Rehber Android İşletim Sistemi’nin Tarihçesi

Murad Ali

Her şeyi bilmene gerek yok, haddini bil yeter.!!
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Murad Ali
Cihazım
Iphone 14 Pro
Meslek
Geliştirici
Yaş
65
Konum
Europa / Deutschland
Katılım
13 Ocak 2018
Konular
180
Mesajlar
1.140
Tepkime puanı
1.884
Puanları
138
Bilinenin aksine, Android projesi Google tarafından başlatılmamıştır.

Android, Silikon Vadisi’nde birkaç kişinin bir araya gelerek kurdukları şirket olan Android Inc.’in oluşturdukları bir işletim sistemidir. Şirket, 2005 Temmuz’unda Google tarafından satın alınmıştır.
1998 yılında proje aşamasında olan işletim sisteminin adı Android'di. 2003 yılında kurulan Android Inc.’in kurucuları Danger, Wildfire Communications, T-Mobile, WebTV gibi şirketlerden gelmektedir. Google bu kişileri Android takımı altında toplamış ve bugün en çok tercih edilen mobil işletim sisteminin geliştirilmesine öncülük etmiştir.
Android işletim sisteminin çekirdeği, Linux çekirdeğidir. Linux, en kararlı ve en güvenilir işletim sistemi olarak kabul görmekte ve dünyanın en büyük şirketleri tarafından tercih edilmektedir. Ev kullanıcıları genelde Linux’ü bilmemektedir.
Android işletim sistemi açık kaynaklı ve tüm platformlarla uyumlu bir haldedir. iOS uygulamasını sadece Mac üzerinde yazabilirken (Apple’ın ne kadar tekelci bir şirket olduğunu gösteren kanıtlardan birisi), Andorid uygulaması için istediğiniz bir platformu kullanabilirsiniz.
Android uygulamaları Java dili ile yazılır. Programlama dillerini iyi bilenler, Java’nın ne kadar güçlü bir dil olduğunu çok iyi bilirler. Java aynı zamanda platformdan bağımsız bir dildir.
Android uygulaması yazabilmek için Java ve temel düzeyde XML bilmek gerekir.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Android Hikayesi Başlıyor...

1998 yılında proje aşamasında olan Android işletim sisteminin kurucuları Ekim 2003’te “akıllı telefon” teriminin halkın çoğu tarafından kullanılmaya başlanmasından ve Apple’ın ilk iPhone’unu ve iOS işletim sistemini ilan etmesinden birkaç yıl önce Android Inc şirketi California’da Palo Alto’da kuruldu. Dört kurucusu Zengin Miner, Nick Sears, Chris White ve Andy Rubin idi. Rubin, şirketi kurduğunda Android Inc’in “sahibinin bulunduğu yer ve tercihlerin farkında olan daha akıllı mobil cihazlar geliştireceğini” aktarmıştı.

Bir akıllı telefonun temel tanımına Rubin’in açıklaması aslında akıllı telefonları kast etmiyor. 2013’te Tokyo’da yapılan bir konuşmada, Android işletim sisteminin, aslında PC World tarafından bildirilen dijital kameraların işletim sistemlerini iyileştirmek için kurulduğunu açıkladı. Şirket, bir kamera üzerine kurulu olan Android’in bir bilgisayara kablosuz olarak nasıl bağlanacağını gösteren yazılımını 2004 yılında yatırımcılara tanıttı. Bu yazılım, kamera sahiplerinin fotoğraflarını bir bulut sunucusunda online olarak depolayabilecekleri bir “Android Datacenter“a bağlanacaktı.

Açıkçası, Android’deki ekip, ilk başta eksiksiz bir mobil bilgi işlem sisteminden bir OS oluşturmayı düşünmedi. Ancak o günlerde bile, tek başına dijital kameralar piyasası düşüyordu ve birkaç ay sonra Android Inc, direksiyonu cep telefonları içindeki işletim sistemlerine doğru kırmaya karar verdi. Rubin’in 2013’te “Tamamen aynı platform. Kameralar için yaptığımız aynı işletim sistemi, cep telefonları için de Android oldu” dedi.

