Sohbet bitrate konusu

monvance

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
ÖmerF Koca
Cihazım
Mi 10T
Meslek
Öğrenci
Konular
34
Hangi başlık altına açacağıma karar veremedim. yanlış olduysa affola.
şimdi bir videonun çözünürlüğü yada karehızı artarsa bu videonun boyutu artar. bunu biliyoruz. peki bitrate ne işe yarıyo. belirlediğimiz bitrate bir videonun saniyede kaç mb veri işlediğini gösteriyormuş. her çözünürlük ve karehızına ideal bir bitrate var diyebilir miyiz o zaman? mesela 720p30 için olması gereken bir bitrate mi var. daha düşük bitrate ayarlarsak ne olur? aklıma takıldı işin içindem çıkamadım. bilen birini konunun bu kısmına özellikle değinirse mutlu olurum. şimdiden teşekkürler

Sent from my MI 6 using Tapatalk

chnekn

Uzman Üye
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Cihan
Cihazım
Xiaomi 14 Ultra
Konular
103
Bit hızı, saniyede akan veri miktarını ifade eder. Ses ve Videolarda bit hızı kaliteyi etkilen bir faktördür. Ancak, kaynaktan alınan bit hızı en üst seviyedir. Kaynaktan alınan oranın altına indirmek video kalitesini ve kapladığı dosya alanını düşürebilir, fakat aynı şekilde yükseltemez çünkü günümüzde kullanılan bir çok medya formatı kayıplı sıkıştırma yapar.

Bir video kaynağı olan telefonlarımızı örnek alırsak, görüntü sensöründen alınan bit hızı 50 Mbit/s ise bu bizim en üst seviyemizdir. Bu değerin üstü boş olarak harcanmış alan demektir. Fakat sensör çok daha üstünü destekleyipde bu işletim sistemi tarafından 50 Mbit/s olarak ayarlanmışsa buda daha fazla sıkıştırılmış video görüntüleriyle sonuçlanır.

İdeal bir değer var mı dersek, evet var. Günümüzde kullanılan alana göre bu değerler biraz değişmekle birlikte yaklaşık olarak bir birlerini takip ederler.

Örnek;
DVD : 9.8 Mbit/s
HDDVD : 29.4 Mbit/s
FHD Blu-ray : 40 Mbit/s
UHD Blu-ray : 85-128 Mbit/s
720p YouTube : 5-9.5 Mbit/s (24-60fps)
1080p YouTube : 8-15 Mbit/s (24-60fps)
2160p YouTube : 35-85 Mbit/s (24-60fps)
Instagram : 2-3 Mbit/s

monvance

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
ÖmerF Koca
Cihazım
Mi 10T
Meslek
Öğrenci
Konular
34
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Bit hızı, saniyede akan veri miktarını ifade eder. Ses ve Videolarda bit hızı kaliteyi etkilen bir faktördür. Ancak, kaynaktan alınan bit hızı en üst seviyedir. Kaynaktan alınan oranın altına indirmek video kalitesini ve kapladığı dosya alanını düşürebilir, fakat aynı şekilde yükseltemez çünkü günümüzde kullanılan bir çok medya formatı kayıplı sıkıştırma yapar.

Bir video kaynağı olan telefonlarımızı örnek alırsak, görüntü sensöründen alınan bit hızı 50 Mbit/s ise bu bizim en üst seviyemizdir. Bu değerin üstü boş olarak harcanmış alan demektir. Fakat sensör çok daha üstünü destekleyipde bu işletim sistemi tarafından 50 Mbit/s olarak ayarlanmışsa buda daha fazla sıkıştırılmış video görüntüleriyle sonuçlanır.

İdeal bir değer var mı dersek, evet var. Günümüzde kullanılan alana göre bu değerler biraz değişmekle birlikte yaklaşık olarak bir birlerini takip ederler.

Örnek;
DVD : 9.8 Mbit/s
HDDVD : 29.4 Mbit/s
FHD Blu-ray : 40 Mbit/s
UHD Blu-ray : 85-128 Mbit/s
720p YouTube : 5-9.5 Mbit/s (24-60fps)
1080p YouTube : 8-15 Mbit/s (24-60fps)
2160p YouTube : 35-85 Mbit/s (24-60fps)
Instagram : 2-3 Mbit/s
teşşekkürler hocam. açıklığa kavuşmuş oldu :)

monvance

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
ÖmerF Koca
Cihazım
Mi 10T
Meslek
Öğrenci
Konular
34
siz söyleyince araştırdım. ve YouTube için ideal bitrate değerleri bunlarmış. (sadece biraz daha detaylı)

monvance

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
ÖmerF Koca
Cihazım
Mi 10T
Meslek
Öğrenci
Konular
34
hocam bitratelere bakıyorum hep aralık vermişler. çözünürlük ve kare hızından başka etmenlerde var o zaman?

chnekn

Uzman Üye
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Cihan
Cihazım
Xiaomi 14 Ultra
Konular
103
siz söyleyince araştırdım. ve YouTube için ideal bitrate değerleri bunlarmış. (sadece biraz daha detaylı)

Evet bu bağlantısını paylaştığınız canlı yayınlar için önerilen ayarlar. Be mesajımdaki bilgileri aşağıda bağlantısını baylaşacağım önerilen kodlama ayarları sayfasından edinmiştim.

Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

hocam bitratelere bakıyorum hep aralık vermişler. çözünürlük ve kare hızından başka etmenlerde var o zaman?

Tabi bir çok farklı etmen var, bizim basitçe sadece bir tuşa basıp başlattığımız video kaydı esnasında arkaplanda çok büyük matematiksel ve karmaşık on binlerce işlem yapılıyor.

Herşey den önce bir video kaydında sabit kare hızı alınamaz, kayıt boyunca iniş ve çıkışlar yaşanır. Fakat bu kaydın kare hızı değeri ortalamadan yada başlangıçta belirlenen değerden belirleniyor galiba, bu noktadan tam emin değilim. Ama sonuç olarak her çekim, kaynak eşit olsa da sonuç farklı olabiliyor bu değişimler nedeniyle.

Bir diğer konu renk örneklemesi, bildiğim kadarıyla görüntü sensörleri programlandıkları duruma göre renk örneği alıyorlar misal 4 tane kırmızı renk, 2 tane yeşil renk, 2 tane mavi renk vs. gibi, bu durumda da sahneye göre ve sensörde gerçekleşen işleme göre akış değerleri değişe bilir.

Başka bir konu pozlama süresi de değişiklik gösteren bir şey, video kaydında bir görüntü 1/100 deklanşör hızıyla alınırken arkasından gelen görüntü 1/30 hızıyla alınabilir ve buda hem veri miktarını hemde kare miktarını değiştirebildir.

Kısaca çok büyük bilimsel etkenler olsada biz son kullanıcılar için belirlenmiş standart değerler vardır ve ince ayrıntı ve hesaplamalar göz ardı edilebilir.

Son düzenleme:

monvance

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
ÖmerF Koca
Cihazım
Mi 10T
Meslek
Öğrenci
Konular
34
Evet bu bağlantısını paylaştığınız canlı yayınlar için önerilen ayarlar. Be mesajımdaki bilgileri aşağıda bağlantısını baylaşacağım önerilen kodlama ayarları sayfasından edinmiştim.

Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Tabi bir çok farklı etmen var, bizim basitçe sadece bir tuşa basıp başlattığımız video kaydı esnasında arkaplanda çok büyük matematiksel ve karmaşık on binlerce işlem yapılıyor.

Herşey den önce bir video kaydında sabit kare hızı alınamaz, kayıt boyunca iniş ve çıkışlar yaşanır. Fakat bu kaydın kare hızı değeri ortalamadan yada başlangıçta belirlenen değerden belirleniyor galiba, bu noktadan tam emin değilim. Ama sonuç olarak her çekim, kaynak eşit olsa da sonuç farklı olabiliyor bu değişimler nedeniyle.

Bir diğer konu renk örneklemesi, bildiğim kadarıyla görüntü sensörleri programlandıkları duruma göre renk örneği alıyorlar misal 4 tane kırmızı renk, 2 tane yeşil renk, 2 tane mavi renk vs. gibi, bu durumda da sahneye göre ve sensörde gerçekleşen işleme göre akış değerleri değişe bilir.

Başka bir konu pozlama süresi de değişiklik gösteren bir şey, video kaydında bir görüntü 1/100 deklanşör hızıyla alınırken arkasından gelen görüntü 1/30 hızıyla alınabilir ve buda hem veri miktarını hemde kare miktarını değiştirebildir.

Kısaca çok büyük bilimsel etkenler olsada biz son kullanıcılar için belirlenmiş standart değerler vardır ve ince ayrıntı ve hesaplamalar göz ardı edilebilir.
şu xiaominin ekran kaydedicisi sayesinde ne çok şey öğrendim. gelmiş bana bitrate soruyor. e araştırmadan cevap vermiyim dedim :D.

monvance

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
ÖmerF Koca
Cihazım
Mi 10T
Meslek
Öğrenci
Konular
34
teşekkürler tekrardan

bluestorm02

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Umut
Cihazım
Redmi 5 plus
Konular
9
Kayıpsız sıkıştırma yöntemi yoktur mesela gördüğün tüm 1080p şeyler kayıplı yani orijinal görüntü kalitesinden daha düşük görüntü kalitesinde.

monvance

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
ÖmerF Koca
Cihazım
Mi 10T
Meslek
Öğrenci
Konular
34
Kayıpsız sıkıştırma yöntemi yoktur mesela gördüğün tüm 1080p şeyler kayıplı yani orijinal görüntü kalitesinden daha düşük görüntü kalitesinde.
sanırım video çekmekten değilde ekran kaydından ve streamden bahsediyoruz

Üst Alt