yöntem ile de hem binayı hem de bulutları bir arada belirgin şekilde gösterebilirsiniz. Ancak asla ikinci bir fotoğraf ile bulutların özel bir pozlomayla çekilip ilk görseldeki binanın arkaplanına yerleştirilmesiyle oluşturulacak bir HDR kalitesini veremez.

Kimi cihaz sahte HDR çekebilir. Kimisi de gerçekten HDR çeker. Ki bunu ışık şiddeti açısından çok farklı iki alanı tek bir açıda bir kez normal, bir kez de HDR bir çekim yaparak kendiniz de deneyimleyip anlayabilirsiniz. Eğer iki foto arasında çok fazla bir fark yok ise sahte HDR yapıyordur cihaz.

Örnek:
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir

Bu görselde sol taraf gerçek (iki foto) ve sağ taraf ise fake (tek fotodan birçok pozlama yapılması).
Soldaki soluk yani o bildiğimiz cap canlı renklere sahip HDR'dan eser yok değil mi?
Bilmeyen birisi soldaki sahte sağdaki ise gerçek HDR diyebilir.
Ancak dikkatli bakın ? Soldaki görüntüdeki bulutlara iyi bakın.
Şimdi bir de sağdaki görseldeki bulutlara ve ufka dikkat edin.
Burada tabii ki soldaki görüntü gerçek bir HDR'dır.
HDR görüntülerin illa ki cap canlı belirgin altın gibi renklere sahip olması gerekmez.
HDR'da esas olan açınız içerisindeki herşeyin parlamadan görülebilir olmasıdır.
Aciklama icin tesekkurler. Fotografcilikla da ilgileniyorum. Anlattiginiz seyleri biliyorum ama bilmeyenler acisindan cok iyi anlatim olmus gercekten.
Benim merak ettigim telefon sahte hdr mi yapiyor yoksa gercekten 3kare cekip birlestiriyor mu?

Oyla:

Ökkeş Kökleyen

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Ökkeş
Cihazım
Redmi Note 4
Konular
0
Aciklama icin tesekkurler. Fotografcilikla da ilgileniyorum. Anlattiginiz seyleri biliyorum ama bilmeyenler acisindan cok iyi anlatim olmus gercekten.
Benim merak ettigim telefon sahte hdr mi yapiyor yoksa gercekten 3kare cekip birlestiriyor mu?
Akıllı telefonlar çok iyi kameraya sahip olmadıkları için genelde iki foto ile yapıyorlar. Gerçek kameralardaki gibi 3 tane çekmiyorlar.
Bunu evinizdeki lambada test edebilirsiniz.
İlk önce kamerayı lambanın görüş açısından çıkarın normal modda kamerayı biraz hızlı ama çok değil (buz dolabının kapağını açar gibi hafif yavaş) ışığı görecek şekilde hareket ettirin ve hareketinizi durdurmadan lambanın bir fotosunu çekin. Yalnız bu sırada kameranın görüş açısında başka eşyalarda olsun.
Sonra aynı işlemi HDR ile tekrarlayın.
Eğer HDR görüntüde çektiğiniz nesnelerden herhangi birisinden farklı konumlarda iki tane (evet tek bir foto içinde iki adet aynı saatten mesala) gözüküyorsa telefonunuz gerçek HDR yapıyordur smoking~~ (Buraya sigaranın üzerine çiçek gelecek)

Dipnot: HDR kapalı çektiğimiz foto karşılaştırma amacıyla çekiyoruz.

Oyla:
Üst Alt