2005 yılında, Android tarihindeki bir sonraki büyük dönüm noktası, orijinal şirketin Google tarafından satın alınmasıyla oldu. Rubin ve diğer kurucu üyeler, yeni sahipleri altındaki OS’yi geliştirmeye devam ettiler. Linux’un Android işletim sisteminin temeli olarak kullanılması kararı alındı ve bunun anlamı da Android’in üçüncü parti cep telefonu üreticilerine ücretsiz olarak sunulması anlamına geldiğiydi. Google ve Android ekibi, şirketin, uygulamaları da dahil olmak üzere OS’yi kullanan diğer hizmetleri sunarak para kazanabileceğini hissetti.

Rubin, 2013 yılına kadar Android ekibinin başında olarak Google’da kaldı. Google bu bölümü terk edeceğini açıkladı. Rubin, 2014 yılının sonlarında Google’dan tamamen ayrıldı ve bir başlangıç işletmesi kuluçka makinesi başlattı. Rubin, 2017 yılının başında yaptığı açıklamada, şirketinin Android temelli Essential Phone duyurusu ile akıllı telefon endüstrisine dönüşünü resmen açıkladı.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


2007’de Apple ilk iPhone’u tanıttı ve mobil bilgisayar ve telefon alanlarında yeni bir döneme başladı. O dönemde Google, sıkı gizlilik içinde Android üzerinde çalışsa da o yılın Kasım ayında şirket yavaş yavaş Apple ve diğer mobil platformlarla mücadele etme planlarını açıklamaya başladı. HTC ile Motorola gibi telefon üreticilerini, Qualcomm, Texas Instruments gibi çip üreticilerini ve T-Mobile’ı da içeren içeren Açık Ahize İttifakı’nın oluşumuna hazırlandı.

Google Başkan Vekili ve CEO’su Eric Schmidt, “Bugünün açıklaması, basının son birkaç hafta içinde ‘Google Telefon’da daha iddialı’ spekülasyonlarıyla ilgili. Vizyonumuzu merak ediyorsanız, güçlü akıllı telefonlar için güçlü bir platform.”

Google’ın 5 Kasım 2007’de Open Handset Alliance’ı duyurmasının hemen ardından geliştiriciler için 1.0 sürümünün genel beta sürümünü piyasaya sürmesinden önce Google’ın dahili olarak piyasaya sürülen en az iki alfa altyapısı vardı. Ayrıca, kod adı “Sooner” olan, hiçbir zaman halka açıklanmayan referans el cihazını geliştirdi. Birkaç yıl sonra, geliştirici Steven Troughton-Smith, bu erken referans telefonlarından birine el attı ve resimler ve “Sooner” hakkındaki kendi gösterimlerini yayınladı. Gördüğünüz gibi, bu telefonun genel görünüşü birçok kişinin “dokunmatik ekranlı” cihazlardan şüphe duyduğu bir dönemde iPhone’tan çok BlackBerry modellerine benziyordu.

Eylül 2008’de, dünyanın bazı bölgelerinde HTC Dream olarak da bilinen T-Mobile G1, ilk Android akıllı telefonu ilan edildi. O yılın Ekim ayında ABD’de satışa çıktı. 3.2-inç dokunmatik ekranı QWERTY fiziksel klavyeyle kombine edilen telefon tam olarak bir tasarım harikası değildi. Gerçekten de, telefon teknoloji medya organlarından genel olarak kötü değerlendirmelerle karşılandı. Cihazın, standart 3.5 mm kulaklık girişi bile yoktu ; bugünün aksine, Android’in rekabetinde hemen hemen bir fiili telefon özelliği vardı.

Bununla birlikte, içindeki Android 1.0 işletim sistemi için Google’ın iş planının ticari markalarına zaten sahipti. Google Haritalar, YouTube ve tabii ki Google’ın arama servislerini kullanan bir HTML tarayıcı da dahil olmak üzere şirketin diğer ürün ve servislerini paket olarak entegre etti. Google’ın gururla belirttiği “onlarca benzersiz, birinci sınıf Android uygulaması” olan Android Market’in ilk sürümünü de piyasaya sundu. Bu özelliklerin tümü oldukça ilkel görünüyor, ancak bu sadece Android’in mobil cihaz pazarındaki yükselişinin başlangıcıydı.

