Rehber Bluetooth açılmama sorunu çözümü

beraozbal

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Bera
Cihazım
sweet
Konular
3
merhabalar, redmi note 10 pro cihazımda oluşan(muhtemelen kernel yükledikten sonra oluştu) bluetooth açılmama, açmaya çalışıp tekrar bakınca kapalı görünme sorununun çözümünü anlatacağım.(muhtemelen tüm cihazlarda da işe yarar) birkaç gündür canımı sıkan bu sorunu termux kullanarak bluetooth logu alıp chatgptye sorarak çözdüm, sorun bluetoothun data klasöründeki deviceinfo.db dosyasının silinmesinden kaynaklanıyormuş. root erişimi gerekli. termuxu başlatıp adımları takip edebilirsiniz

öncelikle termuxa "su" komutunu girip root izni alıyoruz

daha sonra aşağıdaki komutları satır satır sırayla giriyoruz
mkdir -p /data/user_de/0/com.android.bluetooth/databases
touch /data/user_de/0/com.android.bluetooth/databases/deviceinfo.db
chmod 660 /data/user_de/0/com.android.bluetooth/databases/deviceinfo.db
chown bluetooth:bluetooth /data/user_de/0/com.android.bluetooth/databases/deviceinfo.db

hepsini girdikten sonra telefonu yeniden başlatmaya bile gerek kalmadan bluetoothu sorunsuzca kullanabilirsiniz.

beraozbal

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Bera
Cihazım
sweet
Konular
3
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
merhabalar, redmi note 10 pro cihazımda oluşan(muhtemelen kernel yükledikten sonra oluştu) bluetooth açılmama, açmaya çalışıp tekrar bakınca kapalı görünme sorununun çözümünü anlatacağım.(muhtemelen tüm cihazlarda da işe yarar) birkaç gündür canımı sıkan bu sorunu termux kullanarak bluetooth logu alıp chatgptye sorarak çözdüm, sorun bluetoothun data klasöründeki deviceinfo.db dosyasının silinmesinden kaynaklanıyormuş. root erişimi gerekli. termuxu başlatıp adımları takip edebilirsiniz

öncelikle termuxa "su" komutunu girip root izni alıyoruz

daha sonra aşağıdaki komutları satır satır sırayla giriyoruz
mkdir -p /data/user_de/0/com.android.bluetooth/databases
touch /data/user_de/0/com.android.bluetooth/databases/deviceinfo.db
chmod 660 /data/user_de/0/com.android.bluetooth/databases/deviceinfo.db
chown bluetooth:bluetooth /data/user_de/0/com.android.bluetooth/databases/deviceinfo.db

hepsini girdikten sonra telefonu yeniden başlatmaya bile gerek kalmadan bluetoothu sorunsuzca kullanabilirsiniz.
⚠️ önemli güncelleme: şunu fark ettim ki muhtemelen kullandığım kernel nedeniyle SELinux bluetoothun data klasörunu siliyor ve telefonun tekrar oluşturmasina izin vermiyor, ben dün gptnin bir diğer önerisiyle "setenforce 0" komutuuyla SELinuxu geçici olarak(telefon kapatıp açılana kadar) devre dışı bırakmıştım, ama iki yöntemi beraber uyguladığım için ve üstteki yaptığım daha mantıklı geldiği için bunu buraya yazmamıştım ancak bugün telefonu yeniden başlattım ve aynı bluetooth sorununun tekrar oluştuğunu fark ettim, ayrica bluetooth data klasörü tekrar silinmişti ben de üstteki 4 satır kod ile tekrar oluşturmayı denemek yerine SELinux'u geçici olarak tekrardan kapattım ve bluetooth anında düzeldi, yani sanıyorum ki telefon SELinux aktif değilken(buna permissive mod deniyormuş) klasörü ve dosyaları kendisi oluşturabiliyor ve yukarıda yazdığım komutların hiçbir anlamı yok. sorunun tekrar oluşmaması için SELinux'u kalıcı olarak kapatmanın da yollari varmış ama bu güvenli açığı oluşturabiliyormuş. o komutları buraya yazmak sıkıntı olur isteyen gpt'den vb. kendisi öğrenebilir. ben ya telefonu her kapatip açtığımda tekrardan bu komutu kullanacağım veya kalıcı olarak devre dışı bırakmayı bir düşünürüm. SELinux hakkında pek bilgim sahibi değilim, bilgisi olanlar kalıcı olarak kapat veya kapatma tavsiyede bulunursa iyi olur.

olaylardan bu sonuçları çıkarabildim, ilk mesajdaki eksiklik için kusura bakmayın, o mesaji dunden beri okuyanlar da olduğu için karışıklık olmasin diye onu düzenlemek yerine bu mesajı atıyorum. elimden geldiğince detaylı açıklamaya çalıştım.

Üst Alt