İpucu Cep Telefonu ile Fotoğraf Çekmek

HiddeNKinG

Administration
Yönetici
Admin
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Hasan Özkan
Cihazım
Xiaomi 13
Meslek
Uçak Tek.
Konum
Kocaeli, Turkey
Katılım
30 Nisan 2014
Konular
1.174
Mesajlar
9.459
Çözümler
20
Tepkime puanı
13.348
Puanları
438
Arkadaşlar bugün sizlere elimden geldiğince telefonunuz ile kaliteli/profesyonel bir fotoğrafı nasıl çekebilirsiniz onun hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Öncelikle size bir kaç madde ile aslında bildiğiniz şeyleri daha sonra ise açıklamalı olarak bilmeniz gereken bazı şeyleri anlatacağım.

Öncelikle bildiğiniz sıkıcı kısım ile başlayalım;
  • Fotoğraf çekimi esnasında telefonunuzu sabit tutmanız çok önemlidir. Ne kadar sabit o kadar kalite anlamına gelir. Eğer telefonunuzda titreşim engelleyici mevcut ise bunu da açmanız size çok yardımcı olacaktır.
  • Telefonunuzda Zoom yani yakınlaştırma özelliğini kullanmamaya özen gösterin. Bu, fotoğrafınızın kalitesini düşürecektir.
  • Çözünürlük değerleri ve Fotoğraf kalitesi ayarları mutlaka en yüksekte olsun. Sonuçta kaliteli çekim istiyoruz :)
  • Tek bir kare çekip geçmeyin seri olarak en az 3 kare çekim yapın. Mutlaka hepsi birbirinden farklı olacaktır ve mutlaka birtanesi en iyi olacaktır.
  • Işık Fotoğrafın en önemli unsurudur o kadar önemlidir ki telefonunuz olmasın ama ışığınız olsun :)
  • Ve tabi ki kalteli bir telefon her zaman bu unsurları en iyi şekilde sağlayacaktır.
Şimdi gelelim belki bir çoğunuzun bildiği yada bilmediği farklı ayarlara;

ISO Değeri nedir? ve Nasıl Kullanılır?

Öncelikle ISO değeri ile başlamak istiyorum. Bir çok kullanıcı ISO değerinin ne işe yaradığını bilmez ama ISO değerini her zaman en büyük sayıya ayarlar. Nede olsa Türk mantığı büyük her zaman iyidir :)

ISO ise telefonlarımızda bulunan sensörlerin, ışığa olan duyarlılık derecesi olarak adlandırılır. ISO, International Standards of Organisations (Uluslararası Standartlık Örgütü)’ün kısaltmasıdır. ISO bize yetersiz ışık ortamlarında diyafram ve enstantaneyi destekleyerek fotoğraf çekebilme olanağı sağlar. ISO her ne kadar yetersiz ışık ortamlarında bize fotoğraf çekme olanağı versede ISO değeri yükseldikçe fotoğraflarda noise (gürültü) de artmaktadır. Bu nedenle ISO değerini yeterli ışık ortamlarında en düşük seviyede kullanmalıyız. Mesela gece çekimi yaparken ISO’yu arttırmak flash kullanmaktan daha yararlı olabilir. Yine de ISO değerini çok arttırmak kalite ve renk kaybına yol açacaktır.

Aşağıda ki resimde ISO değerleri ile ilgili olarak farklı değerler ile çekilen bir fotoğraf görebilirsiniz.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Evet ISO değerini tam olarak açıkladığımızı ve anlattığımızı düşünerek bir farklı seçeneğe geçiyoruz.

HDR Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır

Artık neredeyse bütün telefonlarda bulunan HDR özelliği mantıklı bir şekilde kullanıldığında çok net ve kaliteli çekimler yapılabilir.

Öncelikle HDR Nedir.

HDR aslında “ High Dinamic Range ” açılımı ile nitelendirilen, tek bir fotoğraf çekmek yerine en az üç fotoğraf kullanılarak ve aydınlık noktaları yeniden değerlendirebilen bir özelliktir.

HDR ile çektiğimiz fotoğraflar dikkat ettiyseniz biraz yavaş çekilir işte bunun sebebi telefonunuzun çekmiş olduğu 3 farklı fotoğrafı karanlık ve aydınlık noktaları ile renklerin farklılıkları arasında bir düzenleme yaparak size en doğal resmi sunmayı sağlar. Eskiden bunları hep bilgisayarda programlar aracılığı ile yapardık hey gidi günler :)

