Rehber Google ve Diğer Üçüncü Parti Uygulamalarını Kullanmayı Bıraktık. Yerlerine ne kullanacağız?

  • Konbuyu başlatan r00t.
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar 0
  • Görüntüleme 891

r00t.

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
Adım
r00t
Cihazım
Mi Note 10 Lite
Konum
localhost
Katılım
10 Ocak 2021
Konular
4
Mesajlar
61
Tepkime puanı
39
Puanları
18
Merhaba arkadaşlar,


Google ve diğer üçüncü parti uygulamalarının Windows ve Android serisini işlemiştik.

Şimdi ise MIUI üzerinde stock gelen uygulamaların yerlerine hangilerini kullanabileceğimizi anlatacağız.

Bildiğiniz üzere Xiaomi artık Rehber, Mesajlaşma ve Arama gibi uygulamalarının yerlerine stock olarak tercih etti. Bu bazı kullanıcıları rahatsız ederken diğer bir kesimi ise pek de etkilemedi.

Mesajlaşma (Messaging), Arama (Dialer), Takvim (Calendar), Kişiler (Contacts), Haritalar (Maps) ve Fotoğraflar (Photos) uygulamaları Google Play Services hizmetine ihtiyaç duyuyor. Bu uygulamaları silmek veya devre dışı bırakmak için MIUI Cihazlarımızı Gereksiz Uygulamalardan Arındırma konumuzdan yardım alabilirsiniz. Eğer ilk olarak Google Play Servisi'ni devre dışı bırakıp bu uygulamaları kullanmaya devam ederseniz sürekli bildirim panelinde "Bu uygulama Google Play Servisleri'ni etkinleştirmediğiniz sürece çalışmayacaktır" hatasını alacaksınız.

Google Play Servisi (ve ona bağlı olan diğer servisleri de) ve diğer Google uygulamalarını kaldırdıktan sonra aşağıdaki listeden uygulamaları yükleyebiliriz.

Google Play Store ---> açık kaynak kodlu bir Play Store alternatifidir. Play Store'da bulunan tüm uygulamalara erişebilir ve yükleyebilirsiniz. Üçüncü parti bir servis ya da uygulamaya ihtiyaç duymaz. İçerisinde gömülü olan bir Gmail hesabı vardır veya dilerseniz kendiniz dümenden bir Gmail hesabı açıp da kullanabilirsiniz ama bu pek tavsiye edilmiyor. Anonymous login ile gönül rahatlığıyla uygulamayı kullanabilirsiniz. Uygulama ilk başlarda açılmıyor gibi görünecektir (bazı kişilerde ilk seferde açılırken bazı kişilerde biraz uğraştırıyor ama zahmete değiyor). Eğer böyle bir şey ile karşılaşırsanız Çark simgesine tıkladıktan sonra Ayarlar bölümü açılacak. Buradan Network menüsüne giriyor ve Enable Custom Tokenizer seçeneğini seçiyoruz. Bu işlemden sonra uygulama sorunsuz çalışacaktır.

Google Phone (Telefon) ---> tamamen açık kaynak koda sahip bir Google Phone alternatifidir. Gereksiz hiçbir izne ihtiyaç duymaz. F-Droid versiyonuna ulaşabilirsiniz. Diğer bir uygulamamız ise Simple Dialer'ın görünüşü biraz eski tip gelebilir o yüzden bunu seveceğinizi düşünüyorum.

Google Contacts (Kişiler) ---> yine açık kaynak koda sahip bir Google Contacts alternatifidir. Gereksiz hiçbir izne ihtiyaç duymaz. F-Droid versiyonuna ulaşabilirsiniz.

Google Calendar (Takvim) ---> açık kaynak koda sahip olan bir başka Google Calendar alternatifi. Gereksiz hiçbir izne ihtiyaç duymaz. F-Droid versiyonuna ulaşabilirsiniz.

Google Messages (Mesajlar) ---> açık kaynak koda sahip bir başka Google Messages alternatifi. Gereksiz hiçbir izne ihtiyaç duymaz. F-Droid versiyonuna ulaşabilirsiniz.

