Rehber Android Sistem Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Murad Ali

Her şeyi bilmene gerek yok, haddini bil yeter.!!
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Murad Ali
Cihazım
Iphone 14 Pro
Meslek
Geliştirici
Yaş
65
Konum
Europa / Deutschland
Katılım
13 Ocak 2018
Konular
180
Mesajlar
1.140
Tepkime puanı
1.884
Puanları
138
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Google, geleceğe dair yatırımlarına 2005 yılında Android Inc. şirketini satın alarak bir adım ileriye taşıdı. Mobil teknolojilerin oldukça büyük bir potansiyeli olduğunu gören Google’ın ne kadar akıllıca bir yatırım yaptığını, günümüzde Android aylık aktif kullanıcı sayısının iki milyarı aşmasından anlayabiliyoruz. O yıllarda Andy Rubin’in başını çektiği ekip, Linux çekirdeği üzerinde çalışmalara başlamıştı. Bu çalışmaların meyvesi, 2007 yılında ortaya çıkan ilk Android versiyonuyla kendini gösterdi.

Android 1.0
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


2007 yılında Alpha sürümü ortaya çıkan ilk versiyon, 2008 yılında HTC Dream telefonuyla kararlı sürüme kavuşmuştu.
Günümüz teknolojisi düşünüldüğünde oldukça basit bir yapıda olan ilk Android sürümü, hâlâ kullanılmakta olan bazı uygulamaları da beraberinde getirmişti.
Gmail, Google Haritalar, hesap makinesi, YouTube gibi uygulamalar, Android işletim sistemiyle bir bütün olarak sunulmuştu. Yıllar sonra bütün bu uygulamalar, Android’den bağımsız olarak kullanıcılara sunulacaktı. 2009 yılının ilk aylarında önceki versiyonda bulunan hataları gidermek için Android 1.1 sürümü yayınlanmıştı.

Android 1.5 Cupcake
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


2009 yılında Android’in yeni sürümü piyasadaydı. İlk Android’den farklı olarak, bu sürümün bir de kod ismi bulunuyordu. Yeni çıkarılan Android versiyonlarına kod ismi verme geleneği Android Cupcake’le başlamıştı. Günümüzde de kullanılan Android sürümlerinin hepsinde kod ismi geleneği devam ediyor.
Cupcake’in sunduğu önemli yeniliklerden biri, ekran üzerinde dokunmatik olarak kullanılabilecek klavyeydi.
Android sistemi olmayan diğer telefonlarda fiziksel olarak bulunan klavye, Android cihazlarda bu şekilde kullanıcılara sunulmuş oluyordu. Widget desteğiyle gelen bu sürümde istenilen uygulamalar, Android cihazın ana ekranına eklenebiliyor ve böylelikle kullanım kolaylığı sağlanıyordu. Ayrıca, bu sürümde kullanıcıların video kaydı yapmasına da imkân tanınmıştı.

Android 1.6 Donut
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Değişen telefon boyutları nedeniyle bir ihtiyaç hâlini alan farklı ekran çözünürlükleriyle uyumlu çalışma desteği, Android 1.6 sürümüyle hayata geçmişti. 2009 yılının sonbaharında kullanıma açılan bu sürümde Amerika’daki Verizon şirketinin de kullandığı CDMA mobil şebekeleri Android cihazlarda çalışabilir duruma geldi. Bu sayede Android kullanan cihazların sayısında büyük bir artış gerçekleşti. Ekran boyutu ve çözünürlük konusunda atılan adımlar sayesinde de gitgide daha fazla şirket, Android işletim sistemini kullanan telefonlar üretmeye başladı.

Android 2.0 Eclair
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Bir önceki sürümden bu yana çok fazla vakit geçmemişti ki “Eclair” kod adıyla anılan yeni sürüm, 2009 Kasım ayında piyasaya çıktı.
Bu sürümde daha önce akıllı telefonlarda rastlanmamış olan navigasyon sistemi mevcuttu.
Bu navigasyon sistemi, günümüzde kullandıklarımızla benzer olarak sesle yönlendirme ve canlı trafik bilgileri gibi özelliklerle birlikte gelmişti. Animasyonlu duvar kâğıtlarının da ilk kez kullanılmaya başlandığı Android 2.0’da konuşmayı yazıya çeviren sistem de ilk kez kullanılıyordu.
Apple ile Google’ın arasını açan ilk Android sürümü de buydu. Bu durumun nedeni, daha önce iPhone’larda kullanılan iki parmağın birbirine yaklaştırılması ve uzaklaştırılması esasına dayalı ekranı yakınlaştırma hareketini Android işletim sisteminin de kullanmaya başlamasıydı.

Android 2.3 Gingerbread
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Android’in simgesi olan küçük yeşil robotun görsel olarak Android sürümlerini etkilemesi, Gingerbread versiyonuyla gerçekleşti. Android işletim sisteminde yeşil tonları, artık bir standart hâlini almıştı. 2010 yılında piyasaya çıkan Android 2.3’te NFC özelliği desteklenmeye başlanmış ve dosya yönetim sistemlerinde iyileştirmeler yapılmıştı.

Android 3.0 Honeycomb
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Motorola Xoom tabletlerinde kendini gösteren Honeycomb, diğer sürümlerden farklı olarak akıllı telefonlara gelmemişti. Özellikle “holografik” adı verilen arayüzüyle dikkat çeken tabletlere özel bu sürümde, ekranın alt bölümünde geri, ana ekran ve uygulamalar arasında geçiş yapmayı sağlayan sanal tuşlara yer verilmekteydi.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


2011 yılında karşımıza çıkan Android 4.0 Ice Cream Sandwich’te görsel yenilikler, dikkat çekici bir nitelik taşımaktaydı. Mavi tonların ekranı süslediği bu sürümde sanal tuşlar kullanılmaya devam ediliyordu. Ayrıca, uygulamalar arasında geçiş yapmayı kolaylaştıran küçük kart sistemlerine geçilmişti. Yüz tanıma sistemi sayesinde telefon kilidi, kullanıcının ekrana bakmasıyla açılabilir hâle geldi. Ayrıca, bazı uygulamaları telefon kilitli durumdayken de kullanabilme özelliği dikkat çekiyordu.