Şu tatlı kod isimleri nedir?
Çoğu Android sürümünün şeker veya tatlı tarzı kod adları bulunmasına rağmen, Eylül 2008’de herkese açık olarak piyasaya sürülen işletim sisteminin ilk sürümü, dahili olarak ya da herkese açık olarak, Android mühendisi Jean-Baptiste Queru 2012’de Android Police’e verdiği demeçte, “Şubat 2009’da piyasaya sürülen Android 1.1‘in genel bir kod adı yoktu. Ancak, Google’ın geliştirdiği sırada “Petit four” adlı iç ismi kullandığı bildiriliyordu”. Adı, Fransa’dan gelen tatlı tarzı yiyeceklerden geliyordu.

Android 1.5 piyasaya çıkana kadar, Nisan ayından sadece birkaç ay sonra, OS sürümünün ilk halka açık kod adı olan Cupcake’i aldığı ortaya çıktı. Android sürümlerini adlandıran tatlıları, geleneksel olarak Google’daki proje yöneticisi Ryan Gibson’a koydu, ancak böyle bir ismin kullanılmasının özel nedenleri bilinmiyor. Google, Android 4.4 KitKat’ı piyasaya çıkardığında, OS’nin çeşitli kod adlarında “bu cihazlar hayatlarımızı çok tatlı hale getirdiğinden, her bir Android sürümü bir tatlıya göre adlandırıldı” şeklinde “resmi” açıklama sundu.

Android Logosu
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.


Android ve işletim sistemi için tanıdık bir logo olan Robot ve yeşil bir böcek gibi görünen logo, Irina Blok tarafından Google tarafından çalıştırılırken yaratılmıştır. 2013 yılındaki New York Times ile sohbetinde Blok, Google tarafından onun tasarım ekibine verilen tek direktifin ‘logonun bir robot gibi görünmesi’ olduğunu söyledi. Son tasarımın “Erkekler” ve “Kadınlar”ı temsil eden tanıdık tuval logolarına bakılarak kısmen ilham aldığı da iddia ediyor.

Blok ve Google’ın yapmaya karar verdikleri şey, Android robotun kendisini açık kaynak projesi olarak adlandırmaktı. Hemen hemen her büyük şirket, böyle bir logoyu veya maskotu başkaları tarafından yeniden tasarlatıp kullandı. Bununla birlikte, Android robot şimdi tonlarca insan tarafından değiştirildi ve kullanıldı; çünkü Google, Creative Commons 3.0 Atf Bağlantı Lisansı altında bu tür değişikliklere de izin verdi.

Android 1.0

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

2007 yılında Android Alpha sürümü ile karşımıza çıkan Google, Android’in gelişimi yolunda büyük adımlar atacağının sinyallerini vermişti. Google daha sonra Android’in ilk sürümü olarak adlandırılan Android 1.0’ı 2008 yılında HTC Dream telefonu ile bizlere sundu.

Android 1.5 Cupcake
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir


Belirtildiği gibi, Android için ilk resmi halka açık kod adı 1.5 sürümü Cupcake‘e kadar yani Nisan 2009’a dek sürülmedi. YouTube’a video yükleyebilme, telefonun ekran görüntüsü otomatik olarak doğru konumlara döndürme şekli gibi şimdi kabul ettiğimiz şeyler de dahil olmak üzere ilk iki genel sürümle karşılaştırıldığında birkaç yeni özellik ve iyileştirme ekledi. ve üçüncü parti klavyeler için destekte sundu.

Cupcake ile birlikte piyasaya çıkan bazı telefonlar, Samsung’un ilk Galaxy telefonu ve HTC Hero‘ydu.

Android 1.6 Donut
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir


Google, Eylül 2009’da Android 1.6 Donut’u hızlı bir şekilde yayımladı. Donut’taki yeni özelliklerden en önemlisi CDMA tabanlı ağları kullanan operatörler sunduğu destek oldu. Bu, Android telefonların dünyadaki tüm operatörler tarafından satılmasına izin verdi.