Google Maps (Haritalar) ---> ücretsiz ve açık kaynak koda sahip (tamamı açık kaynak değil fakat güvenebilirsiniz, prism-break web sitesinde tavsiye edilen bir seçenek) Google Maps alternatifi. F-Droid versiyonuna Wkipedia sayfasına ve neden OpenStreetMap'ı seçmeliyiz konusuna ise ulaşabilirsiniz.

Google Photos (Fotoğraflar) ---> açık kaynak kodlu, dilerseniz kendiniz host edebilir (kendi online resim galerinizi sunucu üzerinde oluşturabilir) ya da hizmetinden faydalanabilirsiniz. Ama benim kişisel tavsiyem bir sunucusu kurup resimler, video'lar ve diğer dosyalarınızı burada saklamaktır. Piwigo da güzel bir alternatif olabilir ama Nextcloud camia tarafından onaylanmış bir servis.

Gboard (Google Klavye) ---> açık kaynak koda sahip, reklam içermeyen ve gereksiz izin istemeyen Google Klavye alternatifi. Türkçe dil desteği için dil paketini indirip kuruyoruz ve sonra Ayarlar'dan Türkçe'yi seçiyoruz. Birçok hoşunuza gideceğini düşündüğüm temalara (Dark Mode falan da var) da sahip bu uygulamada ayrıca Terminal üzerinde kullanabileceğiniz Shift, Alt, ESC ve ok tuşlarının bulunduğu klavye seçeneği de bulunmakta. Uzun zamandır kullanıyorum. Tavsiye ederim.

Google Youtube ---> "0" reklam anlayışını benimsemiş ve arka planda oynatma özelliği bulunan Google Youtube'ın modlanmış (moded) versiyonudur. XDA'daki konuya ulaşabilirsiniz.

Google Search (Arama) ---> açık kaynak koda sahip, Almanya'da host edilmiş, arama sonuçlarını Bing, Yahoo ve Yandex gibi arama motorlarından (bunlara çok takılmayın çünkü dünyada yıllar yıllar öncesinden arama motorlarını güçlendirilmiş kurumlar olarak bunlar var ama burada önemli olan bu sonuçlara nasıl ulaştığınızdır, buradaki alternatiflerimiz proxy kullanarak sonuçları size sunar) ve kendi içeriğini crawl (World Wide Web'i tarayarak kendi içeriğini oluşturmak) eden bir başka arama motorumuz. Arama sonuçlarını dilerseniz yine aynı sayfada çıkan Open Anonymously (Anonim bir şekilde aç) seçeneğini kullanabilir veya çıtayı bir üst seviyeye çıkararak Tor destekli versiyonunu deneyebilirsiniz. İsviçre merkezli güvenlik ve gizliliğe önem vermiş bir diğer arama motoru alternatifi. Bunlar işi bayağı önemsemiş ki (İsviçre'de öyle) kullandıkları terör, sabotaj, hırsızlık ve doğal afetler gibi konularda çok üst seviyede güvenlik sağlıyor. Diğer bir özellikleri ise Family-Content ilkesini benimsemiş olmaları. Family-Content; ahlaki değerleri benimsemiş, şiddet ve pornografiden nefret eden ve dijital eğitimi destekleyen bir oluşumdur. ve uygulamaları mevcuttur. açık kaynak kodlu, gizlilik ilkelerini benimsemiş ve arama sonuçlarını proxy yardımıyla size sunan bir diğer alternatif. Searx.me'nin sizlere sunduğu diğer bir hizmet ise kendi sunucunuzu oluşturma imkanı veriyor. Kaynak koduna ulaşabilirsiniz. Searx.me'de dikkat etmeniz gereken husus ise halka açık (public instance) sunuculardır. Takdir edersiniz ki dileyen herkes bu arama motorundan oluşturabilir ve ulaştığınız bir arama motoru sunucusunun kimin olduğunu bilemezsiniz, belki de o kişi ya da kişiler bu arama sonuçlarının kaydını tutabilir. Bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz. Fransa merkezli ve ana arama sonuçlarını Bing'ten alan diğer bir alternatif. Qwant, sayfasında kullanıcılara karşı herhangi bir izleme (tracking, fingerprinting, vb.) yapmadığını ve kullanıcıların çokca karşılaştığı filter bubble (mesela redmi note9 pro kelimesini aradınız ama arama sonuçları size mi note 10 lite sonuçlarını da en üst sıralarda gösteriyor, işte bu binlerce kullanıcıdan toplanan verilerden oluşturulan özelleştirilmiş arama sonuçlarını yapmaya olanak sağlayan olay) olayından korunmalarını garantileyen bir servis. diğerlerinden farklı olarak peer-to-peer (merkezi olmayan=decentralized) protokolünü kullanan diğer bir alternatif. Merkezi olmadığı için hiçbir ülkenin yasasına bağlı değil.

