Diğer ...

semender44

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
E
Cihazım
RS
Katılım
28 Temmuz 2014
Konular
19
Mesajlar
27
Tepkime puanı
76
Puanları
108
Birçok kişi versiyon numaraları ile fazlaca ilgilenmez. Genel kanı hangi numara büyükse o iyidir şeklindedir. Ancak kazın ayağı öyle değildir.
İster program olsun ister rom olsun versiyon numaralarının anlamlarını kısaca anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle numarasız versiyonlar, daha doğrusu numarası önem arzetmeyen versiyonlar vardır.

a) RC version = Release Candidate terimlerinin kısaltmasıdır. Programın bir prototipidir. Birçok şey sadece görseldir fonksiyonların çoğu çalışmaz görsel olarak vardır. Bu program bittiğinde böyle bir şey olacak diye tarif edilebilecek bir prototip sunumudur. (Android dünyasında pek rastlanmaz)

b) Alpha = Alpha RC versiyondaki fonksiyonel olmayan her kısmın fonksiyonel olarak çalıştığı ancak hiçbir çalışma ve stabilite garantisi olmayan derleyen dışında test görmemiş sürümdür.

c) Beta = Beta sürüm alpha sürümün hedef kitlesi içerisinde test edilebilecek aşamaya gelmiş versiyonudur. Temem amacı değişik platformlarda programın test edilmesi olası hataların
belirlenmesidir. Çoğu zaman sadece hedef kitledeki uzman kişilere dağıtılır. Hiçbir çalışma garantisi yoktur.

Beta aşamasınıda geçen versiyon artık ticari bir değer kazanmış üreticisinde ve sahada test edilmiş olur ve 1.0.0.1 versiyon numarası alır. Genelde 1.0 sürümü olarak adlandırılır.
Burada versiyon numarasını x.v.y.z olarak bölelim.

x = Majör versiyon numarasıdır. 1 den başlar ve her yapısal köklü değişimde görsellikte ve çalışma prensiplerinde değişiklikler ile yükselir.
v = Semi Majör versiyon numarasıdır. Programın temel yapısında köklü bir değişiklik içermemekle eklemeler düzenlemeler yapıldığı anlamına gelir.
y = Minör versiyon numarasıdır. Programda ufak tefek değişiklikler yapılmış demektir.
Burada bir parantez açmak gerekiyor. Minör versiyon numarası tek sayı ise sahada yeterince test edilmedi, tam stabillik garantisi vermez, daha doğrusu değişikliklerin her ortamda çalışacağının garantisi yok demektir. Çift rakam ise testi bitti çalışma garantili demektir.
z = Build numarasıdır.Bazen kullanılır, bazen hiç kullanılmaz. Derleme numarasıdır. Genelde temel çalışmaya etkisi olmayan küçük bugların veyahut gene çalışmaya etkisi bulunmayan görsel küçük değişiklikleri temsil eder.

Artık bazı rom ve programların değişik versiyonlarında neden daha çok şikayet konusu olduğunu ortaya çıkardığımızı sanıyorum. :D Minör versiyon numarasına dikkat.
 

Defineadresi

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Defineci
Cihazım
Redmi not 5
Meslek
DEFİNECİ_ARKEOLOG
Konum
DİYARBAKIR
Katılım
13 Mayıs 2019
Konular
9
Mesajlar
188
Tepkime puanı
290
Puanları
63
emeğine sağlık değerli hocam bir bilgi sahibi daha oldum sayenizde...
 
Üst Alt