Diğer özellikler ise şöyle, Hızlı Arama Kutusunun kullanıma sunulması, Kamera, Kamera ve Galeri arasında hızlı geçiş yaparak medya yakalama deneyimini düzene sokmaktı. Donut ayrıca Wifi, Bluetooth, GPS, vb. Yönetmek için Güç Kontrolü widget’ını tanıttı.

Donut’la birlikte satılan telefonlardan bir tanesi, 5 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip ve zamanında “phablet” olarak nitelendirilen talihsiz Dell Streak idi . Bu günlerde 5 inçlik bir ekran, bir akıllı telefon için ortalama boyutta olduğu kabul edilmektedir.

Android 2.0-2.1 Eclair
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir


Android 1.0’ın piyasaya sürülmesinden yaklaşık bir yıl sonra Ekim 2009’da Google, Eclair resmi koduyla OS’nin 2.0 sürümünü yayınladı. Bu sürüm, Metin Okuma ve Konusma desteği ekleyen ilk sürümdü ve birçok yeni özellik ve iyileştirmenin arasında canlı duvar kağıtları, çoklu hesap desteği ve Google Haritalar ile navigasyonunu tanıttı.

Motorola Droid, Android 2.0′ı kutudan çıkaran ilk telefondu. Telefon ayrıca Verzion Wireless tarafından satılan ilk Android tabanlı telefon ünvanını da taşıdı. Motorola, Android işletim sisteminin adı olarak Android’i kullanmaya güvendiyse de, sözcüğü Star Wars serisinde kullandığı için, “Droid” terimi Lucasfilm tarafından tescillendi. Motorola, telefonun adı olarak Droid’i kullanmak için Lucasfilm’e izin istemek ve bir miktar para ödemek zorunda kaldı. Motorola, birçok telefonunda Droid markasını 2016 yılına kadar kullanmaya devam etti.

Android 2.2 Froyo
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir

Mayıs 2010’da piyasaya çıkan Android 2.2 Froyo (“dondurulmuş yoğurt”un kısaltması) birkaç ay içinde resmen dağıtılmaya başlatıldı. Froyo’nun yüklü olduğu akıllı telefonlar, Wi-Fi mobil hotspot işlevleri, Android Bulutu’dan Aygıt İleti Gönderme (C2DM) hizmetine yapılan bildirimleri push etme, flash desteği ve daha pek çok yeni özellikten yararlanabilecekti.

Google’ın Nexus markasını taşıyan ilk akıllı telefon olan Nexus One , Android 2.1 ile 2010’un başında piyasaya sürüldü ancak o yılın ilerleyen saatlerinde Froyo’ya hızlı bir şekilde güncelleme yapıldı. Bu, Google için yeni bir yaklaşımını ortaya koydu; şirket, saf Android sergilemek için HTC donanım üreticisine her zamankinden daha yakın çalışıyordu.

Android 2.3 Gingerbread
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir


Eylül 2010’da piyasaya sürülen Android 2.3 Gingerbread şu an Google’ın aylık platform sürüm güncelleme sayfasında listelediği işletim sisteminin çalışan en eski sürümüdür. Google, 13 Eylül 2017 itibarıyla, tüm Android cihazlarının yalnızca yüzde 0,6’sında şu an Gingerbread’in bazı sürümlerini çalıştırdığını belirtti.

İşletim Sistemi, Gingerbread altında bir kullanıcı arabirimi yenilemesi aldı ve gerekli donanımı olan akıllı telefonlar için Yakın Alan İletişim (NFC) işlevlerini kullanma desteği ekledi. Hem Gingerbread hem de NFC donanımına sahip ilk telefon, Google ve Samsung’un ortak geliştirdiği Nexus S idi. Gingerbread, Google Talk’ta birden fazla kamera ve video sohbet desteğini ekleyerek selfienin temelini attı.