Google Chrome ---> Tarayıcı alternatifi olarak ve alternatiflerimiz var. Zaten Tor Browser da Firefox'tan fork edilmiştir. Firefox kullanırken adres çubuğuna about:config yazılır ve birtakım özelleştirilmiş ayarlar yapılarak daha güvenli hale getirilebilir. Tor Browser ise anonim olmayı ve dünyada kısıtlanmış (restricted) ülkelere özgürlük sağlayan diğer bir alternatifimiz. Tor Browser'ı eğer anonim kalmak için kullanıyorsak dikkat etmemiz gereken birçok husus var. Bunlardan bazıları her linke tıklamamak, doğru konfigürasyonu kullanmak, Servis Sağlayıcılarının (ISP) neleri görüp neleri göremediklerini bilmek gibi birçok konusu mevcut. Bir diğer önemli husus ise Tor Browser kullanırken ekran boyutunu (pencerenin boyutu küçüktür dikkat ettiyseniz) kesinlikle değiştirmemek ve hiçbir eklenti yüklememek.

Google Drive ---> Depolama konusundaki alternatifimizi Nextcloud olarak anlatmıştık.

Google Docs (Dokümanlar) ---> Google Docs yerine açık kaynak kodlu setini hem Windows hem de Linux üzerinde kullanabilirsiniz. Libre Office'in hoşunuza gitmeyecek bir tarafı ise Google uygulamaları ile hazırlanmış olan kompleks dokümanlarda tam olarak formatlama yapamamasıdır ama yine de kullanmanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Ben yıllardır kullanıyorum ve formatlama sorununa denk gelmedim (belki de öyle kompleks bir dokümana denk gelmediğim içindir).

Google Hangouts ---> Anlık mesajlama uygulaması olarak dediğim gibi kullanmalısınız. Uçtan uca şifreleme (E2E) özelliği kanıtlanmıştır ve ihtiyacınız olan tek şey ise telefon numaranız ile doğrulamaktır. Bir diğer seçeneğimiz ise (ilk başladığı adıyla Riot) uygulamasıdır. Element üzerinde yine uçtan uca şifreleme mevcuttur ve detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Dünyada birçok teknoloji ile uğraşan kişi ya da kişiler veya kurumlar (mesela Guardian Project) Matrix'e geçti ve IRC'in yerini almış gibi görünüyor olsa da IRC kullanan kişi sayısı hala çok fazla (mesela ben).

Gmail ---> E-posta sağlayıcısı olarak tavsiye edilenler ise bu konunun başında bulunan Android serimizde bulunmaktadır.

Bu arada diğer SimpleMobileTools uygulamalarına ulaşabilirsiniz. Çoğu stock uygulamasını bunlarla değiştirebilirsiniz.


Google ve diğer üçüncü parti uygulamalardan tamamen kurtulmanın mutluluğu ile konumuzu sonlandırıyoruz. Aklınıza takılan soru veya soruları sormaktan çekinmeyiniz arkadaşlar.


Not: Eğer bildiğiniz Google veya diğer üçüncü parti uygulamalar var ise lütfen yorum olarak paylaşın. Paylaşılan uygulamaların gizlilik dostu alternatiflerini bulalım ve konumuza ekleyelim.



İyi forumlar, bol eğlenceler.
 
Üst Alt