HDR Kullanım Alanları

Şimdi size 3 durum sayacağım. Siz de bu durumlardan çıkarım yaparak HDR kullanım alanlarını tam olarak anlayabilirsiniz.
  1. Işık bizim için önemli dedik ama şiddetli bir güneş ışığı çokta yararlı olmayabilir. Şiddetli güneş ışığının bulunduğu bir ortamda yakın çekimden bir kişinin yüzünü çekmek isterseniz doğal bir görünüm için 3 farklı resmin birleştirilmesi yani HDR bulunmaz bir nimettir.
  2. Çıktığınız yüksek bir tepeye yada binaya gün ışığı çok güzel manzara çok güzel geniş bir alan da çekim yapıyorsunuz işte tam HDR mekanını buldunuz o zaman hemen yapıştırın bir iki resim HDR ile
  3. Düşük ışık ile arkadan bir aydınlatmanız mevcut ise fotoğrafınızın ön planını aydınlatmak için yine HDR kullanabilirsiniz. Ama ISO değerleri ile de bu açığı kapatmak mümkündür.
HDR Kesinlikle Kullanmamanız Gereken Yerler
  1. Hareketli bir nesneyi yada çektiğiniz karenin içinde eğer hareketli bir nesne varsa HDR kesinlikle kullanılmamalıdır.
  2. Müthiş derecede canlı renklerin bulunduğu bir nesneyi çekim yapıyorsanız yine kullanmayınız buda renk karmaşasına sebep olacaktır.
Evet sanırım mükemmel bir HDR anlatımı yaptım sizler için şimdi devam edelim.

Fotoğrafta Işık Kullanımı Nasıl Olmalıdır

Arkadaşlar belki en uzun konu bu olsa gerek yani ışığı anlat anlat bitmez bu yüzden kısaca bir şeyler söyleyip bırakacağım, daha sonra kendiniz fotoğrafta ışık kullanımı diye google amcadan arayarak bir çok bilgi ve detay bulabilirsiniz.

Öncelikle artık elimizde ki cihazlarda şu özellikler bulunmakta, Gün ışığı, Floresan, Manzara vb. bu ayalar ile zaten cihazımız kendisi ışığı ortama göre ayarlayabiliyor. Ama bunun yanında bir çok ışık yöntemi ile fotoğraf çekmek önemlidir.

Eğer sıradan bir fotoğraf çekimi yapıyorsanız ışığı arkanıza alın ve çekin sizin için basiti olacaktır. :)

Işık ile ilgili bulduğum güzel bir açıklamalı resmi hemen şuraya ekliyorum.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Evet buradan ışığın nerden geldiğinde nasıl bir çekim yapabileceğinizi görebilirsiniz.

Ve bunu da ek olarak ekliyorum benim en sevdiğim ışık yöntemidir. Ters Işıkta Çekim, özellikle sade bir manzara varsa karşınızda müthiş şeyler ortaya çıkarabilirsiniz.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Sizce de harika değil mi?


Arkadaşlar bu yazı uzadıkça uzamadan ben ne olur ne olmaz diye bilmeniz gereken bir kaç şeyi kısaca açıklama ile ekleyip konuyu buradan sonlandıracağım

Enstantane Nedir?

Örtücü, diyaframdan geçerek film düzlemine düşen ışığın, filmi ne kadar süreyle etkileyeceğini belirleyen, zamanlayıcı bir parçadır. Örtünün açılıp kapanan hızlarına (birimlerine) “enstantane” denir.


Diyafram nedir?

Sorusuna verilebilecek en kolay yanıt şudur: “Objeden yansıyan ışınların aynanın üzerine ne yoğunlukta düşeceğini belirleyen sisteme denir. Fransızca “diaphragme” kelimesinden gelirken İngilizce “açıklık” anlamına gelir.

Diyafram, ışığın yoğunluğunu ve net alan derinliğini kontrol eder ve iki temel fonksiyonu vardır. Değer ise F ile gösterilir. Çeşitli açıklık durumlarını simgeleyen sayılar. f / değeriyle gösterilip, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32, 64… şeklinde derecelendirilir, F sayısı büyüdükçe diyafram kısılır ve merceğe düşen ışık miktarı azalır.



Bu yazı tarafımca derlenmiş olup Teknik terim açıklamaları wikipedia vb kaynaklardan alınmıştır.
 
Son düzenleme:

MGM Barut

Emekli Yönetici
Emekli Yönetici
Premium Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
MUHARREM
Cihazım
Mi9T Pro 128gb
Meslek
Emekli
Konum
ESKİŞEHİR
Katılım
6 Mayıs 2014
Konular
78
Mesajlar
683
Tepkime puanı
91
Puanları
43
Tasfiye nedir angel~~:( güldürdün beni ihaleci kardeşim.
 

aliorala

Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
Adım
Ali
Cihazım
Mi4
Yaş
36
Konum
Samsun
Katılım
28 Şubat 2016
Konular
6
Mesajlar
56
Tepkime puanı
6
Puanları
8
süpersin hocam eline sağlık ;)
 

mavi06

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mükremin
Cihazım
Mi Note 3
Yaş
38
Konum
Ankara
Katılım
6 Eylül 2015
Konular
5
Mesajlar
146
Tepkime puanı
25
Puanları
28
Teşekkürler hocam çok güzel bir anlatım olmuş

MI NOTE Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Üst Alt