Android 3.0 Honeycomb
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir


Android’in bu sürümü belki de demetin garip topudur. Honeycomb (Petek), Google tarafından yalnızca tabletler ve mevcut akıllı telefonlardan daha büyük ekranlı diğer mobil cihazlarda kurulum için serbest bırakıldı. İlk olarak Şubat 2011’de ilk Motolola Xoom tableti ile birlikte piyasaya sürüldü ve büyük ekranlar için yeniden tasarlanmış bir arayüz ve tablet ekranının altına yerleştirilen bir bildirim çubuğu gibi özellikleri içeriyordu.

Fikir, Honeycomb’un o sırada akıllı telefonlarda bulunan daha küçük ekranlar tarafından ele alınmayan belirli özellikler sunacağı yönündeydi. Ayrıca Apple ve iPad’in 2010 sürümüne Google ve üçüncü taraf ortakları tarafından da yanıt olarak geldi. Honeycomb mevcut olmasına rağmen, bazı tabletler akıllı telefon tabanlı Android 2.x sürümleriyle hala piyasa sürülmeye devam ediyordu. Sonuçta Honeycomb, Android’in birçok ürünü bir sonraki önemli 4.0 sürümü olan Ice Cream Sandwich’e entegre etmeye karar vermesiyle, gerçekten gerekli olmayan bir Android sürümü haline geldi.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir


Android’in Ice Cream Sandwich sürümü Ekim 2011’de piyasaya sürülerek kullanıcılar için bir dizi yeni özellik getirdi. Honeycomb sürümünün yalnızca Tabletlere sunduğu özelliklerinin birçoğunu akıllı telefon odaklı Gingerbread ile birleştirdi. Ayrıca, ana ekranında bir “sık kullanılan tepsi” ve telefonun sahibinin yüzünün resmini çekmek için kamerasını kullanarak telefonun kilidini açmak için ilk desteği içeriyordu. Bu tür biometrik oturum açma desteği o zamandan beri kullanılıyor ve önemli ölçüde gelişti.

6 Temmuz’dan itibaren Google, tüm Android cihazlarının yüzde 0,7’sinin halen Gingerbread’den biraz daha fazla olan bazı Android 4.0 sürümünü çalıştırdığını belirtiyor.

ICS ile yapılan diğer önemli değişiklikler arasında tüm ekran düğmeleri için destek, bildirimleri ve tarayıcı sekmelerini kaldırmak için hızlıca harekete geçirme işlemleri ile veri kullanımınızı mobil ve Wi-Fi üzerinden izleyebilme özelliği yer alıyor.

Android 4.1-4.3 Jelly Bean
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir


Android’in Jelly Bean dönemi Haziran 2012’de Android 4.1 sürümüyle başlar. Google, sırasıyla Ekim 2012 ve Temmuz 2013’te Jelly Bean etiketinde sırasıyla 4.2 ve 4.3 sürümlerini de yayınlar.

Yeni özelliklerden bazıları, Android 4.2‘ye dahil olan Google’ın Chrome web tarayıcısının Android sürümüne tam destekle birlikte çalışması ve daha fazla içerik veya işlem düğmesi gösteren yeni bildirim sekmesi güncellemeleriydi. Google Asistan da Search’ün bir parçası haline geldi ve animasyonları hızlandırmak ve Android’in dokunmaya duyarlılığını artırmak için “Project Butter” tanıtıldı. HDR fotoğrafçılığında olduğu gibi Harici Ekranlar ve Miracast da destek aldı.

Jelly Bean sürümleri hala pek çok Android telefon ve cihazda çok aktif. Şu anda, tüm Android ürünlerinin yaklaşık yüzde 6.9’u Jelly Bean ile kullanılıyor.

Android 4.4 KitKat
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir


Android 4.4ün sürüm ismi, daha önce ticari markalı bir adı gerçekten kullanan işletim sisteminin ilk sürümüdür. Eylül 2013’te resmen başlatılıncaya dek şirket, o yılın Google I / O konferansında olduğu kadar, Android 4.4 kod adının da aslında Key Lime Pie olarak adlandırılacağı yönünde ipuçları verdi. Gerçekten de, Google’ın Android ekibinin çoğu bunun böyle olacağını düşünüyordu.