Android 4.1 Jelly Bean
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


2012 yılında daha akıcı bir arayüzle kullanıcılarla buluşan Android 4.1 Jelly Bean, kullanım kolaylığıyla öne çıkıyordu. İnteraktif ve ayrıntılı bildirim ekranları, geliştirilmiş sesle arama gibi özellikler, Jelly Bean sürümüyle hayata geçmişti. Özellikle tablet kullanıcıları da göz önünde bulundurularak çoklu kullanıcı desteği sağlandı. Önceki sürümlerde kilit ekranına widget ekleme desteği, 4.1 versiyonuyla devam ettirildi.

Android 4.4 KitKat
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Daha renkli bir arayüzle ortaya çıkan KitKat sürümü, 2013 yılında piyasadaydı. Oldukça fazla kullanıcıya ulaşan bu sürümde daha stabil ve performansı artırılmış bir işletim sistemi mevcuttu. Ayrıca, 4.4 versiyonuyla daha fazla kişiselleştirmeye imkân tanınıyordu.

Android 5.0 Lollipop
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


2014 yılında kullanıcılarla buluşan Lollipop’ta görsel özellikler baştan ayağa makyajlandı. Açık olan bütün uygulamalar, art arda kartlar şeklinde sıralanabilir hâle getirildi. “Ok, Google” komutuyla eller serbest modunda telefonun birçok özelliği kullanılabilir hâle geldi. Bazı sistem hataları baş ağrıtsa da 5.1 güncellemesiyle bu problemlerin bir kısmı giderildi.

Android 6.0 Marshmallow
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


2015’teki bu sürümün kendi kod ismine sahip olması, biraz tartışma yarattı. Çünkü bir önceki Android versiyonuyla arasında büyük farklar bulunmuyordu. Uygulamaların kullandıkları izinler konusunda daha ayrıntılı bir yapı sunan Marshmallow, parmak izi okuma desteği ve USB-C desteğiyle öne çıkıyordu. “Now on tap” kart sistemiyle ekranınızda o esnada görüntülediğiniz film, kitap, restoran gibi unsurlarla ilgili bilgi sahibi olabiliyordunuz. Hatta sesli arama sonuçlarında da bu bilgi kartları, ekranınızda beliriyordu.

Android 7.0 Nougat
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Ekranı bölerek kullanım özelliği sunan, bildirimleri isteğinize göre düzenleyebileceğiniz ve veri tasarrufu moduyla dikkat çeken Nougat sürümü, 2017 yılında kullanıcılarla buluştu. Vulkan teknolojisiyle daha güzel 3D grafikler sunan Android 7.0, sanal gerçeklik modu ve pil tasarrufuna yönelik geliştirmeler içeriyordu.

Android 8.0 Oreo
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Aynı anda iki uygulamayı çalıştırabileceğiniz Android 8.0 Oreo, bildirimlerin hepsini susturma ya da hangi bildirimlerin ne zaman aktif olması gerektiğiyle ilgili seçenekler sunuyordu. 2017 yılında sunulan sürümde Google Play Project çatısı altında zararlı uygulamalara karşı güvenlik tedbirleri ortaya konuyor ve pil performansında verimlilik vadediliyordu. 60 yeni emoji ile birlikte gelen sürümde arka planda çalışan uygulamalar sınırlandırılabiliyordu.

Android 9.0 Pie
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Çok yakın bir zamanda, Ağustos 2018’de, sunulan Android 9.0 Pie, hâlâ kullanılmakta olan en yeni ve güncel Android olarak karşınıza çıkıyor. “Gestures” olarak ifade edilen her bir parmak hareketinin farklı özellikleri çalıştırma seçeneği, Pie sürümünün en önemli özelliklerinden biri olarak görülüyor.
Ekran görüntüsü alma, pil performansı ve ekran parlaklığı konusunda çeşitli yenilikler getirilen Android 9.0’un yapay zekâ desteği dikkat çekiyor.
Hangi uygulamanın ne sıklıkla kullanıldığıyla ilgili bilgilendirmeden tutun da bulunduğunuz ortama göre müzik listesi önerilmesine kadar birçok yapay zekâ destekli özellik sunuluyor. Android 9.0, yapay zekâ özelliklerinden kullanım alışkanlıklarının ölçülmesinde sıklıkla yararlanıyor.
Yıllardır kullanılan “home” tuşu yerine sanal bir çizgi kullanmaya başlayan bu Android sürümünde parmak hareketlerinin her biri, farklı bir özelliği devreye sokuyor. Parmağın aşağı hareketinde son uygulamaları görüntülenebiliyorken yukarı kaydırmada telefondaki uygulamalara ulaşılıyor. Ayrıca, sağa ve sola hareketlerde de uygulamalar arasında geçiş sağlanabiliyor.

Kaynak: Yazının hazırlanmasında aşağıdaki kaynaklardan yararlanılmıştır...
, articles-images.sftcdn, static1.squarespace, vignette.wikia.nocookie, clintonfitch, theandroidsoul, i1.wp.com/9to5google, amazingpict, img.gadgethacks, cdn.arstechnica, fscl01.fonpit, fscl01.fonpit, webfores, gadgetmatch,
 
Son düzenleme:
Üst Alt