Google’ın global Android ortaklığı direktörü John Lagerling, “Key Lime Pie”nin Android 4.4 için dünya çapında kullanılabilecek kadar tanıdık bir isim olmayacağını düşündü. Bunun yerine, farklı bir şey yapmaya karar verdi. KitKat barının yaratıcıları Nestle ile temas kurdu ve onlara Android 4.4 için bu ismi kullanıp kullanamayacaklarını sordu. Nestle, Google ile ortak marka anlaşmasının bir parçası olarak Android robot maskotu şeklindeki KitKat çubuklarının sürümlerini kabul etti ve onayladı. Google, Oreo’nun en yeni piyasaya sunulmasına kadar pazarlamadaki bir deneyiydi Kitkat.

KitKat’ın pek çok yeni özelliği yoktu, ancak genel Android pazarını genişletmeye gerçekten yardımcı olan bir şey vardı. 512 MB’lık RAM’a sahip olan akıllı telefonlarda çalıştırılacak şekilde optimize edildi. Bu, telefon üreticilerinin en son Android sürümünü almasını ve daha ucuz cihazlara yüklemesini sağladı.

Google’ın Nexus 5 akıllı telefonu, Android 4.4 önceden kurulmuş olan ilk modeldi. KitKat neredeyse dört yıl önce başlatılmış olsa da hala kullanan birçok aygıt var. Google’ın geçerli platform sürüm güncelleme sayfasında tüm Android cihazlarının yüzde 15,1’inin Android 4.4 KitKat’ın bazı sürümlerini çalıştırdığını görebiliyoruz.

Android 5.0 Lolipop
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir


İlk olarak 2014 sonbaharında piyasaya çıkan Android 5.0 Lollipop, işletim sisteminin genel görünümünde büyük bir devrim oldu. Google’ın yeni Malzeme Tasarımı dilini kullanan OS’un ilk sürümü, aydınlatma ve gölge etkilerini liberal kullanımı ile diğer şeylerin yanında Android kullanıcı arayüzü için kağıt benzeri bir görünüme sahipti. Ayrıca, yenilenmiş bir gezinme çubuğu, kilit ekranı için zengin bildirimler ve çok daha fazlası dahil olmak üzere Lollipop için bazı değişiklikler de Android tarafından sağlandı.

Sonraki Android 5.1 güncellemesi iç değişiklikleri altında bir miktar daha yaptı. Bunlar, çift SIM, HD Sesli aramalar ve fabrika ayarlarına sıfırlandıktan sonra hırsızları telefonunuzun dışında tutmak için Cihaz Koruması için resmi desteği içermektedir.

Google’ın Nexus 6 akıllı telefonu, Nexus 9 tableti ile birlikte Lollipop’un önceden yüklenmiş olduğu ilk cihazlardı. Google’ın platform sürüm istatistiklerine göre şu an Android 5.0 Lollipop yüklü ve kullanılmakta olan cihazlar tüm Android cihazların yaklaşık yüzde 29’unu oluşturuyor. Aslında Google, işletim sisteminin resmi genel adı olan Lollipop’u şekerlemeye koymadan önce Android 5.0′ı geliştirdiği sırada “Lemon Meringue Pie” kod adını kullandı.

Android 6.0 Marshmallow
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir


2015 sonbaharında piyasaya çıkan Android 6.0 Marshmallow, kampçılar tarafından ateşin üstünde bıraktığı tatlıyı ana sembol olarak kullandı. Google dahili olarak, resmi Marshmallow duyurusundan önce Android 6.0’ı tanımlamak için “Macadamia Nut Cookie“yi kullandı. Ayrıca, Google Asistan, bir akıllı telefonun parmak izi biyometrik kilit açma desteği, USB Tip-C desteği, Android Pay’ın tanıtımı ve yeni dikey kaydırmalı bir uygulama çekmecesi gibi çok daha fazla özellik Marshmalow ile sunuldu.

Önceden yüklenmiş olan Marshmallow ile birlikte gönderilen ilk cihazlar , Pixel C tableti ile birlikte Google’ın Nexus 6P ve Nexus 5X akıllı telefonlarıydı. Android platformundaki güncel istatistikler, Marshmallow’un Lollipop’u marjinal bir şekilde geride bırakarak tüm Android tabanlı cihazların yüzde 32,2’sini aştığını gösteriyor. Bu da Marshmallow’u en çok yüklenmiş işletim sistemi sürümü yapıyor.

Android 7.0 Nougat
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir


Google’ın mobil işletim sisteminin Versiyon 7.0‘ı 2016 sonbaharında dağıtılmaya başlandı. Nougat’ın ortaya çıkmadan önce “Android N” ve Google tarafından da “New York Cheesecake” olarak anıldı. Nougat’ın birçok yeni özelliğinden en çok dikkat çekeni; bölünmüş ekran modu idi. Bu güncelleme daha büyük ekranlara sahip akıllı telefonlar için hızlı görev değiştirme ve çoklu görev işlevleri içeriyor .

Google, sahnelerin arkasında da, uygulamaların hızlandırılması için yeni bir JIT derleyicisine geçiş yaptı. Daha hızlı 3D görüntüleme için Vulkan API’sini desteğini ekledi ve OEM’lerin DayDream Sanal Gerçeklik platformunu desteklemesi için önemli değişiklikler yaptı.

Google ayrıca, premium akıllı telefon pazarına cesur bir adım atmak için bu sürümü kullandı. Şirketin kendi markalı akıllı telefonları olan Pixel ve Pixel XL ile LG V20 Nougat’ın önceden kurulmuş olarak piyasaya sürüldüğü telefonlardı. Temmuz ayının başında, Google’ın Android platform istatistik sayfasında Nougat’ın tüm Android tabanlı cihazların yüzde 15,8’i üzerine kurulu olduğu gösterildi. Google, bir sonraki büyük OS güncellemesi olan Android O’yu başlatmaya hazırlansa bile, bu sayı önümüzdeki aylarda tırmanmaya devam edecektir.

Android 8.0 Oreo
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir


Mart 2017’de Google, Android 8.0 olarak da bilinen Android O için ilk geliştirici ön izlemesini resmen açıkladı ve yayımladı. Bu sürümden önce bile, Google’daki Android’in kıdemli başkan yardımcısı Hiroshi Lockheimer, Şubat 2017’de Twitter hesabında bir Oreo kekinin GIF’ini yayınladı. Aralarında dolaşan iki çikolatalı gofretten oluşan popüler çerez Oreo’nun Android 8.0‘ın resmi kod adı olacağını ilk ipucusuydu bu tweet.

Ağustos ayında Google, Oreo’nun Android 8.0’ın genel adı olacağını doğruladı. Google’ın Android için ticari marka adı seçtiği ikinci seferdi. (Oreo, Nabisco’ya aittir). Google, geleneğine aykırı olarak önce heykelini Googleplex genel merkezinde sergilemedi. New York’ta düzenlenen bir basın toplantısında Android Oreo maskot heykelini ilk kez gösterdi. Heykel, ayrıca Android maskotunu uçan bir süper kahraman gibi bir pelerinle tamamlanmış olarak tasvir ediyor. O günden sonra Google’ın ana karargahında ikinci bir heykel konuldu.

Android Oreo, özelliklerine gelince, resim içinde resim modu, bildirim kanalları , şifreleri daha iyi yönetmek, verileri doldurmak için yeni otomatik doldurma API’leri ile yerel destek ve birlikte Ayarlar menüsünde birçok görsel değişikliği barındırıyor. Bu özellikler dışında birçok yenilik daha bekliyor bizi. Android Oreo, bugün Google’ın Android Açık Kaynak Projesi aracılığıyla bir indirme olarak edinilebilir ve ayrıca Google’ın eski (ve desteklenen) Nexus ve Pixel cihazları için kablosuz bir güncelleme olarak da yüklenebilir. Android Oreo kesinlikle Ekim ayında piyasaya çıkması beklenen Google’ın Pixel 2 modelleriyle birlikte kutudan da çıkacak.

Android’in Oreo’nun ötesinde geleceği?
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir


Android, kısa bir başlangıç sürecinin ürünü olan mütevazi başlangıçlarından, dünya çapında lider mobil işletim sistemi olma yolunda uzun bir yol kat etti. Google’ın, akıllı telefonlardan tabletlere, hatta dizüstü bilgisayarlara ve masaüstü bilgisayarlara kadar her şeyi destekleyebilen tamamen yeni bir işletim sistemi olan Fuchsia geliştirmenin çok erken aşamalarında ipuçları verdi. Bununla birlikte, şirket Fuchsia için yaptığı planlar hakkında neredeyse hiçbir şey söylemedi ve geliştirmesini iptal etmesi olasılığı da fazla.

Mobil ve tablet işletim sistemini Android TV , Android Auto ve Android Wear gibi diğer cihazlara da genişletmeyi denemesi Google’ın halen Android’i geliştirmeye son derece kararlı olduğunu gösteriyor. Araştırma şirketlerine bağlı olarak, Android’in dünya çapındaki akıllı telefon pazar payı için şu anda yüzde 85 ila 86 arasında diyebiliriz. iOS ise yüzde 14 ila 15 arasında uzakara ikinci. Diğer tüm mobil işletim sistemleri (Windows Phone / Windows 10 Mobile, BlackBerry, Tizen ve diğerleri) artık telefon pazarının yüzde 0,1’inden daha azına sahip. Mayıs 2017’de, Google, Android işletim sisteminin bazı sürümlerini çalıştıran 2 milyardan fazla aktif cihaz bulunduğunu belirtti.

Android cihaz sahipleri için işletim sistemi ile ilgili en büyük zorluk, güncellemelerin ve güvenlik yamalarının bizzat Google tarafından değil de markalar tarafından verilmesi. Bu nedenle birçok kullanıcı Android’in yeni sürümüne ya çok geç ulaşıyor ya da hiç sahip olamıyor. Google’ın desteklediği Nexus ve Pixel cihazları düzenli olarak aylık güvenlik güncelleştirmeleri ve OS’nin en son sürümünü alıyor. Üçüncü parti telefonlar ise yeni güvenlik yamalarını alamadığı için çok daha fazla zararlı programlardan etkileniyor. Yeni Android sürümlerini genelde amiral gemisi telefonlar alıyor. Birkaç telefon, özellikle de bütçe kategorisinde olan kilidi açılmış telefonlar ise hiç güncelleme alamayabiliyor. Google’ın, Android Oreo’daki Project Treble kullanımına girmesi, telefon üreticilerinin cihazlarını daha hızlı güncellemesini kolaylaştıracak, ancak bu çabaların uzun vadede etkili olmasının zor olduğu görülüyor.

Kaynak: Bu yazının hazırlanmasında birçok kaynaktan yararlanılmıştır...
 
Son düzenleme:

Redmi559

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Adem
Cihazım
Redmi 6a
Yaş
25
Konum
Antalya
Katılım
27 Ekim 2018
Konular
28
Mesajlar
367
Tepkime puanı
112
Puanları
58
Şimdiye kadarki en toplu yazı benim görüşüm çünkü diğer kaynaklar hep farklı yere değiniyordu bu baya kapsamlı olmuş elinize sağlık.
 

Mi Band 4 Uzmani

Uzman Üye
Uzman Üye
MIUI Sever
Adım
MB4
Cihazım
Mi Band 4
Konum
Türkiye
Katılım
13 Ekim 2019
Konular
44
Mesajlar
459
Tepkime puanı
457
Puanları
78
Yazıyı okudum. Ancak P2P desteği sanılanın aksine android O da değil N de verilmiştir.
 

Murad Ali

Her şeyi bilmene gerek yok, haddini bil yeter.!!
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Murad Ali
Cihazım
Iphone 14 Pro
Meslek
Geliştirici
Yaş
65
Konum
Europa / Deutschland
Katılım
13 Ocak 2018
Konular
180
Mesajlar
1.140
Tepkime puanı
1.884
Puanları
138
Şimdiye kadarki en toplu yazı benim görüşüm çünkü diğer kaynaklar hep farklı yere değiniyordu bu baya kapsamlı olmuş elinize sağlık.

Teşekkür ediyorum...
Mesleğim gereği 1998 de proje aşamasından bu yana takip ettiğim bir işletim sistemidir.
Android hakkında eksik bilinen şeyler vardı tamamlansın istedim...
 
Üst Alt